Προσωπικά μιλώντας, έπεσα κάποτε στη παγίδα να θεωρήσω πως "ακούω αλλιώς πια" επειδή και μόνο στα 18 μου άρχισα μαθήματα drums τα οποία και συνέχισα για 8 χρόνια σερί. Εντάξει, τα δυο χρόνια στις αρχές Γυμνασίου με δάσκαλο κιθάρας δεν τα μετράω καν... αφού βαρέθηκα και τα παράτησα χωρίς συζητήσεις.
Ίσως βρίσκοντας φως σε κάποιες τεχνικές που μέχρι εκείνη τη στιγμή έμοιαζαν εξωπραγματικές για την ανθρώπινη ικανότητα, να με έκανε να καταρρίψω μύθους και να σκεφτώ ότι η μαγεία κρύβεται αλλού. Οδηγήθηκα λοιπόν σε νεα μονοπάτια και σκέψεις για το τι αξίζει τελικά στη μουσική: το να σε αφήνει με ανοικτο στόμα ενας βιρτουόζος ή οι κατραπακιές από κάποια μαγικά δευτερόλεπτα αδεξιότητας?
Και τα δυο έχουν αναμφίβολα την αξία τους, και κατά κάποιο τρόπο αδιόρατο αλληλοσυμπληρώνονται. Στις απόλυτες εκφάνσεις και των δύο, προσωπικά γέρνω στο ένστκτο. Κι ας μην συνοδεύεται καθόλου από σπουδή. Από μόνο του είναι ικανό να με κάνει να χάνομαι και να περνάω καλά.
Η καθηλωτική δεξιοτεχνία αντίστοιχα, φλερτάρει περισσότερο με το ανούσιο όταν της λείπει μια πρωτογενής φαντασίωση. Κι εδώ χωράει κουβέντα όμως.
Ζήτημα αντιληπτικότητας και παιδείας 100%.
Αλλά μακριά από αποστειρώσεις. Δυστυχώς τα Ωδεία και η πολλή στείρα μελέτη οδηγούν εκεί. Όταν λείψει το πάθος είτε από τον μουσικό, είτε από τον ακροατή, αρχίζει το δράμα. Το μονο σίγουρο είναι ότι ο μουσικός δεν νιώθει τη πλήξη της απάθειας του όσο ο ακροατής του. Θεωρεί ότι αγγίζει άλλα πεδία, ότι πιάνει στόχους. Θεμιτό. Αλλά στη πραγματικότητα, συμβαίνει μόνο όταν όλη του η αφοσίωση ήταν γόνιμη σε ανανεωμένες ιδέες που το ένστικτό του τον οδήγησε.
Το τι παίζεις σε σχέση με το πως το παίζεις, έχουν τόσα πεδία ανοικτά που ζητάνε να καλυφθούν, που ούτε φανταζόμαστε.