Μπαταριες ΑΑ για φλας

Απάντηση: Re: Μπαταριες ΑΑ για φλας

Αυτόν έχω και εγώ σπίτι , τον πηρα σε πολύ καλή τιμή στον Γαλαίο, εξαιρετικός φορτιστής, στο γραφείο έχω τον MAHA MH-C401FS ρυθμισμένο στην αργή φόρτηση.

Ναι, αλλά υπάρχουν κάποια drawbacks. Η διάρκεια ζωής (κύκλων φορτίσεως) είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με τις απλές eneloop. ;)

Ναι, ολες οι εναλλακτικες εχουν καποια drawbacks. Aλλα το θεμα ειναι ποια μπαταρια θα προτιμουσες η θα συστηνες?

Αυτη που σου δινει σαφως μεγαλυτερη χωρητικοτητα και διαρκεια η αυτη που εχει μεγαλυτερο κυκλο φορτισεων αλλα σαφως μικροτερη χωρητικοτητα και διαρκεια? :operator:

Ναι, ολες οι εναλλακτικες εχουν καποια drawbacks. Aλλα το θεμα ειναι ποια μπαταρια θα προτιμουσες η θα συστηνες?

Αυτη που σου δινει σαφως μεγαλυτερη χωρητικοτητα και διαρκεια η αυτη που εχει μεγαλυτερο κυκλο φορτισεων αλλα σαφως μικροτερη χωρητικοτητα και διαρκεια? :operator:

Eneloop vs Eneloop XX
The Eneloop XX with 2550 mAh have a bigger capacitiy than the standard 2000mAh. But the XX are more expenisive, they wear vaste (1800x times rechargable for the Eneloop, 500x for the XX), the self discharge is not as good and the internal resistance is higher. In devices which use a lot of power you can notice that, in a flash it will deliver +-25% more flashes, but the XX will need more time to charge a flash.

¨Αρα δεν είναι ακριβώς έτσι ο προβληματισμος που έθεσες .... περισσότερες φλασιές θα δωσουν οι ΧΧ (αν περάσουν 2-3 βδομαδες αποθηκευσης θα δωσουν τις ιδιες γιατι χανουν γρηγοροτερα την δυναμή τους) αλλα ο κυκλος επαναφορτησης των απλών στα περισσότερα φλας ειναι καλύτερος απο όσα εχω διαβασει - προσωπικα δεν το εχω τσεκαρει.

http://www.diyphotographystuff.info...-bateries-battle-who-will-be-the-winner/-bye-

Αυτο που έγραψε ο kbouk για την εσωτερική αντίσταση παίζει μεγάλο ρόλλο στα φλας γιατί όντως τραβάνε πολύ ρεύμα (kbouk εχεις το λινκ ??).
Οταν βλέπουμε μετρήσεις θα πρέπει να διαλέγουμε ως αντιπροσωπευτικές για φλας μετρήσεις με ρευμα πάνω απο 5Α. Εκεί η συμπεριφορά αλλάζει σε σχεση π.χ. με 1Α. Και μειώνεται η απόδοση και η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Αν θεωρήσουμε το τεστ απο το λινκ που εβαλα σωστό (αν και είναι καπως περίεργα τα αποτελέσματα) θα έλεγα οτι μάλλον οι 2400mAh θα τερματίσουν με σημαντικά χαμηλότερη διαφορά απο το ονομαστικό +25% ... και πρακτικά αν είναι να περιμένεις 10sec ανα λήψη δεν προχωράει το πράγμα, επιβαλλεται αλλαγή.

Ειπώθηκε και στην πρώτη σελίδα από τον Geoha, αλλά θα το επαναλάβω.
Σε εκτενές και αναλυτικό τεστ που έγινε πέρυσι σε διπλανό forum αναδείχθηκε ο έξυπνος AccuPower ως ο πιο vfm φορτιστής για επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Τον αγόρασα τον ΑΠΡ 2012 με μερικά σετάκια Eneloop ΑΑ και ΑΑΑ και είμαι πολύ ευχαριστημένος τόσο από τη διαδικασία φόρτισης-εκφόρτισης όσο και από τις μπαταρίες και τη διάρκειά τους.

http://www.diyphotographystuff.info...-bateries-battle-who-will-be-the-winner/-bye-

Αυτο που έγραψε ο kbouk για την εσωτερική αντίσταση παίζει μεγάλο ρόλλο στα φλας γιατί όντως τραβάνε πολύ ρεύμα (kbouk εχεις το λινκ ??).
Το σωστο λινκ απο to test που εδωσες ειναι :

http://www.diyphotographystuff.info/2865/top-rechargable-bateries-battle-who-will-be-the-winner/

Aυτο για την αντισταση το εχω διαβασει σε διαφορα αλλά ενα απο αυτα είναι : http://eu.nkon.nl/waarom-eneloop-powerex

Last edited:
Χε χε .. το εμότικον μου χάλασε το λινκ ..

kbouk (ή οποιος αλλος το ψαχνει) αν βρείς κανένα λινκ με τεστ των eneloop-ΧΧ σε φλας ή μετρήσεις σε περισσότερο απο 5Α .. ριξτο.

Στις προδιαγραφές της Sanyo πάντως δείχνουν τις ΧΧ να υπερέχουν 25% μεχρι τα 5Α.

Ειναι σιγουρα καλες και χρησιμες οι τεχνικες αναλυσεις και σε βοηθουν να παρεισ μια αποφαση πριν την αγορα. (Αναφερομαι στις eneloop και ΧΧ -που εχω πολλες ντουζινες κυριως λογω φακων).

Το σημαντικο και ουσιαστικο ομως ειναι οταν εχεις το προιον στα χερια σου και βλεπεις πως ανταποκρινεται στην πραξη. Πανω στην εμπειρια μου λοιπον βασισα τη γνωμη μου διοτι εχω χρησιμοποιησει και τις δυο στο SB400 flash.

Και επαναλαμβανω οτι η διαφορα στη διαρκεια στο φλας μεταξυ απλης eneloop και XX ειναι μεγαλη. Επισης δεν εχω δει διαφορα ουτε στο recycling time ουτε μειωμενη αποδοση της ΧΧ vs της απλης οταν αφηνω το φλας αχρησιμοποιητο για μηνες.
Ειναι γεγονος οτι η ΧΧ εχει λιγοτερους κυκλους φορτισης απο την απλη, αλλα αυτο λιγο με ενδιαφερει μπροστα στο να κανω τη δουλεια μου λιγο πιο αποτελεσματικα. Γι'αυτο και στο φλασακι βαζω μονο ΧΧ.

Ο Accupower ειναι εξαιρετικης ποιοτητας κατασκευης και απο τους καλυτερους, αν οχι ο καλυτερος, budget φορτιστης ΝιΜΗ.
Εχω μεινει πολυ ευχαριστημενος αν και θα ηθελα στην επομενη εκδοση του να βγει με backlight.

Ειναι σιγουρα καλες και χρησιμες οι τεχνικες αναλυσεις και σε βοηθουν να παρεισ μια αποφαση πριν την αγορα. (Αναφερομαι στις eneloop και ΧΧ -που εχω πολλες ντουζινες κυριως λογω φακων).

Το σημαντικο και ουσιαστικο ομως ειναι οταν εχεις το προιον στα χερια σου και βλεπεις πως ανταποκρινεται στην πραξη. Πανω στην εμπειρια μου λοιπον βασισα τη γνωμη μου διοτι εχω χρησιμοποιησει και τις δυο στο SB400 flash.

Και επαναλαμβανω οτι η διαφορα στη διαρκεια στο φλας μεταξυ απλης eneloop και XX ειναι μεγαλη. Επισης δεν εχω δει διαφορα ουτε στο recycling time ουτε μειωμενη αποδοση της ΧΧ vs της απλης οταν αφηνω το φλας αχρησιμοποιητο για μηνες.
Ειναι γεγονος οτι η ΧΧ εχει λιγοτερους κυκλους φορτισης απο την απλη, αλλα αυτο λιγο με ενδιαφερει μπροστα στο να κανω τη δουλεια μου λιγο πιο αποτελεσματικα. Γι'αυτο και στο φλασακι βαζω μονο ΧΧ.

Μακάρι να υπήρχαν ολοκληρωμένες τεχνικές αναλύσεις ... αλλά αυτές που είδα αφήνουν κενά.

Στην περίπτωση της εσωτερικής αντίστασης eneloop vs eneloop xx απλά μια αναφορά οτι οι ΧΧ εχουν μεγαλύτερη εσωτερική αντίσταση.

Αν ισχύει αυτό τότε πιο εμφανές θα γίνει ως μειονέκτημα των ΧΧ σε δυνατά φλας (με 4 μπαταρίες) σε πλήρη ισχύ. Το SB-400 πιθανότατα δεν είναι τόσο απαιτητικό σε ρεύμα φόρτισης και υπολόγισε οτι παίρνει 2 μπαταρίες οπότε η συνολική εσωτερική αντίσταση τους είναι η μιση αποτι σε των τεσσάρων. Δηλ. η εσωτερική αντίσταση των μπαταριών παίζει πολύ μικρότερο ρολλο στην περιπτωση του SB-400.

Σωστα το λες αλλα προσεξε ομως οτι η Νικον προτεινει, μεταξυ μπαταριων διαφορετικης χημειας, και ΝιΜΗ των 2600mah για τα flash της και για το SB400 και για το SB910 βεβαια.

Προφανως η Νικον εχει μελετησει ολες τις παραμετρους και ετσι συστηνει μπαταρια ΝιΜΗ των 2600μαω και οχι κατι λιγοτερο η, ακομα πιο σημαντικο, οχι κατι περισσοτερο.

Re: Απάντηση: Re: Μπαταριες ΑΑ για φλας

Καλημέρα σε όλους,

Παρακολουθούσα το topic και αφού πρόσφατα μπήκε στην συλογή ένα φλασάκι αποφάσισα να αγοράσω τον ΜΑΗΑ και τις ENELOOP XX & κανονικές. Τώρα κάνω break-in τις ΧΧ (νομίζω ότι είναι η σωστή διαδικασία για πρώτη φορά) και βλέπω ότι έχουν φτάσει τα 2800ΜΑΗ παρόλο που του είπα ότι είναι 2400. Είναι λογικό κάτι τέτοιο;

Γενικά είμαι πολύ ευχαρίστημένος από την αγορά μου και τον προτείνω ανεπιφύλακτα. Η αγορά έγινε απο NKON.NL

Πηρα την κλασσικη λυση, κανενα απολυτως προβλημα
(δεν εχω συκγριση με τις αλλες λυσεις ομως)

Έχω μια δωδεκάδα που χρησιμοποιείται παντοιοτρόπως (από φλας και φορητές συσκευές, έως... ηλ.οδοντόβουρτσες!). Δεν καταλαβαίνουν τίποτα!