Μπαταρίες-Φορτιστές

Re: Μπαταρίες-φορτιστές

Καλησπερα και καλως σας βρηκα,παρακολουθω το forum και την ενοτητα των φακων μιας που εχω αυτο το hobby σαν και εσας.
Αποφασισα να γραφτω γιατι διαβασα κατι στο νετ και με προβληματισε,και θα ηθελα την αποψη σας πανω σε αυτο το θεμα.

Στα παρακατω λινκ ξενων forum διαβασα (απο τα μετρια Αγγλικα που ξερω,ας με διορθωση καποιος αν δεν καταλαβα κατι καλα)) οτι οι καινουργιες παρτιδες eneloοp γραφουν επανω : οι αδιαβροχοι φακοι να μην χρησιμοποιουν επαναφορτιζομενες μπαταριες Ni-Mi eneloop γιατι μπορει να βγαλουν hydrogen gas και η πιεση δεν εχει οδο διαφυγης.
Εχει κανεις συναντηση το παραπανω προβλημα ;. Αν δεν βαζουμε eneloop πια στους φακους μας τι θα βαζουμε αλκαλικες ; που θα κρατανε 15 λεπτα ;
Σκεφτηκα μια λυση να μην βιδωνω το καπακι των μπαταριων τερμα και να βγαλω το o-ring ετσι και αλλιως δεν τον θελω αδιαβροχο ,ειναι καλη η λυση ;

http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?243109-Eneloop-s-safe-in-Waterproof-lights

http://budgetlightforum.com/node/34620

Ρε φιλε λες;; Στον φακο για το ψαροτουφεκο παντα εβαζα αλκαλικες ΑΑΑ.. Πηρα πριν λιγο καιρο μια 4αδα Duracell επαναφορτιζομενες.. Μετα απο 2 χρησεις τα παιξανε και οι τρεις!! Νεκρες!! Εβαλα μετα eneloop μαι μετα απο μια χρηση η μια τσαφ, εβγαλε ζουμια!!!!

Ρε φιλε λες;; Στον φακο για το ψαροτουφεκο παντα εβαζα αλκαλικες ΑΑΑ.. Πηρα πριν λιγο καιρο μια 4αδα Duracell επαναφορτιζομενες.. Μετα απο 2 χρησεις τα παιξανε και οι τρεις!! Νεκρες!! Εβαλα μετα eneloop μαι μετα απο μια χρηση η μια τσαφ, εβγαλε ζουμια!!!!

Ποιον φακο εχεις φιλε ;
η eneloop φούσκωσε και εβγαλε ζουμια,το παρακατω μοιαζει,αυτη η μια μηπως ηταν ξεφόρτιστη ;

Can eneloop be used in Underwater Lamps?

No. Do not use it in equipment that must be air-tight.
Such applications do not have a function to stop the discharge
of electricity, and when more than one battery is
used, it may cause the batteries to over-discharge. This
in turn can trigger the generation of hydrogen gas inside
of the battery, and since air-tight equipment
is designed to prevent gas from being diffused,
the contaminated gas may cause an
explosion when the equipment is switched
on.

Aν έχει καποιος αλλος φιλος κατι αναλογο ας το αναφερει.

Mπορει να ηταν προβληματικη η μια μπαταρια

Ψαχνοντας βρηκα και αυτην την ιστοσελιδα που αναφερει οτι εκρηξη μπαταριας σε φακους μπορει να γινει και σε αλκαλικες,δηλαδη πιαστο το αυγο και κουρευτο αν ειναι ετσι.

http://www.cdc.gov/niosh/docs/97-149/

http://abclocal.go.com/story?section=news/7_on_your_side&id=6620270

αν παμε με αυτο το σκεπτικο ...μην βγαινετε απο το σπιτι....μεχρι να τρελαθειτε απο την μοναξια κια βουτηετε απο το παραθυρο....

Χα χά χά +1 Κωνσταντινε αυτό σκεφτόμουν καi εγω.

Στο παρακατω pdf ενος αδιαβροχου φακου στην μεση και δεξια αναφερει caution,και γραφει εκτος του οτι οι μπαταριες να ειναι ιδιου τυπου ,σωστης πολικοτητας,brand name και φρέσκιες,γραφει και οταν ειναι ξεφορτιστες μπορει να διαφυγει υδρογονο και να προκαλεσει εκρηξη.Αρα βλεπω σιγα-σιγα το αναφερουν στα manual οι κατασκευαστες αδιαβροχων φακων

http://www.uwkinetics.com/uploads/files/126/C4C8eLED-Manual_400609.pdf

Μια σκεψη ασφαλειας που κανω ειναι
Να καταργήσουμε τα oring και να περιστρεψουμε μια με δυο βολτες αριστερα το καπακι των μπαταριων για να παιρνει fresh air,να εχει οδο διαφυγης το υδρογονο,οσοι δεν τους θελουν αδιαβροχους.

Εδω ειναι το pdf απο την eneloop

http://panasonic.net/energy/eneloop/pdf/eneloop_handbook.pdf

Can eneloop be used in underwater light?

Please do not use eneloop and SANYO Ni-MH batteries on underwater
light and sealed application. SANYO Ni-MH batteries contain a gas
release vent, which allows releasing hydrogen, when the battery is
misused. For normal usage, gas will not be released but hyper-electric
discharge or short circuit can cause inside of the batteries gas pressure
to rise and gas will automatically be released. This gas contains
Hydrogen and sealed devises cannot diffuse the gas. So if there is any
firing source like sparks, it might cause bursting or fire

Eδω αναφορα υδρογονου σε αεροστεγη συσκευες οπως αδιαβροχοι φακοι κ.τ.λ σε αλκαλικες μπαταριες

http://data.energizer.com/design_hints/pages/dhints_hydgeneration.html

http://ehs.whoi.edu/ehs/occsafety/alkalineBattery.pdf

Αρα το συμπερασμα που εβγαλα ειναι οτι δυστυχως οσοι χρησιμοποιουν αδιαβροχους φακους το ρισκαρουν κατα καποιο τροπο,και ποτε δεν ξερουν ποτε θα γινει η στραβη,απορω πως τοσα χρονια οι μπαταριες ειναι απαρχαιωμενες και δεν εχει ξεπεραστει αυτο το προβλημα,με καποιο αλλο υλικο που να μην υπαρχει κινδυνος εκρηξης,η εστω ολες οι μπαταριες να ειχαν μια εσωτερικη ασφαλεια και αν γινοταν βραχυκυκλωμα η ισχυρη εκφορτιση να πηγαιναν στην ανακυκλωση οπως ειναι οι protected 18650 κ.τ.λ
Γιατι το προβλημα απο οτι εψαξα ειναι οταν:
1) η μπαταρια δουλευει σε υψηλο φορτιο και εκφορτιζεται πριν το τελος της
2) οταν ειναι πανω απο μια μπαταρια και καποια απο αυτες εχει μικροτερη ταση απο τις αλλες τοτε κανει αντιστροφη των πολων και βραχυκυκλωνει,τοτε
και στις δύο παραπανω περιπτωσεις το αεριο υδρογονου βγαινει απο την μπαταρια σε περισσοτερη ποσοτητα,και δεν μπορει να απελευθερωθεί απο την αεροστεγη θηκη της συσκευης.

το φαινομενο εχει παρατηρηθει κατα καιρους σε διαφορους φακους. Θυμαμαι στου 4Sevens & Nitecore ΕΑ40 οπου φουσκωναν τα κουμπια.Αλλα εκρηξη δεν καταγραφηκε.
Γιατι δεν ειναι μονο να βρεθε η σπιθα, πρεπει και η αναλογια υδρογονοπυ να ειναι η καταλληλη.

θεωρω οτι ειναι ενα μαλλον απιθανο ενδεχομενο, απλα για δικολαβιστικους λογους η καθε ετιαιρα πρεπει να βαζει αυτο το κατεβατο.

Παιρνοντας καινουργιες επαναφορτιζομενες μπαταριες πχ ENELOOP. Τι πρεπει να προσεξουμε πριν την χρηση τους; Πρεπει να τις αποφορτισουμε πρωτα, να τις φορτισουμε πληρως πρωτα, κατι αλλο;
Επισης οταν ερθει με το καλο ο φορτιστης ο opus τι παλιες μπαταριες που εχω να τις φορτισω πληρως; Μηπως να τις αποφορτισω πρωτα; Κατι αλλο;

Απάντηση: Μπαταρίες-φορτιστές

Εγώ φίλε χρησιμοποιώ την εργοςταςιακή φόρτιση που έχουν και μετά τις φορτίζω και αυτό νομίζω ειναι το σωστό.

Μα λενε ready to use...
Ειτε το ενα κανεις, ειτε το αλλο δεν υπαρχει θεμα..

Παιδια να κανω και εγω μια ερωτηση,τις eneloop πρεπει να τις αποφορτιζουμε πριν τις φορτισουμε ξανα,η ειναι σαν τις λιθιου που και στο 50 % να ειναι μπορουμε να τις φορτιζουμε οποτε θελουμε ? γνωριζω οτι οι Ni-Mi δεν εχουν το φαινομενο μνημης ,αλλα δεν ειμαι σιγουρος αν πρεπει να τις ξεφορτιζουμε εντελως πριν τις ξαναφορτισουμε.

Απάντηση: Re: Μπαταρίες-φορτιστές

Μα λενε ready to use...

Πιστεύω ότι ειναι καλύτερα να κάνουμε πλήρη αποφόρτιση σε αυτές τις μπαταρίες πριν προχωρήσουμε σε φόρτιση οπότε γιατί δεν υπάρχει θέμα ;
Οι λιθίου λένε ότι δεν έχουν το φαινόμενο μνήμης αλλά δεν το πιστεύω αυτό και απόδειξη είναι τα αποτελέσματα απο την μη τήρηση της πλήρους αποφόρτισης φόρτισης στα Κινητά. Όσοι δεν τηρούν τον κανόνα η μπαταρία του κινητού κρατάει λιγότερο ή κάνει παράξενα παιχνίδια δηλαδή μπορεί να κλείσει όταν έχει φτάσει στο 18% το έχω δει με τα μάτια μου σε ενα κινητό που ο κάτοχος έκανε φορτιςεις κουκουρουκου το φόρτιζε δηλαδή από το 40% και δεν το άφηνε και να φορτίσει πλήρως

Παιρνοντας καινουργιες επαναφορτιζομενες μπαταριες πχ ENELOOP. Τι πρεπει να προσεξουμε πριν την χρηση τους; Πρεπει να τις αποφορτισουμε πρωτα, να τις φορτισουμε πληρως πρωτα, κατι αλλο;
Επισης οταν ερθει με το καλο ο φορτιστης ο opus τι παλιες μπαταριες που εχω να τις φορτισω πληρως; Μηπως να τις αποφορτισω πρωτα; Κατι αλλο;

Τις ενελουπ τις χρησιμοποιεις κατ'ευθειαν. Δεν χρειαζεται να τις αποφορτισεις. Οταν αδειασουν τις ξαναφορτιζεις.

Οταν με το καλο ερθει ο opus, τις eneloop τις φορτιζεις στα 1000μΑ (0.5C). Αν ειναι ζεστες μετα την πληρη φορτιση, φορτισε τις σε χαμηλοτερα μΑ.
Αν δεν βιαζεσαι τις φορτιζεις στα 500 η 750μΑ, ειναι καλυτερα για την μπαταρια, δεν ζεστενεται και θα ζησει περισσοτερο.

Αν εχεις παλιες μπαταριες (οχι ενελουπ) νομιζω οτι ο φορτιστης σου θα εχει προγραμμα συντηρησης (φορτιση-αποφορτιση-φορτιση). Διαβασε το μανουαλ να δεις τι προγραμματα εχει για παλιες μπαταριες.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Παιδια να κανω και εγω μια ερωτηση,τις eneloop πρεπει να τις αποφορτιζουμε πριν τις φορτισουμε ξανα,η ειναι σαν τις λιθιου που και στο 50 % να ειναι μπορουμε να τις φορτιζουμε οποτε θελουμε ? γνωριζω οτι οι Ni-Mi δεν εχουν το φαινομενο μνημης ,αλλα δεν ειμαι σιγουρος αν πρεπει να τις ξεφορτιζουμε εντελως πριν τις ξαναφορτισουμε.

Οι ενελουπ δεν εχουν το φαινομενο μνημης, οπως και οι λιθιου. Δεν χρειαζεται να τις αποφορτισεις. Τις φορτιζεις οποτε θελεις.

Πιστεύω ότι ειναι καλύτερα να κάνουμε πλήρη αποφόρτιση σε αυτές τις μπαταρίες πριν προχωρήσουμε σε φόρτιση οπότε γιατί δεν υπάρχει θέμα ;
Οι λιθίου λένε ότι δεν έχουν το φαινόμενο μνήμης αλλά δεν το πιστεύω αυτό και απόδειξη είναι τα αποτελέσματα απο την μη τήρηση της πλήρους αποφόρτισης φόρτισης στα Κινητά. Όσοι δεν τηρούν τον κανόνα η μπαταρία του κινητού κρατάει λιγότερο ή κάνει παράξενα παιχνίδια δηλαδή μπορεί να κλείσει όταν έχει φτάσει στο 18% το έχω δει με τα μάτια μου σε ενα κινητό που ο κάτοχος έκανε φορτιςεις κουκουρουκου το φόρτιζε δηλαδή από το 40% και δεν το άφηνε και να φορτίσει πλήρως

Δεν χρειαζεται αποφορτιση στις Ενελουπ. Eιναι εντελως χαμενος χρονος και μειωνεις την ζωη της μπαταριας αφου εχει ζωη για συγκεκριμενους κυκλους φορτισης.

Οι λιθιου οντως ΔΕΝ εχουν το φαινομενο μνημης και η ιδανικη φορτιση ειναι η ΜΗ πληρης φορτιση διοτι ετσι η μπαταρια ΔΕΝ ζεστενεται και διαρκει περισσοτερο.
Επισης τις μπαταριες λιθιου, στα κινητα πχ, μπορεις να τις φορτιζεις ΟΠΟΤΕ θες και ΟΣΟ θες :))

Μα λενε ready to use...

Ετσι ακριβως, οι eneloop ειναι ready to use. Tις χρησιμοποιεις αμεσα, χωρις φοβο και παθος :))

Re: Απάντηση: Re: Μπαταρίες-φορτιστές

αυτο δεν ειναι σωστο...διαβασε στo batteryuniversity σχετικα.

Αντιθετα οι Λιθιου εχουν θεμα με τους κυκλους φορτισης. οσο περισσοτεροι τοσο χειροτερα (ειδκα λογω θερμοκρασιας φορτισης)

χχχμμμ χωρις να εχω τον φορτιστη..για δοκιμασε να πατησεις για δευτερη φορα το κουμπι οταν ειναι στην ενδειξη που θες

για τις μπαατριες...
1. δεν βρισκει με προστασια στο μοντελο
2. δεν χωρανε στον φακο
3. λαμβανει υποψιν την μικρη απωλεια στην δυναμη της μπαατριας λογω της πλακετας προστασιας
4. οι IMR δεν βγαινουν με προστασια

Το θυμήθηκα όταν είδα χθες αυτές στο ebay.... IMR και 3200 mAh και protected αλλά και hybrid (??) ... δηλαδή ??

http://www.ebay.co.uk/itm/Panasonic...rElectronics_Batteries_SM&hash=item259de10e2d