Μπέρδεμα...

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,158
Αθήνα
Είναι καιρός που το παλεύω για ένα σύστημα που θα συνδιάζει αξιοπρεπή ήχο τόσο σε δικάναλες, όσο και πολυκάναλες ακροάσεις.

Λόγω χώρου (βλ. συνημένο σχέδιο) δυστηχώς δεν είναι εφικτά και τα δύο. Οπότε με δεδομένη την προτίμησή μου στη μουσική η απόφαση πάρθηκε για αγορά Ολοκληρωμένου Ενισχυτή-Ηχεία, που απλώς θα βελτιώσουν το AV.

Το σαββατοκύριακο θα έχω για μια δεύτερη δοκιμή στο σπίτι τα Elac FS244 και πιθανότατα θα αγορασθούν (μεταχειρισμένα ενός χρόνου σε καλή τιμή). Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να στριμωχτούν δαπέδου, πχ πχ Sonus Faber Toy Tower ή Εlac FS247?

Για ενισχυτή προσανατολίζομαι σε ολοκληρωμένο, με επικρατέστερους τον μικρό Hegel, Leema Pulse και τον Naim XS.

To σύνολο των χρημάτων που θα διαθέσω είναι 2000-2500 Ε, παραπάνω δεν νομίζω να έχει νόημα, τόσο λόγω της μουσικής που ακούω όσο και των απαιτήσεών μου.

Από ήχο θα προτιμούσα να είναι δυναμικός, αναλυτικός, καθαρός, με καλό χαμηλό, όχι χρωματισμένος (με τον καιρό με κουράζει) και αν είναι εφικτό με μεγάλη σκηνή για να δώσει λίγο αέρα στο μικρό χώρο μου.

Στις δοκιμές συνήθως κουβαλάω μαζί μου Paul Weller, Massive Attack, Morciba, New Order, Nirvana για να έχετε μια άποψη για τό τι θα παίζουν...
Επίσης τα ηχεία θα χρησιμοποιηθούν ως front (L/R) και ο ενισχυτής σαν τελικός (άρα πρέπει να έχει pass through) στο AV σύστημα.

Πηγή θα έιναι το OppoBD83 (πιθανώς να το αναβαθμίσω αργότερα σε SE) και ένας media player για flac.
To ΗΤ θα ολοκληρώνεται με τα dome 5.1 που ήδη υπάρχουν.

Τη γνώμη σας λοιπόν παρακαλώ για ηχεία και ολοκληρωμένο ή ότι άλλο νομίζεται που θα μου φανεί χρήσιμο για να ξεμπλέξω το νήμα...

Ευχαριστώ προκαταβολικά για την υπομονή και κάθε πρόταση.

:ernaehrung004:

Attachments

• set.jpg
    set.jpg
    37.1 KB · Views: 211
Last edited:
Μέσα στους πιθανούς ενισχυτές εγώ θα προσθέσω, από πλευράς τιμής μόνο το ξεκαθαρίζω γιατί δεν έχω ακούσει κάποιον από αυτούς, τον Creek Destiny ειδικά αν ισχύει ακόμα αυτή η προσφορά που έκανε ο αντιπρόσωπος πριν κάποιο καιρό και τον Audio Analogue Settanta.
Επαναλαμβάνω ότι δεν τους έχω ακούσει αλλά η αναφορά τους μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για σχολιασμό από συμφορουμίτες που τους έχουν και ίσως έχουν άποψη για το αν "δένουν" ενδεχομένως με τα Elac.

Last edited:
Όχι μόνο μπορούν αλλά ίσως είναι και απαραίτητα τα δαπέδου για τον χώρο σου
Δύσκολα ηχείο βάσης θα φορτίσει αυτόν τον χώρο

Και γιατί λέω ότι δεν τίθεται θέμα
Τα elac ( που σε κάθε άλλη περίπτωση είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ) έχουν διάσταση 20φαρδος και 27 βάθος ( το ύψος δεν μας ενδιαφέρει αφού και αυτά σε βάσεις θα είναι )

Παράδειγμα πρώτο b&w cm7
Είναι 20 φάρδος και 30 βάθος

Ρίξε μια ματιά και εδώ http://www.avreview.co.uk/news/article/mps/uan/922

Θα διαφωνήσω με το φίλο Antonisgr, εγώ σε παρόμοιο χώρο έπαιζα χρόνια με Sonus Faber βάσης και δεν είχα διανοηθεί να βάλω δαπέδου.

Η απόσταση από τον τοίχο από ότι μπορώ να υπολογίσω δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 40 πόντους περίπου ?
Βλέπω καλά ότι το ένα ηχείο ουσιαστικά αχρηστεύει το τζάκι? Πως κατάφερες τη συμβία να το δεχθεί !!

Θα διαφωνήσω με το φίλο Antonisgr, εγώ σε παρόμοιο χώρο έπαιζα χρόνια με Sonus Faber βάσης και δεν είχα διανοηθεί να βάλω δαπέδου.

Η απόσταση από τον τοίχο από ότι μπορώ να υπολογίσω δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 40 πόντους περίπου ?
Βλέπω καλά ότι το ένα ηχείο ουσιαστικά αχρηστεύει το τζάκι? Πως κατάφερες τη συμβία να το δεχθεί !!

24 τμ ηχείο βάσης?
και massive attack?

Τεσπα αφού έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει,

Υποψιάζομαι αλλά ας ρωτήσω , ποια sonus ήταν?-bye-

Κατ´αρχήν χίλια ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!

Φοβάμαι τα δαπέδου, γιατί τουλάχιστον αυτά που έχω ακούσει μέχρι τώρα είναι πολύ πιο δυνατά από τα βάσεως της ίδια σειράς, με χειρότερη διασπορά και με τον κίνδυνο του μπουμαρίσματος από τις καλύτερες χαμηλές...

Με λίγα λόγια ο τοίχος αριστερά, το άνοιγμα δεξιά, το τζάκι και η μικρές απόστάσεις των ηχείων μεταξύ τους αλλά και της θέσης ακρόασης με φοβίζουν... Ήδη με το υπάρχων sub σε ορισμένες θέσεις, δημιουργούνται στάσιμα στη περιοχή της οροφής του τζακιού αλλά και αντηχήσεις στο ταβάνι, σε υψηλές εντάσεις βέβαια...

Στη πραγματικότητα είμαι σχεδόν βέβαιος ότι με δαπέδου (τύπου CM7, MA RS8, ΕlacFS247 και SONUS FABER Toy Tower που ευχαρίστως θα δοκίμαζα υπό άλλες συνθήκες) θα κλαίω τα λεφτά μου...

Δεν ξέρω τι θα γινόταν με μια ενδιάμεση κατάσταση τύπου ΜΑ-RS6, Leema Xeno (αν θυμάμαι καλά το τίτλο), Β&W684... Γι' αυτό είστε εσείς εδώ! άλλωστε για να ερθουν όλα αυτά σπίτι για δοκιμή αποκλείεται!

Τη συμβία αδερφέ δυστηχώς δεν την έπεισα για τίποτα. Το κανονικό θα ήταν να φύγει το τζάκι από εκεί αλλά έχει μουλαρώσει για 2-3 φορές το χρόνο!
Οι θέσεις των front που βλέπεις είναι αυτές που χρησιμοποιώ και για τα dome όταν παίζουν, γιατί όταν δεν παίζουν αποθηκεύονται πίσω, αριστερά και δεξιά του ρακ όπως φαίνεται στο σχεδιάκι. Υπάρχει και παιδί/ταλιμπάν οπότε καταλαβαίνετε.
Ήδη μετράω ένα σπάσμένο dome - καλά να είναι να τα σπάει και εγώ να πληρώνω τις 200άρες...

Η απόσταση από τον τοίχο (το τζάκι για την ακρίβεια) θα είναι γύρω στους τριάντα πόντους (αλλά όχι κάθετα), άρα αν πρόκειται τελικά για τα Elac ίσως χρειαστεί να ταπωθούν με σφουγκαράκι ενώ υπάρχει και πρόβλεψη να κλείσω και το "χωνί" του τζακιού με φορητή κατασκευή. Με λίγα λόγια κάθε ΣΚ που θα ακούω μουσική θα κάνω προεργασία όσο θα προθερμένεται ο Ενισχυτής... Εντάξει αυτό το έχω αποδεχτεί.

Τελικά αν δεν μου αλλάξετε γνώμη (5%)... μεταξύ FS244 (80%) και Leema xero (15%) θα πάω.

Θα ήθελα όμως περισσότερο τη γνώμη σας και για τους ενισχυτές που έγραψα.

Νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα για το αν θα οδηγήσουν τα συγκεκριμένα ηχεία. Περισσότερο με ενδιαφέρει ο χαρακτήρας τους (αν έχει νόημα και εαυτό στο συγκεκριμένο χώρο...) και αν θα απέδιδε αντίστοιχα κάτι μικρότερο, τύπου ΝΑD, AudioLab, XTZ ή άλλο...

Ζητώ συγνώμη για τα μακροσκελή posts αλλά μου είναι αδύνατον να εκφραστώ αλλιώς...
Και πάλι ευχαριστώ πολύ για την υπομονή και το ενδιαφέρον!!!

Last edited:
Απάντηση: Re: Μπέρδεμα...

24 τμ ηχείο βάσης?
και massive attack?

Τεσπα αφού έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει,

Ατάκα,όγκος και δυναμικά...Αυτό χρειάζεται κι υπάρχουν πολλά ηχεία βάσης που τα προσφέρουν αυτά σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό σε μικρούς χώρους(μέρος 24 τμ (πολύ) μικρός χώρος είναι).

Τι υπάρχει κάτω απο 50-60 ΗΖ στα δισκάκια των Massive Attack;

Από ήχο θα προτιμούσα να είναι δυναμικός, αναλυτικός, καθαρός, με καλό χαμηλό, όχι χρωματισμένος (με τον καιρό με κουράζει) και αν είναι εφικτό με μεγάλη σκηνή για να δώσει λίγο αέρα στο μικρό χώρο μου.

Αυτό είχα και εγώ στο μυαλό μου Διονύση. Ποιούς συνδιασμούς προτείνεις?

Τα καλά ηχεία βάσης κοστίζουν...

Ας μιλήσουμε λοιπόν στο ποσό που θέλεις να κινηθείς.Ακου τα 244 κι άν δεν σου κάνουν,δοκίμασε ν' ακούσεις και τα προσιτά βάσης Proac studio.
Πήγαινε ν' ακούσεις και τον συνδυασμό Leema Pulse+Xero. Αν μπορείς άκου τα και με το ομόαιμο σάμπ.

Προσωπικά, θα προτιμούσα το 244 από το xero για ακροάσεις massive attack, portishead κλπ.
Με μία σοβαρή οδήγηση, θα αποδώσουν πολύ καλύτερα τον όγκο που υπάρχει σε αυτή τη μουσική σκηνή.
Έχουν μεγαλύτερο ήχο απ’ ότι μαρτυράει το μέγεθος τους.
Αν έπρεπε να υπάρχει ένα Leema θα ήταν το Xone, η τιμή του όμως απέχει από την κατηγορία τιμής που συζητείται οπότε δεν έχει ουσιαστικό νόημα η αναφορά του.

Σχετικα με τον ενισχυτη που θελεις (μαλλον που σκεφτεσαι):
Τα 244 τα ακουσα με Leema pulse, Electrocompaniet ECI3, Primare I30, Hegel H100, και luxman 550.

Προσωπικη γνωμη, αυτος που τους ταιριαζε καλυτερα, (τουλαχιστον για αυτο το ειδος μουσικης που ακουσα) ηταν ο Leema, και ο Electrocompaniet.
Δεν τα ακουσα με τον μικροτερο hegel που σκεφτεσαι εσυ, δεν εχω αποψη.

Ακομη, δεν ξερω αν το οτι θελεις ολοκληρωμενο που να κανει pass through, σε περιοριζει στις επιλογες σου.

Αναφορικα με τον ογκο του 244 (σαν συνολο, μαζι με τις βασεις) δεν ειναι μεγαλυτερος απο οτι ενα ηχειο βασης, οποτε μην αποριπτεις αμεσως ενα βασης που μπορει να ειναι καλυτερο / σωστοτερο για εσενα και τον χωρο σου ;-)

Στον χωρο σου παντως (μεγεθος), πιστευω οτι τα 244 τον καλυπτουν ανετα, παντα με την προσθηκη του καταλληλου ενισχυτη. Τις δικες μου απαιτησεις τις καλυπτουν σε χωρο 6,5 Χ 4,5.

Ενα θεμα που ισως ανακαλυψεις αργοτερα - ισως - ειναι οτι το θεμα της ηχητικης εικονας που θα εχεις παρακολουθοντας ταινιες. Θελω να πω οτι απο οτι λενε οι ειδικοι, τουλαχιστον τα 3 μπροστινα καναλια πρεπει να ειναι ιδια, ή τουλαχιστον ομοια, κατι που εσυ δεν θα εχεις. Δεν ξερω κιολλας ποσο ταιριαζουν οι χροιες των elac με των focal.
Αυτο το λεω μονο και μονο για να μην μπεις στην διαδικασια "βουλωνω την μια τρυπα και ανοιγει αλλη"
Βεβαια το πααπανω εχει να κανει με τις απαιτησεις και τις προταιρεοτητες / απαιτησεις του καθενα.

Τελος, κλασικα, μην κανεις καποια βιαστικη κινηση.
(και μιας και ειναι και της μοδας στους ... κυκλους μας, να κανεις σωστο risk assessment :idea: )

Καλη επιτυχια !!

-----------------
Πες μου πως σου φανηκαν τα elac (με τι ενισχυτη τα ακουσες?) :ears:

Last edited:
Έχω την αίσθηση ότι το χώρο μου θα τον "μεγαλώσουν" περισσότερο τα Εlac.

Ήδη παίζουν 2-3 ώρες με ένα sansui X310 40W, δεκαετίας (αν θυμάμαι καλά) και το OppoBD83 με τις αναλογικές. Με έχουν εντυπωσιάσει... H αλήθεια είναι ότι ακούω με το loudness βέβαια και γύρω στα 3/10 αρχίζουν οι παραμορφώσεις μπουκώματα...αλλά τέλος πάντων...Αυτά είμαι σίγουρος ότι θα λυθούν από ένα καλό ενισχυτή.

Τον Yamaha πάντως τον αδειάζουν, δεν μπορεί ούτε σε HT o κακομοίρης...

Όπως ίσως θα καταλάβατε η αγορά των Εlac, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου έκλεισε οπότε μιλάμε μόνο για Ενισχυτή.

@ isoviths:
Aντώνη γνωρίζεις ότι δεν είμαι και ο πλέον έμπειρος αλλά και πόσο εμπιστεύομαι τη γνώμη σου! Θα τα πούμε λοιπόν την τρίτη από κοντά να δούμε αν χρειάζονται τα ρεύματα του Pulse ή θα είμαι εντάξει με κάτι λιγότερο όπως το set των ΑudioLab.

Κάθε φορά που βρίσκομαι στο χώρο σου νοιώθω πολύ οικεία ( άμα με χωρίσει η γυναίκα μου θα με αφήσεις να έρχομαι τα βράδια να κοιμάμαι? :D )
Χωρίς να υποτιμώ και άλλους επαγγελματίες του χώρου, είναι σαν να ακούς τα μηχανήματα με τη παρέα σου. Εξαιρετικός!

@Database Error

Τα Elac τα άκουσα για πρώτη φορά στον Αντώνη εντελώς τυχαία (για άλλη δουλειά πήγα) και γέμιζαν ικανοποιητικά το πατάρι, ενώ τα μπασα ήταν επαρκέστατα για μένα. Δεν τίθεται θέμα αν κάνουν.
Το πρόβλημα με τα βάσεως είναι το στήσιμο στο χώρο μου πιθανότατα θα δημιουργήσει προβλήματα. Εφόσον πλέον έχω και την αίσθηση των Elac στο χώρο και τον γεμίζει άνετα... Τέλος με τα ηχεία :Banane0:

Για τον ενισχυτή χαίρομαι που και εσυ ξεχώρισες τον Pulse αλλά απ´ότι βλέπω δεν τα έχεις ακούσει με μικρότερο έτσι δεν είναι?

Για το δέσιμο με κεντρικό το dome είμαι σίγουρος για αυτό που λές και είχα και πρόσφατα εκφράσει την ανησυχία μου.
Δεν μπορώ να τα έχω όλα στο συγκεκριμένο χώρο... για αυτό όπως έγραψα στην εισαγωγή θα κοιτάξω να έχω όσο μπορώ περισσότερα στον δικάναλο που προτιμώ.

Σε κανα-δυό χρόνια θα γίνει και μια αλλαγή του ΑV με σκοπό το 3d (αν θα έχει κάποιο νόημα) οπότε αν χρειαστεί θα γίνει κάποια πατέντα ώστε να τοποθετηθεί ένα κεντρικό σαν το CC241 (που θα το βάλω δε ξέρω, τέλος πάντων...)

ΥΓ Συνάδελφε ερώτηξις:smash: : φυσάει δυτικός και ταξιδεύουμε από Σκοτία βόρειο Πόλο 100 μίλια από στεριά. Από ποιά πλευρά πετάμε τις σακούλες με τα σκουπίδια? :ADFADF1:

Re: Απάντηση: Μπέρδεμα...

H αλήθεια είναι ότι ακούω με το loudness βέβαια και γύρω στα 3/10 αρχίζουν οι παραμορφώσεις μπουκώματα...αλλά τέλος πάντων...Αυτά είμαι σίγουρος ότι θα λυθούν από ένα καλό ενισχυτή.

Τη στιγμή που ακούς δυνατά με loudness και γουστάρεις, πάρε ηχεία δαπέδου. Μονόδρομος.

Τα βάσης θα σου πέσουν λίγα.

Δημήτρη 3-4/10 ακούω. Παραπάνω "μπερδεύουν" τα πράγματα με τον Sansui.

Δεν ξέρω αν έχεις ακούσει τα 244 αλλά είναι απίστευτο το μπάσο που βγάζουν για το δεδομένο όγκο-τιμή, τουλάχιστον στα αυτιά μου. Υπάρχει και sub έτσι μη το ξεχνάμε. Αν χρειαστεί θα μπεί και αυτό στο παιγνίδι...;)

Φοβούμαι ότι με το τζάκι δίπλα και με το γεγονός ότι δεν μπορεί να τα βάλει και πολύ μακριά από τοίχο θα "μπουμάρουν" πάρα πολύ.

Απάντηση: Re: Μπέρδεμα...

Φοβούμαι ότι με το τζάκι δίπλα και με το γεγονός ότι δεν μπορεί να τα βάλει και πολύ μακριά από τοίχο θα "μπουμάρουν" πάρα πολύ.

Kαι γω...

:help: