Την ώρα αυτή και μετά από περίπου 15 ώρες ακροάσεων με διαλείμματα κάθε 2-3 ώρες ώστε να μην συνηθίζει το αυτί, θα έπρεπε κανονικά να έχω καταλήξει, έτσι τουλάχιστον το υπολόγιζα...
Δυστυχώς κονταροχτυπιόνται ακόμη 3 από τους 6 που έχω σπίτι...
Πρόκειται για τους Leema Pulse, AVM Evolution 2, Naim 5i, Naim XS, Micromega I-80 και Densen Β-110.
Για να μην παρεξηγιόμαστε πρόκειται για επιλογή ενισχυτή στο συγκεκριμένο σύστημα (πηγή Οppo BD83, Ηχεία Elac BS244), στο συγκεκριμένο προβληματικό χώρο (βλ. Σχέδιο και Φωτό) και φυσικά το προσωπικό γούστο στο τέλος θα είναι αυτό που θα κυριαρχήσει.
Μην αρχίσουμε λοιπόν τις αντιμαχίες για το ποιός είναι ο καλύτερος. Για μένα αυτό το πράγμα δεν υπάρχει...
Έπαιξαν πολλά CD και μουσικές από καλές και κακές ηχογραφήσεις, άλλα αντιπροσωπευτικά του γούστου μου, άλλα για να δοκιμάσω την απόδοση του συστήματος.
(Αν κάποιος ενδιαφέρεται για μια αντιπροσωπευτική playlist, από τα τραγούδια που δοκίμασα σχεδόν σε όλους ας το πει να συμπληρώσω)
Όσον αφορά τα ηχεία, μετά από τόσες δοκιμές με διαφορετικούς ενισχυτές, μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα ηχεία είναι αναλυτικότατα, "ζωντανά", δημιουργούν αρκετά μεγάλη σκηνή, κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά, είναι γλυκόηχα, αλλά τα νοιώθω λίγο προβολικά στις υψηλές...
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να πω ότι τελικά είμαι ευχαριστημένος για την επιλογή ηχείων βάσεως αφού γεμίζουν το χώρο κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. Ελπίζω να μη με κουράσουν, τουλάχιστον όχι σύντομα!
Λοιπόν πάμε στο κυρίως θέμα...
Ο Pulse δεν είχε φύγει από τις δοκιμές (κάνω Α-Β ανα μουσικό είδος-συχνότητες) όλο το Σάββατο, ενώ σήμερα πήρε σειρά ο Densen.
Έχω τελειώσει με τον ΑΜV Evo2, και τον Naim XS.
Σαφώς πρόκειται για κορυφαία μηχανήματα στη τιμή τους (όπως όλα άλλωστε) όμως για τον μεν πρώτο μου φάνηκε θαμπός ενώ ο XS δεν μου δικαιολόγησε την διαφορά τιμής από τον 5i, ενώ υστέρησε στα χαμηλά τα οποία εγώ τουλάχιστον τα ήθελα πιο καθαρά και δυναμικά. Θα αναφερθώ πιο αναλυτικά αργότερα για τον 5i και τα ίδια σχεδόν ισχύουν για τον XS.
Ο ΑΜV πολύ γλυκός, αναλυτικός αλλά από ζωντάνια, δυναμικά δεν με έπεισε. Μεγάλη η διαφορά στα αυτιά μου από τους άλλους, ειδικά από Pulse και Densen και λιγότερο από Μicromega, Naim.
O Leema Pulse είναι πραγματικά ένας πολύ καλός ενισχυτής, σχεδόν σε όλα του. Η "Ξηρότητα" και "τραχύτητα" στις μεσουψηλές, που είχα παρατηρήσει σε άλλη ακρόαση, μετριάστηκαν πάρα πολύ στο σπίτι. Και πάλι όμως σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους (άλλον λίγο άλλον περισσότερο) ακούγεται κάπως...
ειδικά όταν ανεβαίνει η ένταση.
Από ζωντάνια κορυφαίος, επίσης έχει δυναμισμό, περιγραφή, ανάλυση και οδηγεί τα elac στα χαμηλά θαυμάσια.
Από τους δύο Νaim o 5i τα πήγε πολύ καλύτερα!!! Eίναι σπουδαίοs...
στις μεσουψηλές λές και ακούς τον XS!!! Mόνο σε κλασική και πολύ λίγες γυναικείες φωνές τους ξεχώρισα. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τα 800Ε παραπάνω από τον 5i, τουλάχιστον όσον αφορά τα Εlac, στο χώρο μου και το μουσικό πρόγραμμα που δοκίμασα. (Ανάλογη αίσθηση είχα από τους Leema και Hegel σε άλλη δοκιμή). Προφανώς οι μεγάλοι θέλουν και μεγάλα ηχεία.
Ο ΝΑΙΜ 5i σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ταίριαξε καλύτερα στις υψηλές... οι μεσσαίες, γλυκήτατες και ίσως να ήταν ο πιο ρυθμικός. Στα χαμηλά δεν είχα ασάφειες, θολούρες και μπουκώματα (όπως για παράδειγμα με τον XS.
Γενικά και οι δύο Naim είναι πιο "στρογγυλοί", δεν μεγενθύνουν τις ατέλειες των 244, με πάρα πολύ γλυκές μεσαίες, κρατημένες υψηλές (δεν υπάρχει ίχνος λαμπρότητας - κάτι που είναι πολύ καλό για τα Elac).
Δημιουργούν πολύ καλή σκηνή στη Κλασσική και αρκετά μεγάλη στα υπόλοιπα ήδη.
Η ζωντάνια και ο δυναμισμός δεν είναι τα φόρτε τους αλλά και δεν υστερούν. Από ρεύμα να φάνε και οι κότες. Πράγματι μπορούν να οδηγήσουν πολύ παραπάνω από τα 50 και 60W των spec τους. Είναι ρυθμικοί, μελωδικοί σε αυτά δεν υστερούν διόλου σε σχέση με τον Pulse και τον Densen.
O Μιcromega. Ξεκίνησε το ζέσταμα χτές το βράδυ αλλά έπρεπε να κοιμηθεί ο μικρός και τα παράτησα. Το πρωί από την αρχή. Δεν περίμενα κάτι το ιδιαίτερο αλλά με διέψευσε! Πάρα πολύ καλός. Ικανός, ρυθμικός, ζωντανός, αναλυτικός, μαζεμένος στα ψηλά, σαφής στα χαμηλά. Έκπληξη!
Το αρνητικό toy ήταν ότι δεν ήταν καλύτερος απ’ όλους έστω σε κάτι. Δεν μου κάνει το κλικ για να τον αφήσω στο ρακ (πιο ρακ... Στις καρέκλες εννοούσα!

)
Στη πραγματικότητα μετά από περίπου 2 ώρες αδημονούσα να ακούσω τον Densen…
Kαι ήρθε η ώρα του...
Μινιμαλ εμφάνιση, στιβαρότητα, λίγα κουμπάκια συμετρικά, χωρίς το κλασικό volume ήχου που έχουμε συνηθίσει, οθόνη με κόκκινες ενδείξεις... σου κινεί αμέσως το ενδιαφέρον!
Και μετά μισή ώρα ζέσταμα άρχισε να παίζει...
Μαγεία!!!! Ειλικρινά δεν το περίμενα.
Κορυφαίος σε ανάλυση (χειρουργείο πέρασε όλα τα κομμάτια), αρκετά δυναμικός (ελάχιστα πιο κάτω από τον Leema), πολύ ρυθμικός (στα ίδια επίπεδα με Νaim και Pulse) και καταπληκτικός στις υψηλές (μάζεψε εντελώς τα Elac καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο), γλυκός, ίσως άκουσα τις καλύτερες χροιές σε φωνητικά...
Όχι δεν έχει την σπιρτάδα του Pulse, ούτε την γλυκές μεσαίες του Νaim, αλλά δεν νοιώθεις σε καμία περίπτωση άβολα μαζί του (όπως με τους Naim στα χαμηλά και τον Pulse στις υψηλές. Είναι ένας Micromega - πολύ βελτιωμένος. Κάπως έτσι θα τον περιέγραφα... Αδόκιμο αλλά αυτήν την εντύπωση μου έδωσε. Το μόνο που με προβλημάτισε είναι ότι η ένταση δεν έπεσε καθόλου από το 100/200 τη μέση δηλαδή... αντίθετα με όλους τους άλλους που είχαν ώς όριο την μέση μιας και πιο ψηλά θα ενοχλούσα και την δίπλα πολυκατοικία :music-smiley-005:. Φυσικά ούτε ίχνος παραμόρφωσης, αλλά τι μπορεί να σημαίνει αυτό? Θα τον εξαντλήσουν τα ηχεία? (θυμίζω ότι τα 244 είνια 4Ω-88db...) :nounder:
Όπως λοιπον προείπα και ίσως να έχετε καταλάβει, είμαι μεταξύ τριών (θα μπεί και Τρίτη καρέκλα στο ρακ...)
Densen B110, Leema Pulse και Naim 5i.
Aν έπρεπε να δώσω ποσοστά προτίμησης μέχρι τώρα: 40% Densen - 31% Pulse – 29% Naim 5i.
Eλπίζω να έγινα σαφής... αλλά ας το υπενθυμίσω: δεν πρόκειται για συγκριτικό ενισχυτών – δεν είμαι ικανός άλλωστε. Πρόκειται για επιλογή ενισχυτή που θα μου αρέσει περισσότερο στις συγκεκριμένες συνθήκες (χώρος-ηχεία-πηγή-μουσικές προτιμήσεις).
Επίσης κάποιες από τις περιγραφές μου ίσως να μην ανταποκρίνονται στο τρόπο που ονομάζετε ή περιγράφετε οι πιο έμπειροι τις εντυπώσεις σας αλλά έκανα ότι καλύτερο μπορούσα.
Ελπίζω ως το βράδυ να μπορέσω να αποφασίσω...
Δείτε και μερικές φωτογραφίες για να περάσει η ώρα σας...
Εμένα πάντως πέρασε πολύ ωραία... Κάποιες φορές μόνο ένοιωθα τύψεις που δεν ακούω μουσική αλλά δοκιμάζω ήχους.. Ας είναι σύντομα θα έρθει και αυτή η ώρα!
:drummer: :Banane0: