Λοιπόν, δεν κρατήθηκα και χθές το βράδυ ξεκοίλιασα τον μπλε ουρανό.
Δεν υπήρχε περίπτωση εσύ να μην το ανοίξεις . Αψογος ο πάικτης
Σκοπός μετρήσεις, καταρχάς να πώ οτι όσον αφορά το άφιλτρο του πράγματος, δυστυχώς δεν ισχύει, έχει φίλτρο υλοποιημένο γύρω από το F4558 το οποίο είναι διπλός τελέστικός συναντώμενος σε άπειρα player ανεξαρτήτου τιμής.
Είναι αναλογικό φίλτρο όχι ψηφιακό. Μέτρησες Πάνο την κληση αυτού του αναλογικού Low Pass φίλτρου ?
Τώρα, όσον αφορά την "βρωμιά" της εξόδου του με τον παλμογράφο συνδεμένο στην έξοδο, δεν είδα τίποτα παράξενο, (αν και δεν είχα πρόχειρο CD με ημίτονα κλπ) τουλάχιστον στην μουσική φάνηκε φυσιολογικό, θα επανερθω σε αυτό όμως αργότερα .
Βάλε τετραγωνικούς παλμούς και παρατήρησε τον υψίσυχνο θόρυβο που κάθεται επάνω στον παλμό.
Τα ωραία αρχίζουν στις μετρήσεις του τροφοδοτικού.
Λοιπόν χρησιμοποίησα παλμογράφο Τektronix 475 με 300mHz bandwidth και πολύμετρο εργαστηριακό fluke 8842, 6 ψηφίων. Οι τάσεις που το παλμοτροφοδοτικό τροφοδοτεί το κύκλωμα είναι +5V και +/-12. Οι τάσεις που μέτρησα ήταν +5,32V, +12,01V, και -12,62V. Πράγμα που σημαίνει ότι ειδικά στο +/-12 που τροφοδοτεί σίγουρα και τον τελεστικό στην έξοδο, έχουμε τρομερή ασσυμετρία που σίγουρα καλό δεν κάνει.
Και οι δικές σου οι μετρήσεις συμφωνούν με τις δικες μου. Η ασυμμετρία δεν με απασχολεί τόσο πολύ γιατί ο τελεστικός διαχειρίζεται μια μέγιστη τάση σήματος περίπου 4 Volts peak-to-peak.
Πιό τρομερό όμως είναι το AC component, κοινώς, τυχαίο υψίσυχνο θόρυβο που κάθεται πάνω στις τάσεις αυτές, προϊόν ή υποπροϊόν του ταλαντωτή ισχύος που περιέχει το παλμοτροφοδοτικό και για κάποιο λόγο δεν φιλτράρεται επαρκώς(μάλλον καθόλου). Η συχνότητες αυτές ήταν από εκατοντάδες Hz έως και MHz! Άρα πραγματικά απορώ πώς τα καταφέρνει και παίζει τόσο καλά με τόσο χάλια τροφοδοτικό (αυτό δεν γλυτώνει με τίποτα, θα το αλλάξω άμεσα).
Τον υψίσυχνο αυτό θόρυβο τον εντόπισα και εγώ, δυστυχώς και στην αναλογική έξοδο.
Μιας και το είχα ξεβράκωτο λοιπόν, του άλλαξα και καλώδιο τροφοδοσίας με ένα 2Χ1,5χιλ πολύκλωνο(λευκό γιατί ακούγεται λιγότερο σκοτεινό από το μαυρο

), του ξεκόλησα και τα δύο μικρά τρανζιστοράκια που βραχυκυκλώνουν την έξοδο για αποφυγή θορύβων(σχετικό παίδεμα λόγω γελοίου μεγέθους). Eπίσης έβαλα προληπτικά, σε μια κρίση ανωμαλίοhiendισμού, και μια επικάλυψη bluetack πάνω στον κυρίως επεξεργαστή. Αυτά όλα πήρανε κανα μισάωρο και η ώρα ήταν αργάμιση και έτσι το έβαλα στο repeat και το άφησα για να το ακούσω σήμερα. Θα ενημερώσω αύριο αν έχω τίποτα ηχητικές αλλαγές να αναφέρω.
Σωστή η τακτική που ακολούθησες. Το ίδιο θα κάνω και εγώ, αλλά αφού πρώτα λυθεί το βασικό πρόβλημα του υψήσυχνου θορύβου, τουλάχιστον αυτό που προέρχεται από το τροφοδοτικό. Σε προηγούμενο μήνυμά μου αναφέρθηκα και στο ενδεχόμενο οι βρωμιές να προέρχονται και από το φτηνό υποτυπωδες παλμοτροφοδοτικό. Λόγω ασθενείας, με αυτή την ύπουλη ίωση που κυκλοφορεί, δεν είχα τον χρόνο και την διάθεση να το ψάξω περισσότερο.
Σε ευχαριστούμε Πάνο για τη συνεισφορά σου. Ελπίζω να συνεχίσεις με τις μετρήσεις σου.