Μπορεί το PC σας να τρέξει mac os x ;;

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,595
Πειραιάς
Η γνωστή πια εταιρεία psystar, που προσπαθεί να φτιάξει κλώνους mac & είναι σχεδόν συνέχεια στα δικαστήρια με την Apple, αυτή την φορά έφτιαξε ένα πρόγραμμα με τίτλο Rebel EFI, το οποίο κοστίζει 49.99 δολλάρια και η δουλειά του είναι να αναγνωρίζει όλο το hardware κομμάτι του υπολογιστή μας και να μας αναφέρει αν είναι συμβατό με το λειτουργικό mac os x ή όχι.

psystarrebel.jpg

Το βασικό στοιχείο όμως της υπόθεσης είναι ότι, υπάρχει και δωρεάν έκδοση του προγράμματος αυτού, το οποίο έχει διάρκεια ζωής 2 ώρες μόνο, με κάποιες όμως ελαφρώς λιγότερες δυνατότητες αναγνώρισης hardware.

Για να δουλέψει όμως το παραπάνω πρόγραμμα, πρέπει να έχετε και μια έκδοση του λειτουργικού mac os x snow leopard !

Η λογική που έχει το παραπάνω λογισμικό είναι να, εκκινήσετε το PC σας με το πρόγραμμα αυτό από cd, ακολουθείται τις οδηγίες, κάνετε εγκατάσταση το snow leopard λειτουργικό, ξαναβάζετε το παραπάνω πρόγραμμα για επαννεκίνηση του PC και ακολουθείτε τις οδηγίες.

Η δουλειά του είναι να διαβάσει και να κατεβάσει απαραίτητους οδηγούς για το hardware σας στο PC.

Σαφώς κ δεν είναι εύκολο, αλλά κ μπορεί τελικά το όλο σενάριο να μην δουλέψει, αφού χρειάζεται συγκεκριμένες κάρτες γραφικών για να δουλέψει, αλλά και συγκεκριμένες ρυθμίσεις στην μητρική, όπου πιθανότατα κάποιες εκδόσεις BIOS να μην είναι δυνατόν να λειτουργήσουν καθόλου με το snow leopard λειτουργικό.

ΕΔΩ φαίνεται αναλυτικά τι πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε χρήστης για την εγκατάσταση.

Να γνωρίζετε κιόλας ότι, υπάρχει πιθανότητα να είστε παράνομοι, ακόμα κ αν έχετε αγοράσει νόμιμα το snow leopard, αφού η Apple δεν αναγνωρίζει την εγκατάσταση του σε υπολογιστή άλλο από Mac.

Πηγή : http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1067253&lngDtrID=252

"Αμερικανική εταιρεία που βρίσκεται ήδη στα δικαστήρια με την Apple πουλά μέσω του δικτυακού τόπου της λογισμικό που επιτρέπει την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος Mac OS X σε μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών υπολογιστών.

Το πρόγραμμα Rebel EFI της Psystar μπορεί να τρέχει μια ποικιλία λειτουργικών συστημάτων σε PC που βασίζονται στους επεξεργαστές Core 2 Duo, Core 2 Quad, i7 και Xeon Nehalem της Intel.

Το λογισμικό υποστηρίζει όχι μόνο τα νέα Windows 7 αλλά και την τελευταία έκδοση του λειτουργικού της Apple, Mac OS X Leopard.

Η δοκιμαστική, δωρεάν έκδοση προσφέρει «περιορισμένη λειτουργικότητα» του συστήματος, ενώ η πλήρης έκδοση τιμάται 49,99 δολάρια, αναφέρει την Παρασκευή το CNet.

Η Psystar είναι περισσότερο γνωστή ως κατασκευαστής «ανοιχτών» υπολογιστών που πωλούνται με το Mac OS X κατ´επιλογή του χρήστη.

Η Apple απαγορεύει την εκτέλεση του Mac OS X σε μηχανήματα άλλων κατασκευαστών και έχει καταθέσει αγωγή κατά της Psystar για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο.
"

Εγω παντως δοκιμασα το rebel efi της psystar και δουλευει πολυ καλα.
Εκανα εγκατασταση στο pc μου , original Snow Leoprad σε χρονο dt χωρις κανενα προβλημα και παει σφαιρα.

Να γνωρίζετε κιόλας ότι, υπάρχει πιθανότητα να είστε παράνομοι, ακόμα κ αν έχετε αγοράσει νόμιμα το snow leopard, αφού η Apple δεν αναγνωρίζει την εγκατάσταση του σε υπολογιστή άλλο από Mac.

Φαντάζομαι πως αν αγοράσει κανείς το Snow Leopard έχοντας την προφανή πεποίθηση ότι μπορεί να το χρησιμοποιήσει στον υπολογιστή του (λέω "προφανή" γιατί το αντίθετο θα ήταν παράλογο), και συνειδητοποιήσει στη συνέχεια διαβάζοντας σαν σωστός χρήστης το manual, ότι δεν έχει αυτό το δικαίωμα, αν το επιστρέψει ανοιγμένο στο κατάστημα δεν πρόκειται να πάρει τα χρήματά του πίσω....

.... οπότε θα έχει ΠΟΛΥ ενδιαφέρον το τι θα αποφανθεί ο δικαστής σε ενδεχόμενη διαμάχη γι'αυτό το θέμα... :D:D:D

Πάντως, πέρα από παραλογισμούς και μικροσυμφέροντα, αυτό είναι το μέλλον, τα universal λειτουργικά, και δε θα αργήσει πολύ να γίνει... όσο κι αν προσπαθεί η Apple με σπασμωδικές κινήσεις να το αποτρέψει. Και αυτό θα είναι θετικό για όλους μας ΚΑΙ για την Μήλο, καθώς αφενός θα εδραιωθεί πολύ πιο εκτεταμένα στον χώρο των προσωπικών υπολογιστών, ενώ αφετέρου θα αναγκαστεί να αλλάξει την παράλογη τιμολόγηση του hardware της.

Πάντως όσο κι αν με κόβετε αντι-μακά, κάποια στιγμή ένα macbook θα το χτυπήσω.... για την ώρα καταφέρνω και αντιστέκομαι.... :D:D:D

Last edited:
Απάντηση: Re: Μπορεί το PC σας να τρέξει mac os x ;;

.... οπότε θα έχει ΠΟΛΥ ενδιαφέρον το τι θα αποφανθεί ο δικαστής σε ενδεχόμενη διαμάχη γι'αυτό το θέμα... :D:D:D

Κάθε software έχει "Απαιτήσεις συστήματος" γραμμένους στην συσκευασία.

Πάντως όσο κι αν με κόβετε αντι-μακά, κάποια στιγμή ένα macbook θα το χτυπήσω.... για την ώρα καταφέρνω και αντιστέκομαι.... :D:D:D

Εσύ θα χτυπάς το κεφάλι σου μετά που δεν έκανες switch νωρίτερα. Κακό στον εαυτό σου κάνεις μόνο όσο το καθυστερείς.Οπως θα σου πουν και οι υπόλοιποι που έκαναν switch -bye-

Last edited:
Δεν νομιζω οτι νομικα αυτο μπορει να σταθει σε κανενα δικαστηριο... τι σημαινει οτι ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ να εγκαταστησω το νομιμα αγορασμενο λειτουργικο σε οποιο μηχανημα θελω !!!

Αυτες ειναι λαλακιες της Apple (οσο και να τη λατρευω την εταιρεια, παραδεχομαι οτι ειναι ωρες ωρες στο κοσμο της).

Οι οροι αυτοι ειναι παρανομοι και καταχρηστικοι, και γι αυτο μεχρι τωρα δεν εχουν κανει κατι επισημα (σαν τα ψιλα γραμματα των τραπεζων).

Νομίζω ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, εφόσον στην σύμβαση που ο χρήστης ηλεκτρονικά υπογράφει, γράφει :

"2. Permitted License Uses and Restrictions.
A. This License allows you to install and use one copy of the Apple Software on a single Apple-labeled computer at a time. This License does not allow the Apple Software to exist on more than one computer at a time,and you may not make the Apple Software available over a network where it could be used by multiple computers at the same time. You may make one copy of the Apple Software (excluding the Boot ROM code) in machine-readable form for backup purposes only; provided that the backup copy must include all copyright or other proprietary notices contained on the original.
"

Εν ολίγοις, επιτρέπεται η εγκατάσταση του μόνο σε ένα υπολογιστή και αυτός θα πρέπει να είναι με την φίρμα της Apple.

Πηγή : http://store.apple.com/Catalog/US/Images/MacOSX.htm

Οι οροι αυτοι, ειναι παρανομοι.... για εναν υπολογιστη μιλαω κι εγω.

Το τι υπογραφεις, δεν το κανει παρανομο (το ιδιο συμβαινει και με πολλες αλλες συμβασεις , οπως με τραπεζες κλπ).
Αν το πας στην οποια διεθνη ενωση καταναλωτων, δε νομιζω οτι θα τη δεχτουν), γι αυτο αλλωστε και η Apple δεν μπορει να κανει και πολλα .
Τα ιδια αντιμετωπισε η Apple σε πολλες Ευρωπαικες χωρες με το ipod-itunes και εχασε παταγωδως (οπως και με το Iphone που ηθελε σωνει και καλα να μας υποχρεωσει σε εναν παροχο - πραγμα εντελως παρανομο).

Ολες αυτες οι συμβασεις, σκοπο εχεουν τη δημιουργια μονοπωλιου, πραγμα που αντιβαινει στους Ευρωπαικους νομους, ακομη και η Microsoft εχασε την δυνατοτητα να σε υποχρεωνει να βαλεις τον internet explore sta windows.)
Δεν ειναι Αμερικη εδω ....

Last edited:
Παραμύθια πουλάει η Apple. Απο την μια λέει οτι το λογισμικό της είναι για αποκλειστική χρήση σε Apple Computers και από την άλλη υποστηρίζει τους ΑΤΟΜ επεξεργαστές που έχουνε τα netbooks γνωστά και ως Hackintosh. Αφού η Αpple δεν χρησιμοποιεί ATOM επεξεργαστές γιατί τους υποστηρίζει?

Έχω δοκιμάσει προσωπικά σχεδόν όλες τις εκδόσεις osx86,και καμία δεν λειτούργισε σωστά,και όσες λειτούργισαν 100% καλά,δεν είχα drivers.

Τώρα σκέφτομαι να το δοκιμάσω,έχω και άδειο δίσκο.

Όσο για το αν θα έχει κάτι στην δίκη η Apple... Δεν θα χει!

Το Mac OS αν πάμε πολύ πίσω,ξέρουμε ότι έχει ρίζες δωρεάν software (κυρίως BSD και Darwin που είναι open source).

Από που και ως πού ρε Apple βασίζεις ένα software πάνω σε BSD και Darwin,και μετά δεν το πουλάς μόνο,αλλά το κλειδώνεις και από πάνω για τα σαράβαλα σου;

Που και from scratch να ήταν,από την στιγμή που δεν το κλέβεις και δεν το διακινείς παράνομα,δικαίωμα σου είναι να το βάλεις στο PC σου,στο κινητό σου,ή στο ebook reader σου.

Καθήστε γιατί μου φαίνεται θα πέσει και στην Apple καμιά γερή μήνυση,και θα το ανοίξει θέλει και δεν θέλει και θα το βάζουμε όπου θέλουμε,και αν ξαναπάρει κανείς Apple PC απ'την στιγμή που με 500ε θα φτιάχνει Killer System και θα βάζει OSX,να μου το πείτε και εμένα.

Έχω πει αρκετές φορές ότι τα Apple μηχανήματα δεν είναι μοοοόνο το λειτουργικό τους...είναι ο συνδυασμός του hardware, που είναι σχεδιασμένο για αυτά ως σύνολο, αν κ τα επιμέρους είναι κ για pc και του λειτουργικού.

Κ από εκεί κ πέρα, όταν αγοράζεις ένα apple μηχάνημα, ανταγωνίζεσαι μηχανήματα άλλα έτοιμα, όπως dell, ibm, hp, compaq κτλ., τα οποία έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά κ φυσικά ανάλογες τιμές, τα οποία όμως έχουν πρωτότυπο σχεδιασμό, καινοτομίες, αξιοπιστία, εγγύηση.

Τώρα, αν αυτό που κάνει η Apple με το λειτουργικό της είναι παράνομο, δεν το γνωρίζω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το γράφει στην σύμβασή της. Αν σε δικαστήριο κριθεί ότι είναι παράνομο, τότε θα κινήθει κ αυτή, θέλει δε θέλει, ανάλογα.

υγ: λες κ είμαι πωλητής γράφω....:flipout:
υγ2: οι μόνοι που καταλαβαίνουν τι εννοώ στο έπακρο, είναι δυστυχώς μόνο οι κάτοχοι τέτοιων μηχανημάτων, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τους μη κατόχους. Απλά, μόνο αν αγοράσεις κ χρησιμοποιήσεις ένα τέτοιο μηχάνημα, καταλαβαίνεις τι εννοώ...

Απάντηση: Re: Μπορεί το PC σας να τρέξει mac os x ;;

Το Mac OS αν πάμε πολύ πίσω,ξέρουμε ότι έχει ρίζες δωρεάν software (κυρίως BSD και Darwin που είναι open source).

Από που και ως πού ρε Apple βασίζεις ένα software πάνω σε BSD και Darwin,και μετά δεν το πουλάς μόνο,αλλά το κλειδώνεις και από πάνω για τα σαράβαλα σου;

Πάνε πίσω, δες την εξέλιξη του FreeBSD και πως αναστήθηκε από το 4 και έφτασε στο 5 για να υπάρχει μέχρι και σήμερα, δες ποιος ξεκίνησε το Darwin, ψάξε να δεις αν είναι κλειδωμένο ή το μοιράζει ελεύθερο και μετά μιλάμε.Και για την ιστορία το Mac OS X βασίζεται στο NeXTStep και στο Mach kernel 3.0 αρχικά.

Hint : http://www.opensource.apple.com/

Οσο για τα "σαράβαλα" άστο καλύτερα.

Last edited:
Κι εγω εχω macbook pro και το απολαμβανω καθε μερα !!!
Απλα, δεν εχω τα λεφτα για ενα καλο desktop Mac Pro ,κι ετσι ειπα να δοκιμασω να δω τι γινεται...
Εχω επισης πολους φιλους στη δουλεια που τους επεισα να μεταβουν σε mac ,αλλα και αλλους που ειτε φοβουνται , ειτε δεν μπορουν λογο οικονομικου.
Γι αυτους ειδικα, ειναι μια καλη λυση τα hackintosh, για να παρουν μια γευση τι εστι mac os , δεν προτεινω φυσικα να δουλεψεις μονιμα σε αυτο.

Εγώ πάντως πρέπει να είμαι από τους λίγους που δούλεψα σε mac και μετά απο 1 εβδομάδα αγανάκτησα και το έστειλα στον αγύριστο και επέστρεψα σε pc . Και δεν είμαι και αρχάριος χρήστης υπολογιστών. Ευτυχώς που ο πωλητής ήταν γνωστός και δεν το πλήρωσα .

Tι σε "αγανακτησε" ?
Εισαι ο πρωτος που το ακουω ...
Ενταξει, κι εμενα μου λειπουν καποια πραγματα στον mac (γι αυτο κι εχω κι ενα pc) ... αλλα οχι και να τον γυσισω πισω !!!

εγω δεν αγανακτησα καθολου

μαλιστα ειχα βαλει και windows partition 200 gb απ αυτο το φοβο

δεν ξαναμπηκα και τα απεγκατεστησα ...

Re: Απάντηση: Μπορεί το PC σας να τρέξει mac os x ;;

Κ από εκεί κ πέρα, όταν αγοράζεις ένα apple μηχάνημα, ανταγωνίζεσαι μηχανήματα άλλα έτοιμα, όπως dell, ibm, hp, compaq κτλ., τα οποία έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά κ φυσικά ανάλογες τιμές, τα οποία όμως έχουν πρωτότυπο σχεδιασμό, καινοτομίες, αξιοπιστία, εγγύηση.
Δεν είναι όμως μόνο η Apple κορυφή,είναι απλά διαφορετική.

Ποιοτικό PC παίρνεις και από την Alienware.

υγ2: οι μόνοι που καταλαβαίνουν τι εννοώ στο έπακρο, είναι δυστυχώς μόνο οι κάτοχοι τέτοιων μηχανημάτων, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τους μη κατόχους. Απλά, μόνο αν αγοράσεις κ χρησιμοποιήσεις ένα τέτοιο μηχάνημα, καταλαβαίνεις τι εννοώ...
Προσωπικά για να πω την αλήθεια,ίσως είμαι ο μόνος που καταλαβαίνω την διαφορά μεταξύ pc pc και pc mac.

Δεν είχα ποτέ mac και ούτε θέλω (μιλάω για σταθερά,γιατί όταν πάρω laptop θα σκεφτώ πρώτα ένα macbook),αλλά ξέρω ότι είναι άλλος ο αέρας του να χρησιμοποιείς pc,και άλλο pc από Apple.

Είναι να το πω "Cool",είναι ότι κολλάς με το λειτουργικό,δεν ξέρω,πάντως "είναι".

 Νίκος;994843 said:
Πάνε πίσω, δες την εξέλιξη του FreeBSD και πως αναστήθηκε από το 4 και έφτασε στο 5 για να υπάρχει μέχρι και σήμερα, δες ποιος ξεκίνησε το Darwin, ψάξε να δεις αν είναι κλειδωμένο ή το μοιράζει ελεύθερο και μετά μιλάμε.Και για την ιστορία το Mac OS X βασίζεται στο NeXTStep και στο Mach kernel 3.0 αρχικά.

Hint : http://www.opensource.apple.com/

Οσο για τα "σαράβαλα" άστο καλύτερα.
Το ξέρω και το Darwin,και τις διανομές του (OpenDarwin κτλ).

Πέρα από αυτό,και βγαλμένο από εξωγήινους να ναι το Mac OSX,το αγοράζω,δίνω τα λεφτά μου για να το πάρω,αλλά τα δώσω δε τα δώσω παίρνω ας μην πω τι,άμα δεν έχω και Apple Branded hardware.
Αυτό το λένε μονοπώλειο,ή αλλιώς μια λέξη που τελειώνει σε "στιά",γιατί μόνο μια εταιρία έχει κέρδος,δίνοντας κάτι που pc dell,hp κτλ μπορεί να το τρέξει,γιατί έχουν ίδιο hardware με τα Mac,αλλά το κλειδώνει μόνο για τα Mac.
(Fanboys:It's a Mac,not a pc! But it's the same thing behind the faceplate κατά τ'αλλα.)

Όσο για τα "σαράβαλα",θα δεχόσουν να αγόραζες αμάξι από μέσα Yugo Zastava,και απ'έξω Mercedes,με τιμή Mercedes,και κατά βάθος να ήταν χειρότερο και από αμάξι με κόστος λιγότερο από 50% των χρημάτων που θα έδωσες για να το πάρεις?

Γιατί αυτό έπαιρνες πριν 2-3 χρόνια,ασχέτως αν τώρα έχουν φτιάξει πολύ τα πράγματα.-bye-

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Μπορεί το PC σας να τρέξει mac os x ;;

Προσωπικά για να πω την αλήθεια,ίσως είμαι ο μόνος που καταλαβαίνω την διαφορά μεταξύ pc pc και pc mac.

Δεν είχα ποτέ mac ....αλλά ξέρω...

Τα είπες όλα....-bye-

Last edited:
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω κάτι...
Αφού λες Johnson ότι σου αρέσει το λειτουργικό του, τότε γιατί δεν αγοράζεις έναν υπολογιστή mac, που όπως λες είναι ίδιο με τα pc, και να τελειώσει το πράγμα.
Δεν βρίσκω τον λόγο να σε προβληματίζει τόσο πολύ κάτι που είναι απλό στην λύση του...μόνο για λόγους αντίδρασης το βλέπω...
Άλλωστε είναι φανερό ότι το mac os x δεν τρέχει πλήρως σε όλα τα pc, αφού το hardware είναι περιορισμένο που το κάνει να τρέχει 100%.
Τέλος πάντων, περί ορέξεως...

Βέβαια, πως γίνεται να καταλαβαίνεις την διαφορά pc & mac, χωρίς να είχες ποτέ mac...................:shot: