Μπρικέτες, ποιότητα, τιμές

Στην πολυκατοικία μου (ενα πολυ παλιό νεοκλασικό, στο οποίο ποτέ δεν εχει γίνει συντήρηση) δεν εχει κεντρική θέρμανση παρά μονο εγκατάσταση για σόμπα. Οι πίνακες του γενικού αλλα και η εσωτερική καλώδιωση ειναι πολυ παλιά και φθαρμένη, οπότε αποκλείονται όλες οι ενεργόβορες ηλεκτρικές λύσεις πχ έβαζα 2 σώματα λαδιού από 2000-2500w, και μόλις πήγαινα να ανάψω κανα pc έπεφτε το ρεύμα. Και εννοείται ζέσταινα 1 χώρο.

Με σόμπα πετρελαίου, δυο φίλοι ενα όροφο πιο κάτω, έδιναν 20-30 κάθε 2-3 μερες, και με πολυ λίγες ώρες χρήσης.

Σκεφτόμουν τα πάνελ υπερύθρων αλλα η αγορά τους μονο απαιτεί τουλαχιστον 600-800 και συνήθως τα προτείνουν σαν συμπληρωματική θέρμανση.

Και με την ξυλοσομπα δεν ξέρω άμα θα εχω την επιθυμητή ζέστη και οικονομία που υπόσχεται αλλα φαίνεται προς το παρόν, η μοναδική λύση.

Re: Απάντηση: Μπρικέτες, ποιότητα, τιμές

αν πρέπει να χρησιμοποιείς αποκλειστικά μπρικέτες φρόντισε να είναι όσο δυνατόν χειρότερες γίνεται!

Απέφυγε αυτές που τις πιάνεις και λερώνεσαι με μαύρη σκόνη (τετράγωνες με τρύπα) και τις σκουρόχρωμες γιατί έχουν παραφινέλαιο.

Όσο πιο ανοιχτόχρωμες τόσο καλύτερα.

Σε αυτές αναφέρεσαι;

Στο Leroy ειχαν αυτες τις αυστριακές αλλα τελείωσαν και δεν γνωρίζουν αμα θα εχουν νεα παραλαβή...

Αυτες που εχουν τωρα προς πώληση, είναι ελληνικές, ειναι σκουρόχρωμες μονο απο εξω, και δεν εχουν τρυπά, περισσότερες πληροφορίες εδω
jy3M.jpg

Last edited:

Πίσω και στο πλάι δεν αναπτύσσει θερμοκρασίες. Την πιάνεις με το χέρι. Μπροστά και επάνω όμως ανεβάζει αρκετά!

Ειναι αναμένει 4-5 ωρες τωρα και όντως στα πλάγια, δεν ανεβάζει καθόλου θερμοκρασία... σαν να ειναι σβηστή. Οπως και στο πίσω κάτω μέρος, απο την μεση και πάνω ομως ζεσταίνεται, οχι παρα πολυ (την πιάνεις άνετα) αλλα ισως την μεταφέρω για να εχω το κεφαλι μου ήσυχο με την πριζα που ειναι στα 20-30cm.

Αυτή είναι η μπρικέτα που δουλεύω. Βουλγάρικη. Το 1/3 βάζω στο ξεκίνημα και γίνεται κόλαση. Όποιος θέλει θερμιδική απόδοση μάλλον δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Attachments

• uploadfromtaptalk1385532641228.jpg
    uploadfromtaptalk1385532641228.jpg
    74 KB · Views: 91
  • uploadfromtaptalk1385532659794.jpg
    uploadfromtaptalk1385532659794.jpg
    64.9 KB · Views: 91

Θα έλεγα να μην φοβάσαι τις μπρικέτες, ακόμη και εκείνες με τρύπα (τέτοιες καίω, δεν νομίζω να έχουν παραφινέλαιο, μόνο το εξωτερικό είναι πιο μαυρισμένο, λογικό από τη συμπίεση). Το τζάκι το ανάβω βάζοντας ένα μόνο προσάναμα ("σαπουνάκι" ή και το πιο ήπιο, εκείνο το απλώς εμποτισμένο καφετί), δεξιά αριστερά του τα ημίσεα μιας σπασμένης μπρικέτας, και στηριγμένο πάνω τους ακόμη ένα μικρό κομμάτι μπρικέτας (το 1/5 ή μικρότερο), πάνω από το προσάναμα. Μιλώ για 2κιλες μπρικέτες με τρούπα στη μέση. Το αφήνω με ανοικτή την πόρτα για κανένα 5λεπτο, μετά την κλείνω. Γιατί να μην λειτουργεί και σε σόμπα? Δεν έχει τόση ένταση στην αρχή. Όταν πάρει μπρος, ρίχνεις μέσα ό,τι θέλεις.

Ένα σουπερμάρκετ στη Σταυρούπολη (κεντρικό σημείο, εκεί που καταλήγει ο δρόμος της Μενεμένης) έφερνε πέρισυ μια ρουμάνικη μπρικέτα, 4,20 ευρώ το 20κιλο πακέτο. Εξαιρετικά φθηνή δλδ (210 ο τόνος) για τέτοια μικροποσότητα λιανικής. Υπόψιν ότι σε τετοια σόμπα ένα κιβώτιο μπορεί να βγάλει και 3 μέρες, σε χειμώνα. Δεν είχε τρύπα, ήταν ανοικτόχρωμα και σαν να φούσκωνε-άνοιγε κατά την καύση (αποσυμπίεση?)

Ξύλα εάν δεν αγοράσεις από μισό τόνο και πάνω δεν συμφέρουν σε τόσο λιανική ποσότητα. Εκτός εάν μπορείς να φέρεις μισό τόνο, να τα τακτοποιήσεις σε σακούλια και με βοήθεια 1-2 φίλων να τα ανεβάσεις σιγά-σιγά.

Καις μπρισκετα σε τζακι; Γινεται;

Ρεπορτ θέρμανσης:

Από χθες στις 8 το βράδυ που μπήκαμε σπίτι και είχε 16,5 βαθμούς…..
Μια μπρικετα και μια μικρή οξιά για να ανάψει
Στις 9μισι εχει πιάσει 18,5 βάζω 2 οξιές περίπου ενάμισι κιλού έκαστη
Στις 12 έχει πιάσει 20,5 βάζω 2 δικιλα κούτσουρα δρυ
Στις 6 τα ξημερώματα (ώρα κατουρήματος) έχει 18.7, καρβουναδα και πεταω ένα δρυ
Στις 10 με 19,8 η κοπέλα μου έβαλε μια οξιά να κρατισει μεχρι τις 12 που θα φύγει
Σύνολο για 15 ώρες μια μπρικετα και περίπου 12-14 κιλά ξύλα

Το σπίτι είναι 105τμ τελευταίος όροφος μεζονέτα δεκαετίας και οι θερμοκρασίες αφορούν στο σαλόνι και στην κάτω κρεβατοκάμαρα
Not bad! :music-smiley-005:

Εγώ χθες, επιτέλους, το άναψα το τζάκι (ενεργειακή εστία, γαλλική). Πριν 2 εβδομάδες είχα πιάσει να το καθαρίσω και βρήκε το ήδη ραγισμένο (αλλά λειτουργικό) τζάμι σε μια προεξοχή της επένδυσης και έσπασε μια άκρη, και τόσο καιρό περίμενα να μου φέρουν νέο κεραμικό γυαλί. Εν τω μεταξύ έπιασαν τα κρύα και μέχρι στιγμής λειτουργούσαμε μόνο με τα a/c του σπιτιού. Ένα 9ρι inverter στη μία άκρη του σπιτιού, και ένα 12ρι inverter σε ένα από τα παιδικά δωμάτια στη μέση, λειτουργούσαν από τις 4-5 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία (τη μετρώ δίπλα στην είσοδο του σπιτιού, στο πιο κρύο σημείο του) από τους 18.5 βαθμούς στους 19.5 και με το ζόρι 20, εάν έμπαινε σε λειτουργία ακόμη ένα 9ρι inverter σε δωμάτιο (τα δωμάτια βέβαια ζεστά). Αυτά σε διαμέρισμα 180 τμ, τελευταίου ορόφου, με ακατοίκητο τον κάτω, αλλά με έξτρα μόνωση στην ταράτσα (7ρα εξηλασμένη πολυστερίνη) και καινούργια κουφώματα, και εξωτερικές θερμοκρασίες 3-9 (βέβαια πρέπει να υπολογίζουμε και τι είχε τις προηγούμενες ημέρες, καθώς έχει σημασία πόσο έχει κρυώσει το κτήριο. Οι θερμοκρασίες που λέω είναι μετά 10 μέρες κρύου).

Έκαψα περίπου 10 κιλά μπρικέτα, από τις 5 ως τις 11. Ανέβασε θερμοκρασία δίπλα στην είσοδο του διαμερίσματος (πολύ μεγάλη απόσταση από το τζάκι) 20 βαθμούς. Και άλλο "είδος" ζέστης, που μένει. Εννοείται και που έσβησε η φωτιά στις 11, το τζάκι συνέχισε να δίνει τη ζέστη που είχαν συσσωρεύσει η πέτρα και η εστία για ώρες.