ΜΤΣ με δυό τυλίγματα...

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,609
έχω έναν μετασχηματιστή (avel lindberg) με 2Χ115 πρωτεύοντα και 2Χ9 δευτερεύοντα.
Υπάρχει δυνατότητα να πάρω και τα δυό 9άρια ώστε να έχω περισσότερο ρεύμα?
Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ το ένα 9άρι και το άλλο είναι στον αέρα.

http://www.avellindberg.com/transformers/y23_range_connections.htm

αυτή είναι η περίπτωσή μου.
προφανώς όμως εννοείς ότι μπορώ να κάνω συνδέσεις ανεξάρτητα το πρωτεύον με το δευτερεύον?
Διότι τη σύνδεση με το πολύ ρεύμα στο δευτερεύον αυτός την δίνει μόνο με 115 στο πρωτεύον (πρώτη εικόνα).

μπορώ δηλαδή να έχω black +orange me red+ yellow?
(με 220)?
Γιατί δεν έχει μιά αντίστοιχη εικόνα ο lindberg?

Απάντηση: Re: ΜΤΣ με δυό τυλίγματα...

αυτή είναι η περίπτωσή μου.
προφανώς όμως εννοείς ότι μπορώ να κάνω συνδέσεις ανεξάρτητα το πρωτεύον με το δευτερεύον?
Διότι τη σύνδεση με το πολύ ρεύμα στο δευτερεύον αυτός την δίνει μόνο με 115 στο πρωτεύον (πρώτη εικόνα).

μπορώ δηλαδή να έχω black +orange me red+ yellow?
(με 220)?
Γιατί δεν έχει μιά αντίστοιχη εικόνα ο lindberg?

Ναι μπορείς ανεξάρτητα. Την εικόνα μάλλον δε θεώρησε αναγκαίο να τη συμπεριλάβει, μην πτοείσαι. Η πρώτη εικόνα δείχνει πως σε δίκτυο 110 βολτ ΔΕΝ θα πάρεις τη διπλή τάση, αλλά θα μείνεις στην ονομαστική.

έχω έναν μετασχηματιστή (avel lindberg) με 2Χ115 πρωτεύοντα και 2Χ9 δευτερεύοντα.
Υπάρχει δυνατότητα να πάρω και τα δυό 9άρια ώστε να έχω περισσότερο ρεύμα?
Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ το ένα 9άρι και το άλλο είναι στον αέρα.

εαν καταλαβα καλα το θεμα σου, θα μπορουσες να βαλεις τα τυλιγματα των 9 volt σε σειρά (αφου βρείς τις σωστες φάσεις) και μετα αντι για τη γεφυρα που προφανώς ακολουθεί να κανεις ανόρθωση με δυο διόδους στα άκρα και να γείώσεις το κοινό τους. Ετσι θα εκμεταλευτείς το μέγιστο ρέυμα απο τα τυλίγματα των 9 volts.

αυτό το "αφού βρείς τις σωστές φάσεις" με προβληματίζει λίγο...

Πρέπει να είναι πολύ μικρούλης. 15VA?
Άρα τα δευτερεύοντα θα έχουν "αρκετή" ωμική αντίσταση. Και δεδομένου ότι θα είναι καλής ποιότητας, δηλαδή τα δευτερεύοντα θα μετρούν "ακριβώς" την ίδια τάση τότε μπορείς να τα παραλληλίσεις συμφασικά αλλιώς ...τσάφ!:HTEHETH63:
Η "μαμά" πάντως αυτό προτείνει και δεν ανησυχεί.
Θεωρητικά βέβαια όπως λέει και ο Χρήστος η δουλειά γίνεται αλλιώς με δύο διόδους ή νομίζω και με δύο γέφυρες και παραλληλίζεις μετά τις γέφυρες. Δεν θυμάμαι καλά πρέπει να το ξανασκεφτώ αλλά τέτοια ώρα δεν είμαι για πολύ σκέψη:ADFADF1:

Απάντηση: Re: ΜΤΣ με δυό τυλίγματα...

αυτό το "αφού βρείς τις σωστές φάσεις" με προβληματίζει λίγο...

Τι σε προβληματίζ μάνα´μ;
Αφού το λέει ο άνθρωπος στο πιντιεφ
Τα 2Χ115 πρωτεύοντα σε σειρά και τα 2Χ9 δευτερεύοντα παράλληλα.

- καφέ, (άσπρο + μάυρο), ροζ - απ τη μιά

και
Κοκκινο + μπλέ , κίτρινο + γκρί απ την άλλη.

:ears:

Re: Απάντηση: Re: ΜΤΣ με δυό τυλίγματα...

Τι σε προβληματίζ μάνα´μ;
Αφού το λέει ο άνθρωπος στο πιντιεφ
Τα 2Χ115 πρωτεύοντα σε σειρά και τα 2Χ9 δευτερεύοντα παράλληλα.

- καφέ, (άσπρο + μάυρο), ροζ - απ τη μιά

και
Κοκκινο + μπλέ , κίτρινο + γκρί απ την άλλη.

:ears:

αλλουνού κατασκευαστή χρώματα με λες Βάγγο....:smash:

εδώ λέμε...

Πχ έχουμε τον παρακάτω μετασχηματιστή!

talema_big.jpg

Για να πάρουμε 18ν με 2*6,3Α=12,6Α πρέπει να ενώσουμε τo RED & Yellow (φάση είναι τα πρώτα χρώματα) και το black & Orange

Για να πάρουμε 36ν με 6,3Α πρέπει να βραχυκυκλώσουμε τo black & yelow και να πάρουμε την έξοδο από τα Red (φάση) και Orange

Αν τώρα είχαμε 2χ115v primary για να πάρουμε 230ν ακολουθούμε τον δεύτερο παραπάνω τρόπο! (στο Primary θα είχε πάλι τέσσερα χρώματα όπως στα secondary)

Αυτό είναι για τα 230ν του Αvel και διπλά αμπέρ!

Attachments

• y23_range_connections.jpg
    y23_range_connections.jpg
    11.6 KB · Views: 16
Last edited:
αναρωτιέμαι άραγε, το ότι δίνω 9 βόλτ μόνο από το ένα τύλιγμα μήπως ήταν η αιτία που δεν έπαιρνα τα 350mA και έπαιρνα μόνο 250 και τελικά έπρεπε να βραχυκυκλώσω την R6 στο placid...

Πόσα VA είναι ο μετασχηματιστής?
Συνήθως το ελάχιστο που χρησιμοποιούμε είναι διπλάσιο από την απαιτούμενη ισχύ! Πχ το BII απαιτεί κανονικά 290ma οπότε ρυθμίζουμε το placid στα 350ma για να επαρκεί το ρεύμα τους, άρα εμείς χρειαζόμαστε έναν μετασχηματιστή 350χ2=700ma (πάντα όμως βάζουμε κάτι παραπάνω για να δουλεύει στο ρελαντί ο μετασχηματιστής)

τα 700ma στα 9ν σημαίνει ότι με ένα μετασχηματιστή 0.7*9=6,3 x2 (= 12.6VA (μετασχηματιστής 12,6VA με 2χ9ν = 2χ 0,7Α(δηλ. μας αρκεί και η μία μόνο 9ν έξοδο) ή 1χ1,4Α με τα 2χ9ν παράλληλα)
είμαστε καλά αλλά με 50Va είμαστε καλύτερα αλλά και με 120Va είμαστε ακόμα καλύτερα (έτσι ισχυρίζονται αρκετοί, εγώ πιστεύω ένας 50VA είναι καλά)

'Ενας 50VA 2χ9ν = 2χ 2,78Α = 1χ5,56Α>>>>>>>0,7Α

Last edited:
εγώ έχω τον 15VA της avel lindberg που δίνει ο RUss. Αυτός σύμφωνα με το φύλλο είναι 0.83 Α. Αλλά δεν ξέρω αν είναι ανά τύλιγμα ή συνολικό.
Αν είναι συνολικό έχουμε .42 περίπου δηλαδή σχεδόν οριακά.

15VA/9v=1.67A/2(τα δύο ζευγάρια των 9ν)=0.83A άρα αν τον παραλληλίσεις θα πάρεις συνολικά 1,67Α με τη χρήση του ενός που έχεις παίρνεις 0,83Α>0,7Α που χρειάζονται άρα δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά νομίζω είναι καλύτερα τα 1,67Α!

Last edited:
ώπα
γιατί λες θέλουμε 350Χ2?

επίσης σίγουρα το 0.83 πάει σε κάθε τύλιγμα?

Πάντα θέλουμε την διπλάσια ισχύ για να είμαστε σίγουροι (τα peak-κορυφές που λένε)

Σίγουρα είναι 0,83 το κάθε τύλιγμα, ο τρόπος που σου τα υπολόγισα ισχύει για όλους τους μετασχηματιστές.....P=V*I (watt=V*A=VA)

ohms-law.gif

Μη νομίζεις κι εμένα μου πήρε χρόνο να τα μάθω.... ενώ για πολλούς φαίνονται απλά! Πχ 2χ9ν λέει ο μετασχηματιστής αλλά στην πραγματικότητα είναι 2χ12ν ... επίσης για τα shunt regulators για να σου δώσουν 5,5 (που χρειάζεσαι) πρέπει ο μετασχητιστής να είναι 5ν με 10ν παραπάνω δηλ. 10,5ν με 15,5ν (μιλάμε για πραγματικά ν άρα ένας μετασχηματιστής 2χ9ν μας κάνει αλλά ένας 2χ12ν είναι καλύτερος, βέβαια εξαρτάται και από το κύκλωμα του shunt regulator...άλλα θέλουν και παραπάνω από 10ν)

Θέλει πολύ διάβασμα......

Last edited:
καλά...
το ρεύμα ουδείς ποτέ εμίσησε...
όμως σκέφτομαι, γιατί αυτοί προτείνουν αυτόν στα πακέτα τους ?
9 βολτ δηλαδή?
και αν βάλουμε 12 ή 15 δεν θα ζοριστούν τα σταθεροποιητικά?

Χρησιμοποίησε το βολτόμετρο σου (σε ΑC, η COM είναι η γείωση και το άλλο το +),

Αν δώσεις παραπάνω θα παραχθεί περισσότερη θερμότητα = μεγαλύτερες ψύκτρες! Τα έχει μελετημένα η TPA, πληροφοριακά τα αναφέρω...

Επίσης ξανατσέκαρε τα placid, όταν στρώσουν θέλουν ξανά σετάρισμα bias και V (μετά από μία ώρα να έχουν σταθεροποιήσει την θερμοκρασία τους)! Αν πχ βάλεις παραπάνω από 350ma η ενέργεια που δεν χρησιμοποιείται θα γίνεται θερμότητα....όπως επίσης και η μείωση από 15ν στα 5.5ν σε σχέση με τα 12ν σε 5,5ν θα δώσει περισσότερη θερμότητα...

Last edited: