Πάντως δεν είναι σίγουρο, ότι όταν ένα σύστημα παίζει ένα σύνολο 30-85 εκτελεστών σωστά θα παίξει σωστά και μια εγγραφή ενός πιάνου ή μιας εγγραφής που παίζει μια τούμπα, ένα βιολί και ένα hammond, επίσης όταν θέλεις να απολαύσεις ένα μπουζούκι ή μια κιθάρα με συρμάτινες και όχι πλαστικές χορδές (δηλαδή το εύρος της νότας και την απόληξη) δεν είναι σίγουρο ότι σου την εξασφαλίζει ένα σύστημα που παίζει καλά μια μεγάλη ορχήστρα. Υπάρχουν έργα μόνο για πιάνο που θέλουν μηχανηματάρες για να αποδώσουν σωστά την εγγραφή με όλη την λεπτομέρεια και τον πλούτο που μπορεί να προσφέρει αυτό το όργανο..
Δηλαδή πλέον αποτελεί κουσούρι να είσαι χαιεντάς και να ακούς καλές και προσεγμένες εγγραφές; δεν ήξερα ότι το σωστό είναι να ακούμε μάπα εγγραφές και στο τέλος να μην καταλαβαίνεις ούτε και το θέμα.
Η μουσική σαφώς και δεν ήταν εκεί γιατί δεν ήταν το κεντρικό θέμα της έκθεσης, απλά υπήρχαν κάποια υποτυπώδη συγκεκριμένα δείγματα, και έτσι έπρεπε να είναι. Όπως δεν είδα και ποτέ έκθεση αυτοκινήτων να γίνεται σε πίστες ή σε δρόμους (το αυτοκίνητο εξυπηρετεί μεταφορές).
Μην περνάται τους εκθέτες για μαμάκες ή άσχετους. Δηλαδή τον shoushourin πως τον βλέπετε δεν ξέρει σε ποιούς απευθύνεται, ή δεν ξέρει ποιός είναι εν δυνάμει πελάτης του ή όχι. Δηλαδή δεν ξέρει ότι οι πιθανότητες να πουλήσει ένα σύστημά του σε κάποιον που ακούει Porcupine Tree είναι πολύ περιορισμένες έως ανύπαρκτες; Γιατί τόση υποκρισία; δηλαδή δεν είναι σε όλους γνωστό, που ασχολούνται με το άθλημα, ότι σύστημα τέλειο σε όλα τα είδη μουσικής δεν υπάρχει, όπως και το τέλειο μηχάνημα; Μας ξίνισε το ότι ο shoushourin δεν έπαιζε δυνατά τα Lamm με τα Parsifal; δηλαδή δεν είναι ηλίου φαεινότερο ότι το Parsifal είναι για μεγάλους χώρους; για μικρότερους χώρους έχει μικρότερα μοντέλα.
Λοιπόν, ας πούμε ότι εγώ άκουσα πριν 5 χρόνια (20 ή 2 ή 10...) ένα μεγάλο έργο π.χ. τον Ivan the terrible, σε μια φημισμένη αίθουσα με κάποια ορχήστρα, χορωδία και διευθυντή πολύ υψηλού επιπέδου και όχι της Λάρισας (οι οποίοι παρεπιπτόντως είναι καταπληκτικοί αλλά δυστυχώς επαρχία) και μάλιστα έγινε και εγγραφή και αγόρασα και το βινύλιο και το cd και το sacd τα οποία είναι δείγματα υψηλότατης τεχνικής επιτυχίας. Απο τότε ακούω πλέον την αναπαραγωγή τους στο σαλόνι μου που είναι 3,70χ6,90χ2,85 (τυπικό Ελληνικό σαλόνι με οτιδήποτε αυτό συμπεριλαμβάνει), το οποίο πλέον μου έχει γίνει συνήθεια, αλλά προσέξτε του δωματίου μου και πάω μετά στην έκθεση να ακούσω ένα κομμάτι, σε άγνωστο χώρο και μηχανήματα και να το ακούσουν και ορδές επισκεπτών που δεν θα ξέρουν τι θα πρέπει να ακούσουν (γιατί ούτε τις ιδιαιτερόττηες της εγγραφής γνωρίζουν και πιθανόν ούτε και το έργο), τι χειρότερο πράγμα σε μια έκθεση να σε απωθήσει το μουσικό έργο και όχι το μηχάνημα;
Ας επαναλάβουμε την υπόθεση εργασίας με έργο που δεν σου είναι γνωστό απο ζωντανή ακρόαση, παρά μόνο οι ακροάσεις στο χώρο σου άντε και στα συστήματα 5-10 φίλων σου. Και περιμένεις να βγάλεις συμπέρασμα αν είναι καλό ένα σύστημα με εμπειρίες μη σταθερές (στην ουσία μπορεί να είναι και λανθασμένες), αφού απλά φαντάζεσαι πως θα έπρεπε να παίζει χωρίς να ξέρεις τι πράγματι είναι γραμμένο στο δισκάκι.
Τι θα έπρεπε να γίνει κατά την άποψή μου; Κατ´αρχήν επαγγελματική δουλειά, διότι το να κουβαλάς και να εξαντλείσαι δεν είσαι επαγγελματίας, με π@ρδ@ς δεν μπορεί να πουλάς ακριβά μηχανήματα. Θα έπρεπε η έκθεση να γίνεται σε εκθεσικά κέντρα, ή σπίτια ή εμπορικά κέντρα. Οι χώροι θα έπρεπε να είναι συγκεκριμένων διαστάσεων για τον σκοπό που εξυπηρετούν. Θα έπρεπε το εισητήριο να είναι όντως αντιπροσωπευτικό της έκθεσης και όχι δωρεάν. Οι εκθέτες κατά την άποψή μου θα έπρεπε να παρουσιάζουν προγράμματα ακρόασης σε τακτά χρονικά διαστήματα (παρουσιάσεις), κατά την διάρκεια της έκθεσης και όχι έτσι χύμα μπαίνει ο ένα και ο άλλος όταν θέλεις να ακούσεις κάτι, με αντιπροσωπευτικά έργα που νομίζουν αυτοί και απηχούν την φιλοσοφία τους, και μετά να δέχονται ερωτήσεις. Επίσης εκεί θα μπορύσαν να υπάρχουν καλλιτεχνικά γεγονότα και άλλα events. ´
Η έκθεση κατά την άποψή μου αποτελεί περισσότερο γεγονός ενημέρωσης παρά επίδειξης. Αφού ενημερωθείς κλείνεις ραντεβού για να επισκεφθείς κατάληλους χώρους επίδειξης και για τα παραπέρα.
Θα μου επιτρέψετε επίσης να μη δεχθώ ότι ο όρος hiend είναι βλακώδης, αλλά ότι η ερμηνεία του που γίνεται απο μερικούς, χωρίς να μπαίνουν στην ουσία του όρου, και τα κριτήρια που χρησιμοποιούν είναι βλακώδη (δεν απευθύνεται στα πρόσωπα). Το hiend είναι άλλο πράγμα που δυστυχώς κακοποιείται και παρερμηνεύεται. Και τελικά έχεις δικαίωμα να έχεις οποιαδήποτε άποψη θές αλλά δεν είναι δικαίωμά σου να θίγεις πρόσωπα και πράγματα και όταν μάλιστα δεν σου πέφτει και λόγος.
Επίσης δεν θεωρώ ότι είναι τόσο εύκολο στον κάθε επισκέπτη να ξεχωρίσει σε κάθε δωμάτιο αν φταίει το σύστημα ή ο χώρος ή η εγγραφή.
Οι εκθέτες ξέρουν ποιά θέματα ενδιαφέρουν (τραβούν τους επισκέπτες) όταν απευθύνονται στο πλατύ κοινό και ποιά θέματα ελκύουν ειδικό κοινό.
Η έκθεση δεν γίνεται για αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν το δικαίωμα του εν δυνάμει αγοραστή έστω και για μια μέρα αλλά είναι μελετημένες για να προσελκύουν τον πραγματικό αγοραστή και αυτό το ξέρουν καλά οι εταιρείες. Δηλαδή ο shoushourin και οι υπόλοιποι ήρθαν για πλάκα; ή βλέπουν έκθεση για πρώτη φορά όπως η πλειοψηφία απο μας ή δεν έχουν εμπειρία προηγούμενων ετών. Μην περνάται τους εκθέτες για χαζούς ή άσχετους, ειδικά οι παλιοί ξέρουν τι κάνουν. Η παρουσία εκεί έχει διάφορους λόγους, προώθηση πωλήσεων και όχι προαγωγή (είναι εντελώς άσχετη η έννοια της λέξης στην Ελληνική γλώσσα, αλλά ακόμα και για χιούμορ πολύ black), παρουσία γοήτρου, σταθεροποίησης θέσης στην αγορά, ενημέρωση για καινούρια προιόντα και ένα σωρό άλλοι. Μην μου πείτε ότι πίστευε η Avantgard ότι θα πουλούσε κανένα τέτοιο σύστημα ή το έφερε στην έκθεση για να δείξει τι μπορεί να παίξει ή υπάρχουν πολλά σαλόνια στην Ελλάδα που μπορούν να φιλοξενήσουν το ηχείο.