My DIY DAC PCM1794

Δεν ξέρω ποιά είναι για το 1794 και αν όντως κάνει διαφορά αλλά θα το ψάξω τωρα που μου έδωσες την ιδέα.

Μπράβο για την κατασκευή.
Επειδή έχω κάτι πρόμοιο κατά νου θα ήθελα να μάθω κάποια πράγματα.
Σε κάποια σχέδια για usb dac της ΤΙ ψηφιακή και αναλογική γη συνδέονται σε ένα κοινό σημείο αλλά μεταξύ ψηφιακής και γείωσης παρεμβάλεται ένας φερρίτης (ferrite bead). Στο σχέδιο αναφοράς του 1794 όμως δεν φαίνεται/αναφέρεται κάτι τέτοιο. Εσύ τι έχεις κάνει;
Επίσης στο φύλλο δεδομένων του 1794 αναφέρει για το reset πως χρειάζεται στην περίπτωση που το ρολόϊ ξεκινά μετά την έναρξη λειτουργίας του 1794. Το χρησιμοποιείς το reset ή το αφήνεις να κάνει reset μόνο του κατά την έναρξη λειτουργίας;
Για την τροφοδοσία των 5 βολτ του αναλογικού τμήματος και των 3.3 του ψηφιακού χρησιμοποιείς κοινή τροφοδοσία ή ξεχωριστή;
Και πάλι καλοάκουστο!

Ευχαριστώ πολύ

Για το reset έχω κάνει το εξής, κύκλωμα καθυστέρησης με ένα πυκνωτή που φορτίζεται από μία αντίσταση.
Αυτό είναι μάλιστα απαραίτητο στα dir1701, dir9001 αν τα χρησιμοποιήσεις.

DIR9001 requires reset operation with a 100-ns period after the supply voltage rises above 2.7 V.​

Απλά στα dir χρησιμοποιώ μικρότερο πυκνωτή ή αντίσταση ( σταθερά φόρτισης R*C) για να αρχίσει την λειτουργία του πιό πριν από το pcm1794 και να σταθεροποιηθεί το ρολόι που παρέχει στο pcm. Απλά η σταθερά φόρτισης να είναι αρκετα μεγαλύτερη από 100ns. V*(1-e^(-t/RC))

Ας πούμε 10uF και 10Κ περίπου 0.1 sec >> 100ns
Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα με το dir9001 αλλα στο 1701 δουλεύει άψογα
Θυμάμαι όταν έφτιαχνα τον πρώτο dac και δεν είχα διαβάσει καλά το ντάτασσιτ είχα παιδευτεί.

Οσο αφορά το φερρίτη είναι για να μην περνάει θόρυβος από το ψηφιακό στο αναλογικό τμήμα μια και οι πυκνωτές που φιλτράρουν τις τάσεις δημιουργούν ρεύματα στο ground. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι απαραίτητο ή τα ρεύματα ακολουθούν πάντα την μικρότερη αντίσταση και επιστρέφουν από τον αγωγό του ψηφιακού εδάφους λόγω μικρότερης διαδρομής-αντίστασης και δεν δημιουργούν τάσεις στο αναλογικό. Αλλά για να είμαι σίγουρος θα προσθέσω κι εγώ πηνιάκι με φερρίτη είναι απλό κόβω λίγο τον αγωγό και κολλάω το φερρίτη. Φαντάζομαι ότι η τιμή του πρέπει να είναι τέτοια που να έχει αμελητέα αντίσταση μέχρι τουλάχιστο τα 20khz.

Απαντήσεις που χρωστούσα.

Λοιπόν το τρανσπορτ μου είναι το sony CDP-XB930.
Το offset στην έξοδο του dac είναι γύρω στα 6 mV.
Σε μία γρήγορη και μη αμερόληπτη σύγκριση γιατί την έκανα εγώ το αποτέλεσμα είναι ενώ στπρώτα δεύτερα το sony ακούγεται πιό λαμπερό (παίζει και πιο δυνατά) το diy είναι σαφώς πιο μουσικό, ξεκούραστο και όλα μου ακούγονται πιο φυσικά-αληθινά.
Το pcm1794 νομίζω οτι έχει ελαφρώς καλύτερα χαρακτηριστικά από το 1798.

Έξυπνο και απλό το κολπάκι με το δικτύωμα RC.
Όταν μπορέσεις πες και λίγα λόγια για την τροφοδοσία.
Ευχαριστώ.

Υπάρχουν δύο μετασχηματιστές, ένας διπλός για το καθαρά αναλογικό I-V, filter και ένας για τις τάσεις 3.3 και 5, αλλά υπάρχουν διαφορετικα regulators φυσικά για την καθε τάση αλλά και για το κάθε board. Δηλαδή άλλος εξομαλυντής για τα 3.3 του dac και άλλος για τα 3.3 του dir.

Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει μονούς regulators και φερρίτες.

Πρόσθεσα μερικούς κεραμικούς πυκνωτές 10nF πάνω στα πινς τροφοδοσίας των οπαμπς έβαλα φερρίτη στην ένωση των grounds, έβαλα μια μικρή αντίσταση σε σειρά με τον πυκνωτή feedback των ad797 και έκανα μια δυό επανακολλήσεις για σιγουριά.

Τώρα τι από αυτά έκανε την βελτίωση που ακούω δεν ξέρω, ίσως κανένα.

Σήμερα το πρωί παρέλαβα με μεγάλη καθυστέρηση τις πλακέτες του 9001 και συναπρμολόγησα την μια.
Μου ήρθαν και οι πλακέτες που είχα παραγγείλει για το cs8416.

Είναι κομπλέ τώρα ο dac με το dir9001 αντί του 1701 και φυσικα εξακολουθεί να ακούγεται πολύ καλά χωρις να μπορώ να διακρίνω σημαντική αλλαγή με την αλλαγή receiver.

Φτιάχνω το ίδιο DAC για έναν φίλο που τον άκουσε και του άρεσε πολύ αυτή την φορά όμως με το CS8416 receiver για 24bit/192K, είμαι περίεργος να δω αν θα έχει κάποια σημαντική διαφορά.

Κόκκινες χριστουγεννιάτικες πλακέτες :-)

Καλή συνέχεια!

μπραβο, ωραια πραγματα. Εγω περιμενω αυτον τον καιρο ενα κιτακι με το wm8501 και το cs8416, εχω περιεργεια να δω πως θα τα παει.

Άντε llion, παράγγειλε και για μένα κανα-δυό από δαύτα, να αρχίσω να ξηλώνω τα παλιά υλικά και να τα ξανακολλάω στις νέες πλακέτες..

Παρεπιπτόντως, να ευχαριστήσω τον φίλο llion που μου έφτιαξε ένα Dac σαν το δικό του, το οποίο παιζει εξαιρετικά (κάτι ακριβές κάρτες pc τις έχει για πρωινό) και όπως μου είπε φίλος με Meridian cd player, παιζει πολύ πιο φυσικά.

Βέβαια εγώ δεν κρατήθηκα και αφού είδα οτι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, το ξεκοίλιασα του άλλαξα διάφορα ''πραγματάκια''.
Την μεγαλύτερη διαφορά την έκανε η αλλάγή των 2 τελεστικών εξόδου με opa627. Δεν ξέρω.. οι ad797 μου φάνηκαν λιγο ψυχροί...

Το configuration της πηγής είναι : PC --> flac (διάφορα) +foobar2000 + Sox Resampler στα 192 kHz --> Hiface --> llion dac..

Εύγε ! !
..και Χρόνια Πολλά σε όλους

:blush::blush::blush:

Καλά όλα τα άλλα, το PCM1794 πως να το ξεκολλήσει κανείς εδώ τρομάζω να το κολλήσω.
Βέβαια με τα κατάλληλα εργαλεία όλα γίνονται, σιγά σιγά βλέπουμε.

Χρόνια πολλά

Last edited:
Κι εγώ είχα λάβει 2 samples πριν 2-3 χρόνια αλλά τώρα που προσπάθησα μου λέει ότι έχουν μπει back order για τον Μάρτιο κατ' εκτίμηση και να δούμε αν θα μου τα στείλει και τότε.

Last edited:
Με την ευκαιρία να πω την γνώμη μου για τα db των DAC και τα 32 bit DAC.

Το κυνήγι του καλύτερου είναι ωραίο αλλά στα 127-9 db δυναμική περιοχή που φτάνει το PCM1794 σε στέρεο έχει ήδη φτάσει πέρα από τα όρια των περισσότερων (η και όλων) των συστημάτων, δεν βρίσκω σημαντικό να αυξήσω την τάση εξόδου για να μπορέσω να κερδίσω στα χαρτιά μερικά db ακόμα. Παράλληλα αυξάνω και την πολυπλοκότητα του κυκλώματος.

Ύστερα ποτέ δεν πρόκειται έτσι κι αλλιώς να τα ακούσω γιατί πάντα ο προενισχυτής θα υποβιβάζει το σήμα πριν το οδηγήσει στον τελικό και τα έξτρα db χάνονται στην σκόνη, θα ήθελε ειδικό ενισχυτή με μικρή ενίσχυση για να τα εκμεταλλευτεί κανείς κι αν.

Ύστερα 32 bit DAC δηλαδή 2^31 στάθμες = 2147483648

Είναι δυνατόν έστω με μέγιστη έξοδο τελικού 200V p-p να μπορεί να ακούει κανείς 1/21.474.836 του Volt σε ένα ηχείο (32bit = marketing).

Παρόλα αυτά ίσως στο μέλλον.