Μύρισε καλοκαίρι...

Re: Καλοκαίρι 2011

Δεν ξέρω αν επιτρέπεται (αν όχι ας διαγραφτεί το post) αλλά είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος, αλλά σε πιο... κινούμενη εικόνα. Ενα κλιπάκι που έφτιαξα για τις διακοπές φέτος, τραβηγμένο με την Canon 600D.

http://www.vimeo.com/27396179

Πανεμορφο, Ελληνικοτατο και δροσεροτατο καλοκαιρινο κλιπακι!!! Μπραβο Φωτη!! Μακαρι να βλεπαμε κι'αλλα τετοια καλοκαιρινα κλιπακια!!

Με ποιο προγραμμα το επεξεργαστηκες?

Απάντηση: Re: Καλοκαίρι 2011

Δεν ξέρω αν επιτρέπεται (αν όχι ας διαγραφτεί το post) αλλά είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος, αλλά σε πιο... κινούμενη εικόνα. Ενα κλιπάκι που έφτιαξα για τις διακοπές φέτος, τραβηγμένο με την Canon 600D.

Εκπληκτικο το βιντεο σου !! πραγματικα εκπληκτικο για μενα !

θα ηταν βεβαια κορυφαιο αν ηταν ολα τα πλανα στο τριποδο γιατι μερικα ειναι στο χερι και κουνιουνται ελαφρως !

και να σκεφτεις οτι θελω να αγορασω την Canon 60 D....
αν τραβαει τετοιο βιντεο η 600 δεν θελω περισοτερα ...

με πιο προγραμα εκανες το μονταζ ;;;;

Πανεμορφο, Ελληνικοτατο και δροσεροτατο καλοκαιρινο κλιπακι!!! Μπραβο Φωτη!! Μακαρι να βλεπαμε κι'αλλα τετοια καλοκαιρινα κλιπακια!!

Με ποιο προγραμμα το επεξεργαστηκες?

Εκπληκτικο το βιντεο σου !! πραγματικα εκπληκτικο για μενα !

θα ηταν βεβαια κορυφαιο αν ηταν ολα τα πλανα στο τριποδο γιατι μερικα ειναι στο χερι και κουνιουνται ελαφρως !

και να σκεφτεις οτι θελω να αγορασω την Canon 60 D....
αν τραβαει τετοιο βιντεο η 600 δεν θελω περισοτερα ...

με πιο προγραμα εκανες το μονταζ ;;;;

Adobe Premiere CS5
To αναφέρει στα credits

Οντως παιδιά είναι πρόβλημα η DSLR στο χέρι για χρήση video. Ακόμα και αν θες να δώσεις την αίσθηση της ανεπαίσθητης κίνησης που έχει το χέρι, λόγω μικρού βάρους και ανορθόδοξου grip δεν το σώζεις με τίποτα. Ελάχιστα από τα πλάνα που έχω στο χέρι με αφήνουν ευχαριστημένο. Κυρίως αυτά μέσα στις βάρκες (όπου δύσκολα μπορείς να στήσεις τριπόδι). Παρόλα αυτά ανακάλυψα έναν ανορθόδοξο τρόπο στήριξης του τριποδιού πάνω στο σώμα που κάνει θαύματα. Δεν είναι steadycam αλλά σου δίνει πολύ όμορφα αποτελεσματα σε κίνηση στο χέρι (κρατάει την αίσθηση που θυμίζει nouvelle vague, αλλά χωρίς να κουνάει ενοχλητικά). Δυστυχώς το ανακαλυψα όταν πια είχα γυρίσει από το νησί...

Το μοντάζ έγινε (με δυσκολία λόγω παλιού επεξεργαστή) στο CS5 Premiere της Adobe. Επίσης χρησιμοποιήθηκε λιγο το colorista II effect της magic Bullit (για να σώσω δύο πλάνα που είχα λάθος WB) και το Denoiser της ίδιας εταιρίας, μέσα στο After Effects. Η Magic bullit για όσους δεν ξέρουν είναι μια σουίτα video effects πολύ χρήσιμη και με εξαιρετικά αποτελέσματα. Λίγο δύσκολη στη χρήση βέβαια, αλλά αξίζει τον κόπο να την μάθει καποιος που ασχολείται πιο σοβαρά με το video.

Ενδιαφέρον είχε και το πρώτο μου time lapse στο πλάνο με το ηλιοβασίλεμα. Για να το πετύχω χρειάστηκε να αγοράσω ένα ενσύρματο remote control με δυνατότητα interval shooting, κάτι που σε compact μηχανές αποτελεί ενσωματωμένη λειτουργία, αλλά στις DSLR της Canon όχι (τουλάχιστον με το εργοστασιακό firmware)!!!

Για να απαντήσω στο σχόλιο του Βαγγέλη, οι Canon 550D, 600D, 60D και 7D, όσον αφορά το video είναι ίδιες μηχανές. Απλά το σπαστό screen που έχουν 600D και 60D βοηθάει πάρα πολύ σε γυρίσματα video (το θεωρώ απαραίτητο εκτός αν αγοράσεις κάποιο ειδικό monitor όπως κάνουν επαγγελματίες DSLR cinematographers). Οπότε αν το video σε καλύπτει go for it (αλλά θα σου έλεγα πριν το κάνεις, να δεις και το video των panasonic και Sony που είναι επίσης καλό).

Και πάλι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και σχόλια πάνω σε αυτή την πρώτη (στην ουσία) προσπάθειά μου με τη συγκεκριμένη μηχανή.

PS. Το σχόλιο για τη διαγραφή το έκανα γιατί το ανέβασα στο section του forum που έχει να κανει με τη φωτογραφία. Αλλά νομίζω ότι θα χάνοταν αν το έβαζα στις συλλογές...

Last edited:

Οντως παιδιά είναι πρόβλημα η DSLR στο χέρι για χρήση video. Ακόμα και αν θες να δώσεις την αίσθηση της ανεπαίσθητης κίνησης που έχει το χέρι, λόγω μικρού βάρους και ανορθόδοξου grip δεν το σώζεις με τίποτα. Ελάχιστα από τα πλάνα που έχω στο χέρι με αφήνουν ευχαριστημένο. Κυρίως αυτά μέσα στις βάρκες (όπου δύσκολα μπορείς να στήσεις τριπόδι). Παρόλα αυτά ανακάλυψα έναν ανορθόδοξο τρόπο στήριξης του τριποδιού πάνω στο σώμα που κάνει θαύματα. Δεν είναι steadycam αλλά σου δίνει πολύ όμορφα αποτελεσματα σε κίνηση στο χέρι (κρατάει την αίσθηση που θυμίζει nouvelle vague, αλλά χωρίς να κουνάει ενοχλητικά). Δυστυχώς το ανακαλυψα όταν πια είχα γυρίσει από το νησί...

Το μοντάζ έγινε (με δυσκολία λόγω παλιού επεξεργαστή) στο CS5 Premiere της Adobe. Επίσης χρησιμοποιήθηκε λιγο το colorista II effect της magic Bullit (για να σώσω δύο πλάνα που είχα λάθος WB) και το Denoiser της ίδιας εταιρίας, μέσα στο After Effects. Η Magic bullit για όσους δεν ξέρουν είναι μια σουίτα video effects πολύ χρήσιμη και με εξαιρετικά αποτελέσματα. Λίγο δύσκολη στη χρήση βέβαια, αλλά αξίζει τον κόπο να την μάθει καποιος που ασχολείται πιο σοβαρά με το video.

Ενδιαφέρον είχε και το πρώτο μου time lapse στο πλάνο με το ηλιοβασίλεμα. Για να το πετύχω χρειάστηκε να αγοράσω ένα ενσύρματο remote control με δυνατότητα interval shooting, κάτι που σε compact μηχανές αποτελεί ενσωματωμένη λειτουργία, αλλά στις DSLR της Canon όχι (τουλάχιστον με το εργοστασιακό firmware)!!!

Για να απαντήσω στο σχόλιο του Βαγγέλη, οι Canon 550D, 600D, 60D και 7D, όσον αφορά το video είναι ίδιες μηχανές. Απλά το σπαστό screen που έχουν 600D και 60D βοηθάει πάρα πολύ σε γυρίσματα video (το θεωρώ απαραίτητο εκτός αν αγοράσεις κάποιο ειδικό monitor όπως κάνουν επαγγελματίες DSLR cinematographers). Οπότε αν το video σε καλύπτει go for it (αλλά θα σου έλεγα πριν το κάνεις, να δεις και το video των panasonic και Sony που είναι επίσης καλό).

Και πάλι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και σχόλια πάνω σε αυτή την πρώτη (στην ουσία) προσπάθειά μου με τη συγκεκριμένη μηχανή.

PS. Το σχόλιο για τη διαγραφή το έκανα γιατί το ανέβασα στο section του forum που έχει να κανει με τη φωτογραφία. Αλλά νομίζω ότι θα χάνοταν αν το έβαζα στις συλλογές...

( Ενδιαφέρον είχε και το πρώτο μου time lapse στο πλάνο με το ηλιοβασίλεμα. Για να το πετύχω χρειάστηκε να αγοράσω ένα ενσύρματο remote control με δυνατότητα interval shooting, κάτι που σε compact μηχανές αποτελεί ενσωματωμένη λειτουργία, αλλά στις DSLR της Canon όχι (τουλάχιστον με το εργοστασιακό firmware)!!!)

αυτο παντως με το ηλιοβασιλεμα σε γρηγορη κινηση ηταν οντως κορυφαιο !

θα ηταν καλο να ανοιχτει ενα ποστ στην κατηγορια για το πως και με τι ... για εμας τους ασχετους απο καποιον που το εχει κανει επιτυχως οπως εσυ !

ενδεχωμενως να ειναι απλη η τεχνικη αλλα μου φαινεται οτι δεν ειναι !

Re: Απάντηση: Re: Καλοκαίρι 2011

αυτο παντως με το ηλιοβασιλεμα σε γρηγορη κινηση ηταν οντως κορυφαιο !

θα ηταν καλο να ανοιχτει ενα ποστ στην κατηγορια για το πως και με τι ... για εμας τους ασχετους απο καποιον που το εχει κανει επιτυχως οπως εσυ !

ενδεχωμενως να ειναι απλη η τεχνικη αλλα μου φαινεται οτι δεν ειναι !

Κορυφαίο δεν θα το έλεγα σε καμία περίπτωση. Απλά αξιοπρεπές για πρώτη προσπάθεια. Αλλά το ηλιοβασίλεμα είναι και από τις δυσκολότερες περιπτώσεις για time lapse. Κι αυτό γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στο φως από την αρχή της δύσης μέχρι το τέλος. Τουλάχιστον 5 stop διαφορά. Οποτε αντιλαμβάνεσαι τη δυσκολία που έχεις όταν πρέπει να έχεις το διάφραγμα και την ταχύτητα σταθερά...

Επι τοις ουσίας δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο σαν τεχνική. Αλλά απαιτεί μεγάλη προεργασία. Θα έλεγα ότι περισσότερο κόπο και χρόνο απαιτεί το να βρείς το θέμα και το κάδρο σου και λιγότερο το να το τραβήξεις.

Στην προκειμένη περίπτωση, μου πήρε τρία απογεύματα για να το πετύχω. Το πρώτο απόγευμα βρήκα το σημείο που έστησα και το κάδρο και μέτρησα τους χρόνους που αρχίζει να δύει ο ήλιος μέχρι να δύσει εντελώς. Το δευτερο απόγευμα έκανα τη πρώτη μου δοκιμαστική (και αποτυχημένη φυσικά) απόπειρα, όπου όμως σημείωσα το διαφραγμα και την ταχύτητα που τελικά αποφάσισα να χρησιμοποιήσω, και η τρίτη προσπάθεια ήταν αυτό που είδατε, χωρίς καμία επεξεργασία εκτός από ένα απλό zoom out στο μοντάζ, ώστε να έρθουν οι διαδοχικές φωτογραφίες στα όρια του HD κάδρου.

Όταν λοιπον βρήκα τι στοιχεία πρέπει να βάλω στο διάφραγμα και το κλείστρο, και είχα το χρόνο, το μόνο που έπρεπε να υπολογίσω ειναι κάθε πόσα δευτερόλεπτα έπρεπε να τραβάω τη κάθε φωτογραφία. Ε αυτό προκύπτει αν ξέρεις πόσο χρόνο θες να διαρκεί το τελικό σου πλάνο. Έχοντας 25 καρέ το δευτερόλεπτο, για ένα τελικό πλάνο διάρκειας 5 δευτερολέπτων χρειάζεσαι 125 φωτογραφίες. Αν το ηλιοβασίλεμα διαρκεί 15 λεπτά τότε ο χρόνος που θα παρεμβάλεις ανάμεσα στις διαδοχικές φωτογραφίες είναι 15Χ60/125= περίπου 7 sec (7.2 για την ακρίβεια). Στο συγκεκριμένο εγώ τράβηξα με μια φωτογραφία ανά 4 δεύτερα, και έκοψα στο μοντάζ.

Last edited:
Απάντηση: Καλοκαίρι 2011

Το Σάββατο που πέρασε γιά καφέ στην Καλλιθέα Χαλκιδικής
(με κινητό 5mp και χέρι σε σταθερό ρελαντί 550στρ./λεπτό :firstprize: )

scaled.php

scaled.php

scaled.php

scaled.php

scaled.php

scaled.php

scaled.php

Σας φόρεσα γυαλιά έ ; :firstprize:
...κουράγιο :ernaehrung004:

:worshippy::worshippy::worshippy::worshippy: :worshippy:

IMG_6300.jpg

IMG_6368.jpg

IMG_6439.jpg

IMG_6485.jpg[/ATTACH]

η πρωτη απο νεοχωρι πηλιου αρχοντικο πρεπαλα παμε συνεχεια
η δευτερη η ανιψια μου απο παραλια μαρμαρι στη μανη
η τριτη απο ελαφονησο πριν απο την παραλια σιμου μονο εκει ηταν ηρεμη η θαλασσα
η τεταρτη απο κοτρωνα στη μανη

ολες απο μια canon 450 με tamron 17-50 2.8 ειμαι καινουργιος στο χωρο της φωτογραφιας περιμενω παρατηρησεις ευχαριστω

Και γω νεος ειμαι αλλα μπορω να πω οτι οι νυχτερινες σου ειναι πολυ ομορφες και στις ημερησιες τα χρωματα καλυτερα απο τα δικα μου :))

Φωτη, καταπληκτικο το βιντεακι... τοσο, που σκεφτομαι η επομενη μηχανη μου να εχει και βιντεο...

Και γω νεος ειμαι αλλα μπορω να πω οτι οι νυχτερινες σου ειναι πολυ ομορφες και στις ημερησιες τα χρωματα καλυτερα απο τα δικα μου :))

για να τις πετυχω πρεπει να χω τραβηξει την καθε μια καμια 10αρια φορες

Λοιπόν για όσους τραβάνε βίντεο στο χέρι και θέλουν smooth κίνηση, αν προσέξουν λιγάκι κατά τη λήψη και δεν κάνουν ταρζανιές, τότε με το Mercalli 2 της ProDAD, τα προβλήματα λύνονται άμεσα και απλά. Τις επόμενες μέρες θα ανεβάσω παραδείγματα από το κλιπ που έφτιαξα, με τα πλάνα που κουνιούνται να είναι αρκετά διορθωμένα χωρίς να χάσουν ιδιαίτερα σε ποιότητα. Εαν δε, δεν έχετε πρόβλημα να πάτε από τα 1080 στα 720, τότε η κίνηση γίνεται λες και είναι πάνω σε ράγες!

Λοιπόν, ένα μικρό σετάκι στα γρήγορα γιατί ακόμα είμαι σε διακοπές:

Ναυάγιο Beach Bar, στο Παλιούρι Χαλκιδικής.

Το καλό του να πηγαίνεις στο μαγαζί σχετικά νωρίς: Προλαβαίνεις το ιδανικό τραπέζι..:

attachment.php

Από το οποίο έχεις αρκετά καλή θέα:

attachment.php

attachment.php

Και το μαγαζί όπως φαίνεται από τη θάλασσα:

attachment.php

Attachments

• P8070154_resize.JPG
    P8070154_resize.JPG
    221 KB · Views: 155
  • P8070162_resize.JPG
    P8070162_resize.JPG
    257.5 KB · Views: 154
  • P8070163_resize.JPG
    P8070163_resize.JPG
    266 KB · Views: 155
  • P8070170_resize.JPG
    P8070170_resize.JPG
    269.6 KB · Views: 155

διαχειριστα μου σουπερ το μερος!!!! για τις φωτο δεν ειμαι ειδικος θα τις βαλω στον 5000 να δω τι λενε:captain: