Mytek νέα....

Λοιπόν,θα γράψω κάτι παραπάνω και πείτε μου αν ο συλλογισμός μου είναι σωστός.
Στέκομαι στην φράση σου πως η πληροφορία άγγιζε τα όρια της εικόνας που για μένα σημαίνει αληθοφάνεια απ' όλες τις πλευρές και που ως εραστή του ζωντανού με ενδιαφέρει.
Πασχίζω πολλές φορές τεχνικά να αποτυπώσω μέσα μου τι θα χρειαζόταν για κάποια τέτοια αναπαραγωγή.
Και εξηγώ.
Ξέρουμε όλοι πως ο μαέστρος ακούει έως και 115 db κορυφές.Αν δηλαδή είμαστε τυχεροί και έχουμε εισιτήρια στην 4η-5η σειρά,εμείς θα ακούμε 100-105;,κάτι τέτοιο υπολογίζω.Αυτά βέβαια στην μεγάλη ορχήστρα,αλλά ένα σύστημα πρέπει θεωρητικά να μπορεί να αναπαράγει και κάτι τέτοιο.
Ας υπολογίσουμε λοιπόν.
Σύμφωνα με τον νόμο του Ohm,για να έχουμε κορυφές 100 db,σε ηχεία ευαισθησίας 90 db spl,τα ενισχυτικά μας θα πρέπει ανα πάσα στιγμή να μπορούν να παραδώσουν 249 watt με αέρα 6 db για headroom.
Αυτό είναι το ελάχιστο ώστε να λέμε πως προσεγγίζουμε κάτι ρεαλιστικό.Δεν μιλάμε για εκκλησιαστικά όργανα,κλπ που το peak-to-average φτάνει και τα 30 db.
Από εδώ λοιπόν ξεκινάμε ως ελάχιστη προϋπόθεση για το αληθοφανές.Δεν μιλάμε ούτε για ποιότητα,ούτε για χροιές,ούτε για SNR,κλπ...
Φυσικά δεν θα συνεχίσω,όλοι ξέρουμε πόσο μπορεί να κοστίσουν 250 ποιοτικά watt κι επίσης όλοι ξέρουμε τους περιορισμούς που θέτει ο πιο αδύναμος κρίκος της αναπαραγωγής,το ηχείο δηλαδή.

Με όλα αυτά αυτό που θέλω να πω,είναι πως ίσως οι δυνατότητες να υπάρχουν από μέρους της πηγής σου,σκαλώνουν όμως πιστεύω στην υπόλοιπη αλυσίδα,όχι στην δική σου αλλά ακόμα και σε πάρα πολύ ακριβότερες.
Οπωσδήποτε βέβαια θέλω να τονίσω πως δεν αμφισβητώ στο ελάχιστο αυτά που άκουσες,απλώς η αναφορά στην σκηνή σαν εικόνα με έχει απασχολήσει περισσότερο απ' το οτιδήποτε άλλο γι' αυτό είμαι κάπως ευαίσθητος.

Για τις συγκρίσεις τώρα,απλώς με οποιαδήποτε άλλη εγγραφή,24/96 ας πούμε.

Πάντως φίλε Σωκράτη έχω κορυφές εώς και 105 db άνετα και απαραμόρφωτα με τα B&W 803 s των 93db και τον Luxman 590A II των 30 Watt. Kαι λέω άνετα γιατί πάει και παραπάνω αλλα εγώ δεν αντέχω πία τόση ένταση.. Τώρα όσο για το τι λένε τα βιβλία και οι προδιαγραφές αυτή είνα μία συζήτηση που έχει γίνει συχνά εδώ χωρίς να πρκύψει κάτι το ουσιαστικό πέραν των καβγάδων.

Ναι υπάρχουν και τα βάτ αλλα υπάρχει και το πώς τα μετράει ο κάθε κατασκευαστής και φυσικά το θεμελιώδες και συχνά υποτιμημένο Ρεύμα. Άν ήταν τα βάτ το πάν ώς τιμή ανεξαιρέτως συνθηκών θα έπρεπε ο Creek 5350 των 80 Watt να τα σπάει τα B&W αμφιβάλω πάντως άν τον είχα αν θα έπαιζαν τα τουίτερ, απο άποψη οδήγησης τραγικά ασθενικός, ενώ ο LUX όπως μπορούν να σου πιστοποιήσουν οι φίλοι που έχουν περάσει σκέτο κτήνος... τί να σου πώ..

Πάντως σίγουρα τα σύγχρονα ψηφιακά βάζουν πολύ ψηλά τον πήχυ στα υπόλοιπα κομμάτια της αλυσίδας.

Last edited:
Απάντηση: Re: Mytek νέα....

Πάντως φίλε Σωκράτη έχω κορυφές εώς και 105 db άνετα και απαραμόρφωτα με τα B&W 803 s των 93db και τον Luxman 590A II των 30 Watt. Kαι λέω άνετα γιατί πάει και παραπάνω αλλα εγώ δεν αντέχω πία τόση ένταση.. Τώρα όσο για το τι λένε τα βιβλία και οι προδιαγραφές αυτή είνα μία συζήτηση που έχει γίνει συχνά εδώ χωρίς να πρκύψει κάτι το ουσιαστικό πέραν των καβγάδων.

Ναι υπάρχουν και τα βάτ αλλα υπάρχει και το πώς τα μετράει ο κάθε κατασκευαστής και φυσικά το θεμελιώδες και συχνά υποτιμημένο Ρεύμα. Άν ήταν τα βάν ώς τιμή ανεξαιρέτως συνθηκών θα έπρεπε ο Creek 5350 των 80 Watt να τα σπάει τα B&W αμφιβάλω πάντως άν τον είχα αν θα έπαιζαν τα τουίτερ, απο άποωη οδήγησης τραγικά ασθενικός, ενώ ο LUX ´πως μπορούν να σου πιστοποιήσουν οι φίλοι που έχουν περάσει σκέτο κτήνος... τί να σου πώ..

Ολα δεκτά,σαν χρήστης τα ξέρεις παραπάνω.
Αλλά οι νόμοι της φυσικής δεν αλλάζουν.
93 είναι τα 803s;Γιατί όπου τα έχω δει λένε 90....
Εκτός κι έχεις αλλάξει τα ηχεία της υπογραφής σου,πάσο:ernaehrung004:
Πάντως αν μπεις εδώ και βάλεις τα στοιχεία θα δεις,αν αυτό κάνει λάθος,τότε κάνω κι εγώ:2thumb22sup:

90db, 93db εκεί κολλήσαμε τώρα...

Δυστυχώς δενυπάρχει άλλος τρόπος πέραν της κατ ίδίαν ακρόασης να διαπαστώσεις αυτά που σσου γράφω. Στείλε ένα pm στο αξιοσέβαστο μέλος Geovarπου ξεκίνησε το νήμα να σου πεί και αυτός τις δικές του εντυπώσεις όπως και στους DomieMic65 , Karavan, Kostas K, Δημοκηδής, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ (υπάρχουν κιάλοι), Το θέμα μας δεν είναι η οδήγηση και τα βάτ, ας γυρίσουμε λοιπόν στο θέμα μας. Άυριο κάποια στιγμη θα επιστρέψω με τις εντυπώσεις μου απο το 24/96 σε σχέση με το dsd 128 όπως μου ζήτησες.

90db, 93db εκεί κολλήσαμε τώρα...

Δυστυχώς δενυπάρχει άλλος τρόπος πέραν της κατ ίδίαν ακρόασης να διαπαστώσεις αυτά που σσου γράφω. Στείλε ένα pm στο αξιοσέβαστο μέλος Geovarπου ξεκίνησε το νήμα να σου πεί και αυτός τις δικές του εντυπώσεις όπως και στους DomieMic65 , Karavan, Kostas K, Δημοκηδής, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ (υπάρχουν κιάλοι), Το θέμα μας δεν είναι η οδήγηση και τα βάτ, ας γυρίσουμε λοιπόν στο θέμα μας. Άυριο κάποια στιγμη θα επιστρέψω με τις εντυπώσεις μου απο το 24/96 σε σχέση με το dsd 128 όπως μου ζήτησες.

Έχεις δίκιο,ξέφυγα και ζητώ συγνώμη απ' τα μέλη αλλά βρε φίλε είπες για εκείνη την ρημάδα εικόνα και κόλλησα.
Είναι το κόλλημα μου βλέπεις:drummer::ernaehrung004:
Αύριο πάλι στο θέμα μας λοιπόν!

Eίναι ολογραφική και εγώ έχω αυτό το κόλλημα.. Θα σε ενθουσίαζε. Τα λέμε αύριο, καλό σου βράδυ Σωκράτη -bye-

Φίλε σωκράτη το 96/24 δεν μου επιτρέπει να το κατεβάσω παρα μόνο να το παίξω μέσω του browser/quicktime λυπάμαι αν σε απογοήτευσα.

Φίλε σωκράτη το 96/24 δεν μου επιτρέπει να το κατεβάσω παρα μόνο να το παίξω μέσω του browser/quicktime λυπάμαι αν σε απογοήτευσα.

Σίγουρα;
Εγώ πάτησα τώρα να δω και κατεβαίνει μια χαρά.
Ευχαριστώ πάντως έτσι κι αλλιώς.:ernaehrung004:

Σκ@τ@.. δοκίμασα και με google chrome και με Safari και πάλι τα ίδια. Αν θέλεις να μου υποδείξεις κάποιο άλλο συγκριτικό και να σου πώ την άποψη μου πολύ ευχαρίστως αν και δεν ξέρω κατα πόσον θα είμαστε on topic.

Σκ@τ@.. δοκίμασα και με google chrome και με Safari και πάλι τα ίδια. Αν θέλεις να μου υποδείξεις κάποιο άλλο συγκριτικό και να σου πώ την άποψη μου πολύ ευχαρίστως αν και δεν ξέρω κατα πόσον θα είμαστε on topic.

Έτσι μου ´ρχεται να το ανεβάσω εγώ κάπου που θα μπορέσεις να το κατεβάσεις,:flipout:
Αμα βρω την άκρη θα στα πω με π.μ.
Ήδη νιώθω ένοχος που χαλάω το νήμα.

Re: Απάντηση: Re: Mytek νέα....

Έτσι μου ´ρχεται να το ανεβάσω εγώ κάπου που θα μπορέσεις να το κατεβάσεις,:flipout:
Αμα βρω την άκρη θα στα πω με π.μ.
Ήδη νιώθω ένοχος που χαλάω το νήμα.
Το σωστό νήμα είναι αυτό:
Μουσικη υπερυψηλης αναλυσης -δωρεαν!!!
Επί της ουσίας όμως είναι μάταιη μία τέτοια αναζήτηση. Από κάποιο σημείο και πάνω είναι αδύνατο να εντοπίσουμε διαφορές (από τα 176,4/24 και πάνω). Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι ως τώρα έρευνες.

Υπάρχει όμως κι' άλλος λόγος: Όταν τα διάφορα format που προσφέρουν οι εταιρείες για κατέβασμα προέρχονται από μετατροπή, προκύπτει κάποιο σφάλμα κατά τη μετατροπή, που είναι λίγο μεγαλύτερο, όταν κατεβαίνουμε σε ρυθμό δειγματοληψίας και ανάλυση. Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό.

Αλλά αυτό αυτό καθόλου -μα καθόλου δεν σημαίνει πως αν κάναμε ηχογράφηση στο ψηλότερο format (π.χ. 96/24) αυτή θα είναι καλύτερη απ' ότι σ' ένα χαμηλότερο (π.χ. 48/24).

Ένας μόνο τρόπος υπάρχει να αποδειχθεί αν υπάρχει πραγματική και αντιληπτή διαφορά και πόση ανάμεσα σε διαφορετικές αναλύσεις:
Να ηχογραφηθεί το ίδιο ηχητικό γεγονός ταυτόχρονα υπό τις ίδιες ακριβώς συνθήκες και με τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό σε διαφορετικές αναλύσεις. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Διότι εκτός από τον εξοπλισμό (αυτός υπάρχει ή βρίσκεται) πρέπει να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι άλλοι παράγοντες της ηχογράφησης βρίσκονται σε επίπεδα τελειότητας. (Έχω ξαναγράψει πως είναι φιλοδοξία μου ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση ενός τέτοιου πειράματος).

Για τη DSD128 έγραψα παραπάνω πως πιστεύω πως υπερτερεί από όλες τις άλλες σε ποιότητα. Και ίσως είναι η μόνη που θα παρουσιάσει διαφορές, αν γίνει κάποιο σχετικό πείραμα. Έχω λόγους να το πιστεύω, διαισθητικά όμως, χωρίς να μπορώ να το αποδείξω. Αλλά -να το επαναλάβω- η αδυναμία περαιτέρω επεξεργασίας την καθιστά ουσιαστικά άχρηστη.

Πάντως το κυνήγι των format από ένα βαθμό και πάνω έχει το αρνητικό να μας απομακρύνει από τη μουσική...

Αν μου επιτρέπετε μια μικρή συνέχεια του off topic.
Ο ενισχυτής του Πέτρου Luxman l-590II με τα 30 watts σε τάξη Α έχω την πεποίθηση κατόπιν πολλών ακροάσεων ότι είναι καλύτερος οδηγητικά από τον δικό μου 505u με 100 watts σε τάξη ΑΒ.
Ξέρω, watts τα μεν, watts και τα δε, αλλά τα αφτιά μου άλλα λένε.
Τώρα πώς εξηγείται (ρεύματα; καλύτερη τροφοδοσία; ) ας το εξηγήσουν οι ειδικότεροι από μένα.

Last edited:
Η καλύτερη τροφοδοσία φυσικά και είναι μια εξήγηση.
Μπακαλίστικά μιλώντας,αν τα 803 ακολουθούν τα μεγάλα αδέρφια τους σε απαιτήσεις,μπορεί να πέφτουν και στα 3.5 ohm.
Η καλή τροφοδοσία θα μπορεί ιδανικά να διπλασιάζει τα watt που παραδίδει ο ενισχυτής με κάθε υποδιπλασιασμό των ohm.
Ακόμα όμως και η λιγότερο ίσως στιβαρή του δικού σου κάνει το ίδιο σε μικρότερο βέβαια βαθμό.
Βέβαια μια σωστή σύγκριση μεταξύ τους,προϋποθέτει πολλά.
Ίδιο προ,ίδια ηχεία,ταιριασμένες ευαισθησίες εισόδου....
Τουλάχιστον στα ξένα φόρα που διαβάζω έτσι το κάνουν.
(Μην με βαρέσετε οι γνωρίζοντες,υποθέσεις κάνω.)

Edit: Μιλάτε για ολοκληρωμένους μάλλον,οπότε αγνοούμε τον προ και την ευαισθησία.

Last edited:

Αν μου επιτρέπετε μια μικρή συνέχεια του off topic.
Ο ενισχυτής του Πέτρου Luxman l-590II με τα 30 watts σε τάξη Α έχω την πεποίθηση κατόπιν πολλών ακροάσεων ότι είναι καλύτερος οδηγητικά από τον δικό μου 505u με 100 watts σε τάξη ΑΒ.
Ξέρω, watts τα μεν, watts και τα δε, αλλά τα αφτιά μου άλλα λένε.
Τώρα πώς εξηγείται (ρεύματα; καλύτερη τροφοδοσία; ) ας το εξηγήσουν οι ειδικότεροι από μένα.

Με τα ιδια ηχεια το εχετε συγκρινει?
δεν ειναι τα ιδια μηχανηματα διαφορετικη τροφοδοσια ο ενας με τον αλλον νομιζω και διαφορετικη τιμη.
αν και ειμαστε off topic

Last edited:
Εφόσον η συζήτηση έχει πάρει τον δρόμο της προς.. την εκτροπή.. (φαντάζομαι τα μούτρα όποιου πρωτομπαίνει να διαβάσει για τα Mytek νέα και πέφτει κατευθείαν στις τελευταίες σελίδες..)

θα πρότεινα την διαχείριση να αποσπάσει αυτό το κομμάτι σε ένα νέο ή να το επισυνάψει σε κάποιο σχετικό υπάρχον νήμα ωστε να συνεχιστεί χωρίς τύψεις απο τους εμπλεκόμενους.

Έτσι όλοι θα είναι χαρούμενοι.

Εφόσον η συζήτηση έχει πάρει τον δρόμο της προς.. την εκτροπή.. (φαντάζομαι τα μούτρα όποιου πρωτομπαίνει να διαβάσει για τα Mytek νέα και πέφτει κατευθείαν στις τελευταίες σελίδες..)

θα πρότεινα την διαχείριση να αποσπάσει αυτό το κομμάτι σε ένα νέο ή να το επισυνάψει σε κάποιο σχετικό υπάρχον νήμα ωστε να συνεχιστεί χωρίς τύψεις απο τους εμπλεκόμενους.

Έτσι όλοι θα είναι χαρούμενοι.
Χμμ! Είναι εντελώς διαφορετικά το ένα post από το άλλο. Υπάρχει και η γόμα όμως. Θα δούμε....

Θα παρακαλέσω, η συνέχεια να είναι επί του θέματος μόνο.

Υπάρχει όμως κι' άλλος λόγος: Όταν τα διάφορα format που προσφέρουν οι εταιρείες για κατέβασμα προέρχονται από μετατροπή, προκύπτει κάποιο σφάλμα κατά τη μετατροπή, που είναι λίγο μεγαλύτερο, όταν κατεβαίνουμε σε ρυθμό δειγματοληψίας και ανάλυση. Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό.

Αλλά αυτό αυτό καθόλου -μα καθόλου δεν σημαίνει πως αν κάναμε ηχογράφηση στο ψηλότερο format (π.χ. 96/24) αυτή θα είναι καλύτερη απ' ότι σ' ένα χαμηλότερο (π.χ. 48/24).

Ένας μόνο τρόπος υπάρχει να αποδειχθεί αν υπάρχει πραγματική και αντιληπτή διαφορά και πόση ανάμεσα σε διαφορετικές αναλύσεις:
Να ηχογραφηθεί το ίδιο ηχητικό γεγονός ταυτόχρονα υπό τις ίδιες ακριβώς συνθήκες και με τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό σε διαφορετικές αναλύσεις. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Διότι εκτός από τον εξοπλισμό (αυτός υπάρχει ή βρίσκεται) πρέπει να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι άλλοι παράγοντες της ηχογράφησης βρίσκονται σε επίπεδα τελειότητας. (Έχω ξαναγράψει πως είναι φιλοδοξία μου ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση ενός τέτοιου πειράματος).

Για τη DSD128 έγραψα παραπάνω πως πιστεύω πως υπερτερεί από όλες τις άλλες σε ποιότητα. Και ίσως είναι η μόνη που θα παρουσιάσει διαφορές, αν γίνει κάποιο σχετικό πείραμα. Έχω λόγους να το πιστεύω, διαισθητικά όμως, χωρίς να μπορώ να το αποδείξω. Αλλά -να το επαναλάβω- η αδυναμία περαιτέρω επεξεργασίας την καθιστά ουσιαστικά άχρηστη.

Πάντως το κυνήγι των format από ένα βαθμό και πάνω έχει το αρνητικό να μας απομακρύνει από τη μουσική...

Μιχάλη, συμφωνώ οτι το κατέβασμα προς 16/44.1 είναι ελαφρώς κατώτερο από ηχογράφηση κατ'ευθείαν. Διαφωνώ όμως στην αντίρρησή σου οτι μία 24/96 δεν είναι καλύτερη σε όλα τα σημεία από μία 16/44.1. Είχα τις ευκαιρίες να γράψω με απολύτως ίδιες συνθήκες τεχνικές και μουσικές και στα 2 φορμά. Απλά δεν συγκρίνεται η λεπτομέρεια και η φυσικότητα που έχει το HD υλικό σε σχέση με το redbook. Χωρίς φυσικά να λάβουμε υπ' όψη μας, όπως γνωρίζεις, την ανώτερη ποιότητα επεξεργασίας του σήματος.

Last edited by a moderator:
Ok κατέβασα ένα κομμάτι DSD 128 κλασσικής μουσικής σονάτα βιολί απο την 2L και έκανα την δοκιμή.

Κατ αρχάς με την ίδια ευκολία που αναπαράγει το απλό DSD αναπαράγει και το σσπέσιαλ, όλα έγιναν έυκολα και γρήγορα με την οθόνη του Mytek να γράφει το λίαν ψαρρωτικό HDSD.

O ήχος;... O ήχος που άκουσα ήταν απλά μια ισχυρή υπενθύμηση οτι δεν έχουμε δεί η μάλλον ακούσει τίποτα ακόμα στο κομμάτι της ψηφιακής αναπαραγωγής στο σπίτι. Επίσης μια επιβεβαίωση του οτι η ελευθερία και ευελιξία που προσδίδει η αναπαραγωγή μέσω υπολογιστή είναι μονόδρομμος για όποιον θέλει να ξεζουμίσει αυτό που του προσφέρεται.

Πιό συγκεκριμένα χωρίς να εχω ξαναακούσει το συγκεκριμένο κομμάτι μου δόθηκε μια τεράστια σκηνή μέσα στην οποία τα τεκταινόμενα διαδραμματίζονταν με απόλυτη ελευθερία ενώ η χωρική πληροφορία άγγιζε τα όρια της εικόνας.. Τα δυναμικά ήταν απο άλλο πλανήτη καλύτερα απο οτιδήποτε έχω ακούσει ποτέ και κόντεψα να τινάξω το σύστημα της σπηλιάς στον αέρα, ευτυχώς το ξέσπασμα μετα κρουστών ήταν στιγμιαίο γιατ θα έκλαιγα τα ηχεία. Τα πάντα ήταν απλά αυτό που θα πρέπει να είναι τίποτα περισσότερο τίποτα λογότερο, ρεαλισμός και μουσικότητα στο έπακρο.

Δεν συνχιζω άλλο, το καταλάβατε οτι έπαθα. Οκ αν ήταν Black Sabbath ή ακόμα και Steely Dan μπορεί να έλαγα οτι είναι μία μπαρούφα που απλά πιάνει χώρο σε μουσικές όπως η κλασσική όμως ηχογραφημένες με σύγχρονες μεθόδους απλά δείχνει τον δρόμο στην μουσική τίποτα άλλο...

Άλλη μια ευχάριστη έκπληξη λοιπόν...

Εγώ γιατί δεν μπορώ να το παίξω ρε Πέτρο; Θέλω κι´εγώ το "ψαρρωτικό HDSD" αλλά πως; Θέλει κάποιο app. που δεν έχω;

Μιχάλη, συμφωνώ οτι το κατέβασμα προς 16/44.1 είναι ελαφρώς κατώτερο από ηχογράφηση κατ'ευθείαν. Διαφωνώ όμως στην αντίρρησή σου οτι μία 24/96 δεν είναι καλύτερη σε όλα τα σημεία από μία 16/44.1. Είχα τις ευκαιρίες να γράψω με απολύτως ίδιες συνθήκες τεχνικές και μουσικές και στα 2 φορμά. Απλά δεν συγκρίνεται η λεπτομέρεια και η φυσικότητα που έχει το HD υλικό σε σχέση με το redbook. Χωρίς φυσικά να λάβουμε υπ' όψη μας, όπως γνωρίζεις, την ανώτερη ποιότητα επεξεργασίας του σήματος.
Η διαφορά μεταξύ 44,1/16 και 96/24 είναι υπαρκτή, σαφέστατη, αναγνωρίσιμη και από μικρά, όχι ακριβά συστήματα.

Αλλά δεν εννοούσα αυτό. Σ' αυτό ουδεμία αντίρρηση. Η διαφορά μεταξύ 96/24 και 88.2/24 πόση είναι; Η ακόμα μεταξύ 96/24 και 176,4/24 ή 192/24; Το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα και μπορούμε να το ξανασυζητήσουμε. Αλλά όχι σ' αυτό το νήμα, διότι έχουμε φύγει εντελώς off-topic και είμαι ο ίδιος συνυπεύθυνος γι' αυτό...