Να αναβαθμίσω το Pentium 4 σε HTPC?

dkazaz

Senior Member
15 August 2007
306
Athens
Λόγω οικονομικής κρίσης, καλό είναι να βρίσκουμε χρήσεις για παλιό εξοπλισμό αντί να παίρνουμε καινούργιο :-)

Λοιπόν έχω ένα παλιό desktop (Pentium 4 @ 2.8GHz, 2GB DDR SDRAM, 320GB HDD, Asrock Socket 478 motherboard, ATI x1650). Για την ώρα το χρησημοποιεί η μητέρα μου για σερφάρισμα, αλλά λέω να της δώσω ένα λίγο καλύτερο που έχω και αυτό να το μετατρέψω σε HTPC όχι πολλών αξιώσεων.
Θέλω πάντως να μπορεί να παίξει HD.

Το μηχανάκι φοράει ΧΡ media center και λέω να το αφήσω γιατί αρκεί και παίζει τα απλά SD XviD κλπ μια χαρά. Στα 720ρ όμως ζορίζεται και για 1080ρ ούτε λόγος.

Το ερώτημα είναι - αν πάρω μια καρτα ATI 4650 AGP θα μπορώ να βλέπω 1080p με DXVA π.χ. μεσω ffdshow, ή αργότερα coreAVC που ετοιμάζει και αυτό DXVA?

Και πιο σημαντικό μπορεί το DXVA να δουλέψει μεσα στο ΧΡ media center? Δεν θέλω να δουλέψω με MPC-HC λπ γιατί είναι για την μητέρα μου και θέλω να έχει την απλότητα του media center interface...

Αν δουλευε οπως ειναι, ισως..
Το να επενδυσεις σε νεο hardware καρτας σε ενα φτηνιαρικο motherboard ειναι συνταγη μονο για προβληματα....

Και ενω λες οτι δεν εχεις αξιωσεις, ζητας 1080p...

Η ερώτηση ήτα συγκεκριμένη.

Ξέρει κανείς αν το DXVA θα με αφήεσει να δω 1080ρ σε WinXP media Center?

Οι γενικότητες δε με βοηθάνε...

Μάλλον έχεις δίκιο Δημήτρη.

Χθές δοκίμασα να βάλω το καινούργιο ffdshow με DXVA στα ΧΡ. Δούλευε αλλά όχι σε όλα τα αρχεία και όχι πολύ καλά.

Ανάλογα με το αν έπαιζε σε παράθυρο ή full screen χρησιμοποιούσε το DXVA ή το DivX H.264 (software decoder). Κάνοντας CTRL+TAB σε full screen (που ουσιαστικά απενεργοποιεί το full screen γιατί βλέπεις το παράθυρο 'η desktop πίσω του), σταματούσε το βίντεο και φόρτωνε ή ξεφόρτωνε το DXVA.

Δεν με έπεισε ότι αξίζει τα 90 ΕΥΡΩ που κάνει μια 4650 AGP. Ίσως μια καλύτερη λύση είναι ένα από αυτό τα μηχανάκια τύπου Asrock 330 για φθηνο HTPC...

Μάλλον η καλύτερη λύση είναι να πάρεις κανα e-great ή WD με 99 και να λύσεις όλα σου τα προβλήματα.
Τα htpc πέθαναν κανα χρόνο τώρα, ζωή σε λόγου μας, να ζούμε να τα θυμόμαστε...

Το e-great είναι προϊόν? Δεν το ξέρω...
Τα WD media players από ότι θυμάμαι δεν παίζουν τα μισά αρχεία...

Φίλε petert,

Έγραψες:

Αυτό το συμπέρασμα πώς το έβγαλες;
Σαφώς και δεν αμφισβητώ την άποψή σου, ειδικά τη στιγμή που προτιμάω να μη χρησιμοποιώ τεχνολογία αιχμής για να κάνω τη δουλειά μου, αλλά τι ακριβώς αντικατέστησε το HTPC στον τομέα της αναπαραγωγής συμπιεσμένου βίντεου υψηλής ανάλυσης και με λογικό κόστος;

Μάλλον η καλύτερη λύση είναι να πάρεις κανα e-great ή WD με 99 και να λύσεις όλα σου τα προβλήματα.

Καλά, αυτά τα έχουμε ξανακούσει.. Μέχρι που προσπαθείς να παίξεις ένα "περίεργο" αρχείο στο καινούργιο σου media player των 100 και αρχίζουν τα όργανα.. ;)

Η αλήθεια είναι ότι τα HTPC τα κάνουν όλα, σε λογικό κόστος, με μεγάλη ευελιξία και συμβατότητα. Ίσως στο μυαλό πολλών τα media players να ανεβαίνουν λόγω ευχρηστίας και κόστους. Προσωπικά με βολεύει καλύτερα από το HTPC μου το egreat των 77 ευρώ και ας μην τα παίζει όλα, όλα.

Αρχίσαμεεεε...γι'αυτό έχω 10 Posts. Τι θέλω και μιλάω.

Το htpc είναι μια συσκευή που στηριζεται σε υλικό που επιλέγουμε εμείς και ρυθμίζεται απο εμάς. Και είναι κάτι που μας ευχαριστεί τέλος πάντων το να καθόμαστε να περνάμε κάθε τρεις και λίγο τους τελευταίους codecs, να βγάζουμε τα μάτια μας στα forums για τις βέλτιστες ρυθμίσεις. Και όταν τελικά καταφέρουμε να το κουρδίσουμε και έχουμε κάτσει με το γυναικάκι να δούμε τη ταινιούλα που κατεβάσαμε από το ινδερνετ να αρχίζουν τα μπιλγκεϊτζ προβλήματα.
Να μιλήσουμε για θόρυβο; Κόστος; Ευκολία χρήσης σε τρίτα άτομα που δεν σκαμπάζουν από ασύρματα πληκτρολόγια και τηλεκοντρόλ με 40 κουμπάκια;
Δεν είναι standalone συσκευή και δε πρόκειται να ασχολειθεί καμιά εταιρία με τέτοιου είδους υλοποιήσεις.

Πάμε τώρα στην άλλη όχθη.
Το παραμύθι ξεκίνησε δειλά δειλά και τώρα που μιλάμε υπάρχουν πάνω από 15-20 εταιρίες που κονομάνε τρελά με αυτό το προϊόν (media streamer)
Το πρωί που εγώ είμαι στο γραφείο το σκατουλάκι κατεβάσει την ταινιούλα και το βράδυ θα πατήσω ένα κουμπί και θα παίξει το ματροσκάκι με τις σαμπ-τίτλες αβίαστα-αβασάνιστα σε ότι bitrate θες χωρίς κανένα κόλλημα μέχρι το τέλος της ταινίας και αθόρυβα.

Μήπως να τονίσουμε και το γεγονός ότι έχουν αρχίσει και κάνουν τις τηλεοράσεις κέντρα ψυχαγωγίας; Αυτό δε σας λέει τίποτα; Τους έβαλαν Internet και πολλές από αυτές ήδη παίζουν mkv. Σε λίγα μηνάκια θα πεθάνουν και τα media streamers.

Θα κατεβάζεις το blue ray απο το Internet απ'ευθείας στη tv και θα το βλέπεις επιτόπου χωρίς έξτρα μηχανήματα και προπαντός καλώδια και απώλειες.
Και σεις μου λέτε για htpc;

Φίλε petert,

Καλό είναι το Media Streamer και ακόμα καλύτερη είναι η τηλεόραση όταν παίζει ματρόσκες και λοιπά αρχεία πολυμέσων.
Ως προς την απλότητα όμως... :D
Όχι ως προς τις δυνατότητες και την ποιότητα.
Για να πάρεις αυτά τα 2 θα χρειαστεί είτε να έχεις βαθιά τσέπη ώστε ν' αγοράσεις τον κατάλληλο εξειδικευμένο εξοπλισμό είτε μεγάλων διαστάσεων εγκέφαλο και όρεξη για επιπλέον γνώσεις ώστε να στήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα ένα HTPC.
Συμφωνώ μαζί σου ως προς το γεγονός ότι η πλειονότητα των ανθρώπων τείνει να προτιμάει την απλότητα παρά τα άλλα 2 χαρακτηριστικά στην εικόνα του. Όμως υπάρχει και η απέναντι όχθη που την αποτελούν μάλιστα και τα περισσότερα μέλη του φόρουμ και αναζητούν την ασυμβίβαστη ποιότητα και τις ανεξάντλητες δυνατότητες. Επίσης έχω να πω πως όσο κι αν λιγοστεύουν οι πιστοί στην ποιότητα, δε θα εκλείψουν ποτε...
Επειδή, αν κατάλαβα καλά, θεωρείς τα καλώδια ενός τυπικού Η/Υ πολλά και τη συνδεσμολογία πολύπλοκη, σου αφιερώνω την παρακάτω φωτογραφία για να καταλάβεις τι θα πει πολυπλοκότητα αν θέλεις να πάρεις ποιότητα στην εικόνα σου. Το συστηματάκι αυτό παίζει και κάνει εγγραφές αρχείων FullHD ασυμπίεστα (!!!!!) χρησιμοποιώντας ως κύριες συνδέσεις HDSDI και φυσικά Genlocking (τύφλα να χει το Reclock). Αναφέρομαι σε προδιαγραφές εικόνας RGB 4:4:4 ...

Attachments

• Video-Workstation.jpg
    Video-Workstation.jpg
    98.2 KB · Views: 45
Απάντηση: Re: Να αναβαθμίσω το Pentium 4 σε HTPC?

Το HTPC μου παιζει τα παντα σερφαρω κατεβαζω οτι θελω απο το διαδυκτιο βλεπω τις φωτος μου στην τιβι του σαλονιου μου γραφω τα κειμενα μου στελνω τα εμαιλ μου ακουω Ελληνικο ραδιοφωνο στο Αμβουργο και ..... μονο καφε δεν κανει :SFGSFGSF:!!!!!!

ααααααααα και οταν λεω παιζει τα παντα ενοω ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΙΣ κοληματα !!!

και ολο το κουστουμι στοιχησε 600 ευρω !!!
αν υπαρχει επιτραπεζιο πλευερ να τα κανει ολα αυτα και συναμα ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ και BLU RAY τοτε να το αγορασω ........

που λεει ο λογος! :ADFADF1: :ADFADF1:

Πιστεύω ότι για την ώρα το καλύτερ και απλούστερο πράγμα για αυτές τις δουλειές είναι ένα Nettop HTPC, τύπου Asrock 330, Dell mini HD κλπ.

Δεν εμπιστεύομαι τα media players τύπου popcornhour κλπ. Είμαι σίγουρος πως κάτι δεν θα παίζουν καλά, έχουν αργά και χοντροκομμένα interface Και απλά δε μου αρέσουν.

Ένα low power HTPC με Linux είναι απροβλημάτιστο και σταθερό, με windows λίγο λιγότερο σταθερό αλλα πολύ ευχριστο. Μέχρι να βγάλει καλό media player κάποια μάρκα τύπου pioneer/sony/philips δεν βιάζομαι...

Ας αφήσουμε λιγάκι τα htpc και τα media players και ας συνεχίσω ρίχνοντας μια απάντηση στην ερώτηση και το νόημα του θέματος....

Έπαιζα κάποτε hd 720 & 1080p με έναν pentium 4,2gb ram,μια 9800gtx και CoreAVC και ΜPCHC τελείως απροβλημάτιστα,και δεν είχα δει cpu load πάνω από 10%.

Δεν θα σου πρότεινα όμως να συνεχίσει για έναν λόγο:

Η motherboard έχει AGP port άρα ζήτημα να βρεις 1-2 κάρτες καλές με hd acceleration,αλλά ακόμα και να βρεις θα είναι πολύ ακριβές για αυτό που δίνουν.

Προτείνω να κάνεις το ανάποδο,άσε της μάνας σου αυτό το PC και βάλε ένα καλύτερο για htpc.

Απάντηση: Re: Να αναβαθμίσω το Pentium 4 σε HTPC?

Δεν θα σου πρότεινα όμως να συνεχίσει για έναν λόγο:

Η motherboard έχει AGP port άρα ζήτημα να βρεις 1-2 κάρτες καλές με hd acceleration,αλλά ακόμα και να βρεις θα είναι πολύ ακριβές για αυτό που δίνουν.

Προτείνω να κάνεις το ανάποδο,άσε της μάνας σου αυτό το PC και βάλε ένα καλύτερο για htpc.

Αυτή είναι και εμένα η γνώμη μου. Σε άλλη περίπτωση, αν είχες pci-e, μια πολύ φτηνή nvidia με cuda και coreAVC θα σου έπαιζε όλα τα mkv χαλαρά.

Άλλο το χομπι και ο πειραματισμός και άλλο το καταναλωτικό προϊόν.
Το πρώτο δεν πληρεί παρά ένα και μόνο κανόνα. Τη προσωπική μας ευχαρίστηση.
Έννοιες όπως, κατασπατάληση χρόνου, άγνωστο αποτέλεσμα, κόστος, ασφάλεια κλπ είναι πράγματα χωρίς ιδιαίτερη σημασία και που αφορούν εμάς.
Ο άλλος κάθεται με τις ώρες και ψαρεύει και στο τέλος δε πιάνει τίποτα.
Δεν μπορείς να του πεις "ρε μεγάλε, γιατί δε πας να πάρεις 2 ψαράκια;".
Για τη πλάκα του το κάνει, δε βγάζει λεφτά από αυτό.

Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει αντιπαράθεση απόψεων για το ποιος την έχει μεγαλύτερη. Το ζήτημα είναι η βέλτιστη λύση για το κάθε πρόβλημα.

Ο φίλος μας δεν γνωρίζει όπως είδαμε την ύπαρξη και τις δυνατότητες των σημερινών media player. Αν θέλει να ασχολειθεί γιατί έχει ελεύθερο χρόνο με την κατασκευή htpc είναι δικαίωμα του. Θέτοντας όμως το ζήτημα ότι δεν θέλει να δώσει παραπάνω απο 100 δεν είναι λύση το htpc γιατί εκτός των άλλων προβλημάτων δεν το ενδιαφέρει και το 4:4:4 και μάλλον δεν το ξέρει.

Και μια τελευταία ερώτηση. Σε τι προβολικό μέσο θα παίξει το εικονιζόμενο htpc;