Να και τα νέα τέλη κυκλοφοριας αυτοκινητων (2010)

Όσους φόρους και να πληρώσουμε, πάντα θα ζητάνε παραπάνω, εφόσον η "ανάπτυξη" προυποθέτει δάνεια, τα δάνεια τόκους και οι τόκοι ως γνωστόν αυγατίζουν. Έτσι δουλεύει το σύστημα.

Όποιος μπορεί και φοροδιαφεύγει καλά κάνει και ΜΑΓΚΙΑ του. Και το λέω εγώ που είμαι μισθωτός - σίγουρο θύμα.

Την κοροιδία δεν αντέχω, πράσινα τέλη και μαλ... που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.

Πείτε μας ρε πουσ..δες του κράτους, πόσα θέλετε από τις 100 δραχμές που βγάζω; 40; 50; Πάρτε τα να ξέρουμε τι μας γίνεται και καταργήστε όλους τους άλλους φόρους, δώστε μας τις παροχές μας (νοσοκομεία, παιδεία, ασφάλεια, δρόμους κλπ.).

Kosh, αν η ζωή δε στα 'φερε όπως ήθελες και δεν μπόρεσες να πάρεις ένα σωστό αυτοκίνητο ή δε την βρίσκεις με τα αυτοκίνητα γενικά, μην κατηγορείς αυτούς που κάνουν το γούστο τους... Για ένα γούστο ζούμε, χωρίς αυτό είμαστε όλοι φοροπαραγωγικές σκατομηχανές.

Last edited:
Φίλε dimitris__, μάλλον δεν έχεις ζήσει εκτός Ελλάδος όπου, πληρώνεις για τα πάντα κ τίποτα δεν είναι δωρεάν, εκπαίδευση, νοσοκομεία, φάρμακα κ.α. που εδώ στην Ελλάδα τα θεωρούμε πια αυτονόητα τσάμπα !!

αν φοροδιαφυγουν ολοι Δημητρη ποιος θα μεινει? εχει το κρατος καπου λεφτα και δεν τον ξερω?
η κουβεντα παει πολυ μακρια δυστυχως θα εξοστρακιστει ....αφηστε το.... ουτως ή αλλιως το παραμυθι Ελλαδα τελειωνει και το τελος το βλεπω ,ΙΜΗΟ Παντα, οδυνηρό

Λάρυ, ας μην είμαστε κ τόσο πολύ πια απαισιόδοξοι....

Σίγουρα, οικονομικά δεν πάμε καλά, αλλά υπήρξαν εποχές που πήγαμε πολύ καλύτερα.

Πιθανότατα να το καταφέρουμε κ πάλι...

Μιχάλη, δεν έχω ζήσει "μόνιμα" στο εξωτερικό, αλλά έχω ταξιδέψει αρκετά και έχω επαφή με τα πράγματα. Θα σε ρώταγα για ποια χώρα μιλάς, αλλά νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει από το θέμα και θέλω να με επαναφέρω στην τάξη...

Re: Απάντηση: Να και τα νέα τέλη κυκλοφοριας αυτοκινητων (2010)

Φίλε dimitris__, μάλλον δεν έχεις ζήσει εκτός Ελλάδος όπου, πληρώνεις για τα πάντα κ τίποτα δεν είναι δωρεάν, εκπαίδευση, νοσοκομεία, φάρμακα κ.α. που εδώ στην Ελλάδα τα θεωρούμε πια αυτονόητα τσάμπα !!

για την γαλλία που γνωρίζω με 200 ευρω τον χρόνο έχεις φουλ πακέτο περίθαλψης που περιλαμβάνει ακόμα και μεταφορά με ελικόπτερο!

επίσης φίλος που δούλευε ελλάδα για 1500 ευρω έφυγε για ολλανδία και για την ίδια ακριβώς δουλειά παίρνει 5000.επίσης το ενοίκιο που δίνει γύρω στα 800 ευρω περιλαμβάνει και όλους τους λογαριασμούς(+θέρμανση και ζεστό νερό) και πολλά άλλα παραδείγματα με μισθούς υπερτριπλασιους σε πολλές περιπτώσεις...τι να συγκρίνεις....

Εγώ θα ρωτήσω κάτι ανάποδα :

Αν σήμερα που μιλάμε στην Ελλάδα, έλεγαν ότι πχ καταργείται το ΙΚΑ κ καταργούνται οι εισφορές στο κράτος για σύνταξη, θα έπρεπε να πληρώσουμε μόνοι μας σε ιδιωτικές εταιρείες τα παραπάνω με 200-300 ευρώ πχ τον μήνα, πόσοι από εμάς θα κατεβαίναμε στον δρόμο για απεργίες διαρκείας ;;

Γιατί είμαι σίγουρος ότι το 100% δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο...

Πάμε όμως μακριά την κουβέντα...

Χώρες ως παραδείγματα πολλές, Αμερική, Καναδάς, Αγγλία, Γαλλία κ.α. πολλές.

Ως Έλληνες δεν είμαστε με τίποτα ευχαριστημένοι...έχουμε τσάμπα εκπαίδευση, δεν μας αρέσει...έχουμε τσάμπα περίθαλψη υγείας(με τα προβλήματά της) κ φάρμακα με μικρή συμμετοχή, δεν μας αρέσει...

Κ προσέξτε βάζω κ τον εαυτό μου μέσα, δεν με εξαιρώ !

Εγώ θα ρωτήσω κάτι ανάποδα :

Αν σήμερα που μιλάμε στην Ελλάδα, έλεγαν ότι πχ καταργείται το ΙΚΑ κ καταργούνται οι εισφορές στο κράτος για σύνταξη, θα έπρεπε να πληρώσουμε μόνοι μας σε ιδιωτικές εταιρείες τα παραπάνω με 200-300 ευρώ πχ τον μήνα, πόσοι από εμάς θα κατεβαίναμε στον δρόμο για απεργίες διαρκείας ;;

Γιατί είμαι σίγουρος ότι το 100% δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο...

Πάμε όμως μακριά την κουβέντα...

Χώρες ως παραδείγματα πολλές, Αμερική, Καναδάς, Αγγλία, Γαλλία κ.α. πολλές.

Ως Έλληνες δεν είμαστε με τίποτα ευχαριστημένοι...έχουμε τσάμπα εκπαίδευση, δεν μας αρέσει...έχουμε τσάμπα περίθαλψη υγείας(με τα προβλήματά της) κ φάρμακα με μικρή συμμετοχή, δεν μας αρέσει...

Κ προσέξτε βάζω κ τον εαυτό μου μέσα, δεν με εξαιρώ !

αν γινόταν κάτι τέτοιο νομίζω οτι θα είμασταν όλοι ευτυχείς φίλε μιχάλη, αν αναλογιστείς οτι απο έναν μέσο μισθό η παρακράτηση για το ΙΚΑ ειναι 400 ευρω και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών ειναι περι τα 300 ευρώ .Στα θετικά επίσης είναι οτι θα επέλεγες εσύ που θα ασφαλιστείς και θα υπήρχε και βελτίωση του συστήματος λόγω ανταγωνισμού.

για την ελληνική παιδεία τι να πει κανεις...

Μήπως η συζήτηση έχει ξεφύγει εντελώς από το θέμα του νήματος;

Το τελευταίο αφορά στη νέα ρύθμιση για τα τέλη κυκλοφορίας, όχι στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας γενικώς.

Αποσπασματικά σας διάβασα αλλά το πιο σημαντικό είναι το παραπάνω.
Η πράσινη ανάπτυξη και άλλα μοντέλα… εκμεταλλεύονται τον όρο οικολογία για να μεταφέρουν κεφάλαια.

Μα ανακύκλωση σημαίνει πρώτα-πρώτα εξακολούθηση της χρησιμοποίησης των ήδη κατασκευσθέντων, όχι καταστροφή τους για κατασκευή άλλων νέων. Είναι ασύμβαση με τον (υπερ)καταναλωτισμό. Τα ωραία ταμπελάκια δεν είναι παρά χάνδρες για τους ιθαγενείς.

Τα νέα μέτρα υπονούν και ευνοούν μία φιλοσοφία ανανέωσης των αυτοκινήτων μας ανά το πολύ 10 χρόνια, όχι με επιδότηση των νέων, αλλά επιβάρυνση των παλιών. Ούτε σε payroll αυτοκινητοβιομηχανιών να ήταν οι υπουργοί μας.

Τι ακριβώς έξτρα (πέραν των φόρων) πληρώνεις για την παιδεία στην Γερμανία; Έχεις δει τα σχολεία τους; Όλα δημόσια. Με τα εργαστήριά τους, τις βιβλιοθήκες τους όλα. Τα έχουν φυσικά πληρώσει όλα μέσω των φόρων που πληρώνουν στο κράτος. Αλλά δεν σηχτιρίζουν όταν πληρώνουν φόρους γιατί ξέρουν ότι θα πάρουν μέρος αυτών πίσω σε μορφή κοινωνικών παροχών (παιδεία, συγκοινωνίες, νοσοκομεία κλπ).

Στο θέμα μας τώρα. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι πιστεύω για τα μέτρα. Το θέμα με το αυτοκίνητο είναι πρωτίστως κοινωνικό και όχι οικολογικό. Τουλάχιστον όχι όσο καίμε λιγνίτη για να παραγουμε ρεύμα σε αυτή τη χώρα. Στα πλαίσια της κοινωνία μας λοιπόν δεν μπορώ να δεχτώ ότι το αυτοκίνητο θεωρείται ακόμα και σήμερα είδος πολυτελείας για να φορολογείται η χρήση του. Αυτό μπορεί να ίσχυε το 1950 αλλά όχι σήμερα. Και εν πάσι περιπτώσι, αν είναι όντος είδος πολυτέλειας, τότε οι αυτοκινητόδρομοι να φτιάχνονται μόνο από έσοδα που προκύπτουν από τέλη κυκλοφορίας και ούτε ένα ευρώ φόρου. Επειδή όμως ξέρουμε καλά ότι το αυτοκίνητο είναι είδος πρώτης ανάγκης αντίστοιχο με αυτό της πρώτης κατοικίας, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη αντιμετώπιση.

Κατ' αρχην θεωρώ ότι πρέπει να είναι αφορολόγητο το πρώτο αυτοκίνητο. Τόσο κατά την αγορά όσο και κατά τη χρήση. Ας αποφασίσουν ενιαίο τέλος κυκλοφορίας που θα πληρώνουν όλα τα "πρώτα" αυτοκίνητα κάθε οικογένειας ανεξαρτήτως τιμής, κυβικών ή ρίπων. Ή αν θέλουν ας βάλουν ένα πλαφόν τα 3000 κυβικά, και από εκεί και πάνω ας επιβάλλουν και ένα τέλος πολυτελείας. Απο εκεί και πέρα, ας υπάρχει κλιμακωτή αύξηση για κάθε έξτρα αυτοκίνητο που βαρύνει την κάθε οικογένεια ανεξαρτήτως του ποιος είναι ιδιοκτήτης (ο φοιτητής γιος που έχει αυτοκίνητο δεν είναι ανεξάρτητος παρά μόνο αν κάνει δική του φορολογική δήλωση και έχει δικό του εισόδημα και οι γονείς του δεν εισπράτουν κανένα επίδομα από αυτόν ούτε τον έχουν υπό την δική τους ασφαλιστική σκέπη). Και αυτή η κλιμάκωση ας βγει από τα κυβικά, την παλαιοτητα και την τρέχουσα αξία του αυτοκινήτου όπως υπολογίζεται αυτή στα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Η παλαιότητα πρέπει οπωσδήποτε να μπει σαν παράγοντας γιατί υπάρχει το θέμα των καταλυτών που κανείς -ή σχεδόν κανείς- μας δεν τους αντικαθιστά.