Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD -

Να ξεθυμάνουν θέλω... Όχι να τους κάνω ευθανασία Γιάννη'μ! :flipout:

Όπως είπες... Και από τα δύο μέσα. Άρα δεν είναι θέμα του μέσου αλλά της ηχογράφησης ή της βλακείας του ηχολήπτη/παραγωγού/whatever...
Για τις καινούργιες ηχογραφήσεις όπου μιλάμε πλέον για HD music συμφωνώ απόλυτα μαζί σου στο ότι αν έχουμε τη μήτρα θα παίξουμε πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε αναλογικό ή ψηφιακό μέσον στο οποίο μεταφέρθηκε η ηχογράφηση...
Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας...
Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι το downsampling του αρχικού αρχείου σε 16/44.1 είναι καλύτερο από την εκτύπωσή του σε βινύλιο;

Για τον καθένα το καλύτερο είναι αυτό που χαρχαλεύει καλύτερα το αφτί του...
Για κάποιον το βινύλιο επειδή του αρέσουν οι "φυσικές χροιές" (call me χρωματισμούς if you want), για κάποιον το CD γιατί του αρέσει το φτιασίδωμα (εμένα ειδικά σε κάτι "audiophile" ηχογραφήσεις μου ακούγεται ψεύτικο) , για κάποιον το ipod επειδή βάζει τα ακουστικά και δεν ακούει τη γυναίκα του να μουρμουράει...
Θες και άλλους λόγους;
Μου αρέσει το CD γιατί όταν παίζω ποκεράκι με τα φιλαράκια μου δεν σηκώνομαι κάθε λίγο και λιγάκι να αλλάξω δίσκο...
Μου αρέσει το CD γιατί όταν γυρνάω στο γραφείο το μόνο που μπορώ να κάνω στα βινύλια που μόλις αγόρασα είναι να τα κοιτάζω...
Μου αρέσει το βινύλιο γιατί γουστάρω να ακούω τους δίσκους του συχωρεμένου του πατέρα μου.
Μου αρέσει το βινύλιο γιατί σε παλιές ηχογραφήσεις ακούω το ηχόχρωμα της κιθάρας που παίζει ο μουσικός.
Μου αρέσουν τα MP3 γιατί βάζω το pc στο γραφείο και παίζει 12 ώρες την ημέρα κομμάτια που έχω επιλέξει εγώ χωρίς να ασχολούμαι για να τα αλλάξω...

Το τι είναι πιο σωστό δε με απασχολεί. Το αφήνω στους ηχολήπτες/παραγωγούς...
Sorry, το ξέρω, είμαι κατάπτυστος αλλά το σύστημά μου το αγόρασα για να ακούω μουσική όπως αρέσει σε εμένα προσωπικά και όχι σε κάποιον άλλον...
Το τι λένε οι αριθμοί το αφήνω στους μαθηματικούς και στα κορόϊδα που αγοράζουν μηχανήματα επειδή ο κατασκευαστής του λέει ότι έχει λόγο S/N 0,0000000000000000000001%. -bye-

+10000000

Re: Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Δεν υπολόγισες κάτι όμως....., στο 'αναλογικό' μετράμε τις τιμές του tape της εκάστοτε εποχής/ποιότητας.
Φαντάζομαι θα έχεις ακούσει ηχογραφήσεις που έχουν Hiss. (και από τα δύο μέσα αναπ.)

Και πάλι λέω ότι είναι θέμα 'γούστου'.
Αυτό που σε φέρνει πιο κοντά στο αληθινό, δεν είναι κάτι συγκεκριμένο - ούτε εξαρτάται καθαρά από τους 'αριθμούς'. Για τον καθένα από εμάς αλλάζει.......

Έτσι, καλό είναι να λέμε, 'προτιμώ να ακούω από βινύλιο' αντί του 'είναι καλύτερο'.

Οι δυνατότητες του κάθε μέσου μετρούνται, αλλά εκεί δεν χωράει το "τι μου αρέσει'.
Υπάρχει φυσικά και το αντικειμενικά προσδιορισμένο σωστό και πιο κοντά στον αληθινό ήχο, ´περα από το τί αρέσει στον καθένα που εκεί δεν χωράει κριτική.
Όσο για το χις της ταινίας δεν εξαρτάται πάντοτε από την ποιότητα ης ταινίας, αλλά και αν ο δίσκος που ακούμε, έχει προκύψει από ταινία αντιγραφής. Οι πολλές αντιγραφές, και μάλιστα τρανζιστορικές, προσθέτουν και αυξάνουν το χις.
Όταν ακούμε ένα δίσκο lp, cd με χις ή έχει προκύψει από αυτό που προανέφερα, ή το είχε το χις η αυθεντική τανία, δεν φιλτραρίστηκε στην χάραξη και αυτό είναι θετικό γιατί η ποιότητα του ήχου [παρά το όποιο χις] θα είναι καλύτερη. Λ.Σ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD -

Υπάρχει φυσικά και το αντικειμενικά προσδιορισμένο σωστό και πιο κοντά στον αληθινό ήχο, ´περα από το τί αρέσει στον καθένα που εκεί δεν χωράει κριτική.
Αν υπάρχει κάτι τέτοιο, θα ήθελα να μάθω πως μετριέται !

.......
Όταν ακούμε ένα δίσκο lp, cd με χις ή έχει προκύψει από αυτό που προανέφερα, ή το είχε το χις η αυθεντική τανία, δεν φιλτραρίστηκε στην χάραξη και αυτό είναι θετικό γιατί η ποιότητα του ήχου [παρά το όποιο χις] θα είναι καλύτερη. Λ.Σ.
Τα πράγματα άλλα δείχνουν, πχ dolby..
http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_noise_reduction#In_audio

Δεν ξέρω για εσάς παιδιά, εγώ είμαι φετιχιστής με το βινύλιο πάντως... κι όχι μόνο στους δίσκους, if you know what I mean...:jester:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα

Αν υπάρχει κάτι τέτοιο, θα ήθελα να μάθω πως μετριέται !
Τα πράγματα άλλα δείχνουν, πχ dolby..
http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_noise_reduction#In_audio
Πας σε χαρτορίχτρα ή σε μέντιουμ και σου λέει πώς!! Λ.Σ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμε

Πας σε χαρτορίχτρα ή σε μέντιουμ και σου λέει πώς!! Λ.Σ.
Χρήσιμη απάντηση, προτείνω να το γράψεις στο βιβλίο σου. :flipout:

Μου αρέσει που δεν συμφωνείς με κάτι, έτσι για αντίδραση.
"Μετράει" λέμε, "όχι" απαντάς.
"Δεν μετράει τότε", "όχι" απαντάς.

Πλάκα έχει, αλλά ξέρω τις αντιδράσεις σου ήδη και είναι βαρετό :guitarist:

Τα έχουμε πει αλλά ας τα ξαναπούμε:
-Αν το βινύλιο κόπηκε από μήτρα 24/96, φυσικά είναι καλύτερο από το αντίστοιχο CD. Από εκεί και όλοι οι ισχυρισμοί οτι το βινύλιο είναι καλύτερο.
-Αν το βινύλιο κόπηκε από 16/44.1, τότε είναι σαφώς χειρότερο.
Αυτά μέχρι που ακούσαμε HD. Εδώ σταματάμε να συγκρίνουμε, ακούμε ακριβώς αυτό που γράφτηκε, τόσο καλά όσο μας επιτρέπει το DAC μας και όσο καλά δεν το ακούσαμε ποτέ. Συγκρίνεται ίσως μόνον με την πρωτότυπη αναλογική τανία και με τίποτε άλλο, ούτε καν με το βινύλιο.
Με καλό πικάπ απολαμβάνεις τους δίσκους του πατέρα σου, και μόνον αυτούς που κόπηκαν τότε από εκείνη την φρέσκια αναλογική μήτρα ή τους αμέσου κοπής. Μόνο γι αυτούς επαναλαμβάνω αξίζει κανείς να επενδύσει, αν δεν έχει ήδη, σε καλό αναλογικό και πραγματικά να απολαμβάνει.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια των πραγμάτων.
Η υποκειμενικότητα και η αρέσκεια είναι άλλο πράγμα και το σέβομαι γιατί είναι χαρακτηριστικό και δικαίωμα το καθένα μας.

:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:

Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα να την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Πια ηχογράφηση? Το HD δημιουργείται από το αυθεντικό master.

Μιχάλη έχει δίκιο, η συμπίεση είναι μία φρικτή μόδα που ισχύει είτε γράφεις 24/192 είτε 16/44.1. Είναι δυστυχώς η εμπορική τάση γιατί έτσι θέλουν να ακούν στην θορυβώδη εποχή που ζούμε. Όλα μεταξύ -1 & 0. Δεν υπάρχει πιά piano και forte.
Οι ηχολήπτες με πολιτισμό και γούστο υπάρχουν φυσικά.
Σύγκρινε μερικά της CHESKY ή κλασσικές παραγωγές με μερικά άλλα και θα το καταλάβεις άμεσα.

Είναι κακό πράγμα να επιμένεις για κάτι που δεν ξέρεις.....και τείνει να γίνει μόδα.

Αναρωτιέμαι αυτοί που καμαρώνουν ότι έχουν Χ χιλιάδες βινύλια, πρώτη φορά ακούν για το bolby ή δεν έχουν τέτοιους ?
Ακούν άραγε τους δίσκους ή τους συλλέγουν απλά ? !!

Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Αναρωτιέμαι αυτοί που καμαρώνουν ότι έχουν Χ χιλιάδες βινύλια, πρώτη φορά ακούν για το bolby ή δεν έχουν τέτοιους ?
Ακούν άραγε τους δίσκους ή τους συλλέγουν απλά ? !!

Συλλογή...
Εγώ π.χ. δεν θα μπορούσα να "ακούσω" πάνω από 1 - 2 δίσκους την εβδομάδα...
Όπου "ακούω" βάλε καταλαβαίνω το τι θέλει να μου πει αυτός που τον έβγαλε, τον ακούω τουλάχιστον 10 - 20 φορές και επειδή τον γουστάρω μπαίνει στους δίσκους που ακούω και τον υπόλοιπο χρόνο/χρόνια...
Άρα έχουμε το πολύ 100 δίσκους το χρόνο συμπεριλαμβανομένου αυτούς που είναι μούφα...
Αν δεν πουλήσεις κανέναν λοιπόν, σε 30 χρόνια και σαν φανατικός αγοραστής δίσκων φτάνεις το ποσό των 3.000 δίσκων...
Επαγγελματίες φυσικά δεν συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό... -bye-

Αγαπητέ Timbre δεν υπάρχει πιο κακό πράγμα από το να συμμετέχει κάποιος σε μιά συζήτηση απλά για να συμμετέχει ή φορτισμένος με προκατάληψη για να 'επιτίθεται' επιλεκτικά σε κάποιον ή σε κάποια άποψη.
Εξ ίδίων κρίνεις τα αλλότρια.
Αν κάποιος μεταφέρει εδώ τις εμπειρίες του και τις όποιες γνώσεις έχει, και μάλιστα όταν αυτές απορρέουν από γνωριμίες με σπουδαία πρόσωπα [ π.χ. Steve Hoffman], όλα αυτά να θεωρούνται ως επίδειξη γνώσεων!!!
Επίδειξη γνώσεων προσπαθούν να κάνουν αυτοί που δεν έχουν γνώσεις και ούτε επιθυμούν να αποκτήσουν.
Έχεις αναρωτηθεί εσύ και κάποιοι το γιατί συμμετέχετε σε αυτό το κλαμπ;
Όταν το σκεφτείτε τα ξαναλέμε με καλύτερο και πιο πρέποντα τρόπο. Λ.Σ.

Τσιμισκή προϋπόθεση μιας μεγάλης δισκοθήκης δεν είναι το να είναι κάποιος επαγγελματίας [γνωρίζω *σχεδόν κανένα* επαγγελματία που να έχει μεγάλη δισκοθήκη], αλλά η αγάπη για τη μουσική. Προσωπικά προτιμούσα ένα δίσκο παρά ένα ρούχο, γιατί δεν είχα την οικονομική άνεση που είχα μετά. Και πάντα είχα δίσκους και πολλούς. Όταν τα οικονομικά μου βελτιώθηκαν έγινα περισσότεροι. Λ.Σ.

Ο λόγος που αναφέρθηκα σε αυτούς που έχουν πολλούς δίσκους (χιλιάδες), είναι για να μας πουν αν μέσα σε αυτούς υπάρχουν κάποιοι που έχει χρησιμοποιηθεί το dolby. Να μας πει την γνώμη του δηλαδή. (διάβαζε τα μηνύματα πριν απαντάς)

Τώρα αν νομίζεις ότι κάνουμε επίδειξη γνώσεων.....τι να πω.
Τι ξέρεις για μένα πχ. ?
Δεν έχω αναφέρει ούτε ιδιότητα ούτε πτυχία ούτε εμπειρία, πως επιδεικνύομαι ?

Προσωπικά προτιμώ να βάζω λίνκς από εταιρείες ή την wiki γιατί σίγουρα θα τα λέει καλύτερα από εμάς.
Το να μην συμφωνείς με εμένα δεν έχει σημασία.
Το να μη συμφωνείς όμως με πράγματα που είναι παγκοσμίως γνωστά, επειδή σου είπε κάποιος-κάποτε-κάτι, ίσως απαιτεί αναθεώρηση των απόψεων σου.

Και όπως λες εσύ, ΑΝ θες.

Τσιμισκή προϋπόθεση μιας μεγάλης δισκοθήκης δεν είναι το να είναι κάποιος επαγγελματίας [γνωρίζω *σχεδόν κανένα* επαγγελματία που να έχει μεγάλη δισκοθήκη], αλλά η αγάπη για τη μουσική.

Την εποχή που έκανα εκπομπές στο ραδιόφωνο αποκτούσα με τον Α ή τον Β τρόπο τόσους δίσκους την ημέρα όσους δεν μπορούσα να ακούσω...
Θα μπορούσα να έχω μία δισκοθήκη με πολλές δεκάδες χιλιάδες δίσκους αλλά θα ήταν καθαρά μία συλλογή όπου δεν θα είχα ακούσει ούτε το 1/10...
Αυτό εννοώ με το "επαγγελματίας".

Για μένα δίσκο που δεν θα τον ακούσω καλύτερα να μην τον έχω...

Timbre υπάρχουν ελάχιστοι δίσκοι κλασικής μουσικής προς το τέλος της δεκαετίας 70 με dolby. Τουλάχιστον οι σοβαρές ηχογραφήσεις δεν έγιναν με dolby. Ούτε οι ηχολήπτες το προτιμούσαν. Ο μόνος αξιόλογος ηχολήπτης που το χρησιμοποίησε στις ηχογραφήσεις της Unicorn [όσο γνωρίζω] ήταν ο Bob Auger και έκανε καλή δουλιά, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα ήταν οι δουλιές του χωρίς dolby.
Ο Steve Hoffman δεν είναι τυχαίο όνομα που αναφέρει τυχαία κάποιος. Αν δεν πιστεύεις τέτοιους σπουδαίους και σοβαρούς ανθρώπους, τότε ποιον πιστεύεις; Τον καθένα που λέει το μακρύ του και το κοντό του; Ή τον κάθε εμπαθή! Δεν ισοπεδώνονται κάποια πράγματα, είναι αξίες αναλλοίωτες. Λ.Σ.

Κάποια στιγμή το παρόν νήμα πρέπει να καθαριστεί από τα off topic, και να προκύψουν τουλάχιστον 2-3 νέα νήματα..

Λυπάμαι τον διαχειριστή που θα κληθεί να συμμαζέψει.. :D
Δημητρη να μη σβηστεί τίποτα. Αργά το σκέφτηκες το off topic ενώ συμμετείχες και συνέβαλλες. Έτσι κι' αλλιώς όλα τα θέματα κάποτε σταματούν από μόνα τους. Λ.Σ.

Δημητρη να μη σβηστεί τίποτα. Αργά το σκέφτηκες το off topic ενώ συμμετείχες και συνέβαλλες. Έτσι κι' αλλιώς όλα τα θέματα κάποτε σταματούν από μόνα τους. Λ.Σ.

Λουκά δεν με κατάλαβες. Δεν ζήτησα να σβηστεί κάτι.

Αναγνώρισα ότι το θέμα έχει γίνει χάος (και φταίμε όλοι), ενώ τα επιμέρους θέματα που έχουν συζητηθεί έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Αλλά δεν είναι αργά. Μπορούν τα άσχετα απλά να μετακινηθούν σε δικά τους νήματα, ώστε να είναι πιο εύκολο να βρεθούν ή συνεχιστούν.