Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα

Ερωτώ για να γνωρίσω τον συνομιλητή μου. Να ξέρουμε τί λέμε και πού τα στηρίζουμε τα όσα λέμε. Αλλιώς, μπορώ να υποθέτω.
Μαθαίνει κάποιος με τον καιρό. Όλοι όχι και όλοι όχι ακριβώς το ίδιο. Είναι μια διαδικασία εγκεφάλου-νευρικού συστήματος και γενικής εκπαίδευσης του ατόμου.
Αν ακούγοντας από λάπτοπ ας πούμε και σου αρέσει, εντάξει. Κανένα σχόλιο. Αν όμως επιμένεις ότι αυτό είναι το σωστό και το πιο κοντά στην πραγματικότητα, ναι τότε είσαι σίγουρα άσχετος και δεν χωράει καμία άλλη σκέψη.
Τότε μπαίνει το λογικό ερώτημα: Πού το στηρίζεις, αν έχεις εμπειρίες κλπ. Λογικό είναι. Λ.Σ.

Και τα ακουσματα καποιου ειναι τετοια που η αξιολογηση τους (οτι και αν ασημαινει αυτο ) δεν ειναι δυνατη μεσω των live ?

Και ας πουμε οτι με τον καιρο και εν μεσω ακροασεων σε ακριβα συστηματα εκπαιδευεται το αυτι.Kαι εχει καταληξει καπου σαν το ''πραγματικο''.Τι γινεται οταν υπαρχουν ''δραματικες '' αλλαγες μεσω αναβαθμισεων ? Επαναπροσδιοριζονται ολα τα προηγουμενα ?

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Όχι παραμόρφωση αλλά θόρυβος.

Είπαμε, άλλο τι μου αρέσει και άλλο το καλύτερο.

Πως εξηγείς όμως ότι αγοράζεις, νέα 3πλάσιας αξίας κεφαλή γιατί έχει λιγότερο θόρυβο ?

Επιμένω στην παραμόρφωση... Κι αυτο γιατι το SNR, που ανέφερες, ειναι το τελευταίο που θα ενοχλήσει καποιον που ακούει απο βινύλιο, εκτος αν μιλάμε για δισκο προπολεμικό ή σε ασχημη κατάσταση. Είναι αρκετά μεγάλο για να εστιάσει κανείς στην αναπαραγόμενη πληροφορία κι όχι στο αν αυτή ειναι συγκρίσιμη με τον θόρυβο.

Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Says who?
Μήπως μπερδεύεις το channel seperation από το dynamic range;
Αυτό ναι... Αλλά ποιος χρειάζεται περισσότερο από 35DB; Και πόσο είναι του CD;
Οι ακριβές κεφαλές π.χ. της Clearaudio μιλάνε για 90 - 100DB Dynamic range.

Μια κεφαλή πικάπ, όπως και μια κεφαλή μαγνητοφώνου, όπως και ένα ηχείο, είναι εξαρτήματα παθητικά, πα-θη-τι-κά, και επομένως είναι αδύνατο να προδιαγραφούν με λόγο S/N, ή αλλιώς, ο λόγος τους σήματος προς θόρυβο είναι άπειρος. Εν αντιθέσει, ένας μετατροπέας D/A είναι εξάρτημα ενεργό, και επομένως μπορεί να φέρει αυτήν την προδιαγραφή. Έριξα μια ματιά στο site της Clearaudio, αλλά -ευτυχώς- δεν είδα να ανακοινώνεται λόγος Σ/Ν για κεφαλή της. Τέλος πάντων, όποιος κατασκευαστής ανακοινώνει λόγο S/N για τέτοια πράγματα, είναι απλώς απατεώνας.

Re: Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Αυτός ήταν και ο λόγος που επέμενα...

Δεν υπάρχει απάντηση, οπότε την επόμενη φορά, καλύτερα μην ρωτήσεις τον συνομιλητή σου κάτι τέτοιο.......είναι άσκοπο.

Αυτό που περιγράφεις ισχύει για όλους από ότι και αν ακούν.

:cool4:
Μάλλον θα πρέπει να εκδίδονται πιστοποιητικά για να τα εκλάβεις ως απάντηση. Δυστυχώς δεν έχω κανένα.
Αν δεν βλέπεις πουθενά να υπάρχει απάντηση στα τόσα που έχω αναφέρει, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να συνεχίσω. Λ.Σ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD -

Μάλλον θα πρέπει να εκδίδονται πιστοποιητικά για να τα εκλάβεις ως απάντηση. Δυστυχώς δεν έχω κανένα.
Αν δεν βλέπεις πουθενά να υπάρχει απάντηση στα τόσα που έχω αναφέρει, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να συνεχίσω. Λ.Σ.
Πολλές φορές αισθάνομαι ότι μας κάνεις πλάκα ! :flipout:

Κυριε Στεφανιδη συμπαθατε με,αλλα ποιος ειστε εσεις που θα κρινετε την εμπειρια του αλλου για να κρινετε οτι ειναι ικανος να συζητησει με το ατομο σας?
Μηπως να επισυναψουμε αποδειξεις αγορας του συστηματος μας,και εισιτηρια απο το μεγαρο?

Λυπαμαι αλλα εδω δεν ειναι τοπος επιδειξης γνωσεων και ακουστικων εμπειριων.
Δεν σας υποχρεωσε κανενας να απαντατε σε κανενα.
Φίλε γιατί αυθαιρετείς και μου προσάπτεις πράγματα που δεν με εκφράζουν και είμαι και αντίθετος;
Από που αντλείς το συμπέρασμά σου ότι κρίνω την ικανότητα του συνομιλητή μου; Συζητώ με τους πάντες χωρίς επιλογές.
Με προκατάληψη δεν μπορείς να συνδιαλέγεσαι.
Δεν ζήτησε κανείς κανένα πιστοποιητικό και αηδίες.
Απλά συζήτηση κάνουμε την οποία δεν καταλαβαίνεις.
Και που την είδες την επίδειξη γνώσεων;;
Επιδειξη είναι το να σου λέει ο συνομιλητής σου που στηρίζει τα όσα υποστηρίζει;;
Κάτι που αδυνατείτε να κάνετε. Κανένας δεν γεννιέται με γνώση η γνώση αποκτιέται, αλλά ορισμένοι με κλειστα τα μάτια και τα αφτιά, που δεν ξέρουν πως να συζητάνε, δεν προκειται ποτέ να την αποκτήσουν. Λ.Σ.

Το ποιος ζητά πιστοποιητικά μόλις "στριμώχνεται" δεν χρειάζεται να αναφερθεί.
Το ξέρουμε όλοι.

Προσωπικά έχω βαρεθεί να ακούω για "εμπειρίες ζωντανής ακουστική μουσικής", και εξηγούμαι.

Ο ηχολήπτης όταν κάνει την ηχογράφηση, δεν ακούει τα ζωντανά όργανα. Ακούει μέσω μικροφώνων. Και μέσω καλωδίων. Και μέσω κονσόλας. Και μέσω άλλων καλωδίων. Ίσως και μέσω processors. Και μέσω ενισχυτών. Και τέλος, από τα monitors του. Σε συγκεκριμένο χώρο, με συγκεκριμένη ακουστική. Και φυσικά έχει προσωπική άποψη, η οποία επηρεάζει αυτό που ηχογραφεί.

Οπότε, τελικά, πόση σχέση έχει αυτό που καταλήγει στο master με την "ζωντανή ακουστική μουσική";

Μπορεί να απαντήσει κανείς σε αυτό με ασφάλεια;

Υ.Γ. Εκπαιδεύουμε το μυαλό μας να ακούει, όχι τα αφτιά μας. Και μάλιστα όσο μεγαλώνουμε, η ακοή μας χειροτερεύει.
Επέτρεψέ μου να πώ ότι δεν γωρίζεις το πώς έβγαιναν οι δίσκοι.
Ήταν μια συλλογική απόφαση όλων των καλλιτεχνών, του παραγωγού και του ηχολήπτη που όλοι τους διέθεταν πολύ εκπαιδευμένα αφτιά και έδιναν το ΟΚ για να βγει ο δίσκος ή και όχι.
Έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο παραφροσύνης που απ' τη μια είμαστε. υποτίθεται, φιλόμουσοι και από την άλλη είμαστε και φανατικοί εχθροί της ζωντανής μουσικής. Έλεος βρε παιδιά!!! Δεν νομίζω να αξίζει η συνέχεια της κουβέντας. Λ.Σ.

medium

ορίστε για να μην μαλώνετε , είναι και στρογγυλό .... έχει και βραχίωνα :flipout: :a0210:

Ναι ρε φίλε αλλά τώρα που τον άνοιξες τον χάλασες ;-)

Άσε που το αρχικό απαράδεκτο άλμπουμ, και από τον σκληρό απαράδεκτα θα παίζει…. Δεν κάνει κανένα μαγικό να μας φτιάξει τον ήχο.

Ομολογώ πάντως οτι καίρια ερωτήματα εχουν μεινει μετέωρα, τοσο από τους ψηφιακούς όσο και απο τους αναλογικούς...For more, scroll up οσοι παρακολουθείτε την συζήτηση

Επέτρεψέ μου να πώ ότι δεν γωρίζεις το πώς έβγαιναν οι δίσκοι.
Ήταν μια συλλογική απόφαση όλων των καλλιτεχνών, του παραγωγού και του ηχολήπτη που όλοι τους διέθεταν πολύ εκπαιδευμένα αφτιά και έδιναν το ΟΚ για να βγει ο δίσκος ή και όχι.

Η αλήθεια είναι ότι όντως δεν γνωρίζω το πως έβγαιναν οι δίσκοι, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, μιας και μερικά βασικά πράγματα δεν έχουν αλλάξει από τότε στην παραγωγή.

Ανέκαθεν οι καλλιτέχνες & παραγωγοί & ηχολήπτες σε κάποιο σύστημα έκαναν το mastering. Οπότε, από κάποια μηχανήματα και σε κάποιο χώρο άκουγαν.

Αν δεν ήσουν εκεί κατά την παραγωγή, δεν μπορείς να ξέρεις πραγματικά τι είχαν κατά νου.

Οπότε τι ψάχνουμε;

Έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο παραφροσύνης που απ' τη μια είμαστε. υποτίθεται, φιλόμουσοι και από την άλλη είμαστε και φανατικοί εχθροί της ζωντανής μουσικής. Έλεος βρε παιδιά!!! Δεν νομίζω να αξίζει η συνέχεια της κουβέντας. Λ.Σ.

Δεν πιστεύω ότι προκύπτει κάτι τέτοιο από την κουβέντα μας, ειδικά από τα γραφόμενά μου.

Αυτό που λέω είναι ότι δεν είναι άμεσα συγκρίσιμο το ζωντανό άκουσμα με το ηχογραφημένο.

Λοιπόν , παρήγγειλα το Third των Portishead σε βινύλιο από Αμερική. Μου ήρθε ένα θεόστραβο πράγμα , προφανώς εκ κατασκευής και όχι εξ αιτίας αβαριών στην διάρκεια του ταξιδιού καθώς τα άλλα δύο βινύλια που ήταν μαζί δεν έπαθαν τίποτα , το οποίο επειδή παίζει στις 45 στροφές , δεν μόρεσα να το ακούσω ποτέ μιά και η βελόνα δεν μπορεί να κρατηθεί στο αυλάκι .Ετσι δεν άκουσα ποτέ από το βινύλιο , το οποίο μου έμεινε αμανάτι .

Αγόρασα το Third των Soft machine στην νέα ριμάστερ εκδοχή του 2007. Πρώτη φορά άκουσα αυτον τον δίσκο τόσο καλά . Σε βινύλιο δεν κυκλοφορεί η ριμάστερ εκδοχή . Τι να κάνω ; να μην το πάρω ;

Πήρα το Autobahn των Kraftwerk σε μπλε βινύλιο . Για να το ακούσω βάζω τον ρυθμιστή έντασης στο τέρμα και μπορώ άνετα να συζητήσω με την γυναίκα μου στην άλλη άκρη του σαλονιού . Μούμεινε το μπλε βινύλιο όμως.

Πήρα το Prince Blimey των Red Snapper και σε βινύλιο . Ακούγεται πολύ καλύτερα από το cd. Ετσι το cd τώρα , μούμεινε αμανάτι.

Πήρα το Magic του Bruce Springsteen. Εγκληματική εγγραφή . Σιγά να μην πάρω και το βινύλιο αν υπάρχει -πόσο καλύτερο θα είναι ;

Τελικά τι πρέπει να κάνω ; να τα αγοράζω όλα σε κάθε είδους φορμά , για να δω ποιό παίζει καλύτερα ( ή ποιό μου αρέσει περισσότερο ; )
Να πάψω να παρακολουθώ την σύγχρονη μουσική σκηνή γιατί το 80% δεν βγαίνει σε βινύλιο ή κι όταν κυκλοφορεί είναι τρισάθλιο , και να ακούω μόνον "oldies but goodies" ;
Να πηγαίνω σε συναυλίες κλασσικής μουσικής , για να έχω εμπειρία "ζωντανού ήχου" ; Αφού μόνον ο Βάγκνερ και ο Μπαχ μ' αρέσουν. Να πηγαίνω και με το ζόρι στις υπόλοιπες ;

Οπότε ;

Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

αλλά -ευτυχώς- δεν είδα να ανακοινώνεται λόγος Σ/Ν για κεφαλή της. Τέλος πάντων, όποιος κατασκευαστής ανακοινώνει λόγο S/N για τέτοια πράγματα, είναι απλώς απατεώνας.

Από το dynamic range πήγαμε στο S/N... ok...
Τουλάχιστον καταλήξαμε στο ότι τα 90 και τα 100DB που δίνουν οι κεφαλές της clearaudio σαν dynamic range είναι ισάξια με του CD; (καλά, λέμε τώρα... :flipout:)

Πάμε τώρα στο S/N...
Το phono stage που φτιάχνω αυτό τον καιρό δίνει Total harmonic distortion 0.0003%
Συγκεκριμένα είναι αυτό...
Τι ακριβώς έχει να ζηλέψει από ένα πολύ καλό DAC;
Μιλάω για κάτι το οποίο να ακούγεται ε; -bye-

Ντοκ μόνο Βάγκνερ και Μπαχ φτάνουν. Μετά [τώρα που θα αρχίσω να εκδίδω και πιστοποιητικά] δεν θα έχεις πρόβλημα. Θα περάσεις το τεστ που θα σου υποβάλλω, σίγουρα!!! Λ.Σ.

Η αλήθεια είναι ότι όντως δεν γνωρίζω το πως έβγαιναν οι δίσκοι, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, μιας και μερικά βασικά πράγματα δεν έχουν αλλάξει από τότε στην παραγωγή.

Ανέκαθεν οι καλλιτέχνες & παραγωγοί & ηχολήπτες σε κάποιο σύστημα έκαναν το mastering. Οπότε, από κάποια μηχανήματα και σε κάποιο χώρο άκουγαν.
Αν δεν ήσουν εκεί κατά την παραγωγή, δεν μπορείς να ξέρεις πραγματικά τι είχαν κατά νου.
Οπότε τι ψάχνουμε;
Δεν πιστεύω ότι προκύπτει κάτι τέτοιο από την κουβέντα μας, ειδικά από τα γραφόμενά μου.

Αυτό που λέω είναι ότι δεν είναι άμεσα συγκρίσιμο το ζωντανό άκουσμα με το ηχογραφημένο.
Το ζωντανό με το ηχογραφημένο ΕΙΝΑΙ άμεσα συγκρίσιμο. Αν ξέρεις το ζωντανό ή γενικά το ζωντανό τότε μπορείς να έχεις επαρκεί γνώμη για το ηχογραφημένο. Το ζωντανό είναι ο οδηγός, η αναφορά.
Η δουλιά κατά την παραγωγή ενός μπορεί να γίνεται με κάποιο σύστημα ΦΥΣΙΚΑ, αλλά αυτό δερν είναι το οποιοδήποτε. Το επέλεξαν όχι οι οποιοιδήποτε άσχετοι, αλλά αυτοί που γνωρίζουν τον πραγματικό ήχο, που έχουν εκπαισευμένα αφτιά. Δυστυχώς για μερικούς συνομιλητές μας, έτσι είναι.
Δεν χρειάζεται να ήταν κάποιος στην παραγωγή ενός δίσκου για να ξέρει τί είχαν στο μυαλό τους αυτοί που τον έφτιαξαν, γιατί πολύ απλά αυτό φαίνεται από το προϊόν που έχουν παράγει, τον δίσκο δηλαδή. Είναι πολύ απλό. Ας μην μπερδευόμαστε άλλο. Λ.Σ.

Από το dynamic range πήγαμε στο S/N... ok...
Τουλάχιστον καταλήξαμε στο ότι τα 90 και τα 100DB που δίνουν οι κεφαλές της clearaudio σαν dynamic range είναι ισάξια με του CD; (καλά, λέμε τώρα... :flipout:)

Πάμε τώρα στο S/N...
Το phono stage που φτιάχνω αυτό τον καιρό δίνει Total harmonic distortion 0.0003%
Συγκεκριμένα είναι αυτό...
Τι ακριβώς έχει να ζηλέψει από ένα πολύ καλό DAC;
Μιλάω για κάτι το οποίο να ακούγεται ε; -bye-
Τσιμισκή μήπως είναι και balanced; Τότε πες μας πού πάει ο *θόρυβος*. Λ.Σ.