Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Ο κοσμος της mainstream μουσικης ηταν απο το 80 στη φιλοσοφια του single.

Εννοώ τη φιλοσοφία του κόσμου που ακούει 1 ή 2 κομμάτια από κάποιο CD.
Τα singles υπήρχαν από πολύ πιο παλιά όπως λέει ο Κώστας αλλά έπαιζαν πιο πολύ το ρόλο promotion και η χρήση τους ήταν κατά κύριο λόγο σε πάρτυ και ραδιοφωνικούς σταθμούς...

@Pleo
1) Δεν είπα κάτι τέτοιο... Απλά είπα ότι δεν έχει σημασία το τι δειγματοληψία έχει το master από τη στιγμή που το υποβιβάζεις. Είναι ο κύριος λόγος που τα CD τρώνε πλέον τη σκόνη του HD audio σε ανάλυση.

2) Εννοείται. Απλά αυτή είναι η διαφορά στην ποιότητα που ακούς π.χ. στα Ιαπωνικής κοπής CD ή βινύλια και όχι το ποια μήτρα έχει χρησιμοποιηθεί...

3) Τα φασόλια είναι πάλι 10. Είναι διαφορετικά από τα φασόλια που έχει μέσα ο δίσκος αλλά όσο πιο ακριβής είναι η αποέμφαση τόσο τα φασόλια που βγάζει το phono stage μας μοιάζουν με τα φασόλια που βγήκαν από την κατσαρόλα... ε... την κονσόλα του ηχολήπτη...

Καλά, μιλάμε δημιουργήσαμε θεωρητικό τηλεμεταφορέα φασολιών!

Bean me up Scotty! :flipout:

πάντως στην δεκαετία του 60 και αρχές (πολύ αρχές 70) ο κόσμος αγόραζε συνειδητά τα 45άρι γιατί ήταν φτηνό 30 δρχ (έναντι 140) και έπαιρνε 2 σχεδόν επιτυχίες.

Αυτό κόπηκε με το μαχαίρι από το 75 και μετά μέχρι το 1985 1988 όταν όλη σχεδόν η παραγωγή βγήκε σε cd που τότε είχε υπερβολική τελική τιμή (3000-3300 δρχ έναντι 900-1200) και τότε το cd single ήταν ο δούρειος ίππος...
Μεταξύ 75-85 singles γιοκ.
Ο κόσμος άνετα προτιμούσε το lp....

Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Μάλλον δεν το διατύπωσα σωστά...

Όταν ακούτε ένα δίσκο (βινύλιο) καταλαβαίνεται αν έχει γίνει ψηφιακό (σήμα) ή είναι σε όλη την πορεία του αναλογικό ;

Είναι κάτι που πρέπει να γίνεται άμεσα αντιληπτό από αυτούς που υποστηρίζουν ότι η ψηφιοποίηση καταστρέφει τον ήχο.
Έτσι δεν είναι ;

Και φυσικά γίνεται αντιληπτό από τον οποιοδήποτε που ακούει μουσική και αν είναι έμπειρος ακόμη πιο εύκολα.
Υπάρχουν δίσκοι βινυλίου αναλογικής ηχογράφησης και έκδοσης και επίσης οι ίδιοι που έχουν υποστεί digital remastering. Λ.Σ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βιν

Αυτήν την προσέγγιση ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ πια να την ακούω!!

Λοιπόν:
Είτε CD ακούμε, είτε βινύλιο, είτε βινύλιο που προήλθε από μαγνητοταινία, είτε βινύλιο που προήλθε από MP3 φτειαγμένο σε PC, o ήχος που ακούμε είναι αναλογικός! Α-ΝΑ-ΛΟ-ΓΙ-ΚΟΣ !
και άλλη μία: Α-ΝΑ-ΛΟ-ΓΙ-ΚΟΣ !

Οι κώνοι των μεγαφώνων κάνουν μία αναλογικότατη κίνηση, διεγειρόμενοι από μία αναλογικότατη δύναμη, που προσπαθεί να είναι τέτοια ώστε ο τελικός ήχος να μοιάζει με τον αρχικό.
Στον βωμό αυτής της προσπάθειας αναπτύχθηκαν διάφορες τεχνικές ώστε η κυματομορφή αυτής της τελικής διεγείρουσας δύναμης να είναι όσο πιστότερη γίνεται, η κάθε μία με τα υπέρ και τα κατά της.
Στην "αναλογική" τεχνική ΔΕΝ είναι αλήθεια ότι "μπαίνουν 10 φασόλια και βγαίνουν 10", γιατί ο ρυθμός ανόδου, τρώει ένα αδρανειακό κουτσούρεμα σε κάθε εμπλεκόμενο στάδιο, είτε αυτό λέγεται κοπτικό βινυλίου, είτε κεφαλή πικάπ, είτε σωματίδιο μαγνητοταινίας, είτε τρανζίστορ, είτε λυχνία. Και μετά από κάθε μεταβατικό, ήπιο ή ισχυρό, ακολουθεί και ολίγον κουδούνισμα σε κάθε εμπλεκόμενο στάδιο επίσης. Και στις κορφές κάθε ημιτόνου το πράγμα ξεφεύγει ολίγον, για παρόμοιους λόγους.
ΟΥΤΕ είναι αλήθεια ότι η ψηφιακή τεχνική αποτελείται από "δοντάκια", ενώ ο φυσικός ήχος είναι συνεχόμενος, διότι απλά η κίνηση του κώνου δεν είναι οδοντωτή, επειδή οι DA βαθμίδες δεν παράγουν οδοντωτή καμπύλη και επειδή ο κώνος απλά έχει αδράνεια στο φινάλε.

Το αν η κυματομορφή της δύναμης που κινεί αναλογικά τον κώνο, απέχει λιγότερο από το ιδανικό με...

Α) τις αποκλίσεις από το δόντιασμα-ξεδόντιασμα των AD-DA μετατροπών, ή με
Β) τις παραμορφώσεις των ηλεκτρο -μαγνητικο- ηλεκτρικών μετατροπών κεφαλής εγγραφής - κεφαλής αναπαραγωγής, και ηλεκτρο -μηχανικο-ηλεκτρικών μετατροπών κοπτικού-πικάπ, και παραμορφώσεων από τα περισσότερα ηλεκτρονικά στάδια...

...θα έπρεπε να είναι η προσέγγιση των εδώ συζητήσεων, και επιχειρήματα του τύπου "Ο Θεός μας έπλασε να ακούμε αναλογικά και όχι με δοντάκια" να περιορίζονται στις ευρείας κατανάλωσης φυλλάδες του μέσου ανενημέρωτου κοινού.

Σωστός!!!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βιν

Και φυσικά γίνεται αντιληπτό από τον οποιοδήποτε που ακούει μουσική και αν είναι έμπειρος ακόμη πιο εύκολα.
..... Λ.Σ.
Από οποιονδήποτε όχι.
Εγώ ας πούμε δεν μπορώ να το καταλάβω.
Ακόμα και ο Tzimisce μίλησε για σύγκριση και όχι αναγνώριση άμεσα.

Τέλος πάντων . . .αν μέναμε κοντά ίσως να ζητούσα αποδείξεις.
Είναι κάτι που θεωρώ αρκετά δύσκολο να συμβεί.

3) Τα φασόλια είναι πάλι 10. Είναι διαφορετικά από τα φασόλια που έχει μέσα ο δίσκος αλλά όσο πιο ακριβής είναι η αποέμφαση τόσο τα φασόλια που βγάζει το phono stage μας μοιάζουν με τα φασόλια που βγήκαν από την κατσαρόλα... ε... την κονσόλα του ηχολήπτη...

Καλά, μιλάμε δημιουργήσαμε θεωρητικό τηλεμεταφορέα φασολιών!

Bean me up Scotty! :flipout:

ΟΚ. Φασολάδα power! :flipout::flipout::BDGBDGB53::BDGBDGB53:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD -

Σωστός!!!!

Σωστός ναι...
Και εγώ αν σας έγραφα για την επίδραση της φαινυλαμονιαλιάση στο οινοποιήσιμο σταφύλι πάλι σωστός θα ήμουν...
Απλά εδώ μιλάμε για το μέσον μεταφοράς και όχι το πως κουνάει ο ενισχυτής μας τον... κώνο...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD -

Από οποιονδήποτε όχι.
Εγώ ας πούμε δεν μπορώ να το καταλάβω.
Ακόμα και ο Tzimisce μίλησε για σύγκριση και όχι αναγνώριση άμεσα.

Τέλος πάντων . . .αν μέναμε κοντά ίσως να ζητούσα αποδείξεις.
Είναι κάτι που θεωρώ αρκετά δύσκολο να συμβεί.
Αντιθετως, είναι πολύ εύκολο. Να φανταστείς ότι μπορώ και διακρίνω παίζοντας στο κομπιούτερ και ακούγοντας από ηχειάκια της πλάκας, την ίδια ηχογράφηση από cd και dvd φτιαγμένα ταυτόχρονα από τον ίδιο μηχανικό.
Αν δεν μπορούμε εμείς να καταλάβουμε κάτι, μπορεί κάποιος άλλος να μπορεί. Να μην μας φαίνεται παράξενο. Αν εμπιστευόμαστε το συνομιλητή μας θα πρέπει να μην είμαστε τρόπον τινά 'καχύποπτοι'.
Δυστυχώς δεν μπορούμε για όλα να έχουμε αποδείξεις λόγω απόστασης, που καλό θα ήταν να υπήρχαν αν ακούγαμε μαζί δύο ίδιες ηχογραφήσεις σε βινύλιο.
Ακόμα και δύο ίδια βινύλια τυπωμένα ακόμα και από τον ίδιο εκτυπωτή της ίδιας μήτρας μπορεί να ακούγονται διαφορετικά.
Ασχολούμε με το θέμα πάρα πολλά χρόνια. Ήταν κάτι που άρχισε εντελώς συμπτωματικά και τυχαία και μετά ακολούθησαν πολλές συγκρίσεις, ένα ατέλειωτο ταξίδι στο χρόνο μέσα στην πανέμορφη θάλασσα της δισκογραφίας. Λ.Σ.

Timbre και πάντα λυπόμουν γιατί το παλιό πάντα υπερείχε του νέου. Πού βαδίζουμε! Αναρωτιώμουν. Και φαντάσου όταν έφτασε ο τέλειος ήχος πόσο πιο πολύ αναρωτιώμουν.Λ.Σ.

βρε Λουκα,αυτο ονομαζεται ρετρολαγνεια και επι της ουσιας δεν ισχυει σε καμμια περιπτωση(υπαρχουν βεβαια μερικες εξαιρεσεις που απλα επιβεβαιωνουν τον κανονα).

Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

βρε Λουκα,αυτο ονομαζεται ρετρολαγνεια και επι της ουσιας δεν ισχυει σε καμμια περιπτωση(υπαρχουν βεβαια μερικες εξαιρεσεις που απλα επιβεβαιωνουν τον κανονα).
Θα μπορούσε ο καθένας να χαρακτηρίσει ανάλογα και την αντίθετη ή όποια άποψη αλλά αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Αυτή είναι η άποψή μου. Τι να κάνω να πω ψέμματα ή να σας χαϊδέψω τα αφτιά!
Αυτό βέβαια μόνο αν ακούγαμε μαζί σε σύστημα της προτίμησής σου αλλά και σε δικής μου προτίμησης, μόνο τότε θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε και να ξέρουμε τί λέμε.
Άλλωστε αυτός ήταν και ένας λόγος που περσι το avclub οργάνωσε διάφορες ακροάσεις συστημάτων και ένα ήταν και το δικό μου. Έτσι, εκτός των άλλων θετικών της γνωριμίας, δίδεται η ευκαιρία να ακούσουν κάποιοι φίλοι και να δουν το πού στηρίζουμε τα όσα λέμε και να μοιραστούν μαζί μας ακάποιες διαφορετικές, ίσως, εμπειρίες.
Προσωπικά δεν σε γνωρίζω και ούτε το ποιες είναι οι εμπιρίες σου. Για μένα είναι γνωστό το που τα στηρίζω. Άλλωστε έχω τοποθετηθεί αρκετές φορές επ' αυτού.
Κάποιοι αντιδράνε όταν τονίζω ότι πρέπει να έχουμε ακουστικές εμπειρίες και μάλιστα ζωντανής ακουστικής μουσικής. Γιατί αν τις είχαμε θα συνεννοούμασταν καλύτερα νομίζω, αλλά θα είμασταν και σωστότεροι συνομιλητές. Λ.Σ.

Λάκη είναι *ρετρολαγνεία* το ότι δεν βάζω τίποτε πανω από την ζωντανή ακουστική μουσική γιατί την κρίνω ώς το πλέον αληθινό; Το αυτονόητο δηλαδή. Αν αυτό είναι ρετρολαγνία τότε και η προτίμησή μου στο αναλογικό ΝΑΙ είναι ρετρολαγνία αν το θέλεις έτσι, γιατί από τις εμπειριες μου αισθάνομαι ότι αυτό με φέρνει πιο κοντά σε αυτό που ακούω σε μια αίθουσα συναυλιών και όχι το ψηφιακό.
Με την λογική της *ρετρολαγνείας* θα πρέπει να θεωρούμε το ζωντανό ως υποδεέστερο, ντεμοντέ, παλιομοδίτικο και μάλλον να το καταργήσουμε. Λ.Σ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κ

Σωστός ναι...
Και εγώ αν σας έγραφα για την επίδραση της φαινυλαμονιαλιάση στο οινοποιήσιμο σταφύλι πάλι σωστός θα ήμουν...
Απλά εδώ μιλάμε για το μέσον μεταφοράς και όχι το πως κουνάει ο ενισχυτής μας τον... κώνο...
ΛΑΘΟΣ φίλε μου. Για το πως κουνιέται ο κώνος μιλάμε.

Η πιό σωστά πως διαδίδονται τα ηχητικά κύματα στον χώρο:flipout:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμε

ΛΑΘΟΣ φίλε μου. Για το πως κουνιέται ο κώνος μιλάμε.

Ο κώνος (του ηχείου) δέχεται αναλογικό σήμα φυσικά...
Απλά το πως καταλήξαμε σε αυτό ενώ μιλήσαμε πριν για τις παραγωγές, πήγαμε στο μέσον μεταφοράς του ήχου, στο αν είναι καλύτερο το πικάπ από το CD, δεν το γνωρίζω...
Μάλλον κάπου έχασα επεισόδια... :flipout:

Θα μπορούσε ο καθένας να χαρακτηρίσει ανάλογα και την αντίθετη ή όποια άποψη αλλά αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Αυτή είναι η άποψή μου. Τι να κάνω να πω ψέμματα ή να σας χαϊδέψω τα αφτιά!
Αυτό βέβαια μόνο αν ακούγαμε μαζί σε σύστημα της προτίμησής σου αλλά και σε δικής μου προτίμησης, μόνο τότε θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε και να ξέρουμε τί λέμε.
Άλλωστε αυτός ήταν και ένας λόγος που περσι το avclub οργάνωσε διάφορες ακροάσεις συστημάτων και ένα ήταν και το δικό μου. Έτσι, εκτός των άλλων θετικών της γνωριμίας, δίδεται η ευκαιρία να ακούσουν κάποιοι φίλοι και να δουν το πού στηρίζουμε τα όσα λέμε και να μοιραστούν μαζί μας ακάποιες διαφορετικές, ίσως, εμπειρίες.
Προσωπικά δεν σε γνωρίζω και ούτε το ποιες είναι οι εμπιρίες σου. Για μένα είναι γνωστό το που τα στηρίζω. Άλλωστε έχω τοποθετηθεί αρκετές φορές επ' αυτού.
Κάποιοι αντιδράνε όταν τονίζω ότι πρέπει να έχουμε ακουστικές εμπειρίες και μάλιστα ζωντανής ακουστικής μουσικής. Γιατί αν τις είχαμε θα συνεννοούμασταν καλύτερα νομίζω, αλλά θα είμασταν και σωστότεροι συνομιλητές. Λ.Σ.

κατ´αρχην εγω αναφερομαι σε αυτο που ειπες παραπανω,οτι δηλαδη ολα τα παλια(Timbre και πάντα λυπόμουν γιατί το παλιό πάντα υπερείχε του νέου) ειναι και καλυτερα,σε αυτο σου απαντησα και δεν βλεπω τι σχεση εχουν ολα αυτα με την ζωντανη μουσικη που μου παραθετεις,εγω σου λεω καλημερα και 'συ μου απαντας 5 κιλα,ασχετο δηλαδη...
Υ.Γ εχουμε γνωριστει στην εκθεση,αλλα ειναι λογικο να μην με θυμασαι με τοσο κοσμο που ειδες εκεινες τις μερες.
Υ.Γ ειναι ποτε δυνατον να λεει καποιος την ζωντανη μουσικη ''ντεμοντε''?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την

Ο κώνος (του ηχείου) δέχεται αναλογικό σήμα φυσικά...
Απλά το πως καταλήξαμε σε αυτό ενώ μιλήσαμε πριν για τις παραγωγές, πήγαμε στο μέσον μεταφοράς του ήχου, στο αν είναι καλύτερο το πικάπ από το CD, δεν το γνωρίζω...
Μάλλον κάπου έχασα επεισόδια... :flipout:
Εχασες επεισόδια flipoutαρισμένε μου, διότι κι' εσύ και μερικοί ακόμα σχολιαστές που βαριέμαι να ανατρέχω στα ποστς να δω ποιοί ακριβώς, διαβάζατε ο,τι γουστάρατε (placebo :silly:) την ώρα που διαβάζατε το ποστ #313 , όπου:

σχετικά με το "αν είναι καλύτερο το πικαπ ή το CD" όπως λες, εγραψα ότι έχω βαρεθεί να ακούω την "λαϊκίστικη" προσέγγιση:

ο ψηφιακός ήχος δεν είναι καλός γιατί στην δειγματολειψία θα μπουν 10 φασόλια και θα βγούν 3, και ο Θεός μας έπλασε να ακούμε αναλογικά και όχι "με δοντάκια".

Ενώ σε site σαν και αυτό, η προσέγγιση θάπρεπε Α-Π-Λ-Α και χωρίς σκοτωμούς να είναι:

αν ο αναλογικός βέβαια ήχος που ακούμε, απέχει περισσότερο από αυτόν που θάπρεπε να είχε παραχθεί, εξ αιτίας των αποκλίσεων της τελικής κυματομορφής που κινεί τον κώνο :
Α) λόγω της ADDA μετατροπής, ή...
Β) λόγω της αδράνειας των ηλεκτρο-μηχανικό-ηλεκτρονικών μετατροπών στην αλυσίδα κοπτικό-βινύλιο-κεφαλή και των παραμορφώσεων στα περισσότερα ηλεκτρονικά στάδια.

Γκέγκε ;

Last edited:
To ίδιο πράγμα με τον Tzimisce λέτε toulou... Απλά εκείνος υπονοεί οτι ο ψηφιακός ήχος μετατρέπεται σε αναλογικό πριν οδηγήσει τα ηχεία. Εννοείται νομίζω... Και η ΑD-DA μετατροπή που λές εχει και μερικά φίλτρα στο εύρος των συχνοτήτων του σήματος μέχρι να φτασει στο CD(αναφέρομαι στην παραγωγή του δίσκου). Δεν το λεω για να κανουμε συγκριση, απλά για να μην νομίζουμε οτι η ψηφιακή αλυσίδα είναι μικρότερη από την αναλογική.

Πάντως σε όσους αρέσει η κόντρα ψηφιακού-αναλογικού, κοιτάξτε εκτός από τις δυνατότητες της αναλογικής ή ψηφιακής τεχνολογίας(παντα ως προς το μέσο) το πόσο την σέβονται οι εκάστοτε εταιρείες/παραγωγοί: τα SHM-CDs, τα οποία ειναι red-book, δηλ. κανονικά CD, δεν εχουν σχέση ηχητικά με το συνηθισμένο hit δισκάκι που αγοράζουμε προς 15-16 ευρώ. Να μην πω για τα remasters... Γιατί λοιπόν να μην ακούει κανείς και αναλογικό και ψηφιακό;