Nα το τολμησω ?

Οχι.
Αυτο που θα μπορω να σας πω αυτην την στιγμη (εχω το βασικο concept, και οχι ολοκληρωμενο το σχεδιο), ειναι οτι υπολογιζω οτι για 2 ηχεια 40Χ23Χ36, θα χρειαστω περιπου 3,5 τετραγωνικα mdf παχους 20mm ....

θα πρέπει πάντως να εχεις στο μυαλό σου παράλληλα και ποιο γουφερ θα χρησιμποιήσεις, πριν ξεκινησεις το κουτί. Στην αντιθετη περιπτωση μπορει να βρεθείς να ψαχνεις ποιο γουφερ μπορει να ταιριάξει στο κουτί σου, ενω η σειρά υποτιθεται πως είναι χώρος-αναγκες => κλάση/ογκος ηχείου => ευρεση μονάδων που ταιριαζουν στον ογκο => υλοποίηση κουτιου για το συγκεκριμένο woofer.

βεβαια το κλειστο κουτί ειναι πιο ανεκτικό σε αποκλίσεις από το "ιδανικό", αλλά απο την άλλη πλευρά τα woofer που παιζουν σε κλειστό κουτί είναι και λίγα σε σχεση με τα BR

Oτι θα μπλεξω, θα μπλεξω. Το μονο σιγουρο.
Αυτο που παιζει ειναι αν θα ειναι εκτρωμα (οποτε θα παει για τζακι) ή υπεροχο. Ετσι και ετσι δεν παιζει.
Και φυσικα αν τελικα θα παιζει μουσικη, ή θα ακουγεται σαν να κοπανανε τετζερια...

Oτι θα μπλεξω, θα μπλεξω. Το μονο σιγουρο.
Αυτο που παιζει ειναι αν θα ειναι εκτρωμα (οποτε θα παει για τζακι) ή υπεροχο. Ετσι και ετσι δεν παιζει.
Και φυσικα αν τελικα θα παιζει μουσικη, ή θα ακουγεται σαν να κοπανανε τετζερια...

Αν ξεκινάς έτσι δεν κανουμε δουλεια..

δεν θα παει σε κανένα τζάκι. Βρες ενα σχεδιο και κρατάς μόνο τον ογκο του κουτιου και τα ηλετκρικά. Κανε το κουτι οπως γουστάρεις εσύ, αν δεν αλλαξεις σημαντικά και το πλατος της μπάφλας, θα παιζει μια χαρά χωρις κανενα πρόβλημα. Ετσι και το κεφι σου θα κάνεις, και θα εισαι και σωστός.

Από τα μεγάφωνα να ξεκινήσεις και με βάση τις προδιαγραφές τους θα
συνεχίσεις με την καμπίνα και το crossover. Βασικά δώσε μας περισσότερες
πληροφορίες, τι ακριβώς θέλεις να φτιάξεις, γιά να ξέρουμε ακριβώς γιά τι
μιλάμε, ώστε να γίνουμε πιό σαφείς στις ενδεχόμενες ιδεές - προτάσεις!

Το τι ακριβως θελω να φτιαξω μου ειναι μαλλον αδυνατον να το απαντησω, πολυ απλα, επειδη δεν ξερω το θελω να φτιαξω...
Το μοναδικο που εχω στο μυαλο μου αυτη τη στιγμη ειναι το σχεδιο (στο περιπου) και το μεγεθος (επισης στο περιπου).

Θα αρχισω την κατασκευη του, και στην πορεια, θα βρουμε τι ειναι το σωστο για να βαλουμε (μεγαφω, κρος κλπ)

Δεν πρέπει να ξεκινήσεις από το μεγεθος των μεγαφώνων και το δεδομένο των δρόμων
Ξεκινα να μας λες για τον ενισχυτή, το χώρο (σε μορφή και τετραγωνικά), τις προτιμήσεις και τα ακούσματα

και φυσικά το κόστος

Συμφωνω και επαυξανω με τον συνφορουμιτη
Για το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα πρεπει να καταληξεις
σε καποια χαρακτηριστικα

Εαν παλι θελεις να φτιαξεις κατι απλα για την απασχοληση
υπαρχουν αναφορες στο forum για κατασκευες με μονοδρομα
fostex ( μια μοναδα μεγαφωνου ανα ηχειο ) που δεν
χρειαζονται crosover και συνεργαζονται ευκολα με τα
περισσοτερα ενισχυτικα

Το τι ακριβως θελω να φτιαξω μου ειναι μαλλον αδυνατον να το απαντησω, πολυ απλα, επειδη δεν ξερω το θελω να φτιαξω...
Το μοναδικο που εχω στο μυαλο μου αυτη τη στιγμη ειναι το σχεδιο (στο περιπου) και το μεγεθος (επισης στο περιπου).

Θα αρχισω την κατασκευη του, και στην πορεια, θα βρουμε τι ειναι το σωστο για να βαλουμε (μεγαφω, κρος κλπ)

ακου όμως και τους συμφορουμίτες.... όταν θα ψάχνεις για woofer κατόπιν εορτής, θα "τρώς" ..database error!!
icon10.gif
:grandpa:

Καλημερα
Σημερα εβγαλα το τελικο σχεδιο (κατα τουλαχιστον 90+%)

Ο ογκος της καμπινας βγηκε 21 λιτρα. Ειναι ελειψοειδης. Οι διαστασεις της ειναι 38 x 21 x 35 (ΥxΠxΒ). Tα 21 ειναι το πλατος της προσοψης, ενω φτανει μεχρι τα 26-27.
Το παχος της θα ειναι 20mm.

Με βαση τα παραπανω, μπορειτε να μου προτεινετε μεγαφωνα/κρος. ή χρειαζεστε και καποια αλλα στοιχεια ?

Πολυ χονδρικως, αναφορικα με την κατασκευη, φανταστειτε ενα κλειστο "πεταλο" (κατι σαν το καπακι της λεκανη της τουαλετας - συγγνωμη).
Αυτη θα ειναι η κατοψη του.

Θα κοψω σε αυτο το σχεδιο 17 mdf (των 20mm), για το καθε ηχειο, και θα τα κολλησω το ενα πανω στο αλλο. Δυο ακομη (ενα πανω, ενα κατω), χωρις να ειναι κομμενα εσωτερικα.

Μια ερωτηση εδω: Πρεπει μεσα να κανω καποιο χωρισμα εσωτερικα ? (ξεχωριστη καμπινα για τουιτερ / μεγαφωνο)

Ξανα ευχαριστω

χωρισμα μέσα: όχι

μιλάμε για κλειστό κουτί ή bass reflex ?

επίσης θελουμε οικονομικά μεγάφωνα ή μπορείς να πάς και σε κάτι πιο χαιεντάδικο?

Κλειστο κουτι, οχι bass reflex.

Σχετικα με το κοστος μεγαφωνων, επισης δεν εχω ιδεα το ποσο κοστιζουν
Πχ, με κανα 600αρι ευρω βρισκω καλα μεγαφωνα + "ασορτι" κρος ?

Τετοια κουτιά εχω φτιάξει αρκετά, θα τα δεις στις κατασκευες
τα πλεονεκτήματα τους τεράστια οπως και ο κόπος
Αν π.χ. κάνεις Αααααααααααα δυνατά στη καμπίνα χωρίς μεγάφωνο
θα ακούσεις ενα Α
αυτό
τέλος
Back?
Με τα απορροφητικά θα δυσκολευτείς λίγο γιατι δεν κάθονται ευκολα
απαρραιτητο μαλλι
φροντισε το πάχος να ειναι σεβαστό για μεγαλύτερη αδράνεια

Θα σε συβμούλευα να πας σε BR με αυτά τα λιτρα για να εχεις χαμηλο και περισσότερα μεγάφωνα στις επιλογές σου.

Ενα fullrange που εχω δοκιμάσει σε αυτά τα λίτρα BR με πολύ καλά αποτελεσματα ειναι το Jordan στα 400ε περιπου το ζευγος

Σε δύο δρόμων seas 6,5'', eton 7'' ειναι καλές επιλογές για αυτά τα λίτρα
εχει και μια καλή νεα σειρά η scan speak αλλά λιγο πιο ακριβά
Γενικά εχει παρα πολυ πραμα, ορεξη να εχει για ψαξιμο

600 ευρώ είναι μιά χαρά. με βάση τις διαστάσεις της καμπίνας και τα
χαρακτηριστικά που δίνεις, θα πας σε 6 - 7 ίντσες woofer. κοίτα κάτι
σε Eton, Seas, Scanspeak και ίσως και σε Dynaudio! Το Cross θα το
αφήσεις γιά το τέλος και πιθανότατα γίνει κατόπιν παραγγελίας γιά
να ταιριάξει με τα μεγάφωνα που θα επιλέξεις. (Ανέβασε σχέδιο της
καμπίνας αν είναι εφικτό), ωστέ να πούμε ακόμα περισσότερα!

Φίλε nbullamatsis, βλέπω τις ίδιες προτιμήσεις σε μεγάφωνα!
Γιά το bass reflex δεν συμφωνώ, έχει τις διπλάσιες πιθανότητες
αποτυχίας αν δεν σχεδιαστεί σωστά από τις αντίστοιχες ενός
κουτιού ακουστικής ανάρτησης και επιπλέον δεν θεωρώ ότι θα
έχει και καλύτερο ήχο.

Ευχαριστω παιδια για τον κοπο σας.
Δεν θελω να την κανω bass reflex, ευτο το εχω αποφασισει.

Σχετικα με το "ορεξη να εχω για ψαξιμο", δυστυχως ορεξη εχω, γνωσεις δεν εχω.

Ας αρχισει η ξυλοδουλεια, και βλεπουμε.

Φιλε Macmod κανεις λάθος
και στο κουτί συμφωνούμε :laugh:

Απλά ποσο χαμηλό μπορεί να πάρει από 20 εσώκλειστα λίτρα?

Πιστευω οτι η αξία που αναφέρεις σε βάζει στην αρχή του παιχνιδιού...με αξιώσεις
με τα μισά φτάχνεις κάτι μέχρι μέτριο, με 600 φτιάχνεις μέχρι κάτι πολύ καλό

Αναλόγως μεγαφώνου αλλά και τελικής διαμόρφωσης της καμπίνας, μπορεί και
45 - 50 Hz φλατ, δεν είναι και άσχημο και σίγουρα είναι προτιμότερο να
θυσιαστούν μερικά Hz σε έκταση χαμηλού προκειμένου τουλάχιστον μέχρι
εκεί που θα κατεβαίνει να παίζει σωστά.

μονάδες που να παιζουν σε κλειστό κουτί της ταξης των 20 λίτρων δυστυχώς είναι ελάχιστες , αλλά υπάρχουν αξιόλογες (παλι καλά):

στα 21 λιτρα:

SEAS CA18RLY (F3~66Hz) γύρω στα 65 έκαστο

SCANSPEAK 18W/8531G (F3~54Hz) γύρω στα 230 εκαστο