Nα το τολμησω ?

Μια στα γρηγορα:
mdf ή κοντρα πλακε ?

νομίζω ότι για την δουλειά που το θέλεις το mdf είναι πιο ευκολοδούλευτο και θα σου επιτρέψει να δώσεις προσοχή στην λεπτομέρεια κόβοντας, τριβοντας κτλ

Αυτο σκεφτομαι και εγω
(ειναι νομιζω και πιο φτηνο. Αν θυμαμαι σωστα, γυρω στα 70 ευρω πανε τα 4 μετρα που θελω)

μονάδες που να παιζουν σε κλειστό κουτί της ταξης των 20 λίτρων δυστυχώς είναι ελάχιστες , αλλά υπάρχουν αξιόλογες (παλι καλά):

στα 21 λιτρα:

SEAS CA18RLY (F3~66Hz) γύρω στα 65 έκαστο

SCANSPEAK 18W/8531G (F3~54Hz) γύρω στα 230 εκαστο

Να ρωτησω κατι?

Η διαφορα οσο αναφορα την κατασκευη στο κουτι (μεταξυ κλειστου και bass reflex) ειναι μονον η τρυπα?

κατασκευαστικά ναι. Το BR ειναι ενα κλειστό κουτί που του ανοιγεις μια τρύπα και του κοτσάρεις έναν σωλήνα.

υπολογιστικά όμως όχι, δηλαδή έστω πως εχουμε ενα woofer με ενδιάμεσο χαρακτήρα (που μπορει δηλαδη να παιξει και σε κλειστο και σε ΒR κουτί) δεν αρκεί να του ανοιγοκλεινεις την τρύπα, θέλει λιγότερα λίτρα στο κλειστό, και περισσότερα λίτρα στο BR κουτί για να παιξει σωστά. Εννοείται πως ότι και να φτιάξεις δεν μπορει να ειναι ότι να ναι, εσωτερικός ογκος καθώς και διαστάσεις σωλήνα πρεπει να υπολογιζονται με ακρίβεια σε καθε περίπτωση.

το κλειστό κουτί μπορει να μην κατεβαίνει τοσο χαμηλά σε συχνότητα (σε σχεση με ενα αντιστοιχο BR) εχει όμως καλύτερη διαχειριση ισχύος, σαφώς καλύτερο group delay, και ο ήχος του χαρακτηριζεται απο ρυθμό και ατάκα

Μια γρηγορη συνοψη, αν καταλαβα καλα:

Κλειστο κουτι = περιορισμος σε επιλογη μεγαφωνων
ή
Κουτι bass reflex, οπου το μεγεθος τρυπας καθοριζεται απο τον ογκο, = περισσοτερες επιλογες σε μεγαφωνα.
Εμαθα τιποτε μεχρι στιγμης ??

1) σωστα.

2) Κουτι bass reflex, οπου το μεγεθος τρυπας καθοριζεται απο τον ογκο, που καθοριζεται απο το μεγαφωνο = περισσοτερες επιλογες σε μεγαφωνα.

σωστά. Οι δυο μονάδες που ανεφερα όμως δεν ειναι κακές. Μια χαρά ειναι, και δυο μπορώ να σου πω.

για το BR, ο εσωτερικός όγκος του κουτιού, η διάμετρος και το μήκος του σωλήνα, προκύπτει από τα χαρακτηριστικά του woofer (παράμετροι thiele-small).

τα στοιχεία αυτά μπορεις να τα εισάγεις σε πρόγραμμα εξομοίωσης για να δεις εκ των προτέρων το αποτέλεσμα πριν κατασκευάσεις το κουτι. Μπορείς να δοκιμάσεις και μόνος σου, έτσι θα αρχισεις να μπαινεις σιγά σιγά και στο κλίμα

WinISD

επίσης το κλειστό κουτί είναι πιο ανεπηρρέαστο στο σχεδιαστικο σφάλμα, κάτι που εινα μεγάλο πλεονέκτημα για εναν αρχάριο. Και δυο και τρια λιτρα να πεσεις εξω, δεν τρέχει απολύτως τίποτα. Το BR ειναι πιο δυσκολο στον υπολογισμό (μάλιστα η πραγματικότητα διαφέρει απο την θεωρία, αλλο υπολογίζεις κι άλλο μετράς στο τελος, με αποτέλεσμα το fine tuning του σωλήνα να το πετυχαίνεις μετρώντας και διορθώνοντας, αν και οι περισσότεροι αρκουνται στους υπολογισμους. Ενα εκατοστό σωλήνα αρκει για να αποκλίνεις απο τον στόχο.

Last edited:
Error εισαι τυχερός που επεσες σε καλή παρεα οπως σου ανεφερα και γλύτωσες από τις μπανάνες :laugh:

Θα δουλέψεις προφανώς με ρουτερ
σωστά?
Το mdf ειναι πιο δυσκολο στο ρουτερ και θελει προσοχή γιατί εχεις πολύ σκάψιμο
Θα πάρεις μυτη τη καλύτερη που θα βρεις (vidi) λέπτη και θα τη βρεχεις

Το κοντρα παλκέ εχει περιπου 120-140 ευρω σε αυτες τις διαστάσεις και αν ειναι σημύδας ειναι μαλακό και δουλευετε πολύ πιο ευκολα.

Στο τριβείο, τρυπάνι, το mdf ειναι πιο ευκολοδουλευτο, αλλά μακριά και απο τα δύο για αυτη τη κατασκευή.

Το βάρος του mdf ειναι το διπλό περίπου, δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρει

δες αυτά http://www.avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=40487&d=1244466389

και αυτά http://www.avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=44947&d=1255173315

Οι διαστάσεις της τρυπας εξαρτιουνται μονο από τα λιτρα του κουτιου
αλλά το που θα συντονισεις εχει να κάνει με το μεγάφωνο στο συγκεκριμένο κουτι

Το πιο χρήσιμο μέχρι τωρα στο εδωσε ο Τζον
WinISD
παιξε μπαλα εκει μεσα να δεις τι γινεται μονος σου

Τζον τι κάνει η Alfa?

Ασχετο.
Να υποθεσω οτι κανενα απο τα εργαλεια που εχω οταν εφτιαχνα αυτο εδω δεν θα μου ειναι χρησημα για τα ηχεια ? :argue:

attachment.php

συγχαρητηρια:SFGSFGSF:
και δις για τη φωτό....
Αν του εβαζες και αυτά που βάζουν από κάτω τα καρνάγια θα το περναγα για αληθινό και εσενα για ναυπηγο

Μη κάνεις τετοια εδω μεσα
εχουν απαγόρευση τα off topic:flipout:

Το ηχείο ειναι αλλη δουλειά
δεν ειναι τοσο η λεπτομέρια οσο το κόψιμο των ξύλων

Επειδη κατασκευάζω
και ποτέ εδω μέσα κάνεις δεν το εχει αναφέρει
το τονίζω σε οποιοδηποτε μιλάμε
Το σημαντικότερο ειναι η κοπή
Αν ο μαλάκας εχει 1mm απόκλιση...που για αυτόν ειναι ΑΨΟΓΑ
δεν κλεινει καλά το κουτί
εχω συγκεκριμένο ξυλέμπορα με ηλεκτρονικό κόφτη και ειμαι από πάνω για να πατήσει σωστά το ξύλο

Στη κατασκευή σου εισαι τυχερός γιατί δεν εξαρτάσαι τοσο πολυ από το κόψιμο

συγχαρητηρια:SFGSFGSF:
και δις για τη φωτό....
Αν του εβαζες και αυτά που βάζουν από κάτω τα καρνάγια θα το περναγα για αληθινό και εσενα για ναυπηγο

Μη κάνεις τετοια εδω μεσα
εχουν απαγόρευση τα off topic:flipout:

Το ηχείο ειναι αλλη δουλειά
δεν ειναι τοσο η λεπτομέρια οσο το κόψιμο των ξύλων

Επειδη κατασκευάζω
και ποτέ εδω μέσα κάνεις δεν το εχει αναφέρει
το τονίζω σε οποιοδηποτε μιλάμε
Το σημαντικότερο ειναι η κοπή
Αν ο μαλάκας εχει 1mm απόκλιση...που για αυτόν ειναι ΑΨΟΓΑ
δεν κλεινει καλά το κουτί
εχω συγκεκριμένο ξυλέμπορα με ηλεκτρονικό κόφτη και ειμαι από πάνω για να πατήσει σωστά το ξύλο

Στη κατασκευή σου εισαι τυχερός γιατί δεν εξαρτάσαι τοσο πολυ από το κόψιμο

Ευχαριστω, αλλα μονο για το ενα, μιας και η φωτο ειναι απο το νετ και οχι απο το δικο μου (το δικο μου ειναι καλυτερο :grinning-smiley-043. 18 μηνες δουλειας...)

Βλεπω ενα μεγαφωνο scanspeak (18W 16545 K), και λεει διπλα,
recommended closed cabinet with 4,1 L volume
from 117/74 Hz (-3dB/-8dB)

μονο 4,1 λιτρα ?? Τι δεν καταλαβαινω ?
Μηπως εννοει κατι αλλο?

Όταν βλέπεις ότι είναι ήδη στα -3db από μόλις τους 117 κύκλους, πρακτικά δεν βγάζει μπάσο. Αν φτιάξεις ηχεία με αυτά τα μεγάφωνα, θα χρειαστεί να τα συνοδεύσεις από sub.

Edit: Αυτά για χρήση σε κλειστή καμπίνα. Στην περίπτωση του bass reflex πηγαίνει πολύ καλύτερα.