NAS - Qnap

Οι δίσκοι φθειρονται περισσότερο αν παρκάρουν και ξεπαρκαρκουν πολυ συχνα.
Περισσότερο απο οτι αν δούλευαν 24/7. Εχει αναφερθεί και σε διπλανό νήμα.

50mb/s ειναι σχετικα λίγα, λογικα έπρεπε να πιάσεις 80 με 100mb/s max.
Δες μήπως φταίει κανενα καλώδιο ή switch.
Σε nas με αντίστοιχα specs 2,13ghz και 1gb ram πιάνουμε 80-90mb/s σταθερά με SHR σε 3tb red nas.

έτισ ακριβώς έιναι. Η μεγαλύτερη καταπόνηση για ένα δίσκο είναι το ηλεκτρικό/μηχανικό σοκ που δέχεται όταν ανάβει.

Δίσκοι που δεν κλείνουν / κοιμούνται ποτέ έχουν και την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (δεν μιλάμε για το παρκάρισμα των κεφαλων).

Οι δίσκοι φθειρονται περισσότερο αν παρκάρουν και ξεπαρκαρκουν πολυ συχνα.
Περισσότερο απο οτι αν δούλευαν 24/7. Εχει αναφερθεί και σε διπλανό νήμα.

50mb/s ειναι σχετικα λίγα, λογικα έπρεπε να πιάσεις 80 με 100mb/s max.
Δες μήπως φταίει κανενα καλώδιο ή switch.
Σε nas με αντίστοιχα specs 2,13ghz και 1gb ram πιάνουμε 80-90mb/s σταθερά με SHR σε 3tb red nas.

Το ότι έχει αναφερθεί σε διπλανό νήμα, το κάνει αξιόπιστο;
Υπάρχει μελέτη που το αποδεικνύει;
Βασικά, σε ένα 8άρι switch είναι όλα (και το pc που βγάζει μεγαλύτερη διαμεταγωγή).
Δεν έχω καταλάβει ακόμα τι παίζει, θα δείξει όταν ασχοληθώ μαζί του (γιατί ακόμα δεν έχω βρει χρόνο).
Αλλά σίγουρα δεν μιλάμε για την συσκευή που πληρώνεις-βάζεις στην πρίζα-ξεχνάς και όλα λειτουργούν ρολόι από την αρχή.

Μα να μην έχει auto shutdown;

Βασικά, σε ένα 8άρι switch είναι όλα (και το pc που βγάζει μεγαλύτερη διαμεταγωγή).
Δεν έχω καταλάβει ακόμα τι παίζει, θα δείξει όταν ασχοληθώ μαζί του (γιατί ακόμα δεν έχω βρει χρόνο).
Αλλά σίγουρα δεν μιλάμε για την συσκευή που πληρώνεις-βάζεις στην πρίζα-ξεχνάς και όλα λειτουργούν ρολόι από την αρχή.

Οχι βέβαια, απλα το είχα διαβάσει και σε ενα άρθρο απο αξιόπιστο site.

Μήπως εχει, αλλα δεν το έχεις βρει το auto shutdown; google it..
Στα synology υπαρχει το task scheduler για shutdown, start up, smart test για τους σκληρους δισκους, το οποίο το καθόριζεις εσυ ποτε θέλεις να τρέξει και ποια εντολή.
Αυτο ομως μπήκε με το τελευταίο firmware πριν λίγους μήνες.

Εντάξει, μην πιστεύεις ότι διαβάζεις. Ειδικά όταν αντιτίθεται στην "κοινή λογική". Οι δίσκοι χαλάνε επειδή φθείρονται. Να έχεις δίσκους σε λειτουργία ενώ δεν τους χρειάζεσαι, σπαταλάς τσάμπα την ζωή τους (η οποία είναι πεπερασμένη και πολύ μικρότερη από την αναγραφόμενη).
Auto shutdown μετά από αδράνεια δεν υπάρχει, ρώτησα στο φόρουμ του κατασκευαστή. Χρονοδιάγραμμα, υπάρχει αλλά δεν μου είναι χρήσιμο.

Δυστυχώς η συσκευή είναι θορυβώδης και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για μένα.

Απάντηση: Re: NAS - Qnap

Κάποια εξειδικευμένη μελέτη δεν υπάρχει, αλλα υπάρχουν ενδείξεις.
Ενας δίσκος έχει πεπερασμένο αριθμό power cycles. Αυτός καταγράφεται απο το smart του δίσκου και φυσικα κάτω απο κάποιο threashold βγαίνει κόκκινο. Για να υπάρχει εκεί προφανώς σημαίνει οτι είναι παράγοντας καταπόνησης.

Σε μελέτη που είχε δημοσιεύσει η google ,καταγράφηκε οτι οι δίσκου που είχαν μεγαλύτερο αριθμό power cycles ειχαν 2% περισσότερες πιθανότητες αποτυχίας. Ο αριθμός φαίνεται μικρός, αλλα στην πραγματικότητα μιλάμε για δίσκους datacenter που δεν κλείνουν εκτός απο μηχανήματα που λόγω προβλημάτων γίνονταν shutdown.

Αρα μιλάμε οτι ελάχιστα power-cycles παραπάνω, έδωσαν μια αύξηση αποτυχίας του 2%.

Απο προσωπική μου εμπειρία, δίσκοι που 1. ψύχονται σωστα, 2. δεν κλείνουν έχουν πάρα πολύ μικρά ποσοστά αποτυχίας και ειδικά λόγο του 1.

προσωπικά στο QNAP έχω απενεργοποιήσει κάθε είδους power saving των δίσκων όπως και κανω σε κάθε server-οιδή.

http://static.googleusercontent.com...arch.google.com/en//archive/disk_failures.pdf

Εντάξει, μην πιστεύεις ότι διαβάζεις. Ειδικά όταν αντιτίθεται στην "κοινή λογική". Οι δίσκοι χαλάνε επειδή φθείρονται. Να έχεις δίσκους σε λειτουργία ενώ δεν τους χρειάζεσαι, σπαταλάς τσάμπα την ζωή τους (η οποία είναι πεπερασμένη και πολύ μικρότερη από την αναγραφόμενη).
Auto shutdown μετά από αδράνεια δεν υπάρχει, ρώτησα στο φόρουμ του κατασκευαστή. Χρονοδιάγραμμα, υπάρχει αλλά δεν μου είναι χρήσιμο.

Δυστυχώς η συσκευή είναι θορυβώδης και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για μένα.

Δες αν αλλάζουν εύκολα τα ανεμιστηρια για να βάλεις αλλα λιγότερα θορυβώδεις.
Πάντως αυτο που έχουμε εχει Noise Level 23.1 dB(A) και δεν ειναι αισθητά θορυβώδεις, ενω οι ανεμιστήρες ειναι Easy Replacement System Fan.

Re: Απάντηση: Re: NAS - Qnap

Ενας δίσκος έχει πεπερασμένο αριθμό power cycles. Αυτός καταγράφεται απο το smart του δίσκου και φυσικα κάτω απο κάποιο threashold βγαίνει κόκκινο. Για να υπάρχει εκεί προφανώς σημαίνει οτι είναι παράγοντας καταπόνησης.

Σε μελέτη που είχε δημοσιεύσει η google ,καταγράφηκε οτι οι δίσκου που είχαν μεγαλύτερο αριθμό power cycles ειχαν 2% περισσότερες πιθανότητες αποτυχίας. Ο αριθμός φαίνεται μικρός, αλλα στην πραγματικότητα μιλάμε για δίσκους datacenter που δεν κλείνουν εκτός απο μηχανήματα που λόγω προβλημάτων γίνονταν shutdown.

Αρα μιλάμε οτι ελάχιστα power-cycles παραπάνω, έδωσαν μια αύξηση αποτυχίας του 2%.

Απο προσωπική μου εμπειρία, δίσκοι που 1. ψύχονται σωστα, 2. δεν κλείνουν έχουν πάρα πολύ μικρά ποσοστά αποτυχίας και ειδικά λόγο του 1.

προσωπικά στο QNAP έχω απενεργοποιήσει κάθε είδους power saving των δίσκων όπως και κανω σε κάθε server-οιδή.

http://static.googleusercontent.com...arch.google.com/en//archive/disk_failures.pdf

Δλδ εγώ που το NAS θα το έχω στην Αθήνα και σκέφτομαι να το κλείνω το ΣΚ που θα ανεβαίνω Χαλκίδα καλύτερα να το ξεχάσω.....:chinscratch:

Το smart καταγράφει διάφορα χαρακτηριστικά, και ο συγκεκριμένος δείκτης που αναφέρεις δεν γίνεται ποτέ κόκκινος.
Δεν υπάρχει όριο power cycles. Οι κατασκευαστές μετρούν την ζωή των δίσκων με ώρες λειτουργίας. Δεν ξέρουν κάτι παραπάνω;
Επίσης, το ότι σε ολόκληρες κατηγορίες δίσκων οι δίσκοι κλείνουν αυτόματα, τι μας λέει;

Εγώ όλα τα σερβεροειδή τα κλείνω όταν δεν τα χρειάζομαι. Και λυπάμαι τους δίσκους μου που λειτουργούν συνεχώς (δυστυχώς έχω 2 σέρβερ που δεν μπορώ να τα κλείσω).

Τι κατανάλωση να έχει όταν κάθετε ?
Να φανταστώ καμία 70αρια watt ?

Λογικά τα ΣΚ που θα λείπεις θα αφήνεις torrent-client
Ακόμα και εάν δε το σκέπτεσαι τώρα, με το που θα συνηθίσεις το μηχανάκι μάλλον θα σε βολεύει.

Μιας και ξεκινάς με 3 μόνο δίσκους σε RAID,
Μπορείς να βάλεις ένα παλιό άλλο δίσκο σε ενα bay για να κατεβάζεις εκεί τα torrent σου.

Πρόσεχε το ρεύμα… να το βάλεις πάνω σε UPS!

Δες αν αλλάζουν εύκολα τα ανεμιστηρια για να βάλεις αλλα λιγότερα θορυβώδεις.
Πάντως αυτο που έχουμε εχει Noise Level 23.1 dB(A) και δεν ειναι αισθητά θορυβώδεις, ενω οι ανεμιστήρες ειναι Easy Replacement System Fan.

Ως συνήθως dbA, με το που μετρήσεις dbC … πάει αλλού η βαλίτσα +10db συνήθως εύκολα.
Το ίδιο συμβαίνει πάντα λ.χ. και σε hp servers

Ακόμα και εάν δε το σκέπτεσαι τώρα, με το που θα συνηθίσεις το μηχανάκι μάλλον θα σε βολεύει.

Μπορείς να βάλεις ένα παλιό άλλο δίσκο σε ενα bay για να κατεβάζεις εκεί τα torrent σου.

Πιπέρι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ως συνήθως dbA, με το που μετρήσεις dbC … πάει αλλού η βαλίτσα +10db συνήθως εύκολα.
Το ίδιο συμβαίνει πάντα λ.χ. και σε hp servers

Δεν γνωριζω τι ειναι το dbC αλλα τα 23,1 dbA του μηχανηματος δεν ειναι ενοχλητικα.. τουλαχιστον στο συγκεκριμενο χωρο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: NAS - Qnap

Το smart καταγράφει διάφορα χαρακτηριστικά, και ο συγκεκριμένος δείκτης που αναφέρεις δεν γίνεται ποτέ κόκκινος.
Δεν υπάρχει όριο power cycles. Οι κατασκευαστές μετρούν την ζωή των δίσκων με ώρες λειτουργίας. Δεν ξέρουν κάτι παραπάνω;
Επίσης, το ότι σε ολόκληρες κατηγορίες δίσκων οι δίσκοι κλείνουν αυτόματα, τι μας λέει;

Εγώ όλα τα σερβεροειδή τα κλείνω όταν δεν τα χρειάζομαι. Και λυπάμαι τους δίσκους μου που λειτουργούν συνεχώς (δυστυχώς έχω 2 σέρβερ που δεν μπορώ να τα κλείσω).

λάθος! το start/stop count ειναι απο τα σημαντικά counters με threshold και λαμβάνει μέρος στο TEC. Οταν αυτό φτάσει στα όρια του ,αυξάνεται η πιθανότητα ο δίσκος να μην καταφέρει να κανει παλι spin-up αφού το μοτερ του εχει υπερβεί τους κύκλους power on/off. (μερικοί τα καταφέρνουν με λίγη υποβοήθηση βέβαια με το χέρι μας!)

http://www.disk-monitor.com/smart_tech.html

οι κατασκευαστές δεν μετράνε την ζωή των δίσκων με ώρες, αλλα με MTBF το οποίο είναι άλλο πράγμα (και όχι απαραίτητα σωστό).
Οι δίσκοι που κλείνουν δεν ειναι κατασκευασμένοι για servers αλλα για desktops και ειναι καθαρά για εξοικονόμηση ενέργειας και όχι ζωής.

Το οτι σε όλα τα datacenter απαγορεύεται να κλείνουν οι δίσκοι δεν σου λέει κάτι?

Last edited:
Απάντηση: Re: NAS - Qnap

το δικό μου TS 412turbo με 2χ3TB να seedaρει torrents είναι στα 18watt ! η οικονομική τορεντιέρα ειχα ποτε!

Πιπέρι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

τι πιπέρι βρε?
μια χαρα νομιμα torrent υπαρχουν , εσένα πάει ο νους σου στο πονηρο :p
ακου που σου λέμε
θα δείς :-)

το δικό μου TS 412turbo με 2χ3TB να seedaρει torrents είναι στα 18watt ! η οικονομική τορεντιέρα ειχα ποτε!

Μια χαρα κατανάλωση - και δικαιολογία για να είναι μονιμα ανοιχτό.
Και εγώ τα NAS δε συνηθίζω να τα σβήνω.
Uptime > 3months σίγουρα... πετυχένουμε όλοι εύκολα με ένα UPS.

το συγκεκριμενο μαγαζι ειναι πολυ αξιοπιστο. Παρε ενα τηλέφωνο να δεις τι γίνεται με το stock ή αν το έχουν παραγγείλει.

Είχα συνηθίσει από αλλά μαγαζιά να γράφουν επεξεργασία μάζεμα τεμαχίων , τακτοποίηση και ότι άλλο τους έρθει και σε αυτό το μαγαζί 12 μέρες είναι κολλημένο στο ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ
Τέλος καλό όλα καλά σε τηλεφωνική επικοινωνία αύριο παραλαμβάνω το έχουν στείλει μου είπε (άντε να δούμε τη ψάρια πιάσαμε !!!!!!!!!!)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: NAS - Qnap

λάθος! το start/stop count ειναι απο τα σημαντικά counters με threshold και λαμβάνει μέρος στο TEC. Οταν αυτό φτάσει στα όρια του ,αυξάνεται η πιθανότητα ο δίσκος να μην καταφέρει να κανει παλι spin-up αφού το μοτερ του εχει υπερβεί τους κύκλους power on/off. (μερικοί τα καταφέρνουν με λίγη υποβοήθηση βέβαια με το χέρι μας!)

http://www.disk-monitor.com/smart_tech.html

οι κατασκευαστές δεν μετράνε την ζωή των δίσκων με ώρες, αλλα με MTBF το οποίο είναι άλλο πράγμα (και όχι απαραίτητα σωστό).
Οι δίσκοι που κλείνουν δεν ειναι κατασκευασμένοι για servers αλλα για desktops και ειναι καθαρά για εξοικονόμηση ενέργειας και όχι ζωής.

Το οτι σε όλα τα datacenter απαγορεύεται να κλείνουν οι δίσκοι δεν σου λέει κάτι?

Για πες μου ένα μοντέλο δίσκου, να δούμε πόσο είναι το μέγιστο των on/off;
Σε ποιο datacenter *απαγορεύεται* να κλείσεις δίσκο;
Μην μπερδεύουμε το ότι οι δίσκοι παραμένουν ανοιχτοί επειδή χρειάζονται τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή, με το ότι το κάνουμε για προστασία των δίσκων.
Εγώ που έχω μηχάνημα στο datacenter της φόρθνετ, πολύ θα ήθελα να κλείσω τους δίσκους που δεν χρειάζονται...

Το MTBF δεν έχει μονάδα τις ώρες; Αν υπήρχε και άλλος παράγοντας, θα έλεγαν τόσο MTBF ή τόσα on/off...