NAS - Qnap

Στο internet δεν θα εβγαζα ποτε τα αρχεια μου. Όσων αφορα το σπιτι εχω κανει το εξης:

Εχω δωσει σε καθε συσκευη μια ip συγκεκριμένη την οποια εχω κανει "reserve" στο router. Αυτο σημαινει οτι το router δεν μπορει να δωσει την ip σε αλλη συσκευη ακόμα και αν ειναι κλειστο το μηχανημα που την εκμεταλευεται. Απο κει και περα έχω πει στο router να δινει οσες ip χρειάζομαι και καμια παραπανω. Αν παει καποιος να μπει στο δίκτυο δεν θα εχει ip να πάρει. Βεβαια δεν ξερω αν μπορει να παρακαμφθεί ολο αυτό.

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει το DHCP. Μπορεί να βάλει μόνος του την ip (αρκεί ναμην πέσει πάνω σε μία που χρησιμοποιείς).

Αν έχει wifi βαλε κλείδωμα με τα mac address. Καλώδιο δεν νομίζω να τραβίξει στο σπίτι σου.

Επίσης το router αν περνάει port προς τα μέσα τότε και από εκεί μπορεί να σου έρθει.

αμα ειναι σοβαρη εταιρια πιο πολυ ασφαλεια εχεις στο internet παρα στο σπιτι σου.

Στις εποχές μας, ο όρος σοβαρή εταιρεία είναι πολύ ευάλωτος και εφήμερος. Ξέρεις πόσες σοβαρές εταιρείες κολοσσοί παγκόσμιου βεληνεκούς έφαγαν "σφαλιάρα" με την κρίση; από τράπεζες μέχρι ότι θες. Επειδή είμαι σε τραπεζικό χώρο και έχω δει κολοσσούς να καταρέουν σαν τραπουλόχαρτα, που πριν 10 χρόνια θα ήταν αδιανόητο έως ανέκδοτο, προσωπικά δεν μου λέει πλέον τίποτα ο όρος "σοβαρή εταιρεία".

By the way, ρώτησα την αντιπροσωπεία και μου είπαν ότι σε περίπτωση που πάθει βλάβη το μηχάνημα , τα δεδομένα μπορούν να ανακτηθούν βάζοντας τους δίσκους σε pc με ειδικό software, είτε βέβαια βάζοντάς τους σε ίδιο μηχανάκι.

Re: Απάντηση: NAS - Qnap

By the way, ρώτησα την αντιπροσωπεία και μου είπαν ότι σε περίπτωση που πάθει βλάβη το μηχάνημα , τα δεδομένα μπορούν να ανακτηθούν βάζοντας τους δίσκους σε pc με ειδικό software, είτε βέβαια βάζοντάς τους σε ίδιο μηχανάκι.

Λογικά αναφέρονται σε κάποιο μηχάνημα με Linux, το οποίο θα υλοποιεί το ίδιο software RAID με αυτό που υλοποιεί το Qnap.

Λογικό να γίνεται, αλλά καλύτερα να μη σου τύχει..

Τέσπα, όλα είναι θέμα τύχης τελικά..

Περί on line αποθήκευσης δεδομένων, και εμπιστοσύνης στις μεγάλες εταιρείες, ένα πράγμα θα πω. Το Google εδώ και κάποια χρόνια έχει (και διαθέτει προς πώληση σε εταιρείες) μια σουίτα με εργαλεία για on line collaboration και αποθήκευση δεδομένων. Ο λόγος που δεν έχει "πιάσει" μέχρι τώρα η ιδέα, είναι ότι καμία μεγάλη εταιρεία δεν είναι διατεθειμένη να του εμπιστευτεί τα αρχεία της. Κυρίως για λόγους ασφάλειας / εχεμύθειας, αλλά παρόλα αυτά τη στιγμή που μιλάμε για την Google, σημαίνει πολλά..

2 ερωτησεις

Αμα πω να αγοράσω ένα ΝΑS όπως το qnap πχ ή κατι αλλο πρέπει να αγοράσω και όλους τους δίσκους μαζί?

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τους δίσκους χωρις raid έτσι ώστε να μπορώ να εκμεταλλευτώ το σύνολο της χωρητικότητας τους?

Απάντηση: Re: NAS - Qnap

2 ερωτησεις

Αμα πω να αγοράσω ένα ΝΑS όπως το qnap πχ ή κατι αλλο πρέπει να αγοράσω και όλους τους δίσκους μαζί?

Οχι απαραίτητα, αγοράζεις όσους θες.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τους δίσκους χωρις raid έτσι ώστε να μπορώ να εκμεταλλευτώ το σύνολο της χωρητικότητας τους?

εννοείται. Τους δηλώνεις σαν single volumes όπως στο pc.

..

Θα σας πρήξω λιγο ακομα με τις ερωτήσεις μου

Από ότι κατάλαβα με Raid 0 δεν γίνεται backup του δίσκου και εκμεταλλεύεσαι το 100% Απο κει και πέρα αν πω πχ να πάω σε Raid 5 πρέπει να πάρω αρχής εξ αρχής 2 δίσκους? Και αν κάποια στιγμή πω να το γυρίσω σε Raid 0 ή και αντίστροφα γίνεται χωρίς να γίνουνε format οι δίσκοι? Με Raid 0 οι δίσκοι θα φαίνονται σαν ξεχωριστοί δίσκοι στο υπολογιστή μου ή σαν ένας?

Σε RAID 0 όλοι οι δίσκοι σου θα φανούν ως ένας, αλλά αν "σκάσει" οποιοσδήποτε από τους δίσκους θα χάσεις όλα τα δεδομένα σου, όλων των δίσκων. Είναι όμως τραγικά γρήγορο.

Σε RAID 5 χρειάζεσαι τουλάχιστον 3 δίσκους, τους οποίους θα βλέπεις ως έναν με χωρητικότητα αυτή των δύο από τους τρεις δίσκους. Αν είχες π.χ. 4 δίσκους, η χωρητικότητα που θα έβλεπες θα ήταν αυτή των τριών από τους τέσσερις. "Σε παίρνει" όμως να χαλάσει έως και ένας από τους δίσκους χωρίς να χάσεις δεδομένα. Οι ταχύτητες κυμαίνονται πάρα μα πάρα πολύ, και εξαρτώνται από την υλοποίηση του NAS.

Πιο advanced συστήματα NAS επιτρέπουν να κάνεις πιο πολύπλοκα πράγματα, π.χ. να ορίσεις μέρος ενός δίσκου να αποτελεί μέρος ενός RAID 0 array και άλλο μέρος του ίδιου δίσκου να αποτελεί μέρος ενός RAID 5 array, κ.ο.κ.

Το Raid5 γίνεται από τρεις δίσκους και πάνω. Μπορείς να αλλάξεις επίπεδο Raid ανά πάσα στιγμή χωρίς να χάσεις τίποτα και online μάλιστα.
http://www.qnap.com/pro_features_RLM.asp

Δες εδώ γενικώς πως δουλεύουν τα Raid:

http://en.wikipedia.org/wiki/RAID

Παντως είναι κρίμα να πάρεις NAS και να μην έχεις καβάντζα backup π.χ. τουλάχιστον ένα Raid5. Γέμισε τότε το pc σου με σκληρούς και κράτα εκεί τα αρχεία σου και κάνε τον σταυρό σου μην "σκάσει" κανάς δίσκος.

Last edited:
Ευχαριστώ παιδια :ernaehrung004:

Συνεπώς το ξεχνάω το Raid 0 και πάω σε Raid 5. Αλλά πρέπει να αγοράσω 3 δίσκους με την μια. :behead:

Κοιτάω αυτό το Qnap αυτή την στιγμή

Εντάξει, 100 ευρώ έχει φτάσει ο 1.5Τ ο Seagate. Εφόσον δεν έχεις τόσο υλικό να τους γεμίσεις, μην πάρεις εξ αρχής 2Τ δίσκους που είναι προς το παρών ακριβοί.

Πάντως εγώ για ένα πράγμα μετάνοιωσα που πήρα το 509: Οτι δεν πήρα το οκταπλό.

Οπότε θα πρέπει να ακολουθήσω το εξής πλάνο για να βγω και οικονομικά

1) Αγοράζω ενα δισκο ο οποιος θα είναι αναγκαστικα σε Raid 0

2) Μετα αγοράζω και 2ο και συνεχίζω αναγκαστικά με Raid 0 και με την πιθανότητα να χάσω όλα μου τα δεδομένα άμα χτυπήσει ο 1 δίσκος και απο τους 2.

3) Αγοράζω και 3ο δίσκο και το γυρνάω σε Raid 5 χωρίς να χρειαστεί να κάνω format τους δίσκους και να χάσω τα δεδομένα μου

Καλα τα λεω?

Last edited:
Οπότε θα πρέπει να ακολουθήσω το εξής πλάνο για να βγω και οικονομικά

1) Αγοράζω ενα δισκο ο οποιος θα είναι αναγκαστικα σε Raid 0

2) Μετα αγοράζω και 2ο και συνεχίζω αναγκαστικά με Raid 0 και με την πιθανότητα να χάσω όλα μου τα δεδομένα άμα χτυπήσει ο 1 δίσκος και απο τους 2.

3) Αγοράζω και 3ο δίσκο και το γυρνάω σε Raid 5 χωρίς να χρειαστεί να κάνω format τους δίσκους και να χάσω τα δεδομένα μου

Καλα τα λεω?

1) Με έναν δίσκο δεν έχεις RAID, κανενός επιπέδου. Χρειάζεσαι από δύο δίσκους και πάνω.

2) Με δύο δίσκους μπορείς να κάνεις RAID 0 για ταχύτητα ή RAID 1 για ασφάλεια. Αλλά με RAID 1 δεν θα αυξηθεί καθόλου ο χώρος σου - απλά δεν θα ανησυχείς μήπως "σκάσει" ο δίσκος.

3) Με τρεις δίσκους κάποια NAS σε αφήνουν να αλλάξεις RAID level (on line RAID migration) χωρίς να χάσεις τα δεδομένα σου και να πας σε RAID 5. Απ' ότι λέει ο Τάσος, το QNAP του το κάνει.

Πσσστττ μην με μπριζώνεις ακόμα δεν πρόλαβα να το χαρώ... -bye-

Σιγά.. Παίρνεις το 8άρι, και βάζεις μέσα έναν - δύο δίσκους.. Μετά σιγά σιγά αντιγράφεις δεδομένα από αυτό που έχεις τώρα, και μεταφέρεις και τους δίσκους όπως αδειάζουν.. Μια χαρούλα.. -bye-

1) Με έναν δίσκο δεν έχεις RAID, κανενός επιπέδου. Χρειάζεσαι από δύο δίσκους και πάνω.

2) Με δύο δίσκους μπορείς να κάνεις RAID 0 για ταχύτητα ή RAID 1 για ασφάλεια. Αλλά με RAID 1 δεν θα αυξηθεί καθόλου ο χώρος σου - απλά δεν θα ανησυχείς μήπως "σκάσει" ο δίσκος.

3) Με τρεις δίσκους κάποια NAS σε αφήνουν να αλλάξεις RAID level (on line RAID migration) χωρίς να χάσεις τα δεδομένα σου και να πας σε RAID 5. Απ' ότι λέει ο Τάσος, το QNAP του το κάνει.

Καταλαβα.

Εαν πω να παω δισκο δισκο σιγα σιγα οπως το σκεφτομαι θα εχω προβλημα? Θα χρειαστεί ας πουμε να κανω format οταν θα παρω 2ο δισκο?

Εξαρτάται από το NAS. Κάποια σε αφήνουν να προσθέσεις και άλλο δίσκο σε ένα έτοιμο raid5 για παράδειγμα. Να ξεκινήσεις με τρείς δίσκους και μετά να βάλεις και τέταρτο. Πέραν του raid (έστω disk array) μετά θα πρέπει να κάνεις resize το παλιό partition ή νέο partition.

Εντάξει, 100 ευρώ έχει φτάσει ο 1.5Τ ο Seagate. Εφόσον δεν έχεις τόσο υλικό να τους γεμίσεις, μην πάρεις εξ αρχής 2Τ δίσκους που είναι προς το παρών ακριβοί.

Πάντως εγώ για ένα πράγμα μετάνοιωσα που πήρα το 509: Οτι δεν πήρα το οκταπλό.

Σε καταλαβαίνω απόλυτα, είναι περιοριστικό να μη μπορείς να βάλεις δυο τετράδες ανεξάρτητων raid – ώστε να μπορείς να κάνεις και εύκολα migration σε νέους δίσκους.

Πάλι καλά που προσπαθούμε όλοι να το κρατήσουμε σε λογικά πλαίσια :-)

Δε τους ζητάς καλύτερα συγκεκριμένο Link με τη διαδικασία αντί για γενικές κατευθύνσεις. Από τη φήμη τους και μονό περίμενα ότι θα έχουν documented λύση.