NAS - Qnap

Re: Απάντηση: Re: NAS - Qnap

Υπολογίστε επίσης την χασούρα από την ονομαστική τιμή στην πραγματική. Στην πράξη ούτε 2Τ καθαρά δεν βγαίνουν διότι ως γνωστόν το 1Τ = 930 ΜΒ πραγματικά. Το 1.5Τ = 1.4 πραγματικά.

Εννοεις στα 3 Tb καθαρο 2 η στα 5 ?

Απάντηση: Re: NAS - Qnap

Βασικά, υπολόγισε ότι σε κλασικό RAID 5 θα χάσεις την χωρητικότητα του ενός δίσκου, όση είναι αυτή.

Οπότε, αν έχεις 5 x 930MB = 4650MB, το ωφέλιμο θα είναι περίπου 3720ΜΒ.

Ακριβώς.

Αυτό που δεν ξέρω είναι αν δεν έχεις ίσης χωρητικότητας δίσκους, τι θα "φάει"

π.χ.
θέση Α : 1Τ
Θέση Β : 1.5Τ
Θέση Γ : 2Τ
Θέση Δ : 640 ΜΒ
Θέση Ε : 1Τ

Σε μια τέτοια διάταξη τι θα "φάει" το Raid5 ;

Δεν ξέρω πόσο "έξυπνο" είναι το RAID του Qnap. Υπάρχουν υλοποιήσεις RAID που σε αφήνουν να κάνεις λίγο πολύ ότι θέλεις, ώστε να εκμεταλλευτείς σχεδόν όλο τον χώρο.

Αλλά αν δουλεύει με τον κλασικό τρόπο, στο παραπάνω παράδειγμα θα τους δει σαν 5 χ 640GB.

Δεν ξέρω πόσο "έξυπνο" είναι το RAID του Qnap. Υπάρχουν υλοποιήσεις RAID που σε αφήνουν να κάνεις λίγο πολύ ότι θέλεις, ώστε να εκμεταλλευτείς σχεδόν όλο τον χώρο.

Αλλά αν δουλεύει με τον κλασικό τρόπο, στο παραπάνω παράδειγμα θα τους δει σαν 5 χ 640GB.

Ακριβώ αυτό αμα δουλεύει με το κλασσικό τρόπο βλέπει πάντα τον μικρότερο!

Ρε παιδια μισο λεπτο γιατι με ανχωσατε τωρα. Εγω που εχω το 509 αγορασα 3 δισκους wd ιδιους και εχω αλλες 2 θεσεις κενες τις οποιες δεν τις χρειαζομαι προς το παρον. Δηλάδη αν πω πχ σε 2 χρονια να παρω 2 δισκους και φυσικα δεν θα βρισκω τοτε ακριβως το ιδιο μοντελο τι θα γινει δεν θα ειναι συμβατοι?

Και αν πουμε πχ οτι ενας δισκος χτυπαει σε 2 χρονια τι γινεται?

Δηλαδη δεν μπορει να ισχύουν ολα αυτα περί ίδιων ακριβών δίσκων σε μοντέλο χαρακτηριστικά κλπ κλπ.

Νομιζω οτι κατι τετοιο δεν ισχυει. Ας το δουμε λογικα. Γεμιζω σημερα το qnap με 5 δισκους. Σε 3 χρονια ο 1 χαλαει και πρεπει να αντικατασταθει. Ε δεν γινεται να εισαι αναγκασμενος να αγορασεις 5 νεους δισκους επειδη ουτοσιαλως σε 3 χρονια δεν θα βρεις το ιδιο ακριβως μοντελο δισκου. Αποκλειεται να ισχυει κατι τετοιο.

PS. Τασο παρε 2-3 δισκους καβαντζα να σου βρισκονται :flipout::flipout::flipout:

Νομιζω οτι κατι τετοιο δεν ισχυει. Ας το δουμε λογικα. Γεμιζω σημερα το qnap με 5 δισκους. Σε 3 χρονια ο 1 χαλαει και πρεπει να αντικατασταθει. Ε δεν γινεται να εισαι αναγκασμενος να αγορασεις 5 νεους δισκους επειδη ουτοσιαλως σε 3 χρονια δεν θα βρεις το ιδιο ακριβως μοντελο δισκου. Αποκλειεται να ισχυει κατι τετοιο.

PS. Τασο παρε 2-3 δισκους καβαντζα να σου βρισκονται :flipout::flipout::flipout:

Οχι αλλα τουλάχιστον ιδιασς χωρητικότητας πρέπει να είναι!

Το σίγουρο είναι ότι μέσα στο menu των RAID έχει επιλογή Expand Capacity , σε περίπτωση π.χ. που έχετε 5 Χ 1Τ και δεν θέλετε να αλλάξετε και τους 5 δίσκους ταυτόχρονα σε 2Τ και θέλετε να αλλάξετε τον έναν μόνο. Βγάζετε (σε λειτουργία το μηχάνημα) τον έναν δίσκο του 1Τ βάζετε τον 2Τ πατάτε expand capacity και συνεχίζει το Raid5 με 4Χ1Τ και 1Χ2Τ δίσκους και φυσικά με μεγαλύτερη πλέον χωρητικότητα.

Δεν ξέρω όμως σε τέτοια περίπτωση ανομοιομορφίας χωρητικότητας των δίσκων πόση χωρητικότητα "τρώει".

Δεν χρειαζεται να ειναι ιδιας χωρητικοτητας ουτε ταχυτητας, απλα το raid array θα ειναι πολλαπλασιο της χωρητικοτητας του μικροτερου δισκου και η επιπλεον χωρητικοτητα των μεγαλυτερων θα παραμενει αναξιοποιητη, επισης οι επιδοσεις του raid array εξαρτωνται απο τους αργοτερους δισκους, ο πιο γρηγορος απλα θα τελειωνει την δουλεια πιο γρηγορα και μετα θα "περιμενει" τους αργοτερους.

Εβαλα πανω τους 3 απο τους 5 σκληρους πανω στο μηχανημα και εκανε μονο του χωρις να επιλεξω τπτ raid 5 πρωτη φορα το ανοιξα .Πως γινετε αυτο?
Εβαλα την ip του και με εβγαλε στο menou του qnap ....Μπορω να αλλαξω τωρα raid?

Απάντηση: Re: NAS - Qnap

Εβαλα πανω τους 3 απο τους 5 σκληρους πανω στο μηχανημα και εκανε μονο του χωρις να επιλεξω τπτ raid 5 πρωτη φορα το ανοιξα .Πως γινετε αυτο?
Εβαλα την ip του και με εβγαλε στο menou του qnap ....Μπορω να αλλαξω τωρα raid?

Μόνο του;
Δεν σου έβγαλε πληροφορίες στην οθόνη του για να διαλέξεις raid;

Ναι φυσικά μπορείς να αλλάξεις raid από το Disk Management.

Πριν περάσεις δεδομένα ότι θες κάνεις. Μην το μετανιώσεις εκ των υστέρων όμως γιατί θα πρέπει να φορμαριστούν οι δίσκοι.

Επίσης έχε υπόψιν ότι χρειάζονται κάποιες ώρες στην αρχή μέχρι να κάνει Synchronization τους σκληρούς και να είναι έτοιμοι για χρήση.

Ναι το βλεπω αυτο ....θα κανω firmware update γιατι ειναι στο 3.1.1....
Εκτος απο το firmware μπηκα στο site της qnap και εχει και για καποια αλλα πραγματα updates τι ειναι αυτα ?

Δεν χρειάζεται να μπεις στο site της Qnap.

Με το που μπαίνεις με web στην κεντρική σελίδα του μηχανήματος με τις επιμέρους κατηγορίες, στο δεξί παράθυρο από την μέση και κάτω, βγάζει news που σε ενημερώνει εκεί κατευθείαν τι firmware τελευταίο υπάρχει για το μηχάνημα σου και απλά πατάς το link και σε πάει κατευθείαν για downloading.
Για το 509 σου θα βάλεις αυτό: v3.2.4 Build0315

Ποιά άλλα updates λες; Τα qpkg ; αυτά είναι προεραιτικά έξτρα applications για διάφορες δουλειές.

Γεια σας .....θα ηθελα την βοηθεια απο καποιον που γνωριζει....εχω το qnap 509 και imac ... ενεργοποιω το apple networking στο zone αφηνω asteraki ( * ) ...εχω απενεργοποιησει ολα τα αλλα file services και δεν μπορω να δω το qnap στον imac..... γνωριζει καποιος τι πρεπει αλλο να κανω? Στον imac εχω ενεργοποιησει το afp....

Γεια σας .....θα ηθελα την βοηθεια απο καποιον που γνωριζει....εχω το qnap 509 και imac ... ενεργοποιω το apple networking στο zone αφηνω asteraki ( * ) ...εχω απενεργοποιησει ολα τα αλλα file services και δεν μπορω να δω το qnap στον imac..... γνωριζει καποιος τι πρεπει αλλο να κανω? Στον imac εχω ενεργοποιησει το afp....

Εγω εχω imac kai 509 :smash:

Δοκίμασες να κανεις connect to server απο το imac?

Εχει βαλει κανεις το eyeos σαν εφαρμογη ? Το εχει κανει κανεις να δουλεψει?
Επισης απο τον μακ μου γραφω την ip και μπαινω κανονικα απο safari ...στα win γρφαω την ip του qnap και τπτ....πρεπει να κανω κατι ιδιαιτερο στον ie?

Φίλε carpe_diem_rj,

Έχεις τον Η/Υ σου συνδεδεμένο σε Router ή Switch ενώ παράλληλα στο ίδιο Router ή Switch είναι το QNAP;
Μπαίνεις στο Internet από τον Η/Υ;
Ποια file services έχεις ενεργοποιήσει;
Υποθέτω πως αυτά τα services δεν είναι για να συνδεθείς εσύ στο QNAP (ρόλος πελάτη/client) αλλά για να συνδεθούν οι άλλοι σε σένα (ρόλος διακομιστή/server). Συνεπώς για λόγους ασφαλείας αλλά και μη επιβάρυνσης του Mac με τόσες υπηρεσίες ενεργές, θα πρότεινα να τα απενεργοποιήσεις. Για να συνδεθείς στο QNAP (με οποιονδήποτε τρόπο) δεν είναι απαραίτητο να τρέχει καμία υπηρεσία στον H/Y!
Τα zones υπάρχουν για λόγους συμβατότητας με το προτόκολλο σύνδεσης AppleTalk που χρησιμοποιούσαν οι Mac στο OS9, OS8 κτλ. Σε όλα τα Mac OS X λειτουργικά η default μέθοδος σύνδεσης είναι το TCP/IP και το AppleTalk προσφέρεται μόνο για λόγους συμβατότητας. Μην μπλέξεις με τίποτα AppleTalk, εκτός κι αν ξέρεις πολύ καλά τι κάνεις..
Για να συνδεθείς με το QNAP (για μεταφορές αρχείων) μέσω Mac, o καλύτερος τρόπος είναι μέσω του προτοκόλου AFP (Apple Filling Protocol). Θα πας Go => Connect to server. Στο νέο παράθυρο θα γράψεις την IP του QNAP με ή χωρίς το πρόθεμα afp:// Γράφεις π.χ. 192.168.1.5 ή afp://192.168.1.5
Μία εναλλακτική μέθοδος είναι μέσω του προτοκόλλου Samba/CIFS που χρησιμποποιούν τα Windows αλλά υποστηρίζεται και από Mac. Θα πας πάλι Go => Connect to server. Στο νέο παράθυρο θα γράψεις την IP ακολουθούμενη από το πρόθεμα smb:// Γράφεις π.χ. smb://192.168.1.5
Μία ακόμα εναλλακτική μέθοδος είναι μέσω του προτοκόλλου NFS (Network File System) που χρησιμποποιούν τα Linux αλλά υποστηρίζεται και από Mac. Θα πας πάλι Go => Connect to server. Στο νέο παράθυρο θα γράψεις την IP ακολουθούμενη από το πρόθεμα nfs:// Γράφεις π.χ. nfs://192.168.1.5
Από τις 3 μεθόδους, η μέθοδος smb είναι η πιο αργή λόγω μεγαλύτερου overhead ενώ η afp και nfs είναι συγκρίσιμες σε ταχύτητα. Για λόγους μέγιστης συμβατότητας όμως θα πρότεινα την AFP.
Ελπίζω να βοήθησα. -bye-