Φίλε carpe_diem_rj,
Γεια σας .....θα ηθελα την βοηθεια απο καποιον που γνωριζει....εχω το qnap 509 και imac ... ενεργοποιω το apple networking στο zone αφηνω asteraki ( * ) ...εχω απενεργοποιησει ολα τα αλλα file services και δεν μπορω να δω το qnap στον imac..... γνωριζει καποιος τι πρεπει αλλο να κανω? Στον imac εχω ενεργοποιησει το afp....
Έχεις τον Η/Υ σου συνδεδεμένο σε Router ή Switch ενώ παράλληλα στο ίδιο Router ή Switch είναι το QNAP;
Μπαίνεις στο Internet από τον Η/Υ;
Ποια file services έχεις ενεργοποιήσει;
Υποθέτω πως αυτά τα services δεν είναι για να συνδεθείς εσύ στο QNAP (ρόλος πελάτη/client) αλλά για να συνδεθούν οι άλλοι σε σένα (ρόλος διακομιστή/server). Συνεπώς για λόγους ασφαλείας αλλά και μη επιβάρυνσης του Mac με τόσες υπηρεσίες ενεργές, θα πρότεινα να τα απενεργοποιήσεις. Για να συνδεθείς στο QNAP (με οποιονδήποτε τρόπο) δεν είναι απαραίτητο να τρέχει καμία υπηρεσία στον H/Y!
Τα zones υπάρχουν για λόγους συμβατότητας με το προτόκολλο σύνδεσης AppleTalk που χρησιμοποιούσαν οι Mac στο OS9, OS8 κτλ. Σε όλα τα Mac OS X λειτουργικά η default μέθοδος σύνδεσης είναι το TCP/IP και το AppleTalk προσφέρεται μόνο για λόγους συμβατότητας. Μην μπλέξεις με τίποτα AppleTalk, εκτός κι αν ξέρεις πολύ καλά τι κάνεις..
Για να συνδεθείς με το QNAP (για μεταφορές αρχείων) μέσω Mac, o καλύτερος τρόπος είναι μέσω του προτοκόλου AFP (Apple Filling Protocol). Θα πας Go => Connect to server. Στο νέο παράθυρο θα γράψεις την IP του QNAP με ή χωρίς το πρόθεμα afp:// Γράφεις π.χ. 192.168.1.5 ή afp://192.168.1.5
Μία εναλλακτική μέθοδος είναι μέσω του προτοκόλλου Samba/CIFS που χρησιμποποιούν τα Windows αλλά υποστηρίζεται και από Mac. Θα πας πάλι Go => Connect to server. Στο νέο παράθυρο θα γράψεις την IP ακολουθούμενη από το πρόθεμα smb:// Γράφεις π.χ. smb://192.168.1.5
Μία ακόμα εναλλακτική μέθοδος είναι μέσω του προτοκόλλου NFS (Network File System) που χρησιμποποιούν τα Linux αλλά υποστηρίζεται και από Mac. Θα πας πάλι Go => Connect to server. Στο νέο παράθυρο θα γράψεις την IP ακολουθούμενη από το πρόθεμα nfs:// Γράφεις π.χ. nfs://192.168.1.5
Από τις 3 μεθόδους, η μέθοδος smb είναι η πιο αργή λόγω μεγαλύτερου overhead ενώ η afp και nfs είναι συγκρίσιμες σε ταχύτητα. Για λόγους μέγιστης συμβατότητας όμως θα πρότεινα την AFP.
Ελπίζω να βοήθησα.