Νεα ASUS P5Q-E/Deluxe/EM (Intel P45/G45)

Οταν ειναι κατι 6 μηνες στην αγορα δε μπορει να συγκριθει με κατι που μολις βγηκε... και ειδικα στον χωρο των Η/Υ... :grandpa:

Μα ούτε όταν βγήκαν δεν είχαν τόσο. Χώρια που έχω την υποψία ότι το G45 θα βγει μια από τα ίδια με τα προηγούμενα...
Επίσης βλέπω μεγάλες ψύκτρες, μεγαλύτερες από τον ανταγωνισμό :chinscratch:

Μα ούτε όταν βγήκαν δεν είχαν τόσο. Χώρια που έχω την υποψία ότι το G45 θα βγει μια από τα ίδια με τα προηγούμενα...
Επίσης βλέπω μεγάλες ψύκτρες, μεγαλύτερες από τον ανταγωνισμό :chinscratch:

Ναι, δεν ειχαν 95... ειχαν 85.. μεγαλη διαφορα!!!...
Επισης δεν υπαρχουν σε miniITX φορμα οποτε το G45 ειναι παλι μονοδρομος...

Μην τρελαινεσαι... κανεις δεν ειπε να πεταξετε τα 780G mobo και να παρετε καινουρια G45... αλλα οποιος θελει ενα ακομη μικροτερο mobo (αρα και κουτακι) με νεο ταχυτατο και οικονομικο core2duo 45nm... ε, πως να το κανουμε... το DG45FC ειναι αυτο που ψαχνει!

Δεν τρελαίνομαι :flipout:
Απλά, δεν μπορώ να χωνέψω ότι το G45 ζεσταίνεται περισσότερο, δεν έχει τις επιδόσεις του ανταγωνισμού σε παιχνίδια, δεν έχει τις επιδόσεις του ανταγωνισμού σε αναπαραγωγή HD υλικού, αλλά παρόλα αυτά είναι ακριβότερο!

Πάντως πιστεύω ότι και αυτή η γενια των igp της intel κάτι θα αφήσει που θα ενοχλεί για htpc χρήση, μα οι drivers δεν θα έρθουν ποτέ στα ίσια τους, μα το 24Hz stuttering, ή ακόμα και το LPCM 7.1 passthrough... και φυσικά και οι τρείς intel/amdati/nvidia θα μας πρήξουν για να βγάλουν ( αν βγάλουν ) drivers για h264/vc1 gpu acceleration σε linux...

Δεν τρελαίνομαι :flipout:
Απλά, δεν μπορώ να χωνέψω ότι το G45 ζεσταίνεται περισσότερο, δεν έχει τις επιδόσεις του ανταγωνισμού σε παιχνίδια, δεν έχει τις επιδόσεις του ανταγωνισμού σε αναπαραγωγή HD υλικού, αλλά παρόλα αυτά είναι ακριβότερο!

Καποιοι εχουμε μαθει να ψαχνουμε λυσεις... καποιοι εχουν μαθει να ψαχνουν προβληματα...
Δεν μπορεις να δεις το νομισμα απο την πλευρα που το βλεπω οποτε ολο γκρινια θα εισαι... αλλα στο λεω... στην πληροφορικη δε θα σταματησει ποτε αν δεν ψαξεις τις λυσεις...!

Εγώ προσπαθώ να σου τονίσω ότι το G45 ξεκινά με πολλά μειονεκτήματα σε σχέση με άλλες λύσεις. Οπότε, ίσως χρειαστεί να ψάξεις περισσότερες λύσεις από ότι με άλλες προσεγγίσεις. Φυσικά, η επιλογή είναι δική σου.
Κατανοώ και την δική σου πλευρά του νομίσματος (θες επεξεργαστή ιντελ). Αλλά από την δική μου την σκοπιά, δεν αξίζει να παιδεύομαι και να πληρώνω άσκοπα χρήματα. Θα περιμένω να δουλέψει πρώτα. (Την πάτησα ήδη μια φορά με το 690G που δεν έκανε και πολλά...)
Ουσιαστικά, αυτά που σου δίνει το G45 είναι:
  • Επεξεργαστές Ιντελ
  • Υπόσχεση για ήχο υψηλής ανάλυσης από HDMI.
από την άλλη, δεν σου δίνει:
  • ομαλή αναπαραγωγή 24p
  • Απόπλεξη (που ίσως βελτιωθεί με νέους οδηγούς αλλά ίσως με υλοποίηση λογισμικού)

Οπότε διαλέγεις και παίρνεις. Όσο για την γκρίνια, και εσύ θα έπρεπε να γκρινιάζεις που η ιντελ θέλει να σου πουλήσει ακριβότερα κάτι με ελλιπείς οδηγούς και μικρο-προβλήματα στο υλικό (η μη ομαλή αναπαραγωγή 24p είναι σφάλμα υλικού από ότι όλα δείχνουν).
Το ότι βγαίνει η ιντέλ και τα ρίχνει όλα στους κατασκευαστές λογισμικού (βλέπε cyberlink) αφού έχει κυκλοφορήσει κάτι, εμένα δεν μου δίνει καλή εικόνα. Έπρεπε να είχαν φροντίσει από πριν και να είχαν συνεργαστεί μαζί τους για να βγει το προϊόν άψογο στην αγορά.

Πάντως ΙΜΗΟ, αυτή τη στιγμή το G45 δεν είναι κατάλληλο για HTPC.

Τα προβλήματα με την κίνηση στα 24Hz και τον ήχο μέσω HDMI είναι ουσιαστικά.

Δεν ξέρω αν θα βελτιωθεί με καλύτερους drivers, αλλά το βλέπω πολύ δύσκολο.

Εγώ προσπαθώ να σου τονίσω ότι το G45 ξεκινά με πολλά μειονεκτήματα σε σχέση με άλλες λύσεις.

Οπότε διαλέγεις και παίρνεις. Όσο για την γκρίνια, και εσύ θα έπρεπε να γκρινιάζεις που η ιντελ θέλει να σου πουλήσει ακριβότερα κάτι με ελλιπείς οδηγούς και μικρο-προβλήματα στο υλικό (η μη ομαλή αναπαραγωγή 24p είναι σφάλμα υλικού από ότι όλα δείχνουν).

Δεν μπορω να γκρινιαζω οταν ψαχνω ενα πληρες mobo σε μεγεθος miniITX (17x17cm) και η intel ειναι η πρωτη που το δινει... δεν μπορω να στο πω αλλιως! Το 790G δε δινει 7.1 LPCM... και μονο αυτο αξιζει τα 10ευρω παραπανω που ζηταει μια G45 σε σχεση τη ζητουσε στην αρχη μια με 790G...

Οταν εχεις μπροστα σου εναν μονοδρομο... οι επιλογες ειναι... ΜΙΑ!
Απο κει και περα ψαχνεις λυσεις... στην τελικη δινει τα ιδια με ενα 790G στο μεγεθος που θελω και στην καταναλωση που θελω... το να περιμενω κιαλλο για το πχ 890G και ΑΝ θα βγει σε miniITX μου φαινεται απλα σαν παραμυθι...
Στην τελικη και ποτε να μη φτιαξει, με μια μικρη καρτα γραφικων παλι θα εχω αυτο που ψαχνω...

Εβαλα τα link χωρίς να τα διαβάσω με προσοχή, μία απλή ανάγνωση έκανα.

Αυτό που έχω να πώ είναι ότι φτάνει κάποια στιγμή αγανάκτησης με τα προβλήματα και τις λεπτομέρειες που πρέπει να βρεί ένας χρήστης αν θέλει να κάνει ένα σύστημα να δουλεύει σωστά.

Παίζω αυτό το διάστημα με ένα G33, όποτε έχω χρόνο, και όταν λύνω ένα θέμα βγαίνει ένα άλλο. Μια το PowerDVD, άλλωτε το HDCP, την επόμενη το θέμα Repeater, αναβαθμίζω τον Denon ( είχε και η Denon πρόβλημα με τo EDID ), δεν παίζει σωστά αν παρεμβάλω ένα Switcher ( δηλαδή έχουμε 2 repeater ), κάνει η TV overscan off ? ααα κάνει ωραία, και πάει λέγοντας.

Αν και έχω τόση υπομονή που μπορώ να σκάσω γάιδαρο, με τους H/Y έχω περάσει τα 3/4 της ζωής μου και έχω αντιμετωπίσει χιλιάδες προβλημάτων ασυμβατότητας, έρχονται στιγμές που αναρωτιέμαι αν αξίζει τόσο κόπο ώστε να φτάσει κάποιος στο επιθυμητό αποτέλεσμα ( αν φτάσει ).

Γιατί να είμαστε μέσα στα γρανάζια του marketing καί των διαφόρων παρανοϊκών συστημάτων προστασίας χωρίς τελικά να παίρνουμε αυτό για το οποίο πληρώνουμε ?

Αν μη τι άλλο θα προτιμούσα να δω στο site ενός από τους κατασκευαστές μια σύνθεση που να είναι δοκιμασμένη και να δουλεύει, αν θα την επιλέξω αυτό ας είναι δικό μου δικαίωμα, αλλά μια σύνθεση που να κάνει ότι λέει ώστε να υπάρχει και ο εύκολος δρόμος.

Γιατί τα γράφω ? έτσι να βγάλω το άχτι μου .......

Δεν έχεις κι άδικο.. με τα pc έτσι είναι, δυστυχώς... και το htpc θέμα και το gpu h264/vc1 acceleration είναι σχετικά νέα φρούτα, στην ουσία beta testers είμαστε όλοι όσοι ασχολούμαστε.. ή συνεχίζεις να παιδεύεσαι με το htpc αλλα έχεις την απειρη παραμετροποίηση του, ή παίρνεις λοιπόν ενα popcorn ή ένα egreat και κινδυνεύεις κάποιο αρχείο να μην το παίζει, να είναι ασύμβατο με κάποια νέα έκδοση του όποιου codec κλπ κλπ..

Μόλις έστησα ένα mini-HTPC με το νέο mobo της Intel DG45ID (http://www.intel.com/products/desktop/motherboards/DG45ID/DG45ID-overview.htm). Στα μείων του mobo το γεγονός ότι δεν έχει IDE σύνδεση (μόνο SATA το οποίο με παίδεψε στο να βρω adaptor για το Slim DVD) ούτε συνδέσεις PS2 για mouse / keyboard (θα μου πειτε τι να τα κάνεις σε ένα HTPC αλλά στο setup με παίδεψε η έλλειψή τους).
Το setup είναι κουτί silverstone ML02, mobo Intel G45ID, cpu Intel Core2Duo 8400, LG Slim DVD.
Η ανάλυση ρυθμίστηκε στα 1920x1080@24 και κλείδωσε κανονικά σε μια Pioneer Kuro 4280 αλλά και σε ένα BenQ W9000. Από τη σύντομη εμπειρία δεν είδα σπασίματα σε αναπαραγωγή Blu-Ray.
Παρόλα αυτά από την HDMI πήρα μόνο Stereo ήχο...
(πάντα όλες οι δοκιμές με τους τελευταίους drivers της Intel)

Παρόλα αυτά από την HDMI πήρα μόνο Stereo ήχο...
(πάντα όλες οι δοκιμές με τους τελευταίους drivers της Intel)

Ηχο που ? Στον AVR ? ή στην TV ?

Ηχο θα πρεπει να μπορείς να πάρεις κανονικά, το έχω κάνει με το G33 και από ότι διάβασα και στο G45 είναι οκ, αλλά θέλει λίγο ψάξιμο.

Ολα είναι θέμα της μ@μακι@ς του HDCP. Αυτοί της Intel έχουν πάει με το "γράμμα" του νόμου και βέβαια έχουν προβλήματα.

Οταν συνδέεις με HDMI το PC στην TV οι driver ζητάνε απο την συσκευή να επιστρέψει της δυνατότητές της. Στις EDID πληροφορίες που στέλνει η TV λέει ότι έχει την δυνατότητα να παίζει stereo και γ'αυτό δεν έχεις άλλες επιλογές. Σε ορισμένους AVR, πχ Denon, οι πληροφορίες αυτές δεν είναι με σωστή κωδικοποίηση με αποτέλεσμα να μην παίζει πάλι σωστά. Η Denon με την αναβάθμιση που έκανε έλυσε αυτό το πρόβλημα.

Γράψε ακριβώς πως έχεις κάνει την σύνδεση. Εγώ αφού έσπασα τα νεύρα μου, μετά την αναβάθμιση του 3808 και εφόσον έβαλα το PC απευθείας σ' αυτόν είδε ότι είχε την δυνατότητα 7.1 καναλιών.

Ρύθμισα την HDMI κάρτα ήχου σε 5.1 κανάλια, μιάς και δεν έχω 7.1, και μετά από αυτό ο AVR δείχνει ΠΑΝΤΑ ότι δέχεται Multi Channel ήχο. Είναι σαν να είναι μόνιμα κλειδωμένη η κάρτα με τον AVR σε πολυκάναλο ήχο. Αν το πρόγραμμα αναπαραγωγής στείλει 2 κανάλια stereo, πχ ο Media Player, ακούς απο τα 2 μπροστινά ηχεία stereo χωρίς όμως να αλλάζει το κλείδωμα μεταξύ AVR και PC.

Για τα 24fps παντού διαβάζω ότι έχει πρόβλημα πάντως.

Η σύνδεση για ήχο έγινε με TV αλλά και με Denon 3808 (χωρίς την αναβάθμιση). Άρα μάλον γι' αυτό φάνηκε να υπάρχουν προβλήματα.
Με τα 24fps δε μου φάνηκε να υπάρχει πρόβλημα αλλά και πάλι ήταν μια σύντομη εμπειρία. Με την πρώτη ευκαιρία θα το τσεκάρω εξαντλητικά.
(Drivers αυτούς που βγήκαν 13/8 και firmware update με το τελευταίο firmware)