ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ NOVA

ΟΚ λοιπόν, πάμε άλλο παράδειγμα.

Το να ζητάς από τη Nova να σου δώσει δωρεάν πρόσβαση για τα ελεύθερα ιδιωτικά και κρατικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, είναι σα να ζητάς από την Χ ιδιωτική κλινική να σε εξυπηρετήσει δωρεάν επειδή το κρατικό νοσοκομείο δε λειτουργεί. Και αντί να κραυγάζεις προς το κράτος που έχει κάνει μπάχαλο το νοσοκομείο, να βρίζεις την ιδιωτική κλινική.

Πως σου φαίνεται αυτό ως παράδειγμα;

Ο καπιταλισμός δεν είναι θεωρία. Είναι σύστημα. Κάθε σύστημα έχει τα αξιώματά του, όπως ακριβώς και στα μαθηματικά ή στη φυσική.
Το βασικό αξίωμα του καπιταλισμού είναι πως είτε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) είτε νομικά πρόσωπα (ΑΕ) έχουν σκοπό το κέρδος. Ειδικά τα νομικά πρόσωπα, λογοδοτούν στους μετόχους τους με βάση το τι κέρδος τους έχουν αποδώσει. Αν παρ' ελπίδα συνδυάζουν μία κοινωνική δραστηριότητα με μεγαλύτερο κέρδος (πχ γιατί έχουν φοροαπαλλαγή), τότε ναι, ασκούν και κοινωνικό έργο.

Ο Καπιταλισμός είναι θεωρία και τίποτε περισσότερο. Σύστημα τον αποκαλούν ΜΟΝΟ όσοι τον εφαρμόζουν (α ρε Μαρξ ... πάντα επίκαιρος είσαι !) ή/και τον επιβάλλουν σε άλλους. Το σύστημα απαιτεί οργάνωση, η οργάνωση απαιτεί λογικό υπόβαθρο (σωστό ή λάθος υπόβαθρο είναι παντελώς αδιάφορο) και το λογικό υπόβαθρο απαιτεί θεωρία. Χωρίς αυτή, το οικοδόμημα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Και δεν είναι μόνο ο καπιταλισμός θεωρία, αλλά και ο κομμουνισμός και ο σοσιαλισμός. Το ότι κάποιοι τις εφάρμοσαν στην πράξη είναι που τις "βάφτισε" συστήματα.

Οσο για το παράδειγμα του νοσοκομείου, ΚΑΘΕ νοσοκομείο για να λειτουργήσει, ανεξάρτητα απο το εμπορικό ή όχι χαρακτήρα του, είναι υποχρεωμένο να είναι προς όφελος όλων αυτών που θα νοσηλευτούν σε αυτό. Κατα συνέπεια ειναι κοινωφελές απο όποια μεριά κι αν ερμηνεύσεις τη λέξη. Κοινωφελές δεν σημαίνει μη επικερδές, σημαίνει προς όφελος του κοινού σύμφωνα με όλα τα λεξικά.

Πάς για άλλο παράδειγμα φοβάμαι ....

Ο Καπιταλισμός είναι θεωρία και τίποτε περισσότερο. Σύστημα τον αποκαλούν ΜΟΝΟ όσοι τον εφαρμόζουν (α ρε Μαρξ ... πάντα επίκαιρος είσαι !) ή/και τον επιβάλλουν σε άλλους. Το σύστημα απαιτεί οργάνωση, η οργάνωση απαιτεί λογικό υπόβαθρο (σωστό ή λάθος υπόβαθρο είναι παντελώς αδιάφορο) και το λογικό υπόβαθρο απαιτεί θεωρία. Χωρίς αυτή, το οικοδόμημα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Και δεν είναι μόνο ο καπιταλισμός θεωρία, αλλά και ο κομμουνισμός και ο σοσιαλισμός. Το ότι κάποιοι τις εφάρμοσαν στην πράξη είναι που τις "βάφτισε" συστήματα.
Επιμένω πως ο καπιταλισμός είναι σύστημα. Δεν τον αποκαλούμε σύστημα επειδή τον εφαρμόζουμε. Είναι σύστημα και τον εφαρμόζουμε. Κάθε σύστημα έχει τα αξιώματά του και τη θεωρία του. Βασικό αξίωμα του καπιταλισμού είναι πως στόχος είναι το κέρδος.

Οσο για το παράδειγμα του νοσοκομείου, ΚΑΘΕ νοσοκομείο για να λειτουργήσει, ανεξάρτητα απο το εμπορικό ή όχι χαρακτήρα του, είναι υποχρεωμένο να είναι προς όφελος όλων αυτών που θα νοσηλευτούν σε αυτό. Κατα συνέπεια ειναι κοινωφελές απο όποια μεριά κι αν ερμηνεύσεις τη λέξη. Κοινωφελές δεν σημαίνει μη επικερδές, σημαίνει προς όφελος του κοινού σύμφωνα με όλα τα λεξικά.

Πάς για άλλο παράδειγμα φοβάμαι ....

Μάλλον δεν έχεις δει πως λειτουργούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία σε καθαρά καπιταλιστικές χώρες (βλέπε ΗΠΑ) και όχι στα ερμαφρόδιτα συστήματα καπιταλισμού και κρατισμού που έχουμε στην Ευρώπη. Το ιδιωτικό νοσοκομείο δεν είναι κοινωφελές. Στις ΗΠΑ τους πετάνε έξω αν δεν έχουν ασφάλεια ή δυνατότητα να πληρώσουν. Αν αυτό είναι στρεβλό και απαράδεκτο, είναι ένα άλλο θέμα. Όμως το παράδειγμα ισχύει.

Επιμένω πως ο καπιταλισμός είναι σύστημα. Δεν τον αποκαλούμε σύστημα επειδή τον εφαρμόζουμε. Είναι σύστημα και τον εφαρμόζουμε. Κάθε σύστημα έχει τα αξιώματά του και τη θεωρία του. Βασικό αξίωμα του καπιταλισμού είναι πως στόχος είναι το κέρδος.

Μάλλον δεν έχεις δει πως λειτουργούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία σε καθαρά καπιταλιστικές χώρες (βλέπε ΗΠΑ) και όχι στα ερμαφρόδιτα συστήματα καπιταλισμού και κρατισμού που έχουμε στην Ευρώπη. Το ιδιωτικό νοσοκομείο δεν είναι κοινωφελές. Στις ΗΠΑ τους πετάνε έξω αν δεν έχουν ασφάλεια ή δυνατότητα να πληρώσουν. Αν αυτό είναι στρεβλό και απαράδεκτο, είναι ένα άλλο θέμα. Όμως το παράδειγμα ισχύει.

'Εζησα 11 συναπτά έτη στην Αγγλία ... Και έχω επισκεφθεί πολλάκις τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά ΔΕΝ συζητάμε για τις ΗΠΑ. Στα καθ' ημάς έχεις παράδειγμα ? Οι ΗΠΑ (έστω και λόγω απόστασης) δεν είναι απτό παράδειγμα. Ζούμε εδώ, όχι στις ΗΠΑ ...

Όσο και να επιμένεις, "σύστημα" τον κάνει ή χρήση. Αν κανείς δεν τον εφαρμόσει είναι απλώς θεωρία !

Αξίωμα είναι αυτο που αναγκαστικά και σε παγκόσμια/συμπαντική κλίμακα αποδέχεσαι ως γεγονός, επειδή αδυνατείς και να αποδείξεις την ορθότητά του ΚΑΙ να το απορρίψεις καθ' οιονδήποτε τρόπο.

Επειδή λοιπόν πάντα υπάρχει και η άλλη αντικρουόμενη θεωρία δεν υπάρχει "αξίωμα" που να μπορεί να σταθεί.
Αλλά επειδή είναι λογικό να επιμένεις, τα οικονομικά είναι επιστήμη ? Η απάντηση στο ερώτημα θα απαντήσει μόνη της αν ο Καπιταλισμός είναι θεωρία ή σύστημα και αν έχει αξιώματα ή όχι !

Last edited:
Παιδιά κουράσατε !!
Όποιος θέλει και μπορεί την αγοράζει, ελεύθερη αγορά είναι !!
Για εμένα μόνο το Ελληνικό πρωτάθλημα αξίζει, αλλά το να δώσεις 50 euro για αυτό το θεωρώ πολλά !

αν πας 2 φορες το μηνα στο γηπεδο θα πληρωσεις λιγοτερα?? ;)

αν πας 2 φορες το μηνα στο γηπεδο θα πληρωσεις λιγοτερα?? ;)

Στο γήπεδο δεν πληρώνω ευτυχώς ! :rolleyes:
Με την υπάρχουσα καφρίλα προτιμώ να πάω σε μια κεφετέρια να το δω ή να μαζευτούμε παρέα σε κανά σπίτι !
Πίστεψε με μου βγαίνει φτηνότερα. :fahne90:

Και εγω δεν πηγαινω στο γηπεδο:D.. αλλα πληρωνω Νοβα :D σιγουρα την θεωρω και εγω ακριβη αλλα ειναι οπως το δει κανεις.. εγω εχω διαλεξει αυτο το δρομο πλεον..ειμαι του καναπε με φιλους και εγω και παρεα στο σπιτι

Θα προτιμούσα να υπάρχει δυνατότητα PPV όπως αναφέρθηκε από κάποιον.

Εγώ θα το πήγαινα ένα βήμα παραπέρα ... ΚΑΙ στις ταινίες ! Αν αντί να περιμένεις 6 μήνες (το ελάχιστο) για να δείς την ταινία που παίζεται αυτή τη στιγμή στις αίθουσες κινηματογράφου, να μπορείς με 3 Ευρώ να την δείς σε PPV μόλις αυτή σταματήσει να προβάλλεται στις αίθουσες...

Όσο και να επιμένεις, "σύστημα" τον κάνει ή χρήση. Αν κανείς δεν τον εφαρμόσει είναι απλώς θεωρία !

Αξίωμα είναι αυτο που αναγκαστικά και σε παγκόσμια/συμπαντική κλίμακα αποδέχεσαι ως γεγονός, επειδή αδυνατείς και να αποδείξεις την ορθότητά του ΚΑΙ να το απορρίψεις καθ' οιονδήποτε τρόπο.

Επειδή λοιπόν πάντα υπάρχει και η άλλη αντικρουόμενη θεωρία δεν υπάρχει "αξίωμα" που να μπορεί να σταθεί.
Αλλά επειδή είναι λογικό να επιμένεις, τα οικονομικά είναι επιστήμη ? Η απάντηση στο ερώτημα θα απαντήσει μόνη της αν ο Καπιταλισμός είναι θεωρία ή σύστημα και αν έχει αξιώματα ή όχι !

Αξίωμα δεν είναι "αυτο που αναγκαστικά και σε παγκόσμια/συμπαντική κλίμακα αποδέχεσαι ως γεγονός, επειδή αδυνατείς και να αποδείξεις την ορθότητά του ΚΑΙ να το απορρίψεις καθ' οιονδήποτε τρόπο.". Αξίωμα είναι αυτό πάνω στο οποίο βασίζεται ένα σύστημα. Η άλγεβρα έχει αξιώματα, όχι γιατί δε μπορούμε να τα αποδείξουμε αλλά γιατί κάπου πρέπει να υπάρχει μία αρχή. Πχ α+β = β+α είναι αξίωμα (προσεταιριστικός νόμος).

Το αξίωμα λοιπόν του καπιταλισμού ως σύστημα είναι πως την οικονομία κινεί η επιθυμία για κέρδος. Πάνω σε αυτό το αξίωμα στηρίζονται διάφορες θεωρίες του καπιταλισμού, πχ η ανάγκη για συνεχή ανάπτυξη (συνεχή αύξηση του παραγόμενου πλούτου).

Τα οικονομικά είναι επιστήμη, γι' αυτό άλλωστε υπάρχει "Οικονομικό Πανεπιστήμιο".

Το PPV δεν συμφέρει τους κυρίους της νοβα γιατι θα πληρώνονται μόνο για τα ελάχιστα προγράμματά τους που αξίζουν....Πχ 2 ματς το μήνα και κανα-δυο ταινίες καινούριες.....

Εννοείται πως αν υπήρχε PPV χωρίς πάγιο θα είχα και εγώ νοβα..

'Εζησα 11 συναπτά έτη στην Αγγλία ... Και έχω επισκεφθεί πολλάκις τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά ΔΕΝ συζητάμε για τις ΗΠΑ. Στα καθ' ημάς έχεις παράδειγμα ? Οι ΗΠΑ (έστω και λόγω απόστασης) δεν είναι απτό παράδειγμα. Ζούμε εδώ, όχι στις ΗΠΑ ...

Δηλαδή το παράδειγμά μου είναι άκυρο επειδή δε συζητάμε για ΗΠΑ; Δε το νομίζω. Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, τώρα αν δε σε συμφέρει να το σχολιάσεις επειδή καταρρίπτει τη θέση σου αυτό είναι άλλο θέμα.

Άλλο παράδειγμα: Το να ζητάς από τη Nova να σου δώσει δωρεάν τα κρατικά και ιδιωτικά επίγεια κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας αντί να διαμαρτύρεσαι στο κράτος, είναι σα να ζητάς από το φροντιστήριο να σου κάνει δωρεάν μαθήματα επειδή το σχολείο που στέλνεις το παιδί σου δε λειτουργεί σωστά ή και καθόλου.

ΥΓ: μπορώ να συνεχίσω επ' άπειρο, γιατί είναι άπειρα τα παραδείγματα όπου το κράτος δε προσφέρει αυτό που θα έπρεπε να προσφέρει.

Last edited:
Το PPV δεν συμφέρει τους κυρίους της νοβα γιατι θα πληρώνονται μόνο για τα ελάχιστα προγράμματά τους που αξίζουν....Πχ 2 ματς το μήνα και κανα-δυο ταινίες καινούριες.....

Εννοείται πως αν υπήρχε PPV χωρίς πάγιο θα είχα και εγώ νοβα..

Δεν είμαι σίγουρος ότι δε τους συμφέρει. Αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι ακριβώς PPV. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να υπάρχει ένα full pack με 2 ή 3 αθλητικά κανάλια, που θα μεταδίδει ένα ή δύο αγώνες του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, 1 ή 2 αγώνες του CL κτλ. Αυτό θα μπορούσε να κοστίζει 30 ευρώ (αντί για 60). Και μετά να υπάρχει δυνατότητα για πακέτο αγώνων ανά ομάδα (θέλω όλους τους αγώνες πχ της ΑΕΚ για 100 ευρώ το χρόνο, 3 ευρώ περίπου τον αγώνα). Ή θέλω το πακέτο όλου του πρωταθλήματος με όλους τους αγώνες με 500 ευρώ το χρόνο. Αντίστοιχα και για τα υπόλοιπα πρωταθλήματα, champions league κτλ. Έτσι θα μειωθεί το full pack και θα είναι πιο προσιτό, ενώ τα υπέρογκα τηλεοπτικά δικαιώματα για το ελληνικό πρωτάθλημα θα τα πληρώσουν αυτοί που πραγματικά το θέλουν. Και στην τελική, αν δε βγάλει τα λεφτά της από το ελληνικό πρωτάθλημα, αυτό θα σημαίνει πως δε χρειάζεται να δίνει τόσα χρήματα στις ομάδες.

Δυστυχώς η Nova απευθύνεται κυρίως στους φανατικούς του ποδοσφαίρου και των αθλητικών και αναγκάζει όλους τους συνδρομητές να πληρώνουν το τίμημα αυτών των δικαιωμάτων.

Απάντηση: Re: ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ NOVA

Δυστυχώς η Nova απευθύνεται κυρίως στους φανατικούς του ποδοσφαίρου και των αθλητικών και αναγκάζει όλους τους συνδρομητές να πληρώνουν το τίμημα αυτών των δικαιωμάτων.
Επιτελους βρε το πες.......:SFGSFGSF:

Αξίωμα δεν είναι "αυτο που αναγκαστικά και σε παγκόσμια/συμπαντική κλίμακα αποδέχεσαι ως γεγονός, επειδή αδυνατείς και να αποδείξεις την ορθότητά του ΚΑΙ να το απορρίψεις καθ' οιονδήποτε τρόπο.". Αξίωμα είναι αυτό πάνω στο οποίο βασίζεται ένα σύστημα. Η άλγεβρα έχει αξιώματα, όχι γιατί δε μπορούμε να τα αποδείξουμε αλλά γιατί κάπου πρέπει να υπάρχει μία αρχή. Πχ α+β = β+α είναι αξίωμα (προσεταιριστικός νόμος).

Το αξίωμα λοιπόν του καπιταλισμού ως σύστημα είναι πως την οικονομία κινεί η επιθυμία για κέρδος. Πάνω σε αυτό το αξίωμα στηρίζονται διάφορες θεωρίες του καπιταλισμού, πχ η ανάγκη για συνεχή ανάπτυξη (συνεχή αύξηση του παραγόμενου πλούτου).

Τα οικονομικά είναι επιστήμη, γι' αυτό άλλωστε υπάρχει "Οικονομικό Πανεπιστήμιο".

α+β = β+α δεν είναι η προσεταιριστική αλλά η αντιμεταθετική ιδιότητα.
Αυτή η ιδιότητα λοιπόν (δεν είναι νόμος) ισχύει μόνο για κάποιες απο τις δυαδικές πράξεις. Επίσης το σημείο της πρόσθεσης ΔΕΝ έχει παντού την ίδια σημειολογία. Αυτό που γράφεις ισχύει μόνο για την "συνήθη" πρόσθεση στο "συνηθισμένο" σύνολο των πραγματικών αριθμών. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΩΜΑ.

Βρες όποιο βιβλίο σχετικό με Αλγεβρικές δομές, (ομάδες, δακτύλιους, χώρους) για να επαληθεύσεις την ορθότητα των γραφομένων μου.

Δεν υπάρχει αξίωμα σε θεωρίες. Αυτό που λες εσυ και πρεσβεύεις στα Ελληνικά ονομάζεται "αρχές" και δέν είναι εχει αυταπόδεικτο, πολλώ δε μάλλον δεν έχει το "αλάθητο". Και με δεδομένο οτι εσφαλμένο αξίωμα ΔΕΝ είναι αξίωμα, δια της εις άτοπον απαγωγής (λατινιστί Reductio Ad Absurdum ή RAA στην μαθηματική λογική) συμπεραίνεται εύκολα οτι οι θεωρίες ΔΕΝ έχουν αξιώματα.

Και επειδή αν ανοίξεις οποιοδήποτε σοβαρό βιβλίο Κοινωνιολογίας θα δείς οτι ή έννοια του Συστήματος άπτεται της εφαρμογής και μόνον, ο καπιταλισμός δεν είναι σύστημα.

Αν μπορείς να θυμηθείς λίγο πίσω χρονικά στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, γινόταν λόγος για τον "τρίτο δρομο προς το σοσιαλισμο". Και μόνο ο πλουραλισμός των "δρόμων" αρκεί για να καταλάβεις οτι η θεωρία είναι μια και τα συστήματα πολλά, ανάλογα με το ποιόν δρόμο παίρνεις.

Οσο δεν για το αν τα οικονομικά είναι επιστήμη όντως ή εντάσσεται στις επιστήμες χατιρικώς, καλόν είναι να ανατρέξεις 150 χρόνια πίσω (αλλά και μέχρι τον Ομηρο να φτάσεις το ίδιο θα συναντήσεις) και να διαβάσεις περι οικονομικών θεωριών και θεωρήσεων.

Εγω θα μπορούσα να βαφτίσω το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τρελλοκομείο. Αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα οτι έιναι έτσι....

Λυπούμαι που σου βάζω πολλά για διάβασμα, αλλά έχω απαιτήσεις απο τους συνομιλητές μου ...

Last edited:
Δηλαδή το παράδειγμά μου είναι άκυρο επειδή δε συζητάμε για ΗΠΑ; Δε το νομίζω. Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, τώρα αν δε σε συμφέρει να το σχολιάσεις επειδή καταρρίπτει τη θέση σου αυτό είναι άλλο θέμα.

Άλλο παράδειγμα: Το να ζητάς από τη Nova να σου δώσει δωρεάν τα κρατικά και ιδιωτικά επίγεια κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας αντί να διαμαρτύρεσαι στο κράτος, είναι σα να ζητάς από το φροντιστήριο να σου κάνει δωρεάν μαθήματα επειδή το σχολείο που στέλνεις το παιδί σου δε λειτουργεί σωστά ή και καθόλου.

ΥΓ: μπορώ να συνεχίσω επ' άπειρο, γιατί είναι άπειρα τα παραδείγματα όπου το κράτος δε προσφέρει αυτό που θα έπρεπε να προσφέρει.

Κανεις λάθος και στο παράδειγμα με το σχολείο. Τα σχολεία χωρίζονται σε ιδιωτικά και δημόσια και εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα. τα φροντιστήρια δεν είναι μέλη του εκπαιδευτικού συστήματος, μαλιστα πολλοί τα βαφτίζουν "παραπαιδεία" (χωρις αυτό να σημαίνει οτι το ασπάζομαι κιόλας επειδή το λέω). Ανόμοιοι χώροι, ατυχές το παράδειγμα.... Αλλο ???

Οσο δε για τις ΗΠΑ, δεν καταρρίπτει καμμία θέση, γιατί απλά δεν αποτελεί μέρος της συζήτησης. Εδώ συζητάμε για τα καλώς και κακώς κείμενα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Κράτους και των εταιρειών που εδρεύουν στην Ελλάδα και αποκομίζουν κέρδη απο την Ελλάδα. Οσο για το άν με συμφέρει, πέραν του ότι με μειώνει ως συνομιλητή δεν νομίζω να σου έχω δώσει το δικαίωμα να με κατηγορείς ως "συμφεροντολόγο". Οπου έχεις δίκιο, στο δίνω. Οπου δεν έχεις στο αποδεικνύω ...

Κανεις λάθος και στο παράδειγμα με το σχολείο. Τα σχολεία χωρίζονται σε ιδιωτικά και δημόσια και εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα. τα φροντιστήρια δεν είναι μέλη του εκπαιδευτικού συστήματος, μαλιστα πολλοί τα βαφτίζουν "παραπαιδεία" (χωρις αυτό να σημαίνει οτι το ασπάζομαι κιόλας επειδή το λέω). Ανόμοιοι χώροι, ατυχές το παράδειγμα.... Αλλο ???

Και η συνδρομητική τηλεόραση δεν είναι μέλος του συστήματος ελεύθερων τηλεοπτικών καναλιών. Αλλά από αυτή ζητάς να σου παρέχει δωρεάν υπηρεσίες που θα έπρεπε να σου παρέχει αλλά δε σου παρέχει το κράτος. Είναι ακριβώς το ίδιο.

Οσο δε για τις ΗΠΑ, δεν καταρρίπτει καμμία θέση, γιατί απλά δεν αποτελεί μέρος της συζήτησης. Εδώ συζητάμε για τα καλώς και κακώς κείμενα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Κράτους και των εταιρειών που εδρεύουν στην Ελλάδα και αποκομίζουν κέρδη απο την Ελλάδα. Οσο για το άν με συμφέρει, πέραν του ότι με μειώνει ως συνομιλητή δεν νομίζω να σου έχω δώσει το δικαίωμα να με κατηγορείς ως "συμφεροντολόγο". Οπου έχεις δίκιο, στο δίνω. Οπου δεν έχεις στο αποδεικνύω ...

Παράδειγμα μπορώ να φέρω από όποια χώρα του κόσμου θέλω. Το παράδειγμα χρησιμοποιείται για να δείξει το άτοπο να ζητάς από μία ιδιωτική επιχείρηση να σου δώσει δωρεάν υπηρεσίες που θα έπρεπε να σου τις δίνει το κράτος. Τέτοιο παράδειγμα ήταν και του υδραυλικού, και του ιδιωτικού νοσοκομείου και των φροντιστηρίων. Φυσικά έχεις κάθε δικαίωμα να προσπαθείς να αποδομείς επί του τύπου τα επιχειρήματα και να μη βλέπεις την ουσία, όπου ουσία είναι πως δε μπορείς να ζητάς δωρεάν υπηρεσίες από ένα ιδιώτη επειδή το κράτος έχει αποτύχει στο ρόλο του.