Νέα Sony RX100 mkII !!!

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
21,820
Αθήνα
Κάνοντας την έκπληξη για όσους δεν την ξέρουν καλά, η Sony έβγαλε μόλις ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία της RX100 την δεύτερη εκδοχή της, ονομάζοντάς την απλά mkII:

ZUR_BEAUTY-s.jpgZUR_LCDTILT.jpg

ZUR_I_vs_II_TOP-s.jpg

(photos from imaging resource)

Οι εμφανείς διαφορές όπως βλέπετε είναι αφενός η ύπαρξη hot shoe πολλαπλών λειτουργιών, που παίρνει EVF, flash, εξωτερικό μικρόφωνο, εξωτερική οθόνη LCD (και βλέπουμε), και αφετέρου η ανακλινόμενη οθόνη. Το άλλο μισό της ιστορίας είναι μέσα στην μηχανή, και λέγεται αισθητήρας BSI-CMOS 1" 20mp με κέρδος ένα στοπ στα σκοτάδια, κατά την εταιρεία - αλλά και όπως φαίνεται από τα πρώτα δείγματα. Υποστηρίζεται πλέον wi fi, NFC το οποίο σημαίνει ότι θα μπορείς να την χειριστείς μέσω smartphone, tablet ή ότι τέλος πάντων είναι συμβατό, και η θύρα USB έγινε Multi Terminal οπότε παίρνει remote control. Το HD video μπορεί να συγχρονίζεται πλέον στα 24fps. Άλλες βελτιώσεις αφορούν τον χειρισμό, όπως η δυνατότητα εύκολης επιλογής προκαθορισμένων "εστιακών αποστάσεων" μέσω του δακτύλιου στα 28,35,50,70,100mm (το οποίο ελπίζω να περάσει και σtην "παλιά" μέσω firmware), και διάφορα αξεσουάρ όπως σετ φίλτρων, grip κ.λ.π.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι η mkII ΔΕΝ αντικαθιστά την σκέτη RX, αλλά θα κυκλοφορούν παράλληλα. Λογικό μια και η τιμή της νέας θα είναι στα 750$, ενώ το τωρινό μοντέλο παίζει ήδη αρκετά πιο κάτω...

Περισσότερα μαζί με πολλά δείγματα εδώ: http://www.imaging-resource.com/PRODS/sony-rx100-ii/sony-rx100-iiA.HTM

φαντάζομαι ότι ο Γιάννης θα την παραγγείλει άμεσα, επομένως θα έχουμε σύντομα εντυπώσεις του.

Πάντως η sony ξέρει να ακούει. Μπράβο της!!! πολύ ώριμο προιόν και προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ναι περιμένω κι εγώ τον "almost beta tester" μας, κι αν οι εντυπώσεις του είναι ενθουσιώδεις, βλέπω να βάζω αγγελία... :jester:

Oντως.. Αν το τρέχον μοντέλο κατέβει δε κάτω από τα 500 Ευρώ, τότε είναι μάλλον ευκαιρία
Αν δεν ήθελα άμεσα να ταΐσω το nikon σύστημα, μάλλον εγώ θα την χτύπαγα πρώτος (..)

ναι αλλα κοντά στα 750 Ευρω προσεγγίζει ή και υπερβαίνει τις Nex. Θα επαιρνε καποιος την RX100 εναντι της 5R λογω μεγεθους αραγε?

Ναι περιμένω κι εγώ τον "almost beta tester" μας, κι αν οι εντυπώσεις του είναι ενθουσιώδεις, βλέπω να βάζω αγγελία... :jester:

Δεν χρειαζεται να βαλεις αγγελια, απλα φερτην στο γραφειο ... :earmuffs:

Ειναι η μονη εταιρια που πραγματικα ψαχνεται.
Ειδικα οι δυο μεγαλες την καινοτομια την εχουν βγαλει απο το λεξιλογιο τους, και πανε με μικρα βηματακια κοιταζοντας τι γινεται διπλα και οχι μπροστα...

πωλειται Olympus XZ2 , σε αριστη κατασταση !!! :grinning-smiley-043

ΥΓ… με χαλανε λιγο τα 28mm (θα ηθελα 24mm στο wide) και κυριως με χαλαει το διαφραγμα στο tele end.

Last edited:
όχι μόνο της 5r αλλά πλησιάζει επικίνδυνα την nex6 που έχει και το viewfinder. Αλλά δίνει άλλο νόημα στη φορητότητα. Σε άλλο φόρουμ (ηλεκτρονικών όχι φωτογραφικό) έγινε αυτή η συζήτηση και η απάντηση κάποιου που λέει ότι πάει για προπαραγγελία (το κάνει συχνά αυτό) ήταν :"ναι αλλά η rx100 είνι 20 μέγα, ενώ η 5r μόνο 16". Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Επειδή το έχω παλέψει πολύ το θέμα φορητότητα, μπορεί οι διαφορές να φαίνονται μικρές αλλά πρακτικά οι μεν μπαίνουν σε τσέπη παντελονιού, οι δε όχι. Αν αυτό είναι αδιάφορο, δεν υπάρχει λόγος να πληρώσεις ΚΑΙ να συμβιβαστείς, αλλιώς είναι μονόδρομος...

νομιζω πως οποιος μπορει να εκμεταλλευτεί τις ικανοτητες της nex6 σε παραμετροποιηση της ληψης δεν εχει κανενα λογο να παρει την RX100. Και το αναποδο οποιος δεν καταλαβαινει τι παραπανω προσφερει η 6 θα πρεπει να παρει την 100. Το μεγεθος δεν θεωρω οτι ειναι τοσο μεγαλος παραγοντας για το θεμα μεταφορας αφου δεν μπορω να φανταστω οτι δεν θα εχεις μια θηκη με την οποια θα κουβαλας τη μηχανη, οποτε οι οποιες διαφορες αρχιζουν και εξαλείφονται. Μην σου πω οτι και η Pentax K5 που έχω δεν ειναι και πολυ μεγαλη εν τελει..

To EVF ειναι στην συσκευασια η το περνεις ξεχωριστα; Μην ξεχναμε οτι η NEX-6 το εχει πανω το EVF και εχει ελευθερη την θεση για φλας.

Παίδες μην επαναλαμβανόμαστε... Είναι θέμα προσέγγισης, και είναι σχετικά απλή η διαδικασία. Έχοντας στο μυαλό και την τσέπη σου βάζεις την - πρακτική , όχι θεωρητική - ερώτηση στον εαυτό σου:
- Αν μπορούσα να έχω μόνο μια μηχανή ποια θα ήταν?
- Μετά πας και την αγοράζεις.
- Αν περισσέψει τίποτα, συνεχίζεις.

Συμβιβασμούς κάνεις πάντα, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος, με την προϋπόθεση να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου :cool4:

Edit: Λευτέρη αν ήταν και το EVF στην συσκευασία θα την είχα παραγγείλει ήδη...

συμφωνω στην τοποθετηση του φιλου cacau. Το θεμα ειναι οτι οι μηχανες τυπου RX100 για ολους εμας τους χρονια χομπιστες προοριζεται ως 2η μηχανη που καποιος αγοραζει για να εχει ευκολια μεταφορας γιατι για πρωτη δεν θα εμπαινε καν στην εξισωση. Και η ερωτηση ειναι, για τα λεφτα που κανει το μεγεθος της ειναι τοσο μεγαλος παραγοντας επιλογης ωστε να παραβλεψεις οτι εχει 3 φορες μικροτερο αισθητηρα απο τις Nex που κι αυτες "μικρες" θεωρουνται?

Απάντηση: Re: Νέα Sony RX100 mkII !!!

Παίδες μην επαναλαμβανόμαστε... Είναι θέμα προσέγγισης, και είναι σχετικά απλή η διαδικασία. Έχοντας στο μυαλό και την τσέπη σου βάζεις την - πρακτική , όχι θεωρητική - ερώτηση στον εαυτό σου:
- Αν μπορούσα να έχω μόνο μια μηχανή ποια θα ήταν?
- Μετά πας και την αγοράζεις.
- Αν περισσέψει τίποτα, συνεχίζεις.

Συμβιβασμούς κάνεις πάντα, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος, με την προϋπόθεση να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου :cool4:

Edit: Λευτέρη αν ήταν και το EVF στην συσκευασία θα την είχα παραγγείλει ήδη...

Αν δεν κανω λαθος εχεις την πρωτη.

συμφωνω στην τοποθετηση του φιλου cacau. Το θεμα ειναι οτι οι μηχανες τυπου RX100 για ολους εμας τους χρονια χομπιστες προοριζεται ως 2η μηχανη που καποιος αγοραζει για να εχει ευκολια μεταφορας γιατι για πρωτη δεν θα εμπαινε καν στην εξισωση. Και η ερωτηση ειναι, για τα λεφτα που κανει το μεγεθος της ειναι τοσο μεγαλος παραγοντας επιλογης ωστε να παραβλεψεις οτι εχει 3 φορες μικροτερο αισθητηρα απο τις Nex που κι αυτες "μικρες" θεωρουνται?

Ως χομπίστας η πρώτη μηχανή μου είναι αυτή που μπορώ να έχω πάντα μαζί μου, και να μην "χτυπάει στο μάτι". Οπότε οι compact τσέπης και όχι τύπου G15 ή άλλες "άγριες" και "επαγγελματικές" εμφανισιακά. Αυτές συνήθως τις αγοράζω καινούριες και είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί (κατά την δική μου - ιδιότροπη - αν θέλετε οπτική γωνία). Οι υπόλοιπες συνήθως αγοράζονται "2ο χέρι", από φίλους ή μαγαζιά με κάποια αξιοπιστία. Οι δύο Olympus μου είναι μεταχειρισμένες, όπως και 2-3 φακοί, το "καλό" φλας κ.λ.π. Δουλεύει και στην πράξη, γιατί οι "μικρές" μου τραβάνε το 70%+ των φωτογραφιών που βγάζω, παρότι με τις "μεγάλες" τα καρέ σχεδόν πάντα επαναλαμβάνονται 3-4 φορές με διαφορετικές ρυθμίσεις.

Λευτέρη, ναι έχω την RX100 και αν είχε καλύτερο jpeg, οι Oly θα είχαν πιάσει σκόνη. Αστειεύομαι φυσικά, αλλά...

Μονο εμενα δεν βολευει η touch οθονη; Στην NEX-5 που ειναι touch δεν την εχω δουλεψει ποτε!

Με βολεύει πολύ στην xz 2
Ίσως επειδή είμαι αρχάριος...

Πάντως οι πιο έμπειροι εδώ την αξιολογούν σαν σοβαρή αναβάθμιση της RX100 αλλά νομίζω ότι όλα θα κριθούν στην τιμή.

Last edited: