Νέο hi-fi σύστημα, ιδέες

kakaror

New member
24 February 2026
6
Καλησπέρα σε όλα τα μέλη του φόρουμ, απανταχού.

Μετά από πολλά χρόνια, αποφάσισα δειλά δειλά να κάνω το βήμα για να χτίσω το δικό μου hi-fi σποτ, για να απολαμβάνω μουσική σαν άνθρωπος, όπως έκανα πιτσιρικάς και να φύγω, επιτέλους, απο το ψηφιακό φορμάτ.
Οπότε, θα ήθελα τις ιδέες σας για την καρδιά του συστήματος, καθώς απέχω χρόνια απο το άθλημα και δεν έχω μεγάλη ιδέα τι παίζει απο μάρκες, αξιοπιστία, ποιότητες κτλ.
Το μόνο που έχω καταλήξει, είναι, ίσως το πικάπ, όπου μάλλον θα πάω σε κάποιο Rega.
Τα υπόλοιπα είναι απόλυτα ανοικτά προς συζήτηση. Μπάτζετ, όχι κάτι ακραίο, προφανώς.
Αυτά τα λίγα, προς το παρόν.

Αν δεν έχεις δίσκους μην ασχοληθείς με πικάπ. Έχει πέσει πολλή εκμετάλλευση τα τελευταία χρόνια.
Έχω κάμια 50αριά δικούς μου και μερικούς παλιούς που μου έχει δώσει ένας θείος μου. Εκμετάλλευση λες στην αγοραπωλησία, σωστά;

Δεν δίνεις μια εικόνα για το budget και τι χρειάζεσαι από μηχανήματα;

Πλήρες σετ; (Ηχεία, Ενισχυτή, Πηγή, Πικάπ, Καλώδια, Ρακ/έπιπλο);
Μόνο καινούργια; Δέχεσαι και μεταχειρισμένα;
Ο χώρος σου; (διαστάσεις Μ*Π*Υ), επιθυμητή θέση ακρόασης (απόσταση ηχείων με θέση ακρόασης);

Δεν δίνεις μια εικόνα για το budget και τι χρειάζεσαι από μηχανήματα;

Πλήρες σετ; (Ηχεία, Ενισχυτή, Πηγή, Πικάπ, Καλώδια, Ρακ/έπιπλο);
Μόνο καινούργια; Δέχεσαι και μεταχειρισμένα;
Ο χώρος σου; (διαστάσεις Μ*Π*Υ), επιθυμητή θέση ακρόασης (απόσταση ηχείων με θέση ακρόασης);
Σε πρώ τη φάση, έλεγα για κάνα 1.500 για ηχεία, πικάπ και ενισχυτή. Διαστάσεις δωματίου 5 μέτρα μήκος, πλάτος κάνα δυόμιση, τρια ύψος.
Δε θα με χαλούσε κάτι σε μεταχειρισμένο, δεδομένης της κατάστασής του, πάντα.

Σε πρώ τη φάση, έλεγα για κάνα 1.500 για ηχεία, πικάπ και ενισχυτή. Διαστάσεις δωματίου 5 μέτρα μήκος, πλάτος κάνα δυόμιση, τρια ύψος.
Δε θα με χαλούσε κάτι σε μεταχειρισμένο, δεδομένης της κατάστασής του, πάντα.
Άρα αφού το μπάτζετ είναι 1500 ευρώ για Πικάπ, ενισχυτή, Ηχεία, θες να βρούμε προτάσεις καινούργιων η μεταχειρισμένων μηχανημάτων;
Σύμφωνα με το μπάτζετ σου πάνε για 500 ευρώ η κάθε συσκευή χωρίς καλώδια διασύνδεσης και ηχείων..
Αν μπουν και καλώδια πας για 350-400 ευρώ το κάθε μηχάνημα..
Σε καινούργια μηχανήματα όπως καταλαβαίνεις δεν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον, μάλλον τα μεταχειρισμένα είναι μονόδρομος..
Επίσης τα ηχεία αναγκαστικά θα είναι μικρά σε μέγεθος..

• Like
Reactions: kakaror
Σε αυτό το budget είσαι πολύ στριμωγμένος και το πικάπ θα είναι δυστυχώς κατώτατου entry level με ότι αυτό συνεπάγεται (απογοήτευση).

• Sad
Εγω θα προτεινω οπως παντα, συμφωνα με την ερωτηση και περιπου το μπατζετ.

Πικαπ REGA PLANAR1/BIAS
Phono FOSI X5
Ηχεια Wharfedale D330
Καλωδιο ηχειων QED 79

Τα πιο πανω με προσεκτικη αγορα κοστιζουν γυρω στα 1100/1150 ευρω καινουργια.

Με κατι πανω απο τα 1500 στο συνολο (να φτασεις δηλαδη γυρω στα 1650) , βρισκεις και εναν ενισχυτη της επιλογης σου.
Για το χωρο που περιγραφεις, μια χαρα θα ακους.

• Like
  • Love
Reactions: Sonorus and kakaror
Εδώ στις αγγελίες υπάρχουν τα Elac dbr62 στα 350!ευρώ.
Πολύ ωραίο ηχείο..
Για Πικάπ θα έλεγα κάποιο με ανάρτηση, σε λίγα λεφτά 150 ευρώ θα κοίταζα για Dual 505..
Στα 300-350 θα κοίταζα για Thorens TD 160, υπάρχουν μεταχειρισμένα..
Phono θα έπαιρνα κάποιο της Fosi, παίζουν μια χαρά για αυτό που ψάχνεις..
Τα υπόλοιπα λεφτά ρίξε τα σε ενισχυτή και κάποια καλώδια..
Μια χαρά θα ακούσεις την μουσική σου με αυτά..

Αρχικά, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όποιον σπατάλησε χρόνο και γνώση για να απαντήσει και τα λαμβάνω όλα υπόψιν μου.
Ένα σημερινό update, είναι πως ένα φιλαράκι μου αλλάζει πικάπ, και θα μου δώσει ένα Rega Planar 2, στα 200 ευρώ. Καλό νέο, τηρουμένων των αναλογιών, σε αυτή τη φάση. Κάτι που μου δίνει περισσότερο χώρο να κινηθώ για ενισχυτή, ηχεία κτλ.

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC
Αρχικά, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όποιον σπατάλησε χρόνο και γνώση για να απαντήσει και τα λαμβάνω όλα υπόψιν μου.
Ένα σημερινό update, είναι πως ένα φιλαράκι μου αλλάζει πικάπ, και θα μου δώσει ένα Rega Planar 2, στα 200 ευρώ. Καλό νέο, τηρουμένων των αναλογιών, σε αυτή τη φάση. Κάτι που μου δίνει περισσότερο χώρο για να κινηθώ για ενίσχυση, ηχεία κτλ.
Άρα παίρνεις το Planar 2 με 200 ευρώ, πάρε και τα ELAC που ανέφερα πιο πριν με 350 ευρώ και σου μένουν σχεδόν 1000 ευρώ για να πάρεις ενισχυτή, βάσεις ηχείων (βρίσκεις εύκολα μεταχειρισμένες, μεταλλικές κατά προτίμηση), και καλώδια, + ένα phono της Fosi...
Άνετα σε καλύπτει το μπάτζετ σου για όλα..

• Like
Άρα παίρνεις το Planar 2 με 200 ευρώ, πάρε και τα ELAC που ανέφερα πιο πριν με 350 ευρώ και σου μένουν σχεδόν 1000 ευρώ για να πάρεις ενισχυτή, βάσεις ηχείων (βρίσκεις εύκολα μεταχειρισμένες, μεταλλικές κατά προτίμηση), και καλώδια, + ένα phono της Fosi...
Άνετα σε καλύπτει το μπάτζετ σου για όλα..
Νομίζω πως αξίζει να ρίξω τα χρήματα στον ενισχυτή, ναι. Ειδικά με το "δώρο" του φίλου, με το Rega.

Εγώ θα σου πρότεινα αν σου κάνει και έκπτωση το κατάστημα αν παρεις ενισχυτή και ηχεία , να παρεις τον Cambridge audio cxa81 ( έχει phono ενσωματωμένο ) πρώτη έκδοση όχι τον mk2 και ηχεία τα acoustic energy ae300 τα mk2

Εγώ θα σου πρότεινα αν σου κάνει και έκπτωση το κατάστημα αν παρεις ενισχυτή και ηχεία , να παρεις τον Cambridge audio cxa81 ( έχει phono ενσωματωμένο ) πρώτη έκδοση όχι τον mk2 και ηχεία τα acoustic energy ae300 τα mk2
Το σημείωσα αδερφούλη!

• Like
Reactions: steadyshot
Εγω θα προτεινω οπως παντα, συμφωνα με την ερωτηση και περιπου το μπατζετ.

Πικαπ REGA PLANAR1/BIAS
Phono FOSI X5
Ηχεια Wharfedale D330
Καλωδιο ηχειων QED 79

Τα πιο πανω με προσεκτικη αγορα κοστιζουν γυρω στα 1100/1150 ευρω καινουργια.

Με κατι πανω απο τα 1500 στο συνολο (να φτασεις δηλαδη γυρω στα 1650) , βρισκεις και εναν ενισχυτη της επιλογης σου.
Για το χωρο που περιγραφεις, μια χαρα θα ακους.

Ωραίο! :)
Να το παραλλάξουμε λίγο;

Πλήρες Hi-Fi Σύστημα
(Πρόταση)
Κατηγορία: 1500 €
Χρονολογία:Φεβρουάριος 2026
ΜοντέλοΤιμή ΚαταλόγουReview
Rega Planar-1
398 €
Rega Planar 1 review
FOSI Audio Box X5 Phono Preamplifier
120 €
Turntable Phono Preamp Review Comparison with Fosi Audio Box X5
FOSI AUDIO BT20A MAX Class D Bluetooth Amplifier
250 €
Fosi Audio BT20A Max Review: A Powerful 2.1 Amplifier for Movies & Music
RMS power : 180W @ 2-4Ω
MAX power : 300W @ 2-4Ω
(AI Info)
For the Fosi Audio BT20A MAX, the power output at depends significantly on the power supply used. While official marketing often highlights the peak 4Ω ratings, real-world RMS performance at 8Ω is generally as follows:
  • With 48V/5A Power Supply: Approximately 100W x 2 RMS.
  • With 32V/5A Power Supply: Approximately 35W to 50W x 2
-----
-----
Wharfedale EVO 4.2 Walnut Ηχεια (Ζευγος)
699 €
EVO 4.2 Speakers From Wharfedale
Qed Profile 79 Strand 2x2m
15 €
What Hi-Fi Forums Review
Chord Company C-line RCA set 1m
91 €
What Hi-Fi Chord Company C-Line
Σύνολο:
1573 €
-----

Εναλλακτικά οι παρακάτω ενισχυτές:
  • Yamaha R-S202D Ραδιοενισχυτής 2x100 Watt RMS, στα 257 €

• Cambridge Audio AXA25 Ενισχυτής 2x25 Watt RMS, στα 329 € (μικρός σε ισχύ, αλλά ποιοτικός).

• Pioneer A-10AE Ενισχυτής 2x30 Watt RMS, στα 282 € (μικρότερος σε ισχύ, αλλά με επιπλέον είσοδο Phono και εξοδο ακουστικών).
Εισαγωγικό σύστημα Hi-Fi στο ενάμισυ χιλίάρικο με καλή ποιότητα και με πολλές δυνατότητες μελλοντικών αναβαθμίσεων.
-Μία αντικραδασμική βάση, ή αντί γι' αυτήν αντικραδασμικά ποδαράκια για τα ηχεία μπορούν και πρέπει να προστεθούν.​
-Ένα καλό οικονομικό Streamer είναι η καλύτερη προσθήκη.​
-Και μία καλύτερη κεφαλή για το πικ-άπ η επόμενη αναβάθμιση.​

Σημείωση: Για την κατάρτιση του συστήματος δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στα ηχεία και την καλή οδήγηση τους.
Αντί για πικ-άπ θα μπορούσε εξαρχής να μπει ένα καλό Streamer, π.χ. Cambridge Audio MXN10.

*Οι τιμές είναι ενδεικτικές. Με συστηματική αναζήτηση -και με λίγο παζάρι- πιθανόν να βρεθούν καλύτερες.

Εγώ θα κοιτούσα με τον βασικό Yamaha να οδηγήσω βασική σειρά Wharfedale, και όχι την Evo. Κάτι σε Diamond θα κοιτούσα, αν έμενα στην ίδια εταιρία.

Και μετά θα έλεγα στον @vlad66 να αλλάξει τα μανταλάκια πίσω από τον Yamaha. :p

Pioneer μάλλον όχι αφού pioneer στην Ελλάδα μόνο ξεστοκάρισμα κι αν... . Ο Α40 είναι πολύ καλός για τα λεφτά του, αλλά είπαμε. Μόνο αν βρεθεί σε στοκ.

O μικρός CA, πολύ καλός αλλά για πιο εσωτερικές καταστάσεις, θέλει λίγο πιο ανοιχτό ηχείο, μικρό δε. Με κανα 5ιντσο βάσης, βαριά μικρό 6,5 που να είναι και λίγο αναλυτικό για να βγάλει το ζουμί που έχει να προσφέρει ο μικρός.

Fosi Audio, ναι OK, πολύ hype τώρα τελευταία με τα κινεζάκια class D, αλλά αυτό εγώ θα το έπαιρνα κατά πως λένε... with a grain of salt.

Last edited:
Εγώ θα κοιτούσα με τον βασικό Yamaha να οδηγήσω βασική σειρά Wharfedale, και όχι την Evo. Κάτι σε Diamond θα κοιτούσα, αν έμενα στην ίδια εταιρία.
Γιατί όχι η σειρά Evo?
Νομίζω πως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της σειράς που της δίνει και κάποιο προβάδισμα είναι το AMT Tweeter.

Πάντως το σκεπτικό είναι να δώσουμε το 40-50% του προϋπολογισμού στα ηχεία κι' έπειτα να βρούμε ότι καλύτερο μπορούμε για να τα οδηγήσει.

Και μετά θα έλεγα στον @vlad66 να αλλάξει τα μανταλάκια πίσω από τον Yamaha. :p
???

Fosi Audio, ναι OK, πολύ hype τώρα τελευταία με τα κινεζάκια class D, αλλά αυτό εγώ θα το έπαιρνα κατά πως λένε... with a grain of salt.
Έχει την ευελιξία της επιλογής τροφοδοσίας πάντως. Πλεονέκτημα η συνδεσιμότητα Bluetooth με LDAC. Και η δυνατότητα προσθήκης Sub για σύστημα 2.1. Μειονέκτημα ο περιορισμένος αριθμός εισόδων. Μπορεί πάντως να πάει από κοντά να το δει και να το ακούσει.

Υ.Γ. Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι να επιλέξει ηχεία. Κι' εκεί πάνω, με αυτή τη βάση, να χτίσει το υπόλοιπο σύστημα.

Υ.Γ.2 Με περισσότερα χρήματα μπορεί να ανέβει σε επιλογή ενισχυτή. Με την προϋπόθεση ότι έχει καταλήξει προηγουμένως σε ηχεία.

Last edited:
Γιατί όχι η σειρά Evo?
Νομίζω πως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της σειράς που της δίνει και κάποιο προβάδισμα είναι το AMT Tweeter.

Πάντως το σκεπτικό είναι να δώσουμε το 40-50% του προϋπολογισμού στα ηχεία κι' έπειτα να βρούμε ότι καλύτερο μπορούμε για να τα οδηγήσει.

???

Έχει την ευελιξία της επιλογής τροφοδοσίας πάντως. Πλεονέκτημα η συνδεσιμότητα Bluetooth με LDAC. Και η δυνατότητα προσθήκης Sub για σύστημα 2.1. Μειονέκτημα ο περιορισμένος αριθμός εισόδων. Μπορεί πάντως να πάει από κοντά να το δει και να το ακούσει.

Τo θέμα είναι πως παίζει ο R-S202D με τα Evo. Πρόκειται για εντελώς βασικό ενισχυτή. Ούτε είναι τόσο ψυχωμένος όσο αφήνεται να εννοηθεί από τα specs, όπως τον έχω ακούσει τουλάχιστον σε σχέση με τα αδελφάκια του τα A-S.

Θα πήγαινα σε βασική σειρά ηχείων με αυτόν γιατί αυτό είναι καλύτερο match. Πιο εύκολα πράγματα για βασικούς ενισχυτές.

Οι μπόρνες των ηχείων που έχει στην πλάτη είναι τα γνωστά «μανταλάκια».

Πιο πιθανό είναι ο Fosi να μπορέσει να οδηγήσει τα Evo, αλλά και πάλι διατηρώ επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα. Όχι για την οδήγηση, για την τονικότητα του όλου συνδυασμού.

@Pleo
Οπότε συμφωνούμε για τη σειρά Evo.
Από την άποψη της οδήγησης πάντως ο Fosi είναι ότι καλύτερο μπορεί να βρεθεί σε αυτή την κατηγορία χρημάτων.

Αν είναι να κάνει κάποιο συμβιβασμό, να μην είναι στα ηχεία.

Και κρατώντας τα ηχεία, μπορεί αργότερα να κάνει αναβάθμιση σε πολύ μεγαλύτερο ενισχυτή. Αλλά τότε θα μιλάμε για μεγαλύτερο συνολικό κόστος και για ανέβασμα σε άλλη, μεγαλύτερη κατηγορία.