Νέο λειτουργικό OS X Mavericks : δωρεάν από το appstore

το ελπιζω, αν και δεν ειναι σιγουρο.
αλλωστε οι τιμες εχουν πεσει πολυ... η μνημη δε κοστιζει πανω απο 60 ευρω και ενας μικρος ssd για system disk κανα 80αρι αρκει.
Τον σκληρο που εχεις μπορεις να τον βαλεις εσωτερικα σαν δευτερο, στη θεση του dvd....αυτο εχω κανει κιεγω , με απολυτη επιτυχια.
Θα δεις αλλο μηχανημα, πραγματικα.

Last edited:
Είχα πάρει ssd για να βάλω στο macbook pro (2009) αλλά με πρόλαβαν τα mavericks και έβαλα αυτά πριν κάνω την αλλαγή δίσκου..
Έκανα καλά ή θα έπρεπε να τα κάνω ανάποδα?

...
εκανες τα "απαιτουμενα" πριν κανεις upgrade?

Κανε κανα repair permissions και verify-repair το δισκο σου.

Τα απαιτούμενα ποια είναι;
Repair & verify repair?

Εγώ δεν τα έκανα σε Mac mini late 2009 με 8GB RAM κ ευτυχώς όλα καλά.. Μήπως να τα κάνω εκ των υστέρων;;;

Ήδη έχω καθαρίσει διάφορα αχρείαστα αρχεία αλλά έχω και άλλα που πρέπει να φύγουν.
Εχω καμιά 66GB ελεύθερα από τα 340.

Επίσης πιο πάνω είπες πως σε Mac δεν κάνουμε ποτέ shut down.
Γιατί αυτό;
Κ αν γίνει καμία χαζομάρα με το δίκτυο του ρεύματος όσο δεν είμαστε στο σπίτι πχ;;
Εγώ κάνω τις περισσότερες φορές... κακώς;;

Γενικώς δεν έχω δει τρελή διαφορά στο άνοιγμα κλείσιμο.
Από την στιγμή που έχει φορτώσει πάει πολύ γρήγορα.. σε όσα κάνω δλδ.
Θέλω να του βάλω κ ssd θα κάνω clean install κ τότε θα φύγουν κ πολλά προγράμματα γενικής χρήσης που χρησιμοποιούσα μέχρι πριν λίγο καιρό πριν πάρω λαπτοπ.

τα αοιτουμενα τα εχουμε αναφερει σε προηγουμενα ποστ... υπαρχουν λινκ.

Δεν ειναι ενετελως απαραιτητα, αλλα καλο ειναι να γινονται.

Οταν ειπαδε κανουμε shut down, εννοω οτι δε χρειαζεται. Και το ρευμα να κοπει δε θα παθει τιποτα, αφου θα ειναι σε sleep.

το ελπιζω, αν και δεν ειναι σιγουρο.
αλλωστε οι τιμες εχουν πεσει πολυ... η μνημη δε κοστιζει πανω απο 60 ευρω και ενας μικρος ssd για system disk κανα 80αρι αρκει.
Τον σκληρο που εχεις μπορεις να τον βαλεις εσωτερικα σαν δευτερο, στη θεση του dvd....αυτο εχω κανει κιεγω , με απολυτη επιτυχια.
Θα δεις αλλο μηχανημα, πραγματικα.

Το DVD το χρειάζομαι. Από τα 3 Mac του σπιτιού είναι το μόνο που διαβάζει σωστά τα CD/DVD. Δυστυχώς ένα DVD drive χρειάζεται ακόμα και σήμερα. Οι εταιρίες ηλεκτρονικών προιόντων πλέον δίνουν τα manuals σε DVD αλλά και πολλά βιβλία π.χ. ξένων γλωσσών συνοδεύονται από DVD-rom. Δεν το χρησιμοποιείς κάθε μέρα αλλά άχρηστο δεν είναι (ακόμα).

μα δεν ειπα να το πεταξεις.
Εγω απλα , αυτο που εβγαλα απο το MBP, το εβαλα σε μια ωραια usb θηκη και οποτε το χρειαστω το κοτσαρω...
αλλα χρειαζεσαι πολυ περισσοτερο ενα μεγαλο δισκο καθημερινα, απο ενα dvd.

http://www.ebay.com/itm/External-Sl...4?pt=DE_Computer_Sonstige&hash=item27d2cee294

$T2eC16N,!)8E9s4l6bd4BRUrPe)f1!~~60_12.JPG

χμμμ ναι μεν το verify disk & repair disk είναι ΟΚ, αλλά στο verify permissions και στο repair permissions κολλάει κάπου στο 75% ενω λέει πως θέλει κατω απο 1min για να ολοκληρώσει!!
τι παιζει;;

αλλά μάλλον είμαι off topic .. να ανοιξω νέο νημα;;

edit: τελικά το εκανε στην 2ρη προσπάθεια!!

Last edited:
σου διορθωσε τιποτα? Αν το ξανατρεξεις σου ξαναβγαζει τα ιδια "λαθη" ?

Κανε κανα restart και δες πως παει .

ναι την πρωτη φορά που το σταματησα νομιζοντας πως έχει κολλήσει είχε βγάλει ένα σκασμο διορθώσεις... εκανα restart και μετά εβγαλε μια που στο repair διόρθωσε...
τώρα στην τρίτη φορά μετά πάλι απο restart όπως είπες δεν έβγαλε τπτ!

Αργησε πάντως να το κάνει σε σχεση με το "less than 1 min" που εβγαζε...

Ειναι ΟΚ τώρα;;

τελικά bootαρει πιο γρήγορα απο πριν έως αρκετά πιο γρήγορα!!!.... άκυρο αυτό που είπα πιο πάνω!!

Last edited:
αργει γιατι μαλλον δν ειχες κανει προσφατα και βρηκε πολλα λαθη.

εκανες κανα restart ?
Υπαρχουν κι αλλα μικρα πραγματα που μπορεις να κανεις , αυτοματα (μεσω τριτων προγραμματω) ή μονο σου (terminal).

αργει γιατι μαλλον δν ειχες κανει προσφατα και βρηκε πολλα λαθη.

εκανες κανα restart ?
Υπαρχουν κι αλλα μικρα πραγματα που μπορεις να κανεις , αυτοματα (μεσω τριτων προγραμματω) ή μονο σου (terminal).

ε να τα κάνω... έκανα ηδη και ένα CleanMyMac

μπορείς να μου πεις;;

τι εννοειες?
Στην address bar μπορεις να γραψεις κατι και σου βρισκει - προτεινει site απο τα bokkmarks-history κλπ , δε χρειαζεσαι ξεχωριστο search bar.

View attachment 97165

το ξέρω αυτό. Αλλά παλιά μπορούσα να πάω στο top sites, να γράψω μιά λέξη που υπήρχε στο περιεχόμενο του σάιτ που είχα επισκεφτεί και να μου βγάλει μιά επιλογή σε μορφή cover flow. Πολύ πρακτικό αυτό, μπορούσα να γράψω π.χ. τη λέξη densen, και να δω όλα τα σάιτ που είχα επισκεφθεί στο παρελθόν και περιείχαν αυτή τη λέξη, όχι απλά αυτά που είχαν αυτή τη λέξη στο όνομα της ιστοσελίδας. κρίμα που το κατάργησαν.

ενας (βασικος) λογος που δε κανουμε ποτε shut down τα mac (εκτος εξαιρεσεων φυσικα), ειναι τα λεγομενα cron scripts.
Aυτα ειναι προγραμματισμενα να τρεχουν μονα τους (μεσω Deamon) στο background, καθε μερα / βδομαδα και μηνα στις 4 το πρωι !

Αν εμεις λοιπον κλεινουμε το mac συνεχω, αυτα τα (unix) script δε τρεχουν ποτε , και το απαραιτητο maintennance να μην συμβαινει οπως πρεπει.

Υπαρχουν κι αλλες μικρες διεργασιες που συμβαινουν σε idle κατασταση , ειδικα τις βραδυνες ωρες... γι αυτο λεμε , μη κλεινετε το Mac!

Υπαρχουν πολλα προγραμματα γι αυτη τη δουλεια, αν δες θες να γινονται αυτοματα.

MacPilot , Onyx , MainMenu klp.

δοκιμασε καποιο απ αυτα (εγω τρεχω το main menu) και κανε μια ¨ολικη" εκαθθαριση , εχει κι αλλα πραγματα επισης (clear fonts cashe, rebuild services, remove corrupt prefs, rebuild spotlight αν δε δουλέυι σωστα το σποτλιγητ κλπ)

Last edited:
άρα αυτό σημαίνει οτι δεν πρέπει το μηχάνημα να μπαίνει σε sleep mode για να δουλέψουν όλα αυτά?
ή με κάποιον τρόπο ενεργοποιούνται σε sleep mode?