Νέο σπίτι, ιδέες για τηλεόραση ή προτζέκτορα

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Γειά σας!

Σε λίγους μήνες μπαίνω σε νέο σπίτι μετά απο πολλά χρόνια κατασκευής και μιας και χάλασε πρόσφατα η Panasonic Plasma 42S30 3 χρόνων λόγω άθλιου ρεύματος εδώ που μένω, χρεάζομαι τη βοήθεια σας στην επιλογή νέου οπτικού μέσου (?).

Παραθέτω σχέδιο απο το σαλόνι. Δυστυχώς ο χώρος δεν είναι πολύ μεγάλος και είναι και παράγωνος.
Καταρχάς δεν είναι τίποτα σίγουρο. Όπως καναπές,φωτιστικά κλπ. Μόνο το τζάκι έχει μπεί μέχρι τώρα.
Θα ήθελα να βάλω και ανεμιστήρα οροφής αλλά δε ξέρω πού (στο κέντρο ή στη θέση των φωτιστικών) οπότε το ταβάνι γεμίζει.
Ύψος για το ταβάνι (ψευδοροφή) είναι τα 3.5 μέτρα και δε ξέρω μήπως είναι ΠΟΛΥ ψηλό για προτζέκτορα.

Οπότε,

1) Λογικά κοιτάω ~50 ίντσες για τηλεόραση ή αν βάλω προτζέκτορα μαθαίνω στην πράξη πού βολεύομαι γιατί τώρα είμαι στα 2,5 μέτρα με δανεική F&U 50άρα και δεν την αντέχω.
2) Επειδή κάπου διάβασα για Caparol και επειδή όλο το σπίτι το βάφω με Caparol, υπάρχει κάποιος κανόνας για σωστό χρώμα? Τώρα έχουμε βάλει νομίζω Grau-Weiss. Αν και θα γεμίσει ο τοίχος και θα χρειαστώ πανί λογικά.
3) Συνήθως η τηλεόραση παίζει SD μόνη της αλλά εκτός απο το τελευταίο διάστημα που δε προλαβαίνουμε μας αρέσει να βλέπουμε ταινίες. Ποδόσφαιρο δε βλέπω άρα έχουμε SD (digea) και HD.
4) Το budget είναι αρκετά χαμηλά. Όσο για μία οικονομική 48-50άρα ~500-550 ευρώ. Ο σκοπός είναι να "χτίσω" το χώρο σιγά σιγά.

Αυτά για αρχή. Ευχαριστώ για το χρόνο σας προκαταβολικά :)

Capture.JPG

Attachments

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    73.3 KB · Views: 289
Ας το κάνω πιο εύκολο...

Απο τα 3.5 μέτρα ύψος γίνεται να βάλω προτζέκτορα χωρίς να έχω ένα παλούκι να κρέμεται?

ΥΓ. Είναι οι εκτπώσεις στις τηλεοράσεις και αν δε μπορώ να βάλω προτζέκτορα ας πάρω μία 50άρα να τελειώνω.
Ειδάλλως κοιτάω για οικονομική 37-42άρα.

Να αγοράσεις μία τηλεόραση ( 55 ιντσών τουλάχιστον κατά την γνώμη μου)

Ο προβολέας είναι συνολικά ακριβότερη λύση , περισσότερο δύσχρηστη , με αρκετούς περιορισμούς στησίματος – φωτισμού - χώρου και τελικά ποτέ δεν αντικαθιστά την τηλεόραση.
Ειδικά σήμερα με τις μεγάλες τηλεοράσεις σε προσιτές τιμές.

Να αγοράσεις μία τηλεόραση ( 55 ιντσών τουλάχιστον κατά την γνώμη μου)

Ο προβολέας είναι συνολικά ακριβότερη λύση , περισσότερο δύσχρηστη , με αρκετούς περιορισμούς στησίματος – φωτισμού - χώρου και τελικά ποτέ δεν αντικαθιστά την τηλεόραση.
Ειδικά σήμερα με τις μεγάλες τηλεοράσεις σε προσιτές τιμές.

Κοίταξε,
ακόμα και με τη Plasma για να δούμε ταινία, εκτός απο το pop corn :)
κλείναμε τα φώτα εκτός κάποιο πίσω μας και με πολύ χαμηλό φωτισμό,
ετοιμάζαμε τη ταινία και τους υπότιτλους στον υπολογιστή και όταν είμασταν έτοιμοι πατούσαμε το Play!

Με το προτζέκτορα αυτό που αλλάζει είναι να κατεβάσω το πανί και να ανοίξω το προτζέκτορα!
Ηχεία ψευτο-5.1 creative έχω, htpc ήδη έχω στα σχέδια να φτιάξω.
Οπότε δεν καταλαβαίνω εκτώς απο το προτζέκτορα και το πανί τί άλλο κόστος να υπολογίζω? Γιατί το λές αυτό?

Θεωρώ (για HD προβολή) πολύ καλύτερο value-for-money την αγορά ενός προτζέκτορα ( 500-800) παρά οποιασδήποτε τηλεόρασης.

Απλά η γνώμη μου είναι αυτή.

Το σπίτι είναι δικό σου , έχεις τζάκι στο οπτικό σου πεδίο που σημαίνει αν το ανάψεις το χειμώνα είναι απαγορευτική (λόγω φωτισμού) η χρήση προβολέα.
Γράφεις ότι θα βλέπεις και Digea που σημαίνει ειδήσεις –συζητήσεις – κάποιες ταινίες με διαφημίσεις , εκπομπές από NOVA ίσως. Η χρήση προβολέα 3,4,5 ώρες της ημέρα εκτός του κόστους λάμπας είναι και μη πρακτική τόσες ώρες. (κάθε φορά που ανάβεις φώς πρακτικά η εικόνα εξαφανίζεται).

Αλλά και η απόσταση θέασης που αναφέρεις και βλέπω των 2,5 μέτρων δεν σου επιτρέπει να ανοίξεις μεγάλο κάδρο στον προβολέα (τουλάχιστον 100 ίντσες) που είναι και το μεγάλο του ατού.
Δεν καταλαβαίνω τι θα σου προσθέσει ο προβολέας , αλλά και η γνώμη μου είναι ότι ο προβολέας συνυπάρχει ως εξτρα στην TV , δεν αντικαθιστά την TV.

Προσωπικά χρησιμοποιώ προβολέα πάνω από 15 χρόνια και μου αρέσει γενικά η θέαση (ταινίες – αθλητικά – ντοκυμαντερ κλπ ) . Δεν μπορώ να διανοηθώ να μην έχω τηλεόραση .
Είναι σαν να πιστεύεις ότι μία μηχανή αντικαθιστά το αυτοκίνητο – δεν είναι έτσι . Η μηχανή είναι συμπληρωματική του αυτοκινήτου.

Καταλαβαίνω βέβαια ότι κλίνεις περισσότερο προς τον προβολέα , οπότε κάνε κυρίως αυτό που σου δίνει μεγαλύτερο κέφι.

Last edited:
Να προσθέσω και εγώ πως κατα τη γνώμη μου δεν τίθεται θέμα προβολέας vs tv.Διακριτοί ρόλοι..Αν έχεις την τηλεόραση και θές να ανέβεις επίπεδο στην οικιακή σου διασκέδαση,τότε παίρνεις και προβόλι..Καλορίζικο το σπιτικό!

Εκτιμώ τις συμβουλές σου και σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Προβολέα ήθελα καιρό να αποκτήσω και επειδή πλεον θα ξοδεψω χρήματα για οπτικό μέσο σκέφτηκα μήπως ήρθε η ευκαιρια.
Αντιλαμβάνομαι ότι άλλο η τηλεόραση και άλλο ο προβολεας. Η ερώτησή είναι:
1) Μπαίνει προβολέας στο χώρο μου από το ταβάνι?
και αν ναι
2) Να πάρω φθηνή 37-42" τηλεόραση και projector ή 50αρα τηλεοραση "καλη"?

Το SD Θα παίζει στην τηλεόραση παντα. Για τις ταινίες γίνεται η κουβεντα.

πιστεύω και εγώ ότι με τις προσφορές που κυκλοφορούν μπορείς να πάρεις μια 55άρα για αρχή. Βρίσκεις με 700 - 800 ευρώ και με λίγο παραπάνω από 1000 παίρνεις και 60άρα. Τόσο θα σου στοιχήσει και ένας entry level προβολέας με φτηνό κινέζικο πανί. Αρκετός κόσμος βλέπει σε 55άρα από τέτοια απόσταση και είναι ευχαριστημένος. Η τηλεόραση καλύπτει τις καθημερινές σου ανάγκες και αν θελήσεις να ανέβεις επίπεδο μπορείς να προσθέσεις προβολέα αν και η απόσταση είναι κοντά σχετικά για να ανοίξεις ικανοποιητικές ίντσες που απαιτεί η φωτεινότητα των σύγχρονων 3d προβολέων. Επίσης αν πάρεις προβολέα - στην πρώτη ταινία που θα δείς θα πας για ενισχυτή και 6 ηχεία. Δεν θα σε καλύψουν τα creative. Βλέπω σε 50 ίντσες από τα 2.5 μέτρα και ο ενισχυτής παίζει στο -30 και πάλι μου φαίνεται δυνατά και πολλές φορές δε βαριέμαι να αλλάζω ρυθμίσεις στο xbmc να ανάβω ενισχυτές και παίζει ήχος από τα ηχεία της tv. Βλέπω ταινία σε 92 ίντσες στα 2.70 και ο ενισχυτής πάει -10 έως 0 με τέρμα το +25.

Για μένα τηλεόραση 55 -60 - πολυκάναλο σύστημα να αναβαθμίσεις τον ήχο και τέλος προβολέας αν έχεις την ανάγκη για μεγαλύτερη εικόνα.

Για εγκατάσταση προβολέα θα πρέπει να μας πείς σε τι τιμή σκοπεύεις να κινηθείς και πόσες ίντσες σκοπεύεις να ανοίξεις για να σου προτείνουμε μοντέλα και να δουμε σε ποιά απόσταση ανοίγουν τις ιντσες που θέλεις.
Να χαίρεσαι το νέο σου σπίτι.

Τηλεόραση δυστυχώς δε νιώθω καλά να δώσω πάνω απο 500-600.
Ειδικά όταν σε 3 χρόνια "πέταξα" 400 ευρώ.

Ο προτζέκτορας επειδή θα δουλεύει και λιγότερες ώρες θα βγάλει περισσότερα χρόνια και το "αναλώσιμο" θα είναι η τηλεόραση των 300-400 ευρώ.

Τα κεφάλια απο το κέντρο του πανιού θα είναι περίπου στα 3 μέτρα. Και 80" να ανοίξω θα είναι πολύ καλύτερα απο τις 50" που είναι το όριο μου σε τηλεόραση.

Για προβολέα σκεφτόμουν μέχρι 700-750 και για πανί ένα σωστό χρώμα τοίχου αρχικά.
Ο σκοπός είναι να το χτίσω σιγά σιγά.

Θέλω να ξεκινήσω με το προτζέκτορα γιατί αυτό θα κάνει και τη μεγαλύτερη διαφορά νομίζω. Ψευτο-5.1 έχω αυτά τα παλιά

Στο μακρύ μέλλον, έχω σκοπό να μετατρέψω όλο το υπόγειο που είναι ακριβώς ο ίδιος χώρος αλλά με ένα παράθυρο και 2.3-2.4μέτρα ύψος σε home cinema. Αλλά υπάρχουν άλλες προτεραιότητες (παιδιά!) μέχρι τότε!

Απλά απο τα 3.5μέτρα ύψος μπορώ να βγάλω εικόνα σχετικά χαμηλά? Διαβάζω για vertical offset αλλά είναι κάτι ακριβό απο ότι είδα.

Για το καθετο lens shift θα λες. Ναι, απο τη μια θα το βρεις σε ακριβοτερα μοντελα.
Απο την αλλη, και παλι θα πρεπει να κανεις τους υπολογισμους (αναλογα το lens shift καθε προβολεα) για να δεις εαν κολλημενος στο ταβανι θα καταφερει να σου κατεβασει τοσο την εικονα, ωστε το κατω μερος να μην ειναι πολυ ψηλα και γινεται κουραστικο.

Την λυση σε τραπεζακι την απορριπτεις. ? (με φακο short throw) ωστε ο προβολεας να τοποθετηθει μπροστα απο εκει που θα καθεσαι, επανω σε καποιο τραπεζακι, stand. Αυτη η λυση βεβαια λογω καλωδιων ρευματος/hdmi, θα σε αναγκασει να ειναι μια φορητη λυση. Μολις τελειωσει η προβολη, μαζεμα και στην ακρη.

Ξερω οτι και η καθε ιντσα μετραει. Οσο πιο μεγαλυτερη η εικονα τοσο πιο κινηματογραφικη. Αν παραμεινεις μονιμα οπως π.χ. στις 80", ναι, θα εχεις μεγαλυτερη εικονα απο μια tv, αλλα δεν ξερω αν θες να χασεις τα αντισταθμιστικα οφελη μιας TV. Ειδικα εαν αυτη ειναι και 50"-60".

Οποτε εγω θα ελεγα πρωτον να λαβεις υπ'οψιν τα πλεονεκτηματα/μειονεκτηματα στο χωρο αναλογα του τι θα επιλεξεις και τι σου ταιριαζει καλυτερα. Δευτερον πηγαινε μια βολτα στα καταστηματα να δεις καποια tv στις maximum ινστες που μπορεις να αγορασεις απο την αποσταση θεασης που θα την βλεπεις σπιτι σου.
Πηγαινε και σε ενα καταστημα με demo room προβολεων και ζητησε να σου ανοιξουν τοσες ιντσες, οσες εχεις σκοπο. (π.χ. 80") Δες τες απο την ιδια αποσταση θεασης και τελος κρινε εαν αυτες οι παραπανω ιντσες στο ματι σου, αξιζουν να προχωρησεις σε αγορα προβολεα.

Τελος εαν δεν μπορεις να διαλεξεις και αμφιταλαντευεσαι, υπαρχει και η λυση ενος μεταχειρισμενου προβολεα με 300-400 ευρω με την αγορα μιας προσιτης tv.
Για παραδειγμα βλεπω στο σκρουτζ 48" lcd tv με κατι λιγοτερο απο 400 ευρω. Ξεφευγεις βεβαια απο το budget που ορισες, αλλα ισως επαιρνες πρωτα την tv, εμπαιναν ατοκες κλπ.

Το τραπεζάκι το απορρίπτω γιατί τότε ναί, για να βάλω το προβολέα θα "θέλει διαδικασία" και στο τέλος δεν θα τον ανοίγω ποτέ μου.
Στο ταβάνι ήδη έχω δύο σπιράλ μεγάλα που καταλήγουν πίσω απο την τηλεόραση/έπιπλο για τα όποια καλώδια.

Ο προβολέας αν δεν έχει καθόλου lens shift όπως ο optoma hd141x που είναι εντός της οικονομικής μου ικανότητας

1) πρέπει να τοποθετηθεί κάθετα ως προς τον οριζόντιο άξονα? (για να δώ αν μπορώ να τον βάλω σε κάποιο έπιπλο)
2) δεν έχει zoom out για να τον πάω 7-7.5 μέτρα να κάτσει στο πίσω έπιπλο?

Απο ότι βλέπω απο τη φωτογραφία στο ταβάνι δύσκολα μπαίνει.
Υπολόγιζα η οθόνη να ξεκινάει απο το μισό μέτρο περίπου.
Capture.JPG

Κάτι χάνω μάλλον :BDBDG54:

Θα διαφωνήσω κάπως με τους υπόλοιπους. Εγώ θα σου πρότεινα φτηνή τηλεόραση, έστω και μεταχειρισμένη και πυροβολικό. Ακόμη και με τζάκι εγώ έβλεπα και το χαιρομουνα.

Σχετικά με αυτό που ταλαιπωρησε, το ιδανικό ειναι να έχεις τον προβολέα στην ευθεία . Μπορείς να τον κολλήσεις και στο ταβάνι όπως λες και να παίξεις με το shift.

Νέα δοκιμή (στα τυφλά γιατί δε ξέρω πώς ψάχνω!)
Με το lens shift αν καταλαβαίνω καλά
εκεί που λέει vertical 0.81m
σημαίνει ότι μπορώ να αφαιρέσω απο το floor to screen bottom 0.81m?

Επίσης πόση είναι μία "όμορφη" απόσταση ταβάνι-προβολέα?
Ιδανικά απο ότι είδα χρειάζομαι projector lift με κόστος ~500 ευρώ το οποίο το ξεχνάμε προς το παρόν :p

Έχετε κάποιο καταλληλότερο μοντέλο για το χώρο μου να παίξω άσχετα απο το κόστος του?
Απο ότι βλέπω τα 3.5μέτρα ύψος είναι απαγορευτικά για προβολέα. Ή όχι?

Capture2.JPG

Μην λαμβάνεις υπόψιν σου τι γράφει το site της Μπενκ στο κομμάτι lens shift...ασφαλώς και δεν μετακινείται η εικόνα στον 1070 80 πόντους.

Το ταβάνι σου είναι 3,5 μέτρα σε ύψος?

το φωτιστικο πανω απο τον καναπεο μας χαλαει την δουλεια.

Αν μπορεις να το αποφυγεις.

Ψηφιζω προβολεα
(Εννοειται on top της τηλεορασης

Μην λαμβάνεις υπόψιν σου τι γράφει το site της Μπενκ στο κομμάτι lens shift...ασφαλώς και δεν μετακινείται η εικόνα στον 1070 80 πόντους.

Το ταβάνι σου είναι 3,5 μέτρα σε ύψος?

Ναί 3.5.
Εκεί κολλάω!

Μήπως επειδή τον έχω πάει distance to the screen 3.6m το shift μεταβάλλετε στα 0.8?

το φωτιστικο πανω απο τον καναπεο μας χαλαει την δουλεια.

Αν μπορεις να το αποφυγεις.

Ψηφιζω προβολεα
(Εννοειται on top της τηλεορασης

Τίποτα δεν έχει μπεί ακόμα.
Μπορώ να βάλω χαμηλό φωτιστικό/σποτ και κάποιο "μεγάλο" (ή ανεμιστήρα) στο κέντρο του χώρου γιατί είναι ψηλοτάβανο και "ζητάει" κάτι.

Nope then...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για να έχεις μια σωστή σε ύψος τοποθέτηση της οθόνης, πρέπει να βρεις βάση κοντά στο μέτρο. Δεν θα είναι και πολύ ωραίο κάτι τέτοιο...

Για να εξετάσω αν μπορώ να το βάλω πίσω δεξιά/αριστερά του καναπέ όπου έτσι δεν θα είναι κάθετα στον οριζόντιο άξονα.
Πόσο συνήθως μπορώ να έχω απόκλιση στον οριζόντιο άξονα στα 3.5 και 4.3 μέτρα μακριά απο το κέντρο της οθόνης?
Μιλάμε για μισό μέτρο?

Στα 3.5 μέτρα μακριά απο το πανί θα είμαι 2,4μ έξω απο την ευθεία του πανιού (μπορώ να κλέψω κανένα μέτρο το πολύ).
Στα 4.3 μέτρα μακριά απο το πανί θα είμαι ~1,6μ έξω απο την ευθεία του πανιού.

Τέλος, οι short throw, πόσο short είναι? Στα 1.6 μέτρα λογικά δεν έχουν θέμα για 100" σωστά?

Αν και το βλέπω χλωμό το θέμα για το σαλόνι.