Νέος ιδιοκτήτης σε διαμέρισμα. Πόσο χρόνο έχει ο εκμισθωτής να αδειάσει το σπίτι;

Στην περιπτωση της φιλοξενιας δεν λεει κατι ο νομος ? Δηλαδη ενταξει , φιλοξενεις καποιον, αλλα αυτος ο καποιος μπορει να εχει φερει ενα καρο υπαρχοντα που να μετακινουνται δυσκολα , μπορει να ειναι και αρρωστος (υπαρχουν διαφορα σεναρια ) .Δεν υπαρχει ενα χρονικο διαστημα ?

Όχι. Ούτε στη μισθωση υπαρχει, εκει εχουμε αρχη και ληξη μιας συμβασης. Εξαλλου εαν οριζοταν τετοιο διαστημα στον νομο, τοτε δεν θα μιλουσαμε για "εύλογο" διαστημα αλλα για προθεσμία.
Εύλογο δεν ειναι παρα το συνηθες στη συναλλακτικη πρακτικη.

Στις μισθωσεις αοριστου χρονου ο νομος μιλαει για ην επελευση των αποτελεσματων της καταγγελιας ( τελος επομενου μηνα αν δεν απατωμαι, οταν εχουμε μισθωμα που προσδιοριζεται σε μηνιαια βαση). Μπορουμε συνεπως να θεωρησουμε και σε αναλογες περιπτωσεις το παραπανω διαστημα ως ευλογο.

Ναι ρε συ... κατ'αρχήν δεν ξέρουμε αν είμαστε με τον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή. Γι'αυτό ανέφερα και τις 2-3 περιπτώσεις παραπάνω αν υπάρχουν προπληρωμές κλπ...

Με κανένα δεν πρέπει να είμαστε. Μόνο με το δίκαιο!
Και κακώς δεν πληρώνει φόρους (και πληρώνω εγώ γι´αυτόν)!

Στα πλαίσια του δικαίου πάντα είμαι με την πλευρά του συμφορουμίτη μου που τον νοιώθω περισσότερο οικείο σε μένα παρά τον ξένο. Οπως αν έβλεπα έναν γνωστό κι έναν άγνωστο να έχουν την ίδια ανάγκη, θα βοηθούσα - αν μπορούσα - τον γνωστό πρώτα και μετά τον άγνωστο. Δεν θα έριχνα κλήρο. Αν μπορώ πχ. να σου φτιάξω τον υπολογιστή θα στον φτιάξω χωρίς να σου πω να πας στον τεχνικό και να πληρώσεις γιατί πρέπει κι αυτός να ζήσει και να πληρώσει τον φόρο του. Στο παρόν θέμα, αφού δεν είμαι δικηγόρος, σταμάτησα να λέω την γνώμη μου οταν οι ειδικοί πιο πάνω πήραν θέση.

Παίδες, κατ'αρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Αναλυτικά η κατάσταση έχει ως εξής:
συγγενικό μου πρόσωπο μισθώνει διαμέρισμα απο τον αδερφό του εδώ και 15 χρόνια. Η συμφωνία ήταν σε προφορικό επίπεδο και στην εφορία φαινόταν ως φιλοξενία οπότε δεν υπάρχουν αποδείξεις. Πριν 10-15 μέρες περίπου, εμφανίστηκε πιθανός αγοραστής ο οποίος προχθές συμφώνησε να το αγοράσει με τον όρο (προς τον ιδιοκτήτη) να έχει αδειάσει το σπίτι μέσα σε ένα μήνα. Πιθανότατα ο υποψήφιος αγοραστής θέλει να αποφύγει περιπλοκές με τον μισθωτή και βάζει τον εκμισθωτή (νυν ιδιοκτήτη) να καθαρίσει το πεδίο. Το συγγενικό μου πρόσωπο δεν έχει καμμία πρόθεση να δημιουργήσει πρόβλημα (ούτε να μένει χωρίς να πληρώνει όπως με έκπληξη διάβασα λίγα posts πιο πάνω). Ζητάει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να βρει νέα στέγη και προφανώς θα πληρώνει κανονικά τον νέο ιδιοκτήτη. Δεν μιλάμε για αποχώρηση από δωμάτιο ξενοδοχείου απ'όπου παίρνεις τη βαλίτσα σου και φεύγεις. Μιλάμε για κανονική κατοικία με οικοσκευή κλπ. Η κατάσταση είναι λεπτή διότι υπάρχει στενή συγγενική σχέση μεταξύ μισθωτή-εκμισθωτή και δεν είναι καλό να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα.

Εγώ διαφωνώ. Για τον αδελφό μου πχ, αν βάσει των οικονομικών μου και των οικονομικών του δεν μπορούσα να τον φιλοξενώ δωρεάν και αν αντί για 500Ε με απόδειξη σε κάποιον ξένο μπορούσα να τον έχω σαν "φιλοξενούμενο" με 200Ε (γιατί και άδειο ένα σπίτι, έχει έξοδα) θα προτιμούσα την δεύτερη νόμιμη λύση.

Παίδες, κατ'αρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Αναλυτικά η κατάσταση έχει ως εξής:
συγγενικό μου πρόσωπο μισθώνει διαμέρισμα απο τον αδερφό του εδώ και 15 χρόνια. Η συμφωνία ήταν σε προφορικό επίπεδο και στην εφορία φαινόταν ως φιλοξενία οπότε δεν υπάρχουν αποδείξεις. Πριν 10-15 μέρες περίπου, εμφανίστηκε πιθανός αγοραστής ο οποίος προχθές συμφώνησε να το αγοράσει με τον όρο (προς τον ιδιοκτήτη) να έχει αδειάσει το σπίτι μέσα σε ένα μήνα. Πιθανότατα ο υποψήφιος αγοραστής θέλει να αποφύγει περιπλοκές με τον μισθωτή και βάζει τον εκμισθωτή (νυν ιδιοκτήτη) να καθαρίσει το πεδίο. Το συγγενικό μου πρόσωπο δεν έχει καμμία πρόθεση να δημιουργήσει πρόβλημα (ούτε να μένει χωρίς να πληρώνει όπως με έκπληξη διάβασα λίγα posts πιο πάνω). Ζητάει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να βρει νέα στέγη και προφανώς θα πληρώνει κανονικά τον νέο ιδιοκτήτη. Δεν μιλάμε για αποχώρηση από δωμάτιο ξενοδοχείου απ'όπου παίρνεις τη βαλίτσα σου και φεύγεις. Μιλάμε για κανονική κατοικία με οικοσκευή κλπ. Η κατάσταση είναι λεπτή διότι υπάρχει στενή συγγενική σχέση μεταξύ μισθωτή-εκμισθωτή και δεν είναι καλό να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα.

Υπαρχει παντως τροπος για τον αγοραστη να θεσει τετοιους ορους για την παραδοση του ακινητου εντος μηνος ή εν παση περιπτωσει εντος της *συμφωνηθησομενης* προθεσμιας (γιατι για αυτο προκειται, δεν τιθεται ζητημα ευλογου ή μη σε μια ελευθερη συμφωνια) απο τον πωλητη ή οποιον κατεχει στο ονομα αυτου, πχ καποια ποινικη ρητρα, κηρυξη του συμβολαιου ως τιτλου εκτελεστου κλπ, που να μην συμφερει καθολου στον πωλητη η παραμονη του φιλοξενουμενου αδερφου του ουτε μια στιγμη παραπανω.
Το να αρχισουν να λενε μετα την πωληση περι ευλογου χρονου αποχωρησεως κλπ, πιθανοτατα θα γυρισει μπουμεραγκ για τον πωλητη, με την προϋποθεση οτι ο αγοραστης ξερει πως να φυλαγεται.

Πράγματι, ο υποψήφιος αγοραστής ζητάει να τεθεί όρος για αποχώρηση του ενοικιαστή εντός 2 μηνών (αντί του αρχικού ενός μήνα).

Πράγματι, ο υποψήφιος αγοραστής ζητάει να τεθεί όρος για αποχώρηση του ενοικιαστή εντός 2 μηνών (αντί του αρχικού ενός μήνα).

Mια χαρα το χρονικο περιθωριο

Εξαλλου και ο αγοραστης μπορει να βιαζεται να μπει μεσα , ποσο να περιμενει.Επισης το να το αλλαξει σπιτι ειναι σπασιμο αλλα δεν ειναι τιποτα μπροστα στο να χασει ο αδελφος του ενα αγοραστη, μπορεις να <σωθεις> η να <φτιαχτεις> με μια πωληση, ποσο μαλλον μεσα στην κριση

15 χρόνια φοροαποφυγή. Μια χαρά. Συμφωνώ με τον Messenger.

Το αν σαν εισόδημα είχε μόνο αυτό,υποθέτω και μικρό λόγω στενής συγγένειας,δεν σ'απασχολεί;.
Αλλά θα πάει αλλού η κουβέντα.....άστο

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μια χαρά εύλογο τον βλέπω τον χρόνο καθώς και τον όρο.

Εκτός και του γίνει έξωση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος(είναι και της μόδας τα τελευταία χρόνια):flipout:

Το αν σαν εισόδημα είχε μόνο αυτό,υποθέτω και μικρό λόγω στενής συγγένειας,δεν σ'απασχολεί;.
Αλλά θα πάει αλλού η κουβέντα.....άστο

Όχι δε με απασχολεί. Εγώ τουλάχιστον αν έκανα τέτοια πράγματα δε θα τα έγραφα σε φόρουμ. Σαν τον άλλον που έδινε οδηγίες για το πως θα αποφύγει κάποιος να του πάρουν τις πινακίδες. Από κάτι τέτοια ποστ καταλαβαίνεις πως όχι απλά η ανομία πάει σύννεφο σε αυτή τη χώρα, αλλά και ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται καν το πόσο παραβατικό είναι αυτό που κάνουν - και το γράφουν και δημόσια! Για το "που πάει η χώρα" θα έπρεπε να είναι το συγκεκριμένο, και πάει κατά διαόλου αν όλοι θεωρούν την μη εφαρμογή των νόμων τόσο φυσιολογική.

Και ο συγκεκριμένος που κάνει αυτή την αναφορά είναι και υπερ διαχειριστής. Αν αύριο κάποιος από το ΣΔΟΕ ζητήσει τα στοιχεία του υπερ διαχειριστή για περαιτέρω έρευνα, τι θα κάνετε;

Παραβατικό το να φιλοξενείς τον αδελφό σου ? Είμαι πραγματικά περίεργος... εσυ τι θα ζητούσες απο τον αδελφό σου ή απο τους γονείς σου αν χρειαστεί να τους έχεις κοντά σου στα γεράματά τους ?

Ελπίζω η σύνταξη του πατέρα σου να του φτάνει να σου πληρώνει νοίκι.

εντιτ

...με 3ετές συμβόλαιο ακατέβατο.

Όχι δε με απασχολεί. Εγώ τουλάχιστον αν έκανα τέτοια πράγματα δε θα τα έγραφα σε φόρουμ. Σαν τον άλλον που έδινε οδηγίες για το πως θα αποφύγει κάποιος να του πάρουν τις πινακίδες. Από κάτι τέτοια ποστ καταλαβαίνεις πως όχι απλά η ανομία πάει σύννεφο σε αυτή τη χώρα, αλλά και ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται καν το πόσο παραβατικό είναι αυτό που κάνουν - και το γράφουν και δημόσια! Για το "που πάει η χώρα" θα έπρεπε να είναι το συγκεκριμένο, και πάει κατά διαόλου αν όλοι θεωρούν την μη εφαρμογή των νόμων τόσο φυσιολογική.

Και ο συγκεκριμένος που κάνει αυτή την αναφορά είναι και υπερ διαχειριστής. Αν αύριο κάποιος από το ΣΔΟΕ ζητήσει τα στοιχεία του υπερ διαχειριστή για περαιτέρω έρευνα, τι θα κάνετε;

Είπα άστο!!!!
Αργότερα οι προβληματισμοί,τώρα πίνω καφέ σπίτι μου και δεν έχω κόψει και απόδειξη

Last edited:
Παραβατικό το να φιλοξενείς τον αδελφό σου ? Είμαι πραγματικά περίεργος... εσυ τι θα ζητούσες απο τον αδελφό σου ή απο τους γονείς σου αν χρειαστεί να τους έχεις κοντά σου στα γεράματά τους ?

Ελπίζω η σύνταξη του πατέρα σου να του φτάνει να σου πληρώνει νοίκι.

εντιτ

...με 3ετές συμβόλαιο ακατέβατο.

Τι σχέση έχουν αυτά που λες με το συγκεκριμένο; Είπε κανείς να μην φιλοξενήσει κάποιος τον αδερφό του ή τους γονείς του; Εδώ δεν φιλοξενούσε, του πλήρωναν κανονικά ενοίκιο και ΔΗΛΩΝΕ ότι φιλοξενούσε. Και 10 ευρώ να εισέπραττε, το 10% είναι φόρος (πλέον 15%), έπρεπε να το δηλώνει. Και φαντάζομαι δεν ήταν 10 ευρώ.

Σιγα μην δηλωνουμε και το χαρτζηλικι των παιδιων.
Εγω πλεον λεω παντα οτι δεν θελω αποδειξη. Δεν θα το παιξω εισπρακτορας του μπουρδελου που ζουμε.

Στάλθηκε από το SM-G900F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk