Νέος στο χώρο της βιντεοπροβολής ζητώ τη βοήθεια σας!

Δεν αντιλαμβάνομαι τι ακριβώς ρωτάς Ανδρέα. Αν έχεις πειράξει την ίριδα κάνοντάς την χειροκίνητη, δεν πρόκειται να σου αλλάξει το peak του λευκού, μιας και η ίριδα (δυναμική) δεν δουλεύει σε λευκή καρτέλα. Αν δουλεύει βηματικά όπως τα παλιά μηχανάκια, τότε πειράζοντας τα σκαλιά θα σου μειωθεί ή θα αυξηθεί το φως ανάλογα με τη θέση. (δεν γνωρίζω ποια είναι η ντιφόλτ θέση)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

...αλλα σε ημιφοτεινες σκηνες καποιες φορες εχει την ταση να υπερφωτιζει, και αυτο μας χαλαγε πολυ!

Κατέβασε το κόντραστ 1-2 κλικ.

Αν δεν βοηθησειοσο χρειαζεται η επαναφορα των εργοστασιακων τιμων της δυναμικης, ισως βοηθησει το κοντραστ που λες Γιαννη. Αλλα πιστευω οτι αυτο που τον χαλασε, ηταν η αυξηση της δυναμικοτητας που την μεγαλωσε με το να μειωσει το min aperture της ιριδας. Πιο αφυσικα χρωματα και ενα αφυσικο κοντραστ. (στι 8 που την ειχε κατεβασει το εχω δοκιμασει και εγω, χαλουσε αρκετα την εικονα)

Τωρα οσον αφορα την "βηματικη".
Ο προβολεας δεν εχει βηματικη, απλα απενεργοποιωντας την δυναμικη και πηγαινοντας μεσα και πειραζοντας το current apperture (ή οπως το λεει, δεν θυμαμαι τωρα) της μειωνες μονιμα το φως, κανοντας την βηματικη.

Οποτε ΑΝ απο εδω και στο εξης παιξει με δυναμικη στο On, ουτως ή αλλως το current μεταβαλλεται με τις σκηνες ετσι κι αλλιως. Αλλα αφου η ιριδα ενεργοποιειται στις σκοτεινες, ή συνολικη φωτεινοτητα θα πεσει και δεν εχει να φοβαται κατι ως προς τα 16 fl.
Φυσικα ΚΑΙ τα χρωματα θα μεταβληθουν σε σχεση με το καλιμπραρισμα, αλλα αυτο ειναι κατι που ηδη θα συμβει και χωρις να ειχε πειραξει την τιμη της ιριδας ως βηματικη. Οποτε no problem η ρυθμιση της ιριδας στο 11 ως βηματικη.
Οποιαδηποτε στιγμη απενεργοποιηθει η δυναμικη, απλως θα βλεπουν και παλι με το φως και τα χρωματα που καλιμπραρισαν σωστα.

Αυτο ακριβως εχω κανει. Εχω απενεργοποιημενη την δυναμικη, και για να κρατησουμε τον προβολεα στα 16fl εχω καρφωσει τιμη 11 στο aperture . Αυτο δεν εχει σχεση με το min/max aperture. Το εχω μετατρεψει δλδ σε βηματικο αν το λεω σωστα. Αυτο εχει κανει και ο Τσωνης στο review του 7500 στο projectorjunkies.

Αυτο που ρωταω ειναι, αν γυρισω σε δυναμικη (dynamic black on) τι γινεται τωρα?

Η τιμη 11 στο aperture δεν θα διατηρηθει καθως εκει ερχονται στο παιχνιδι τα min/max aperture, πραγμα που σημαινει οτι θα αλλαξει και η φωτεινοτητα, θα διαφοροποιηθει απο τα 16fl που εχουμε καλιμπραρει. Τα λεω σωστα?

Ανδρέα, σου ξαναλέω:

Όταν καλιμπράρεις και ορίζεις το λευκό με λευκή καρτέλα, είτε έχεις ενεργοποιημένη την ίριδα, είτε απενεργοποιημένη, το ίδιο και το αυτό είναι. Μπορείς να το τσεκάρεις. Βάλε λευκή καρτέλα και πάρε μέτρηση με on/off την δυναμική ίριδα. Δεν θα αλλάξει τίποτα.

Το θέμα με την δυναμική ίριδα είναι πολύπλοκο θα έλεγα.

Κατ' αρχάς ανοίγοντας την ( Dynamic Black ) χαλάς την ισορροπία των χρωμάτων.
Αντί να δουλεύει μόνο στις σκοτεινές σκηνές, ώπου πράγματι σου δίνει καλύτερο μαύρο, δουλεύει και εναντίων αυτού, σε σκηνή π.χ. που είναι σκοτεινή και ο πρωταγωνιστής κρατάει έναν φακό και τον στοχεύει πρός την κάμερα, εκεί αμέσως ανεβάζει απότομα πολύ την φωτεινότητα σε βαθμό που να τα γ*μάει όλα.

Με το Dynamic Black @ off, και την ίριδα ρυθμισμένη στο menu στο "position" 10, έχουμε αρκετά καλό μαύρο, ταυτόχρονα έχοντας και καλό, αρκετό φώς για τις φωτεινές και ημιφώτεινες σκηνές.

Δεν ασχολήθηκα πολύ με τις ρυθμίσεις της ίριδας στο service menu, κάποιες στιγμές έκανε και κάτι κουλά ( άλλαζε μόνο του την max value, άλλες φορές το position έφευγε εκτός του "ορίου" που οριοθετούσαμε από το min & max value ) κλπ.

Υπάρχει εν τέλει κοντρόλ να τις πείς π.χ. πέσε μέχρι το 8 ώπου δίνει τρομερά μαύρα, αλλά στο θέμα του ανοίγματος για φως να μην πηγαίνεις π.χ. πάνω από την τιμή/position 10 ή 11 ?

Απάντηση: Re: Νέος στο χώρο της βιντεοπροβολής ζητώ τη βοήθεια σας!

Υπάρχει εν τέλει κοντρόλ να τις πείς π.χ. πέσε μέχρι το 8 ώπου δίνει τρομερά μαύρα, αλλά στο θέμα του ανοίγματος για φως να μην πηγαίνεις π.χ. πάνω από την τιμή/position 10 ή 11 ?

Τώρα έδωσες homework στο μαγουλομωρό!!:D

Όπως και να 'χει, ας μην ξεχνούμε ότι οι δυνατότητες αντίθεσης του μηχανήματος είναι συγκεκριμένες. Όσο και αν το μαγουλομωρό προσπαθούσε να τον κάνει JVQ!!:D

Εξάλλου, αν μπορούσε να γίνει χειροκίνητα κάτι τέτοιο, γιατί να μην το κάνουν με μια εντολή λογισμικά από την ίδια την Μπενκ?

Ξέχασα να πω και κάτι άλλο...

Όταν βάζατε την ίριδα στο 8, ξαναφτιάχνατε brightness και gamma?

Η ίριδα μπήκε μόνιμα στο 11. Όπως ήταν και κατά το calibration ;)
Στο 8 ωραία τα μαύρα, αλλά σκοτείνιαζε αρκετά όλη η σκηνή και στις φωτεινές.

Απο οτι εχω καταλαβει εγω.
Η δυναμικη ιριδα ...γινεται δυναμικη για τον απλο λογο οτι οχι μονο μειωνει το φως, αλλα κανει ταυτοχρονα ενα boost στα φωτεινα σημεια.
Υπαρχει μια αναλογια οπου στον 7500 εκριναν οτι πρεπει να ειναι π.χ. 12/75 (min max)

Kατεβαζοντας το Min εσεις στο 8 (απο 12) μεγαλωσατε την "διαφορα δυναμικου" Κερδισατε μεν στο μαυρο, αλλα σκισατε τα χρωματα, μιας και ο προβολεας προσπαθει να πιασει τις ιδιες κορυφες στα φωτεινα.

Η μια λυση ειναι να επιστρεψετε το min στο 12. Στην χρυση τομη οπου επελεξαν οι μηχανικοι της benq.

Η αλλη λυση (ή πειραμα καλυτερα) ειναι κατι που ηθελα να δοκιμασω και εγω αλλα δεν εχω προλαβει ακομη και ειναι το εξης απλο.

Απο την στιγμη που κατεβασατε 4 κλικ το min, κατεβαστε και 4 κλικ το Max, δηλαδη απο το 75 στο 71, ωστε να διατηρηθει η διαφορα δυναμικου ιδια σαν να ειχατε 12/75. Αυτο ειναι μια δικη μου εικασια φυσικα, μιας και ουτε εγω ξερω ακριβως την φιλοσοφια των αλγοριθμων της δυναμικης ιριδας.

Παντως οταν εγω εκανα δοκιμες στην δικη μου ιριδα στο Min και την δοκιμασα στο 10 απο 12, ειχα αναμεικτα συναισθηματα. Χαλασαν κατι παραπανω τα χρωματα, αλλά δεν εβλεπα και τοσο οφελος στον φωτεινο χωρο απο τις αντανακλασεις τοιχων. Στο 8 το Min, πηρα κατι παραπανω, αλλα τα χρωματα ξεφυγαν εντελως. Εβλεπες π.χ. σκηνη με κερια στο σκοταδι και τοσο το χρωμα της φλογας οσο και το Blooming γυρω απο αυτα, ηταν αισχος. Κατεληξα λοιπον οτι το καλυτερο υποφερτο με την μικροτερη θυσια ηταν το 10, αλλα συντομα επεστρεψα και παλι στο 12, μιας και το οφελος στο μαυρο ηταν μικρο στον χωρο μου και ηθελα οσο το δυνατον πιο σωστα τα χρωματα κλπ.

Ετσι, μου γεννηθηκε η περιεργεια να δοκιμασω την επομενη φορα να βαλω την ιριδα στο 8/71 ή 10/73, απο το 12/75 που ειναι by default.
Θα ελεγα με προσοχη να το δοκιμασετε, αλλα μην παρασυρθειτε. Αν δηλαδη δειτε οτι οντως κανει δουλεια, μην πατε το min π.χ. στο 5/6 min για να δειτε κι εκει τι γινεται. Καπου εκει η ιριδα σβηνει εντελως την εικονα, θα χασετε την εικονα στο service μενου και αντε μετα να δειτε που θα πατησετε για να την επαναφερετε.

Δοκιμαστε λοιπον το 8/71 (συγκριτικα με το 12/75) κι αν δειτε οτι τα παει καλυτερα, σημαινει οτι ο συλλογισμος μου ειναι σωστος. Αν εξακολουθησουν τα ιδια χάλια, τοτε βαλτε το στο 12/75 οπως ηταν. Μιας και καλιμπραριστηκε ο προβολεας σε αυτη την τιμη θα παρετε μια ιριδα διακριτικη που δεν θα κανει πολλα, αλλα δεν θα χαλαει και τα χρωματα. Μια πολυ καλη χρυση τομη.

Υ.Γ.

Ειπατε για πιτσα hut. ?
Φανταζομαι οτι τωρα ο χατζ θα ειναι στο βενζιναδικο και θα φουλαρει βενζινη. :Banane0:

Παιδια οποτε θελετε να ερθετε, και αυτο το σ/κ αν σας βγαλει ο δρομος, το σπιτικο μας ανοικτο ειναι!!

Ο γιαννης εχει ερθει μια φορα, αλλα ηταν βιαστικος και δεν καθησε πολυ. Ελπισω την επομενη φορα να εχετε περισσοτερο χρονο και να φαμε και να πιουμε τιποτα!

Ειπατε για πιτσα hut. ?
Φανταζομαι οτι τωρα ο χατζ θα ειναι στο βενζιναδικο και θα φουλαρει βενζινη. :Banane0:

Καλά...τα παιδιά δεν γνωρίζουν και δικαιολογούνται!! Εσύ όμως? Οκ...για το ατόπημα που έκανες, θα φτιάξω και θα φέρω πίτσα. Εσύ δεν έχει να ακουμπήσεις μισό κομμάτι!!:aetsch:

Καλά...τα παιδιά δεν γνωρίζουν και δικαιολογούνται!! Εσύ όμως? Οκ...για το ατόπημα που έκανες, θα φτιάξω και θα φέρω πίτσα. Εσύ δεν έχει να ακουμπήσεις μισό κομμάτι!!:aetsch:
Οκ τωρα παω να βαλω βενζινη εγω

@warewolf73 το θέμα είναι ότι την τιμή του max aperture για κάποιο άγνωστο σε εμέ λόγο το μεταβάλει το προβόλι από μόνο του.

Το πάμε π.χ. στο 70.
Λίγη ώρα αργότερα ανοίγω το service menu και το βρίσκω στο 71.
Το βάζουμε στο εργοστασιακό 72, και μετά από λίγη ώρα το βρίσκουμε στο 59 :D

Κάτι μου λέει πως έχει και εκεί bug, όπως έχει και στην ρύθμιση του gamma ώπου επηρεάζει και τις ρυθμίσεις του βασικού CMS.

Το προβόλι φοράει την έκδοση 1.2 ή 1.02 ( δεν θυμάμαι καλά το νούμερο, σε 2 είναι πάντως, είτε 1.2 είτε 1.02 ).
Υπάρχει νομίζω και νεότερη firmware version ?

Bill δεν το ειχα παρατηρησει αυτο. (μιας και δεν ειχα δοκιμασει ακομα)
Προφανως το μεταβαλλει λοιπον για να κρατησει μια ισορροπια. Οποτε μαλλον σε αφηνει να μεταβαλλεις το min. Βαλτε το στο 12 οπως ηταν και παρακολουθηστε ξανα τα χρωματα. Θα ειναι αρκετα καλυτερα απο το 8.
Δοκιμασατε υποθετω να απενεργοποιησετε πρωτα την δυναμικη απο το εξω μενου, πριν της αλλαξετε τις τιμες.

Firmware νομιζω οτι το 1.02 ειναι το τελευταιο, δεν υπαρχει αλλο. Βγηκε κατι και δεν πηρα χαμπαρι. ?

Υπαρχει ανοικτή προσκληση για ολα τα σ/κ του Νοεμβρη. Αν καποιος ειναι επαρχια οποτε κανονισει και ερθει Αθηνα, ας γραψει εδω και κανονιζουμε!

Το firmware ειναι το 1.02

Θα κανω μια δοκιμη το απογευμα, να ενεργοποιησω δυναμικη ιριδα και απο service menu να καρφωσω παλι τις εργοστασιες τιμες min 12 & max 75. Να δω αν μου αρεσει η εικονα, γτ ετσι οπως ειναι τωρα (βηματικο με καρφωτη τιμη 11) μου αρεσει η εικονα και δεν κανει μ@λ@κιες με υπερφωτισεις εκει που δεν πρεπει.

Αν το κανω αυτο, δεν επηρεαζει το calibration ετσι? (το λεω αυτο σε περιπτωση που δε μου αρεσει και θελω να το επαναφερω ως εχει)

Απάντηση: Re: Νέος στο χώρο της βιντεοπροβολής ζητώ τη βοήθεια σας!

Υπαρχει ανοικτή προσκληση για ολα τα σ/κ του Νοεμβρη. Αν καποιος ειναι επαρχια οποτε κανονισει και ερθει Αθηνα, ας γραψει εδω και κανονιζουμε!

Το firmware ειναι το 1.02

Θα κανω μια δοκιμη το απογευμα, να ενεργοποιησω δυναμικη ιριδα και απο service menu να καρφωσω παλι τις εργοστασιες τιμες min 12 & max 75. Να δω αν μου αρεσει η εικονα, γτ ετσι οπως ειναι τωρα (βηματικο με καρφωτη τιμη 11) μου αρεσει η εικονα και δεν κανει μ@λ@κιες με υπερφωτισεις εκει που δεν πρεπει.

Αν το κανω αυτο, δεν επηρεαζει το calibration ετσι? (το λεω αυτο σε περιπτωση που δε μου αρεσει και θελω να το επαναφερω ως εχει)

Πρωτα θα απενεργοποιησεις απο το εξω μενου την δυναμικη ιριδα, και μετα θα μπεις στο σερβις να βαλεις παλι το 8 στο 12. Υστερα βγαινοντας θα ενεργοποιησεις παλι την δυναμικη ιριδα.
Στα δικα μου τεστ η διαφορα μεταξυ 8 και 12 ειναι εμφανης.

Τωρα, προηγουμενως ο bill ειπε οτι το max εργοστασιακα ηταν το 72. ? Γιατι εγω θυμομουν το 75.
Ειναι σιγουρο αυτο. ? Πειραξατε καποιο setting στο max της ιριδας (κατεβασατε) και ισως τελικα εμεινε εκει. ?

Θα πρεπει να ξανα ανοιξω τον προβολεα μου για να δω ποια τιμη εχει το max, για 100% σιγουρια.