Αυτός που τραβάει επαγγελματικά αθλητές καλό θα είναι να γνωρίζει τον τρόπο που εστιάζει η μηχανή του και πώς "σκέφτεται" ώστε να προβλέπει τη συμπεριφορά της. Αυτός που τραβάει επαγγελματικά αθλητές, καλό θα είναι να επενδύσει στον εξοπλισμό που του βγάζει το ψωμί του, κάτι παραπάνω από τα 750 ευρώ που κοστίζει ένα σώμα Canon 40D (το οποίο έχω κι εγώ που δεν βγάζω το ψωμί μου από αυτό), και κάτι καλύτερο από τον φακό που στο τέλε άκρο του γίνεται f/5.6 (ultrasonic από ultrasonic έχουν διαφορά). Και σίγουρα θα έχει ρυθμίσει το AF της μηχανής του στο σέρβις της αντιπροσωπείας εάν του παρουσιάζει προβλήματα, και θα έχει ήδη πάρει κάποιο από τα νέα μοντέλα με μικρορυθμίσεις AF (50D, 5DmkII, 7D κλπ).
Αλλά ακόμη και επαγγελματικά συστήματα AF, κάνουν τα δικά τους. Πχ το σύστημα της 1D mkIII, που πρώτο απ' όλα έπιασε να διορθώσει η Canon με τη mkIV.
Ρε send νομίζω ότι για κάποιο λόγο κάθε φορά που γράφω κάτι σε ωθεί να γράψεις κάτι αντίθετο...... και αυτό καθ' εαυτό δεν με πειράζει, με πειράζει όμως όταν ο άλλος δεν καταλαβαίνει ή δεν θέλει να καταλάβει τί λέω..... (όπως το - τραβηγμένο - παράδειγμα που ανέφερα για να πω το αυτονόητο)
Να τα πάρουμε από την αρχή λοιπόν με ερωτήσεις απλές που δέχονται ένα απλό ΝΑΙ ή ΟΧΙ
1. Παίρνεις μια μηχανή με AF. Θέλεις να δουλεύει το ΑF όπως δηλώνει η εταιρεία? Φανταζόμαι ΝΑΙ, αλλά δεν γίνεται πάντα....
2. Ξέρεις λοιπόν, άσχετα αν έχεις επαγγελματική μηχανή, επαγγελματικό φακό ή ότι άλλο pro, ότι δεν πρόκειται να έχεις 100% focused φωτός σε Χ συνθήκες....αυτές αλλάζουν ανάλογα με το σώμα/φακό/κλπ...όπως επίσης θα αλλάζει ανάλογα και το ποσοστό....
3. Το δέχεσαι, οκ, χαμηλώνεις τα στανταρντ...θα πρέπει να δουλεύει το AF κάτω από ιδανικές συνθήκες (σταθερό θέμα, τρίποδο, μεγάλη ταχύτητα, νορμαλ κοντραστ, κτλ)? Φαντάζομαι ΝΑΙ.... τουλάχιστον σε αυτή τη περίπτωση θα έπρεπε να δουλεύει ΠΑΝΤΑ, 100% δηλαδή....ούτε 50, ούτε 80 ούτε καν 90.... 100% !!!!
3. Αν δεν ισχύει αυτό, είναι fault? ΝΑΙ ή ΟΧΙ? Εγώ λέω ΝΑΙ, εσείς λέτε.... φταίει το ότι το AF δεν είναι πάντα ακριβές, ότι δεν έχει pro σώμα, ότι δεν έχει pro φακό....και πάει λέγοντας.... Εσείς ως λογικοί άνθρωποι λέτε ότι αυτά έχουν σχέση????? Εγώ δεν τη βλέπω......
Τί σχέση έχει λοιπόν ρε send η απάντηση που έδωσες για τους επαγγελματίες αρχικά με αυτό που θέλω να πω εγώ.....πάμε από το ένα θέμα στο άλλο....εγώ το παράδειγμα το είπα για πολύ συγκεκριμένο λόγο.....για το γεγονός ότι το AF μπορεί να κάνει λάθος ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ..... ε αυτό δεν συμβαίνει...ό,τι μηχανή και να έχεις αν δεν υπάρχει πρόβλημα...... pro, ξε-pro....