Νέος στο forum με μια απορία στο θέμα εστίασης

κολλάς άσχημα σε κάτι που προσφέρεται στο μεγάλο κομμάτι της αγοράς γιά να τους εξυπηρετήσει σε δύσκολες και βιαστικές στιγμές ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ.

όπου κι απ το ολότελα, καλή κι η Παναγιώταινα.
Οι περισσότεροι αρκούνται μ αυτό.
Αλλιώς καμιά autofocus μηχανή δεν θα είχε MF...

Είναι διαφορετικά πράγματα.

Τώρα προφανώς αυτό αστεία το λες έτσι? Δεν τα λέμε από κοντά και δεν μπορώ να καταλάβω το ύφος του καθένα.....

Εάν δούλευαν όλα τέλεια κατά τις ανακοινώσεις των εταιρειών, δεν θα καθόταν η Canon να ξανασχεδιάσει το σύστημα της 1D mkIII, σωστά? Άρα κάπου πρέπει να έχανε... και οι χρήστες της ανέφεραν πως ενίοτε έχανε και στα στατικά πλάνα. Ενίοτε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση που μιλάμε......ας βγει ένας κατασκευαστής να πει το αντίθετο...να δεις ντομάτες και θάψιμο που θα φάει.....
Δεν αρπάζομαι ούτε γενικά ούτε ειδικά.....

καμμιά αυτόματη διαδικασία (και αυτή του autofocus) είναι fail-proof.
Πχ όλοι ξέρουμε ότι η επιτυχία του focus είναι αυστηρή συνάρτηση του contrast και του φωτισμού....
Χωρίς αυτά....γιοκ

οι επαγγελματίες φωτογράφοι, γιά κάθε μιά φωτογραφία που τυπώνεται και πληρώνονται έχουν τραβήξει και πετάξει στα σκουπίδια 100άδες φωτογραφίες που εγώ και εσύ θα τις είχαμε κορνιζάρει όλες...-bye-

Δεν είναι ακριβώς έτσι.... αλλά αυτό θέλω να πω και εγώ....γι' αυτούς λοιπόν στην πολύ συγκεκριμένη κατηγορία που είπα η "αδήρητη" ανάγκη του send μεταφράζεται σε $$$...εκεί παίζει ΜΕΓΑΛΟ ρόλο και τα καρέ, και το γρήγορο AF....

και το ΠΕΡΙΠΟΥ σημαίνει όχι 100%
Μπορεί να σημαίνει 99 που γιά μένα είναι καλό γιά τον φίλο μας όχι....
Και προφανώς για κείνον που δεν μπορεί να πετύχει με τίποτα το 80 είναι μάνα εξ ουρανού....

Εάν δούλευαν όλα τέλεια κατά τις ανακοινώσεις των εταιρειών, δεν θα καθόταν η Canon να ξανασχεδιάσει το σύστημα της 1D mkIII, σωστά? Άρα κάπου πρέπει να έχανε... και οι χρήστες της ανέφεραν πως ενίοτε έχανε και στα στατικά πλάνα. Ενίοτε.

Ε αυτό λέω και εγώ send, δεν λέω ότι δουλεύουν όλα τέλεια.... αλλά όταν ΠΡΕΠΕΙ να δουλεύουν, ΠΡΕΠΕΙ...τί να κάνουμε..... αλλιώς όλοι θα ξέραμε ότι έχουμε μια 40d που σε ιδανικές συνθήκες ΔΕΝ κάνει focus.... δεν έχουμε όμως.....δόξα το θέο μια χαρά είναι....

Δεν είναι ακριβώς έτσι.... αλλά αυτό θέλω να πω και εγώ....γι' αυτούς λοιπόν στην πολύ συγκεκριμένη κατηγορία που είπα η "αδήρητη" ανάγκη του send μεταφράζεται σε $$$...εκεί παίζει ΜΕΓΑΛΟ ρόλο και τα καρέ, και το γρήγορο AF....

Για αυτούς το έγραψα παραπάνω, καμία αντίρρηση. Εκεί η αυτόματη εστίαση είναι όχι απλά απαραίτητη, αλλά ζωτικής για τη δουλειά τους σημασίας. Εκείνοι λοιπόν που εξαρτώνται από αυτό, θα πληρώσουν για να έχουν το καλύτερο (το οποίο όμως πάλι θα έχει σε κάποιο βαθμό τις αστοχίες του, το θεωρώ δεδομένο).

Το αδήρητες ανάγκες το έγραψα για εμάς τους ερασιτέχνες. Που όλοι ξαφνικά θέλουμε οπωσδήποτε, για παράδειγμα, 6 και 7 καρέ το δευτερόλεπτο.

αλλιώς όλοι θα ξέραμε ότι έχουμε μια 40d που σε ιδανικές συνθήκες ΔΕΝ κάνει focus.... δεν έχουμε όμως.....δόξα το θέο μια χαρά είναι....

Και αυτό το έγραψα, ότι όπως το περιγράφει ο φίλος μας πρόκειται για προβληματική κατά πάσα πιθανότητα μηχανή. Η ακρίβεια της αυτόματης εστίασης είναι μια άλλη γενικότερη συζήτηση η οποία εξελίσσεται παράλληλα.

Για μένα το AF του φακού έχει πρόβλημα. Δοκίμασε άλλο φακό. Έλα να σου δώσουμε άλλο φακό (οποιονδήποτε) για να δούμε αν το πρόβλημα επαναλαμβάνεται.

Α ρε Βλάσση....να σαι καλά!!!

Θα δοκιμάσω με 2 low cost φακους φίλων, τον 18-55 Is και τον sigma 70-300 4-5,6. Δυστυχώς δεν παίζει κάτι καλύτερο..

Και αυτό το έγραψα, ότι όπως το περιγράφει ο φίλος μας πρόκειται για προβληματική κατά πάσα πιθανότητα μηχανή. Η ακρίβεια της αυτόματης εστίασης είναι μια άλλη γενικότερη συζήτηση η οποία εξελίσσεται παράλληλα.

Now we are talking..... αυτό λέω και εγώ τόση ώρα.....

Με νοιάζει η ακρίβεια της αυτόματης εστίασης.....αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν παίζει ΣΧΕΔΟΝ κανένα ρόλο για μια καλή φωτογραφία...... (εκτός από stock phorography...όπου εκεί είναι το Α και το Ω, μαζί με τον φωτισμό.....)

Τέλος πάντων, σε μια επόμενη μάζωξη θα κοιτάξω να έρθω και εγώ να γνωριστούμε για να καταλαβαίνουμε το ύφος του καθένα γιατί πολύ φαιά ουσία καταναλώσαμε για το τίποτα....

Για να επανέλθουμε λοιπόν, shutter, κάνε το τεστ που σου είπα και εδώ είμαστε πάλι...... καλά είπε ο Βλάσσης, και φακό μπορούμε να σου δώσουμε να δοκιμάσεις, και καλά είπε και ο send ότι μπορεί να είναι και το AF της μηχανής......

Ευχαριστώ και σένα nmastro μα, σε ποιο test αναφέρεσαι? Γιατί έχουν ειπωθεί διάφορα...μια γρήγορη ματιά στις πισω σελίδες δεν είδα να αναφέρεσαι σε κάποια δοκιμή..

Now we are talking..... αυτό λέω και εγώ τόση ώρα.....

Με νοιάζει η ακρίβεια της αυτόματης εστίασης.....αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν παίζει ΣΧΕΔΟΝ κανένα ρόλο για μια καλή φωτογραφία...... (εκτός από stock phorography...όπου εκεί είναι το Α και το Ω, μαζί με τον φωτισμό.....)

Τέλος πάντων, σε μια επόμενη μάζωξη θα κοιτάξω να έρθω και εγώ να γνωριστούμε για να καταλαβαίνουμε το ύφος του καθένα γιατί πολύ φαιά ουσία καταναλώσαμε για το τίποτα....

Για να επανέλθουμε λοιπόν, shutter, κάνε το τεστ που σου είπα και εδώ είμαστε πάλι...... καλά είπε ο Βλάσσης, και φακό μπορούμε να σου δώσουμε να δοκιμάσεις, και καλά είπε και ο send ότι μπορεί να είναι και το AF της μηχανής......

τα μοτέρ του AF στις CANON είναι στους φακούς. Γι αυτό στις CANON ξεκινούμε από τους φακούς.

Επιστρέφω με όχι, πιστευω, ενθαρυντικές εξελίξεις....

Φίλος μου άφησε την canon 1000d με 2 φακούς,
1) canon 18-55 is 3,5-5,6
2) sigma 70-300 4-5,6 APO,DG

αυτο που παρατήρησα με όλους τους φακούς μαζί με τον canon 35-135 4-5,6 USM, φορεμένους στην 40d, όταν εστίαζα με MF, και έπειτα στο ίδιο κάδρο γύρναγα σε AF κεντρικού σημείου, οι φακοί έκαναν μια μικρή κίνηση για να εστιάσουν, θεωρώντας καλύτερα!! Φυσικά το αποτέλεσμα είναι θολή φωτο.

Έκανα και την αντίστροφη διαδικασία..

Εστίαζα με AF κεντρικού σημείου. Έπειτα στο ίδιο κάδρο γύρναγα σε MF και μέσω του live view, έπρεπε να γυρίσω λίγο το δακτύλιο του focus για να εστιάσει σωστά...

Τέλος τις 2 αυτές μεθόδους ακολούθησα και με την 1000d, όπου η συμπεριφορά των φακών ήταν η αναμενόμενη. Όταν εστίαζε με AF η απόκλιση με το MF ήταν ελάχιστη και αυτο συνέβαινε σε λίγες φώτος...

Να πώ οτι οι φώτος είναι σε Manual με "κλειδωμένες" ρυθμίσεις, όλες ίδιες σε κάθε δύδιμο φωτογραφιών.

Συμπέρασμα? Λογικά αποκλείουμε το πρόβλημα στο φακό? Άρα τι μένει?.... η Intersys?