New Canon EOS 7D MKII.

Το dxo ανεβασε το review του
http://www.dxomark.com/Reviews/Canon-EOS-7D-Mk-II-review-Low-ISO-performance-lags-behind-rivals
Η μηχανη ειναι εξαιρετική υλοποίηση αλλα στον αισθητηρα η Canon καθαρα πρεπει να καταβαλει μεγαλη προσπαθεια. Δυστυχως το βλεπω σε ταμπλετ αλλα θα ηθελα να δω μια συγκριση των αισθητηρων των 7dmk2 vs Nikon 7100...

Αυτες οι συγκρίσεις θα την καταστρέψουν εμπορικά τη μηχανή.
Είναι δυνατόν τόσο μεγάλη διαφορά στους αισθητήρες;
Το μόνο που θα σώσει το συγκεκριμένο μοντέλο είναι η ύπαρξη φοβερών φακών και η επαγγελματικού τύπου εργονομία και χαρακτηριστικά.

Γιατί και εγώ που έχω τη Sony με τον φοβερό αισθητήρα...από φακούς είμαι πίσω (ακριβοί οι άτιμοι).

Πού την είδατε τη "μεγάλη" διαφορά στους αισθητήρες? Σε high iso η διαφορά με την 6000 είναι μικρότερη 1/3 του στοπ. Με τα κριτήρια μέτρησης του dxo πάντα. Στο δυναμικό εύρος και στο color depth, έχω κάποιες επιφυλάξεις, όταν βγάζει πολλές Canon με χαμηλότερες μετρήσεις με 12bit μοντέλα ενώ αυτές έχουν 14bit raw (δεν ισχύει για τα παραπάνω).

Πάντως συμφωνώ ότι η Pro μηχανή θα έπρεπε να έχει και τον κορυφαίο αισθητήρα. Δεν φτάνει η επάρκεια να καλύψει καταστάσεις για να δώσει τις πωλήσεις (πλην των συνειδητοποιημένων χρηστών).

Re: Απάντηση: New Canon EOS 7D MKII.

Καλό είναι να κοιτάμε τις καμπύλες και όχι τα score.
Έβαλα σύγκριση με D7100, στο snr οι καμπύλες πρακτικά ταυτίζονται.
Στο δυν εύρος είναι βέβαια εμπρός καθαρά η Νικον.
Πάντως εγώ που έχω και τον 18άρη της Canon (EosM), και τον 20άρη της 70d, θα έλεγα πως στην πράξη είναι αρκετά ποιοτικότερος ο 20άρης από τον 18άρη σε σχέση με τις μικρές διαφορές που δίνει το dxo. Ιδιως με καλό φακό φαίνεται η διαφορά στην καταγραφή λεπτομέρειας. Στο θόρυβο, μου φαίνεται ευκολότερα διαχειρίσιμος, αλλά και στα χρώματα ελαφρώς. Ίσως οφείλεται στο ότι κάθε pixel ουσιαστικά αποτελείται από 2 που λειτουργούν ως 1 κατά τη λήψη. Από ότι βλέπω στην 7D II τον βελτιστοποίησαν ακόμα λίγο, συνεπώς πέρα από τα νουμεράκια μένει να δούμε τα αποτελέσματα στην πράξη.

Μην παραβλέπουμε και το πολύ καλό jpeg (αν κρίνω από την 70D) που μετρά πολύ σε καταστάσεις σπορ κλπ, κοινό στο οποίο απευθύνεται η MKII.

Ένα θα σας πω, σε νορμάλ συνθήκες μέχρι 800 iso, με λίγο προσοχή στην έκθεση, τα αρχεία της 70D είναι εξαιρετικά. Όταν λέω εξαιρετικά, εννοώ πως θα βάλεις δίπλα ίδιες λήψεις από D600 και δύσκολα θα καταλάβεις διαφορά.

Για το δυν εύρος, ειδικά στα highlights, εγώ δεν αμφισβητώ καθόλου τις μετρήσεις του DXO. Sony - Nikon είναι αλλού, πολύ πιο ελαστικά αρχεία.

Η τιμή της είναι τσιμπημένη, αλλά είναι από πια πλευρά θα το δει κανείς. Για τον χρήστη της σειράς 1D, μπορεί να είναι μια οικονομική 2η μηχανή. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, αλλιώς και η Olympus E-M1 ακριβή μπορεί να θεωρηθεί βάσει αισθητήρα και μόνο. Μένει να δουμε αν αυτές οι λεπτομέρειες δουλεύουν σωστά.

Υ.Γ. Mια παρεξηγημένη μηχανή που συνήθως απουσιάζει από συγκριτικά της κατηγορίας - λόγω του ότι οι περισσότεροι τη χρησιμοποιούν για βίντεο, είναι η GH4. Σε tracking πολλοί υποστηρίζουν πως χτυπά στα ίσια μια καλή DSLR.

Last edited:
Καλη μηχανη αλλα με τετοια δημοσιευματα θα την 'ψιλοθαψουν'.
Ειναι γεγονος ομως οτι η canon ειναι πισω απο την sony στο θεμα των αισθητηρων. Ισως γιαυτο ανακοινωσε προχθες οτι θα συνεργαστεί με την sony στο θεμα των αισθητηρων.
Προσωπικα παντως εαν ημουν χρηστης canon θα την επερνα και πολυ θα ηθελα και η nikon να ειχε ενα παρομοιο εργαλειο..

Από κάτι σχέδια που έχω δει, νομίζω στη ροδέλα έχει και η 70D και η D7100... Ίσως επειδή είναι στην κορυφή του σώματος να ειναι τρωτό σημείο.

Αυτό που λείπει πάντως είναι μια στανταροποίηση της αδιαβροχοποίησης κάθε σώματος. Όλες αδιάβροχες δηλώνουν, αλλά με αόριστους ισχυρισμούς, 2 φορές καλύτερη κλπ. Να υπήρχε ένα νουμεράκι να ξέραμε η τάδε έχει 5 και η άλλη η καλύτερη 10.

Πάντως ο χαμός γίνεται εκεί μέσα ε; Καρφίτσα δεν πέφτει. Απορώ σε μικρότερα σώματα πως τα χωρούν όλα. Από ότι φαίνεται πάντως, οι εσωτερικές αλλαγές της mark II είναι πολύ περισσότερες από ότι προδιαθέτει η εξωτερική ομοιότητα σε σχέση με την "παλιά" 7D.

Καλη μηχανη αλλα με τετοια δημοσιευματα θα την 'ψιλοθαψουν'.
Ειναι γεγονος ομως οτι η canon ειναι πισω απο την sony στο θεμα των αισθητηρων. Ισως γιαυτο ανακοινωσε προχθες οτι θα συνεργαστεί με την sony στο θεμα των αισθητηρων.
Προσωπικα παντως εαν ημουν χρηστης canon θα την επερνα και πολυ θα ηθελα και η nikon να ειχε ενα παρομοιο εργαλειο..

Η φήμη διαψεύσθηκε http://www.canonrumors.com/2014/11/canon-to-continue-using-canon-sensors-in-dslrs/

Αυτοί που χρειάζονται μια καλύτερη εφ'όλης της ύλης 7D δεν έχουν άλλο δρόμο .. και είναι πολλοί που παρόλο τον ξεπερασμένο αισθητήρα δεν την άλλαξαν .. περιμένοντας την 7DΙΙ.

Σε σχέση με την 7D η 7DII είναι βήματα μπροστά. Και στον αισθητήρα επίσης .. μέχρι 1 στοπ στα ψηλά ISO και πολύ καλύτερο σε χαρακτήρα θόρυβο.

Σε σχέση με Sony αισθητήρες ουσιαστικά μόνο στα χαμηλά ISO (800 και κάτω) υστερεί σε δυναμική περιοχή. Στα ψηλά μάλλον καλύτερη είναι (ένα τσακ) απο Sony και περίπου ίδια με D5300

* υπόψιν οτι D5300 vs a6000 η D5300 είναι κάπως καλύτερη υλοποίηση φαίνεται στις καμπύλες της dxO (ενα τσακ και πάλι στις μετρήσεις αλλα κατι παραπάνω απο 1 τσακ σε άμεση σύγκριση εικόνας) .. αλλο αν το γενικό σκορ δεν το δείχνει.

Πρέπει να συνυπολογίσουμε οτι μέρος της διαφοράς σε βάρος του αισθητήρα της Canon οφείλεται στο οτι ο 1,6Χ κροπ της Canon είναι μικρότερος απο 1,5Χ Sony .. κάπου 1/5 στοπ βγαίνει (π.χ. το LowLight σκορ θα ήταν 1230 αντι 1080)

Επίσης η βελτιστοποίηση για μεγάλες ταχύτητες .. δεν είναι σίγουρο οτι μια ίδιας φιλοσοφίας Nikon (10fps 14bit) θα έβγαζε τα ίδια αποτελέσματα με την 5fps D5300. (την 7100 δεν την βάζω στο λογαριασμό γιατί ουσιαστικά λόγω banding πάνε χαμένα τα 2 στοπ DR στα χαμηλά ISO και 1 στοπ στα ψηλά).

.. αν τα βάλεις όλα κάτω, τελικά δεν είναι τόσο πίσω τεχνολογικά.

Για τους πουλάδες .. http://www.dpreview.com/forums/thread/3749188

ISO 1250 .. http://www.ldhphoto.com/7DII_Raws/8M7A0573.CR2 .. 100% crop, χωρις αποθορυβοποίηση .. αντιθέτως μια-δυο δόσεις sharpening
8M7A0573.jpg

Για τα δείγματα του ανωτέρω ποστ, μην δίνετε σημασία .. είναι τραβηγμένα με Highlight Tone Protection δηλ. το πραγματικό ISO είναι ενα στοπ κάτω απο το αναγραφόμενο.

Οχι οτι αυτό ευνοεί .. μάλλον χειρότερο είναι για τα σκοτεινα καθώς οι HTP λήψεις είναι και υποεκτεθειμένες (π.χ. η έκθεση είναι σαν να χρησιμοποιούσες το αναγραφόμενο ISO).

Για παράδειγμα στο δείγμα που ανέβασα .. είναι ουσιαστικά σε ISO 640 (1250 αναγραφόμενο). Το ISO 640 έχει 50% περισσότερο θόρυβο στα σκοτεινα απο το 1250 για ίδια έκθεση. Εδω βέβαια ο χρήστης μείωσε την υποέκθεση κατα 1/3 στοπ (είχε +1/3 EV)

http://www.clarkvision.com/reviews/evaluation-canon-7dii/

Πλήρες review του αισθητήρα της μηχανής από τον Roger Clark, με ιδιαίτερο βάρος από την άποψη της αστροφωτογραφίας.

Ο δοκιμαστής επισημαίνει ότι ο αισθητήρας της μηχανής έχει 10 φορές χαμηλότερο thermal dark current, 0.016 electrons/pixel/second @10 C (Ηλίαααααας!), από την επόμενη πλησιέστερη μηχανή της Canon που έχει δοκιμάσει. Χαρακτηρίζει τη μηχανή game changing camera for night photography. Έχει και μια καταπληκτική φωτογραφία της Horsehead Nebula, στακάρισμα 70 λήψεων του 1 λεπτού....
Διαπιστώνει χαμηλότερο banding noise από την 6D, βρίσκει ότι το AF είναι στο επίπεδο της 1D mkIV.

Φαίνεται ιδιαίτερα σοβαρό εργαλείο after all.... μάλλον δεν κοιμόντουσαν στην Canon.

Ενδιαφέρον διάβασμα τα τεστ του Clark ..

Πάντως ..

έκανε λάθος στην αναγωγή της δυναμικής περιοχής σε 8mp (DxO) .. 11 stop @ 20Mp = 11.7 stop @ 8Mp

Eπίσης έχει ενα μικρό λάθος με ελάχιστη επιρροη στο maximun signal κατα 50 μοναδες (ISO 100 11535 vs 11592 - ISO 200-25600 13255 vs 13304 - ISO 51200 14335)

Το SNR18% που δίνει είναι 2/3 στοπ χαμηλότερο απο τις μετρήσεις της DxO (ISO 100 Clark 75.7 = 37.6db vs DxO = 39.9db ..) !!!

H μέτρηση του θερμικού θορύβου δεν έχει εννοια να αποδίδεται σε ηλεκτρονια .. δεν μπορεί έτσι να συγκριθεί με διαφορετικού μεγέθους πιξελ.
Αυτο που ενδιαφέρει είναι ποσο υποβιβάζει την Δυναμική περιοχή και π.χ. σε σχέση με την 6D πρέπει πάλι να γίνει αναγωγή σε ίδιο μέγεθος δηλ το 10Χ θα γίνει 10/sqrt(2,56) = 6Χ .. θα δώ αργότερα αν μπορέσω να υπολογίσω πόσο επηρεάζεται η δυναμική περιοχη

Επίσης το οτι η μέτρηση γίνεται πάντα σε ISO1600 ευνοεί μερικούς αισθητήρες που είναι βέλτιστοι εκεί. Η 6D έχει βέλτιστο το 6400 νομίζω ..

Πάντως οντως η 7DII είναι ενα βημα εμπρός οσον αφορά τον αισθητήρα ξεφεύγει απο την στασιμότητα των προηγούμενων χρόνων. Και προσωπικά βρίσκω οτι στα ψηλά ISO (3200+) μάλλον είναι η καλύτερη APS-C ανα μονάδα επιφανείας ;)

Και η 70D ήταν ενα (μικρό) βημα βελτιωμένη σε σχέση με την 60D .. Αντίστοιχο βήμα είχε γίνει και στην 6D στους FF αισθητήρες.