New HTPC setup (μέχρι 500 )

nmastro

Senior Member
20 December 2006
383
Χαιρετώ την παρέα του HTPC. Μετά από πολλά χρόνια χρήσης ενός TViX αποφάσισα (και έχω και το χρόνο) να μεταπηδήσω σε HTPC. Θα ήθελα αρχικά μια βοήθεια σε ορισμένα πράγματα, για να μπορέσω να καταλήξω, γιατί για μένα, παρ' ότι κοντά στον χώρο των H/Y (αν και Macάκιας εδώ και ορισμένα χρόνια), πολλά δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Λοιπόν ας αρχίσω….

Environment:
Στο σύστημα, εκτός από το HTPC, υπάρχουν
- Ενισχυτής Pioneer SC-LX73
- Ηχεία B&W 603/303
- Τηλεόραση Panasonic 50"
- To Buy: Προβολέας EPSON EH- TW9100W (εντός 2-3 μηνών το πολύ)
- NAS Synology + 8TB

Χρήση:
Έτσι όπως το σκέφτομαι, και τουλάχιστον στην αρχή θα είναι 100% XBMC. Άντε και λίγο browsing…...
Θα παίζει Ταινίες και Μουσική. 1080p στην τηλεόραση και 1080p και 3D υλικό στον προβολέα
Επίσης, σκέφτομαι για OpenELEC αρχικά…τί λέτε;

Requirements:
- Αθόρυβο (first and foremost)
- Να μπορεί να παίζει ΑΝΕΤΑ μέσω δικτύου 3d ταινίες στον προβολέα και προφανώς 1080p στην τηλεόραση
- Να είναι χωρίς προβλήματα το browsing ταινιών στο XBMC
- Να είναι καλαίσθητο με μαύρο εξωτερικό
- ΔΕΝ χρειάζομαι blue ray slot ή κάτι άλλο…. όλο το υλικό είναι στο δίκτυο. Αν χρειαστεί αργότερα θα πάρω dedicated καλό blue ray μηχάνημα
- Κόστος μέχρι 500 ευρώ

Θα σας πω τί σκέφτομαι, και μετά θα ρωτήσω…..και προφανώς οποιαδήποτε πρόταση έχετε είναι ευπρόσδεκτη…….
Έχω σχεδόν καταλήξει στα εξής:
- Θα μπεί δίσκος SSD μικρός, μόνο για λειτουργικό
- USB3 θύρες
- GB connection, αν γίνεται να έχει και wireless connectivity, ακόμη καλύτερα
- CPU & GPU σε ένα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος που χάνω ή δεν γνωρίζω, κυρίως για το 3D.
Μάλλον έχω καταλήξει σε αυτή, αλλά θέλω και τη γνώμη σας, ειδικά σε σχέση με το ΜΒ…...
AMD A8-3820 APU with AMD Radeon™ HD 6550D (2.8GHz, 65W)
Για την GPU είναι βασικό και για το κουτί που θα επιλέξω….έχει νόημα να βρω κάποιο που να παίρνει μεγάλη κάρτα;

- mini-ITX, εκτός αν υπάρχει άλλος λόγος. Θέμα χώρου δεν υπάρχει, απλά δεν το θέλω μεγάλο.

Ερωτήσεις:
- Σκέφτομαι για cpu είτε τις AMD APU ή τις αντίστοιχες Intel (+GPU για το 3D)
- Να προτιμήσω case που να έχει το PSU ή καλύτερα είναι να πάρω εγώ της επιλογής μου, ανάλογα το τί CPU θα μπει;
- Να γίνει εντελώς fanless γίνεται; Αλλιώς σκέφτομαι για Scythe σε CPU fan και μόνο……χρειάζομαι οπωσδήποτε και case fan;
- Remote: Δεν θέλω κάτι εξωτερικό. Τί επιλογές έχω;
- Τί άλλο πρέπει να προσέξω;

Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια!

Ξέχασα να αναφέρω, ότι για RAM σκέφτομαι για 8GB και όσο το δυνατό πιο γρήγορη, για να βοηθήσει και τη GPU....συγκεκριμένα σκέφτομαι την Corsair RAM DDR3 8GB (2x4)Kit 2000MHz XMS3 . Τί λέτε;

Update:
Οι CPU που κοίταγα ήταν οι περσινές, μπέρδεψα αρχικά το λινκ στην AMD, και μετά κοίταγα μόνο τις περσινές, δεν είχα καταλάβει ότι δεν είναι οι trinity.
Οπότε πάω είτε για AMD A8-5500 APU with AMD Radeon™ HD 7560D ή για AMD A10-5700 APU with AMD Radeon™ HD 7660D

Επίσης, έχουν αρχίσει και μου γυαλίζουν πολύ τα cases της Fractal Design και ιδιαίτερα το NODE 605

Αν πούμε ότι καταλήγω στα κάτωθι
- Case: Fractal Design 605
- CPU: AMD A8-5500 APU
- RAM: 8GB DDR3-1866

Τί
- FM2 motherboard προτείνετε;
- PSU
- CPU fan ? Skythe?

Φίλε @nmastro στην κατηγορία HTPC υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα νήματα που θα σε βοηθήσουν να κατασταλάξεις. Θα αναφέρω απλά κάποιες παρατηρήσεις:

- Το 3D στο XBMC έχει ακόμα περιορισμούς.
- AMD, INTEL και Openelec επίσης δεν λειτουργούν απροβλημάτιστα, σε αντίθεση με την Nvidia που δουλεύουν όλα ρολόϊ.
- Με την εγκατάσταση Openelec ουσιαστικά έχεις ένα πλήρες Media Player,αν θες όμως browsing και τέλειο 3D τότε βάζεις Windows.
- Ότι και να βάλεις ένας SSD θα απογειώσει την εμπειρία σου. (με Windows δε τον θεωρώ απαραίτητο).
- Τα 8 GB σε Openelec είναι υπερβολή, μια γρηγορότερη μνήμη σε 4GΒ θα είναι καλύτερα.
- Λατρεύω τα mini-itx cases όπως καιόλη τη διαδικασία εγκατάστασης, οπότε από μένα δαγκωτό για mini-itx σε HTPC.
- Σε Remote ένα οποιοδήποτε MCE Compatible θα κάνει άψογα τη δουλειά του (δες και το σχετικό νήμα του XBMC).

Υ.Γ. Έχω τον προγενέστερο ενισχυτή της Pioneer VSX-LX 70 με ηχεία τη σειρά 7 της B&W και το αποτέλεσμα της συνεργασίας με την Plasma 50" TV και το Openelec είναι άψογο. Ουσιαστικά μιλάω για το κλείδωμα σε 24p.

nmastro σκέφτομαι να υλοποιήσω ένα παρόμοιο project με τον καινούργιο χρόνο για να αντικαταστήσω το υπάρχον HTPC (Laptop). Κοιτάω και εγώ τους νέους AMD Trinity και λέω μάλιστα να πάω για τον μεγαλύτερο της παρέας A10-5800k (από την στιγμή που δεν πληρώνεις extra κάρτα γραφικών). Μιας και ο δίσκος θα είναι σίγουρα SSD και δεν θα υπάρχει ούτε extra κάρτα γραφικών αλλά ούτε και extra δίσκος, άρα όχι ανάγκη για τρελή ψύξη, το κουτί που κοιτάω είναι το Techsolo TC-2200. Το κουτί παρέχει και τροφοδοτικό 350W το οποίο είναι υπέρ αρκετό για την συγκεκριμένη δουλειά. Μνήμη 8GB πιστεύω ότι είναι αρκετή (προτίμηση σε μάρκα δεν έχω) και για μητρική διάλεξα την Asus F2A85-M. Τέλος επειδή είναι AMD μιλάμε Win8 64Bit και φυσικά το αγαπημένο μου XBMC.

Last edited:
@nmastro & @morfeus

Η άποψη μου (αν και δεν τα έχω δοκιμάσει όλα στην πράξη οπότε κάποιες προτάσεις είναι βάση διαβάσματος στο νετ, προδιαγραφών, και από εντυπώσεις άλλων χρηστών)
Αν πας για trinity, Α10 5700 λόγω του ότι είναι από τους δυνατότερος της οικογένειας των trinity, αλλά ταυτόχρονα έχει μόλις 65W TDP
πολύ ωραίο βρίσκω το fractal που έβαλες, αλλά κάπως μεγάλο... αν πας για mini itx και synology (δλδ δεν θα έχεις ανάγκη για δίσκους μέσα στο κουτί του υπολογιστή, αφού θα τους έχεις σε ΝΑΣ), καλυτερα μάλλον να δεις για κάποιο πιο μικρό, πχ. τα antec ISK...
FM2 mini itx... δεν υπάρχουν πολλές. Δες την asrock FM2 -> http://www.skroutz.gr/s/2581248/Asrock-FM2A75M-ITX.html
για fan... εξαρτάται το κουτί που θα πας. Π.χ. skythe kozuti που πήρα εγώ, δεν μου έκατσε καθόλου καλά. Σε μεγαλύτερο κουτί όμως, μια shuriken πιστεύω θα είναι σούπερ (και από αυτά που έχω διαβάσει). Επίσης Noctua οι low profile... Ολα αυτά βέβαια, αν πρώτα δοκιμάσεις την μαμίσια και δεν σε καλύψει.
ssd προτείνω και εγώ... για απόλυτη ησυχία και ταχύτητα. Τα 2/3 των μηχανημάτων μου έχουν, το 3ο... υπομονή μέχρι να αποχτήσει.
Για μνήμη, ειδικά για τους trinity, προτείνω όχι απαραίτητα πολύ (πχ. 8GB που αναφέρθηκε), αλλά κυρίως γρήγορη. Οι trinity αν θυμάμαι καλά, είναι πολύ εξαρτώμενοι από την ταχύτητα της... αφού η iGPU εξαρτάται από την μνήμη ram καθώς δεν έχει αυτόνομη... αρα αν έπρεπε εγώ να επιλέξω, αντί για π.χ. 8GB αργής ώστε να έρθει φτηνά, θα προτιμούσα 4GB γρήγορης...

Re: Απάντηση: New HTPC setup (μέχρι 500 )

Φίλε @nmastro στην κατηγορία HTPC υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα νήματα που θα σε βοηθήσουν να κατασταλάξεις. Θα αναφέρω απλά κάποιες παρατηρήσεις:

- Το 3D στο XBMC έχει ακόμα περιορισμούς.
- AMD, INTEL και Openelec επίσης δεν λειτουργούν απροβλημάτιστα, σε αντίθεση με την Nvidia που δουλεύουν όλα ρολόϊ.
- Με την εγκατάσταση Openelec ουσιαστικά έχεις ένα πλήρες Media Player,αν θες όμως browsing και τέλειο 3D τότε βάζεις Windows.
- Ότι και να βάλεις ένας SSD θα απογειώσει την εμπειρία σου. (με Windows δε τον θεωρώ απαραίτητο).
- Τα 8 GB σε Openelec είναι υπερβολή, μια γρηγορότερη μνήμη σε 4GΒ θα είναι καλύτερα.
- Λατρεύω τα mini-itx cases όπως καιόλη τη διαδικασία εγκατάστασης, οπότε από μένα δαγκωτό για mini-itx σε HTPC.
- Σε Remote ένα οποιοδήποτε MCE Compatible θα κάνει άψογα τη δουλειά του (δες και το σχετικό νήμα του XBMC).

Υ.Γ. Έχω τον προγενέστερο ενισχυτή της Pioneer VSX-LX 70 με ηχεία τη σειρά 7 της B&W και το αποτέλεσμα της συνεργασίας με την Plasma 50" TV και το Openelec είναι άψογο. Ουσιαστικά μιλάω για το κλείδωμα σε 24p.

Από τα topics που υπάρχουν, έχω δει αρκετά. Θα συνεχίσω να διαβάζω...

Γιατί το 3d στο XBMC έχει περιορισμούς; Σε τι ακριβώς αναφέρεσαι;
Μπορώ να ζήσω και χωρίς browsing...
Πόσο γρήγορη μνήμη; 2100;

Σαν case αυτό που μου αρέσει καλύτερα απ' όλα είναι το STREACOM FC5 OD Fanless Chassis, αλλά είναι πανάκριβο το άτιμο!

Τελικά δεν κατάλαβα, προτείνεις windows ή Openelec?
Και τέλος να ρωτήσω, τυπικός χρόνος windows boot σε XBMC, πόσος είναι; Με ssd βέβαια.....

Last edited:
Καλησπέρα κι από εμένα! Προσανατολίζομαι εδώ και αρκετό καιρό κι εγώ σχεδόν προς την ίδια κατεύθυνση με το φίλο nmastro (αν και με ενδιαφέρει και το casual gaming).
Είχα αφήσει μάλιστα και σχετικό ποστ στο φόρουμ του XBMC, εδώ.
Οπότε, τυχόν απαντήσεις/προτάσεις πιο ειδικών προς τον nmastro, ευπρόσδεκτες και από εμένα επίσης...
(εξακολουθώ βέβαια να αμφιταλαντεύομαι μεταξύ ενός custom HTPC και αυτού του πολύ δυνατού off the shelf, το οποίο πωλείται π.χ. στην Πολωνία γύρω στα 700 Eur τη στιγμή που εδώ είναι κοντά στα 1000!)

Last edited:
τίθεται και ένα άλλο ερώτημα τα 65w του a10-5700 επαρκούν ? και τι είναι προτιμότερο αφού η αξιά (HD 6570 + cpu) είναι ίδια με τον a10-5700, και τα μειονεκτήματα υπαρκτά: δεν υπάρχουν μητρικές , και αυτή που υπάρχει είναι αξιόπιστη ? !! γρήγορη μνήμη
εντάξει λουκούμι είναι για xbmc , για τα άλλα όμως ?

Παιδιά έχω στήσει κοντά στα δέκα (10) HTPC με Windows ή Openelec. Με Openelec ουσιαστικά είναι σαν Media Player καθώς ο χρόνος εκκίνησης με SSD είναι κοντά στα 5-8 sec και βέβαια δεν υπάρχει καθόλου πληκτρολόγιο - ποντίκι. Τα updates και γενικά η διαχείριση γίνεται remote από όποιο PC στο σπίτι θέλουμε. Η ποιότητα εικόνας - ήχου είναι ίδια με Windows και η σταθερότητα όπως καταλαβαίνετε είναι επίσης καλύτερη. Όμως το XBMC παίζει μόνο αρχεία 3D Half SBS και γενικότερα προτείνεται η χρησιμοποίηση του ΤΜΤ5 ως external player μέσω XBMC για να έχουμε και τα δύο.

Σημαντικό λοιπόν για το στήσιμο του HTPC σας είναι 1) Θέλουμε να έχουμε ένα dedicated HTPC χωρίς παρεμβάσεις με μόνη χρήση ενός Remote; 2) Θέλουμε να παίζουμε και 3D και λίγο browsing άντε και κάνα παιχνιδάκι (βέβαια αυτό δεν HTPC αλλά Media Center PC). Η εμπειρία μου λέει πως όλοι ξεκινάμε ενθουσιασμένοι και θέλουμε το PC μας να τα κάνει όλα αλλά στο τέλος γυρνάμε στο να θέλουμε ένα αξιόπιστο και σταθερό PC που θα θέλει όλο και λιγότερο την παρέμβασή μας.

Προσωπικά δεν μου αρέσει ιδιαίτερα το 3D και γι' αυτό έχω στήσει το Openelec. Ο τετράχρονος υιός μου παίζει για πλάκα με το remote τα Cartoonάκια του αλλά και με άνεση ακούει τη μουσική του. Όσο για το browsing με το Youtube, Trailers κ.λ.π. δεν νομίζω να σας λείψει κάτι.

Σε Hardware τώρα οι απαιτήσεις για το Openelec είναι αστείες έλεω Hardware Accelaration αλλά και στα Win πάνω κάτω το ίδιο ισχύει μόνο που αντί για 180 MB λειτουργικό έχουμε 18+ GB και τη δεκαπλάσια κατανάλωση μνήμης. Γι' αυτό θα έλεγα αν κινηθείτε σε Windows o SSD να είναι απαραίτητα στα πλάνα σας. Η υποστήριξη και στα δύο είναι ταυτόχρονα δυνατή αλλά και άμεση.

Αυγερινέ σ' ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια, αλλά αν μπορούσες να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος θα ήταν super. Π.χ. Ssd θα έχει σίγουρα, το έχω αναφέρει. Επίσης θα έχει 8gb γρήγορης ram (φαντάζομαι 2100 Ghz είναι Οκ). Ας πούμε ότι θα έχει τον Α10-5700 με Asus F2A85-V. Δεν παίζω ούτε εγώ ούτε τα παιδιά μου παιχνίδια, και δεν θέλω browsing αλλά θέλω 3D. Τί θα έβαζες εσύ; Τί άλλο θα έκανες; Όσο πιο συγκεκριμένα μπορείς, με μάρκες και μοντέλα....

Με αυτά τα δεδομένα, θα έβαζες Openelec ή Windows;

υπάρχει αλλού (πλην windows δλδ με τα εμπορικά προγράμματα ΤΜΤ κλπ) πραγματικό 3D? frame packed /MVC από ολόκληρο δισκάκι σε μορφή ISO?

Αυγερινέ σ' ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια, αλλά αν μπορούσες να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος θα ήταν super. Π.χ. Ssd θα έχει σίγουρα, το έχω αναφέρει. Επίσης θα έχει 8gb γρήγορης ram (φαντάζομαι 2100 Ghz είναι Οκ). Ας πούμε ότι θα έχει τον Α10-5700 με Asus F2A85-V. Δεν παίζω ούτε εγώ ούτε τα παιδιά μου παιχνίδια, και δεν θέλω browsing αλλά θέλω 3D. Τί θα έβαζες εσύ; Τί άλλο θα έκανες; Όσο πιο συγκεκριμένα μπορείς, με μάρκες και μοντέλα....

έχει αναφερθεί ξανά οτι openelec και intel/ati δεν τα πάνε καλά οπότε αν πας σε τέτοιο setup τα windows είναι μονόδρομος, εγώ ξεκίνησα με openelec αλλά λόγο 3d (αν και δεν έχω καταφέρει ακόμη να δω 3d blu ray) έβαλα και windows σε έναν δεύτερο δίσκο και κατά την εκκίνηση αν θέλω επιλέγω τον δίσκο με τα windows

Απάντηση: Re: New HTPC setup (μέχρι 500 )

Οι lykman και leo06 δίκιο. Αν και θα ξαναπώ πως και εγώ με Dual Boot ξεκίνησα αλλά για χάριν της ευκολίας κατέληξα αποκλειστικά στο Openelec. Πιστεύω πως θα καλυφθείς απόλυτα με Windows XBMC και όταν θες να δείς 3D θα βγαίνεις και θα το τρέχεις με TMT5 ή ότι άλλο τρέχει τα 3D καλύτερα. Βασικά για το 3D ο Portioli ξέρει σίγουρα καλύτερα οπότε σίγουρα θα μας προτείνει και κάποια καλή CPU της εποχής.

Παιδια εγω ειμαι λιγο ασχετιδης. Επειδη ομως με μπριζωσε ενας φιλος με το xbmc που μου ειπε οτι θα βλεπω ταινιες και σειρες σε streaming με ελληνικους υποτιτλους απλα βαζοντας ενα plugin (icefilms) σκεφτηκα να το ψαξω. Καταρχην ισχυουν αυτα; Δευτερον γιατι να κανεις ακριβες λυσεις οπως αυτη που προτεινετε και να μην παρεις κατι ετοιμο οπως π.χ. αυτο;
http://www.arctic.ac/en/p/free-shipping-item/638/mc001-xbmc-eu.html

Τι παραπανω προσφερει το htpc για τον φιλο αφου αυτο που θελει βασικα ειναι το xbmc....

Update:
Οι CPU που κοίταγα ήταν οι περσινές, μπέρδεψα αρχικά το λινκ στην AMD, και μετά κοίταγα μόνο τις περσινές, δεν είχα καταλάβει ότι δεν είναι οι trinity.
Οπότε πάω είτε για AMD A8-5500 APU with AMD Radeon™ HD 7560D ή για AMD A10-5700 APU with AMD Radeon™ HD 7660D

Επίσης, έχουν αρχίσει και μου γυαλίζουν πολύ τα cases της Fractal Design και ιδιαίτερα το NODE 605

Αν πούμε ότι καταλήγω στα κάτωθι
- Case: Fractal Design 605
- CPU: AMD A8-5500 APU
- RAM: 8GB DDR3-1866

Τί
- FM2 motherboard προτείνετε;
- PSU
- CPU fan ? Skythe?

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/105122-Build-Log-HTPC-Fusion-Storage

... αν δεν παινέσεις το σπίτι σου.., σύνολο 540 από amazon

Λοιπόν τελικά βρήκα το χρόνο να προχωρήσω και εγώ και να αρχίσω να αγοράζω. Τελικά πήγα σε λύση fanless. Έχουν αγοραστεί:

1) Κουτί HDPlex H3.S with Pico PSU (ext) + remote
3.jpg

2) CPU AMD A10-5700 (65W)

3) Motherboard Asus Socket FM2 F2A85-M

4) Μνήμες low profile Corsair Vengeance LP 8GB DDR3 Non ECC CL9 1866MHz

5) SSD Kingston NOW 200V+ 120GB

Οπότε συμπεράσματα μόλις στηθεί (περιμένω ακόμη το κουτί αυτή τη βδομάδα, αλλά μάλλον θα το στήσω το επόμενο ΣΚ, δεν προλαβαίνω αυτό...).

Ερώτηση:
Καλύτερα Win7 64 ή Win8 64? Υπενθυμίζω ότι θα τρέχει XBMC και μόνο στην αρχή, αλλά θα χρησιμοποιηθεί και για να παίζει 3D μόλις αγοραστεί ο προβολέας......