Nikola Tesla

Status
Not open for further replies.
Καλές οι πύλες του ανεξήγητου, όσο τις βλέπουμε κάπως ελαφρά.
Σαφώς και ο Tesla έκανε σημαντικές εφευρέσεις (ίσως και μερικές ανακαλύψεις), και για αυτό τον λόγο τιμήθηκε από την επιστημονική κοινότητα.
Όμως να έχουμε υπ' όψιν μας μερικά πράγματα: οι πατέντες είναι ένα διαφορετικό οικοσύστημα από τις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Το να πάρει κάποιος μια πατέντα για κάτι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το εφηύρε ή το ανακάλυψε: σημαίνει μόνο ότι εκδήλωσε πρώτος το ενδιαφέρον να πληρώσει για να το πατεντάρει σε μια συγκεκριμένη χώρα.
Μετά, πάντα κάθε εφεύρεση/ανακάλυψη στηρίζεται σε προηγούμενες εργασίες.
Ο Tesla δεν εφηύρε το εναλλασσόμενο ρεύμα, δεν ανακάλυψε την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή (το έκανε ο Φάραντεϊ το 1831), δεν εφηύρε τον μετασχηματιστή. Την εποχή που δημοσίευε τις πατέντες του στην Αμερική, εταιρίες παροχής εξοπλισμού και μεταφοράς με εναλλασσόμενο ρεύμα υπήρχαν ήδη στην Ευρώπη.
Καμιά φορά η δουλεία σου ευνοείται από την χώρα στην οποία την κάνεις.

Όποιος έχει όρεξη μπορεί να διαβάσει: http://books.google.com/books?id=g0...n+Society,+1880-1930+ganz#v=onepage&q&f=false

Όσο για τα περί Νόμπελ, έχω την εντύπωση ότι ποτέ δεν προτάθηκε (για να το αρνηθεί). Άλλωστε, φαντάζομαι δεν υπήρχε λόγος να το αρνηθεί όταν συνοδευόταν από χρήματα τα οποία συχνά δεν είχε. Φήμες μπορεί να υπήρχαν σε εφημερίδες της εποχής, αλλά ας μην τις κάνουμε γεγονότα...

εχεις εν μέρει δίκιο
και παλία υπήρχαν μηχανές εσωτερικής καύσης αλλά ο Watt τις εκανε χρήσιμες

και παλια πετάγανε με βαρυτερα της ατμόσφαιρας σκάφη αλλά οι Ράιτ τα κανανε να στρίβουν

και παλια υπήρχανε λάμπες, ο Τεσλα τις εφερε σπίτι σου

εχεις εν μέρει δίκιο
και παλία υπήρχαν μηχανές εσωτερικής καύσης αλλά ο Watt τις εκανε χρήσιμες

και παλια πετάγανε με βαρυτερα της ατμόσφαιρας σκάφη αλλά οι Ράιτ τα κανανε να στρίβουν

και παλια υπήρχανε λάμπες, ο Τεσλα τις εφερε σπίτι σου

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Από την άποψη των εφευρέσεων, η μεγαλύτερη συμβολή ήταν η εφεύρεση του μετασχηματιστή με κλειστό πυρήνα (η οποία δεν έγινε από τον Tesla). Για την αγορά των ΗΠΑ και τον "πόλεμο" των συστημάτων, η σημαντική καμπή ήταν το συμβόλαιο που κέρδισε η Westinghouse στο Νιαγάρα. Για τους Αμερικάνους, ίσως είχε μια μικρή συμμετοχή στην λάμπα τους. Για την δική μου, ίσως πρόλαβαν άλλοι, λιγότερο γνωστοί...

Όσον αφορά στα αεροπλάνα και τις μηχανές, πολλοί έβαλαν το λιθαράκι τους. Ο Watt βελτίωσε σημαντικά την ατμομηχανή του Newcomen. Για τις μηχανές εσωτερικής καύσης (π.χ. του αυτοκινήτου σου) τα θεμέλια τα έθεσε ο Carnot.

Κάποια λιθαράκια είναι πιο μεγάλα από άλλα, αλλά όταν κάνουμε το λιθαράκι ογκόλιθο, κάτι δεν κάνουμε καλά. Και ο Tesla και ο Watt ήταν σημαντικοί άνθρωποι, αλλά δεν είναι διαγωνισμός να βγάλουμε τον σπουδαιότερο. Αλλά ακόμα και αν επιμείνουμε να το δούμε σαν διαγωνισμό, σπάνια οι σημαντικότεροι βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς που ανακαλύπτουν ή εφαρμόζουν κάτι: αυτοί που εξηγούν το γιατί θεωρητικά συνεισφέρουν περισσότερο.

πριν τον Watt ειχαν μια δεξαμενή με νερό το ζεσταιναν και περίμεναν να κρυωσει για να αλλάξει κυκλο
ηταν πιο αργα και από την αργοπορία
ο Watt εβαλε μια δευτερη δεξαμενη
μια ζεστη, μια κρύα και αυτό που ειχε σκεφτεί ο Carnot εγινε πράξη

ταμαξι μου φιλε αν βασιζόταν στον Carnot θα εκλανε μπαμιες και θα ηταν Τριτη απόγευμα

ταμαξι μου φιλε αν βασιζόταν στον Carnot θα εκλανε μπαμιες και θα ηταν Τριτη απόγευμα

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Όλες οι μηχανές εσωτερικής καύσης ακολουθούν τον κύκλο του Carnot. :nounder:

το δικό μου του Οττο
και αυτα που πουλάω του Diesel

αλλά εχεις δίκιο εχουν μακρινή καταγωγή από τη θεωρητική προσεγγιση του Carnot

και εχω δίκιο οτι θα εκλανε μπαμιες το αμάξι μου αλλα δεν ειμαι τόσο σιγουρος για την ημέρα

Οκ τώρα ανακαλύφθηκε κι ο σύνδεσμος του Τέζλα με τις...μπάμιες:idea:

Ας κρατήσουμε μακρυά απο εμάς και την κατηγορία τα δυσώδη αέρια...

Πιστευω οτι φαινεται καθαρα από τα παραπάνω οτι οι μπαμιες συνδεονται με τον Carnot και οχι τον Tesla και το φαινόμενο ανήκει αποκλειστικά στο χωρο της θερμοδυναμικής

Ευτυχως για μας και το φορουμ o Tesla δεν επεκταθηκε στη συνδεση της με τον ηλεκτρομαγνητισμο
οπότε Διονύση δύσκολα θα διεισδύσουν τα αερολύματα στη κατηγορία

Τη γυρωφέρνεις την diy...το σκεφτεσαι σοβαρα να αρχίσεις??

Χμμμμ....να σου πώ...Περιμένω να δώ και το μικρότερο πόνημα του Μορφέα...

Κατευθειαν στα βαθια πας...ξεκίνα με ενα fostex:flipout::flipout:
και εμεις εδω ειμαστε να σε βοηθήσουμε
Αν ανήκεις στην κατηγορία που θα προλάβουν συνταξη....εισαι τυχερός

Κυριοι το θεμα δεν ειναι για παραψυχολογους και αποκρυφες καταστασεις
ειναι καθαρά ντουίδικο

http://www.plasmatweeter.de/

θα βρειτε τουλάχιστο 5-6 κατασκευες επώνυμων εταιριών με τουίτερ πλασματος, αναλυτικά σχεδια, προμηθευτες κτλ
Αυτη την εποχη ψαχνω ενα supertweeter για τα ηχεία μου που να παιζει πάνω από 12.000κυκλους
θα τα βάλω κατω και αν με βολευει θα εχω ενα πλασμα σπίτι φτιαγμένο από τα χεράκια μου

Νίκο το θέμα πάσχει από σοβαρότητα, το έχετε ξεσκίσει στο chat τις ανακρίβειες και τωρα και στις μπάμιες.
Το μοναδικό σχετικό με diy είναι ένα λινκ που το έχουμε ξανασυζητήσει. Και καμία περεταίρω αναφορά σε οτιδήποτε το χρήσιμο στην diy κοινότητα.
Κλειδώνεται.
Όταν έχεις κάτι το κατασκευαστικό μπορείς να το συζητήσεις εκ νέου μαζί μας.

Status
Not open for further replies.