Μια πρώτη σύντομη επαφή με την D4
Χτες το πρωί, είχα μια πρώτη επαφή με την D4 στα γραφεία της αντιπροσωπίας. Ημουν μαζί με τον
Nikkor και μαζί μας ήταν από την αντιπροσωπεία ο κ. Πέτρος Χανδρινός.
Η διάρκεια της επαφής μου με την μηχανή ήταν μικρή, καθώς μέσα με μια ώρα και με την μηχανή στο χέρι όχι πάνω από 10’, δεν προλάβαινα ούτε το μενού να περιηγηθώ ούτε να εντοπίσω και να δω πολλές λειτουργίες. Μέχρι λοιπόν να την έχω διαθέσιμη για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να την καταλάβω καλύτερα θα μοιραστώ μαζί σας τις πρώτες μου εντυπώσεις, την αίσθηση που αποκόμισα και κάποια λίγα μόνο στοιχεία. Ο Nikkor μέχρι αύριο θα έχει πιστεύω δημοσιεύσει στο blog του πιο εμπεριστατωμένη παρουσίαση. (Την δημοσίευσε, είναι εδώ αλλα στα αγγλικά
http://nikonglass.blogspot.com/2012/01/nikon-d4.html)
Εγώ γράφω περισσότερο τις εντυπώσεις μου και χωρίς κάποιο σχέδιο ή σειρά. Συγχωρέστε μου την «άτακτη» γραφή.
Ξεκινάω με την αίσθηση:
Εξαιρετική. Κάθεται στο χέρι σαν πολύ μικρότερη μηχανή. Υποκειμενικά λόγω αυτού την αισθάνομαι σαν μικρότερη και ελαφρύτερη από ότι είναι. Ηταν με τον φακό 24-70. Δίπλα η δική μου D700 με τον 24-70 υποκειμενικά μου φαίνεται βαρύτερη γιατί η D4 είναι άριστα ζυγισμένη στο χέρι. Οριζόντια ή κάθετα στέκει εξαιρετικά. Δεν είχα κοντά μια D3 για σύγκριση.
AF:
Η πρώτη μεγάλη έκπληξη για μένα είναι η εστίαση. Τόσο ακαριαία που έπαθα σοκ. Με τον ίδιο φακό, δική μου D700 που πίστευα ότι εστιάζει γρήγορα, μου φαίνεται σαν να είναι ελαττωματική, σε σημείο που την έδωσα στους συνδαιτυμόνες να την δοκιμάσουν μήπως έχει πρόβλημα. Όχι δεν είχε. Ολη την ώρα, κάθε τόσο επανερχόμουν και εστίαζα από δω κι από κει για να χαρώ αυτή την αίσθηση της ακαριαίας και θετικής εστίασης.
Πως γίνεται αυτό; Ηταν η απορία μου αφού όταν είδα στις προδιαγραφές ότι χρησιμοποιεί τον ίδιο σένσορα των 51 σημείων που είχαν και οι παλιές και η D700, είχα αρχικά απογοητευτεί. Βέβαια διάβασα ότι εστιάζει και με F8 και ένα στοπ πιο σκοτεινά, αλλα με τον ίδιο σένσορα;…. Γι αυτό το αποτέλεσμα στην πράξη με εξέπληξε τόσο πολύ. Γιατί ήταν μακράν, πολύ μακράν καλύτερο από τις καλύτερες προσδοκίες μου. Οσο το είδα και όσο το κατάλαβα, ποτέ δεν αρνήθηκε, ποτέ δεν καθυστέρησε. Πάντα άμεσο και θετικό το AF.
Ο κ.Χανδρινός είπε ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο firmware και στην μεγάλη επεξεργαστική ισχύ που υπάρχει διαθέσιμη. Τώρα μπορούν να ακολουθηθούν πιο εξελιγμένοι και πολύπλοκοι αλγόριθμοι.
Είχα μεγάλη περιέργεια να δω πόσο καλά αποδίδει ο
εντοπισμός προσώπων, όχι στο Live View αλλα από τον κανονικό αισθητήρα, σε κανονικές λήψεις.* Για να γίνει αυτό, ο αισθητήρας RGB 91k αναλύει την εικόνα και βρίσκει που υπάρχει πρόσωπο (ή πρόσωπα). Εχοντας εντοπίσει την θέση δίνει την εντολή να ενεργοποιηθούν και να εστιάσουν οι αισθητήρες που βρίσκονται στην περιοχή αυτή. Με ενεργοποιημένη την ρύθμιση αυτή, στον χώρο που είμαστε τουλάχιστον και με ένα μόνο πρόσωπο, ο εντοπισμός και εστίαση ήταν ταχύτατος, ταχύτερος από όσο εστιάζει η D700 με ένα σημείο. Δεν το δοκίμασα με πολλά πρόσωπα και σε διάφορες αποστάσεις, αλλα μέχρι εδώ το αποτέλεσμα μου άρεσε πολύ.
Στο AF-C (συνεχή εστίαση με παρακολούθηση στόχου), δεν έκανα δοκιμή, αλλα περιμένω αντίστοιχα καλά αποτελέσματα καθώς ο 91k RGB αισθητήρας που αντικατέστησε τον πτωχό παλιό 1k είναι ικανός για πολύ καλύτερη παρακολούθηση κινούμενου στόχου. Για να μην μπερδευόμαστε, διευκρινίζω ότι όταν κλειδώνουμε ένα κινούμενο στόχο με το επιλεγμένο σημείο εστίασης, είναι μεν ο αισθητήρας AF που εστιάζει (51-point Multi-CAM 3500FX), αλλα είναι ο 91k αισθητήρας που εντέλλει τον αισθητήρα AF να αλλάζει σημεία εστίασης καθώς το αντικείμενο αλλάζει θέση στο frame.
Είχα τρία ερωτήματα:
Γιατί νέα μπαταρία και νέος φορτιστής; Η Nikon ξέρω ότι κάνει φιλότιμες προσπάθειες να κρατήσει μακροχρόνιες συμβατότητες. Υπάρχει η πληροφορία ότι κάτι παίζει με την νομοθεσία που θέλει μείωση του μεγέθους των μπαταριών για οικολογικούς λόγους. Δεν επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται. Από το διαδίκτυο έχει ακουστεί η «πληροφορία» ότι η μπαταρία δεν είναι 2.000 mAh όπως αναγράφεται αλλα μεγαλύτερη και γράφει τόσο για λόγους νομικούς. Σίγουρο πάντως είναι ότι στην πράξη, η μηχανή κάνει περισσότερα κλικς με μια φόρτιση από όσο γράφει ότι κάνει κατά CIPA. Γιατί όμως ασύμβατη; Η επίσημη αιτιολογία από την Nikon είναι ότι όσο και να προσπαθούν για συμβατότητα, κάποτε πρέπει να ενσωματώσουν την νέα τεχνολογία που έχει εμφανιστεί. Ετσι αυτή η μπαταρία έχει άλλο ψηφιακό ελεγκτή, πιο εξελιγμένο. Εχει εξελιγμένη επικοινωνία με την μηχανή και τον φορτιστή και ακριβέστερη παρακολούθηση φορτίου και φυσικής κατάστασης μπαταρίας. Όταν διαπιστώσει ο υπολογιστής της μηχανής ότι η μπαταρία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά από την χρήση, δίνει μήνυμα και στην επόμενη φόρτιση, ο φορτιστής κάνει μια πλήρη φόρτιση, εκφόρτιση και επαναφόρτιση οπότε έχει καταγράψει τις νέες καμπύλες και τις έχει αποθηκεύσει στην EEPROM της μπαταρίας που πλέον ενημερώνει σωστά βάσει αυτών την μηχανή. Γι αυτούς τους λόγους χρειάστηκε τώρα να μπει νέα μπαταρία και νέος φορτιστής. Ο φορτιστής είναι και calibrator της μπαταρίας, αν ήταν μόνο για φόρτιση δεν θα χρειαζόταν νέος.
Γιατί νέα κάρτα XQD και γιατί δύο διαφορετικές κάρτες; Ότι η μηχανή αυτή έπεσε πάνω στην εποχή που λανσάρεται η νέα XQD που είναι η εξέλιξη της CF την οποία θα αντικαταστήσει στο μέλλον ήταν γνωστό. Για μένα ήταν ικανή αυτή η αιτιολόγηση. Η νέα κάρτα ξεκινάει από 125Mb/s ενώ η παλιά έχει φτάσει στα 100 και δύσκολα πάει πιο πάνω. Οι μεγάλες αναλύσεις των μηχανών που έρχονται και τα μεγάλα fps και το video τις χρειάζονται τις ταχύτητες. Όμως πέρα από αυτά τα γνωστά, υπάρχει και κάτι άλλο που εγώ τουλάχιστον δεν το ήξερα και το έμαθα σήμερα. Η εξέλιξη της XQD έχει γίνει από τρεις εταιρίες που συνεργάστηκαν: Sandisk, Sony & Nikon. Εύλογο λοιπόν.
Γιατί τα υψηλά ISO, από 25600 ως και 204000 ISO τα ονομάζουν με τα περίεργα Hi1, Hi2, Hi3 & Hi4 αντί να συνεχίσουν την κλίμακα που έχουμε ήδη κατανοήσει σε ISO; Ειδικά ενώ έχει ανακοινωθεί η αντίστοιχη Canon που έχει την ίδια κλιμάκωση και ονομάζει τις ευαισθησίες μέχρι ISO 51.200 και μόνο από εκεί κι επάνω έχει Hi1 & Ηι2. Αυτό έμοιαζε σαν μαρκετίστικο λάθος. Πράγμα περίεργο, γιατί οι προδιαγραφές της Canon ήταν από τον Οκτώβριο γνωστές, άρα η απόφαση της Nikon ήταν αποτέλεσμα ώριμης σκέψης. Έθεσα το ερώτημα και η απάντηση ήταν περίπου η εξής: Για την Nikon έχει σημασία οι προδιαγραφές να είναι όσο πιο ακριβείς και σοβαρές γίνεται. Η περιοχή μέχρι τα 12.800 ISO είναι περιοχή που ο αισθητήρας και τα πέριξ αυτού κυκλώματα και software λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο ας πούμε «κανονικής λειτουργίας». Από εκεί κι επάνω, οι αλγόρυθμοι αλλάζουν αρκετά και μπαίνουν στο παιχνίδι τεχνικές ενίσχυσης του σήματος και μείωσης του θορύβου διαφορετικές. Ας πούμε κάτι σαν μια τούρμπο κατάσταση, πουσαρισμένη. Αυτό δίνει μεν αυξημένες ευαισθησίες, αλλα δεν υπάρχει η ακρίβεια που υπήρχε χαμηλότερα. Πχ τα 102.400 ISO, σε μια φωτογραφία μπορεί να είναι 90.000 και σε άλλη 105.000.* Οπότε προτιμά την συμβολική ονομασία των Hix.
Πάμε λοιπόν πίσω στη μηχανή
Ο κ.Χανδρινός συνέδεσε ένα καλώδιο Ethernet στο laptop. Η μηχανή είδε την σύνδεση και έδωσε μια διεύθυνση IP. Από τον browser του laptop, δίνοντας αυτή τη διεύθυνση, αμέσως εμφανίστηκε στην οθόνη το interface τηλεχειρισμού της D4. Ολες οι λειτουργίες τώρα γίνονταν από τον υπολογιστή. Πλήρης έλεγχος της μηχανής και των αρχείων της, παράλληλα με την χρήση από την μηχανή. Ετσι απλά. Κανένα πρόγραμμα ειδικό, καμία εγκατάσταση. Όλα σε μισό λεπτό.
Μετά είδαμε και τον νέο πομποδέκτη WiFi. Είναι μικρός, βιδώνει σταθερά στο πλάι και δεν ενοχλεί το κράτημα και τον χειρισμό. Συνδέεται πανεύκολα με οποιαδήποτε ασύρματη συσκευή WiFi που έχει web browser και άμεσα παρέχει δυνατότητα τηλεχειρισμού και μεταφοράς αρχείων. Δηλ κινητό με android, windows, iPhone, iPad, laptop, τα πάντα μπορούν να συνδεθούν και να κάνουμε από εκεί τον έλεγχο και τηλεχειρισμό.
Μέχρι 10 μηχανές μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους και μπορεί κάποιος να χειρίζεται την μία και να τραβάνε οι υπόλοιπες σε απόλυτο συγχρονισμό. Εφαρμογή άκρως επαγγελματική και ειδική φυσικά, αλλα μου έκανε εντύπωση που έμαθα ότι μια παρόμοια διάταξη είχε χρησιμοποιηθεί για το γύρισμα της ταινίας Matrix1 με αρκετές φιλμάτες τότε F6 που τραβούσαν κυκλικά συγχρονισμένες κάποιες σκηνές.
Ο θόρυβος, ο κανονικός του καθρέφτη και του κλείστρου είναι πιο χαμηλός από της D700. Υπάρχει στο μενού και “Quiet” και
“Silent” mode. To Quiet απλά δεν αφήνει τον καθρέφτη να πέσει παρα μόνο όταν μειώσουμε την πίεση στο κουμπί του κλείστρου και το silent που δουλεύει σε LiveView και είναι ακριβώς αυτό, απόλυτα σιωπηλό. Πατάς το κουμπί και δεν γίνεται τίποτα, δηλ νομίζεις ότι δεν γίνεται τίποτα, αλλα η φωτογραφία έχει βγει. Αντίστοιχα αν βάλεις και burst mode, τραβάει 24fps στα 2 ή 2,5 Mpix (δεν θυμάμαι τώρα), πάλι σιωπηλά χωρίς να το πάρεις είδηση.
Το Live View μπορεί να λειτουργεί με mirror up και όταν γίνεται η λήψη να μην ανοιγοκλείνει ο καθρέφτης, πράγμα πολύ χρήσιμο για φωτογράφιση τοπίου. Και μια μια ανέφερα το τοπίο, η μηχανή μπορεί να προγραμματιστεί για time lapse και μάλιστα μπορεί να συνδυάσει αυτόματα τις λήψεις σε time lapse video. Πολύ καλό για το τοπίο είναι ότι τα πλήκτρα φωτίζονται.
Για το βίντεο ξέρετε ότι ξέρω, ότι έχετε διαβάσει αυτά ξέρω κι εγώ γιατί δεν είχα χρόνο και καθώς δεν το κατέχω το θέμα, δεν θέλω να μεταφέρω πράγματα που δεν κατανοώ καλά.
Ερώτημα: Δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι αγοραστές που αναρωτούνται γιατί να πληρώσουν όλη αυτή την τεχνολογία του βίντεο, αν δεν την χρειάζονται. Αυτό φέρνει και το επόμενο σχετικό ερώτημα: Σε ποιους απευθύνεται, ποιο είναι το target group;
Ο κ. Χανδρινός ήταν σαφής σε αυτό. Πρώτο target group είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες. Τα μεγάλα πρακτορεία των ρεπόρτερς. Τις ανάγκες τους ακούν συνεχώς και προσπαθούν να ικανοποιήσουν. Επόμενο target είναι οι φωτογράφοι άγριας φύσης και πουλιών. Εντύπωση μου έκανε που άκουσα αυτό το δεύτερο, αλλα με τέτοιες ταχύτητες σε fps και τέτοια εστίαση, δεν μπορώ να φανταστώ ιδανικότερη μηχανή για τέτοιες χρήσεις.
Εκτός από την προφανή χρήση της μηχανής σε προχωρημένη βιντεο-κινηματογράφιση, αφού σήμερα συγκεντρώνει τα καλύτερα κινηματογραφικά χαρακτηριστικά από τις dSLR, έμαθα ότι το βίντεο είναι πλέον απαίτηση και των πρακτορείων. Πχ το CNN είδε ότι στο site του που είχε φωτογραφίες από συμβάντα, αν είχε και ένα μίνι βίντεο, η επισκεψιμότητα αυξανόταν κάθετα.
Ελαττώματα, εκτός από το ότι δεν είναι μηχανή που μπορεί να αποκτήσει κανείς εύκολα, δεν μπόρεσα στην σύντομη αυτή επαφή να δω.* Είναι αλήθεια ότι τρέφω μεγάλο σεβασμό στους μηχανικούς που σχεδίασαν και κατασκεύασαν αυτό το τεχνολογικό θαύμα και είμαι πολύ προσεκτικός πριν πω κάτι αρνητικό. Αλλα ειλικρινά, δεν μπορώ να βρω. Να το προσπαθήσω; Ας το προσπαθήσω να γκρινιάξω. «Τo δείγμα που πήρα στα 204.000 ISO δεν είναι ικανοποιητικό σε μέγεθος 20x30 cm που το βλέπω στην οθόνη». Ακούγεται γελοίο, έτσι δεν είναι;
Mε τα
δείγματα τώρα τι γίνεται; Παρακάμπτω τα υπόλοιπα γιατί δεν έχω ακόμα RAW converter κι εγώ πρακτικά μόνο RAW νομίζω ότι μπορώ να κρίνω. Δεν θυμάμαι, δεν πρόσεξα αν και ποια αποθορυβοποίηση ήταν ενεργοποιημένη για τα JPG. Βλέπω μια σειρά JPG πλήρους ανάλυσης από 100 μέχρι 204000 ISO. Η πρώτη μου εντύπωση βλέποντας τα thumbnails μεγέθους 65x43 mm στην οθόνη, όλα μαζί σε 3 στήλες των 4, είναι ότι δεν βλέπω άμεσα και εξώφθαλμα αλλοίωση των χρωμάτων και του κοντράστ. Η επιθεώρηση των φωτογραφιών σε μέγεθος μεγάλου thumbnail είναι μια γρήγορη επιθεώρηση που μπορεί να δείξει κάποιες ατέλειες όπως έντονα artifacts, ξεπλυμένες εικόνες, ανομοιομορφίες κλπ. Μόνο η τελευταία των 200000 ISO δείχνει κάπως αισθητά αλλοιώσεις ενώ από κει και κάτω οι διαφορές είναι πολύ δυσδιάκριτες. Σε μέγεθος 30x20 cm στην οθόνη, η τελευταία έχει σημαντικά μειωμένη ποιότητα, είναι φωτογραφία ανάγκης επιπέδου 25600 της D700, λίγο καλύτερη σε κόρους και structure, λίγο χειρότερη σε θόρυβο και τεχνουργήματα (με επιφύλαξη γιατί συγκρίνω JPG με RAW). Από κει και κάτω η βελτίωση είναι δραματική. Στα 102.400 έχουμε μία χρηστική φωτογραφία 20x30, αν και όχι πολύ καλή, όμως σε διάσταση 13x18 γίνεται αρκετά καλή. Στα 51.200 και κάτω, οι διαφορές στο 20x30 είναι δυσδιάκριτες και μάλλον αδιάκριτες σε γειτονικές ευαισθησίες. Δεν είμαι οπαδός του 1:1 και δεν πάω παρακάτω.
Η εντύπωσή μου είναι ότι σε συνήθεις φωτογραφίες που δεν χρειάζεται να αξιοποιηθεί όλη η δυναμική της μηχανής, είτε με 100 τραβήξεις, είτε με 1600, πρακτικά το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις οπτικά και ότι άνετα ανεβαίνει μέχρι το 25.600 με αξιοπρεπέστατα αποτελέσματα. Δεν έχω συγκρίνει με την D3s, αλλα και η D3s τα πάει πολύ καλά από ότι θυμάμαι όταν μια φορά είχα παίξει λίγο μαζί της. Με επιφύλαξη λέω ότι η D4 είναι στην περιοχή αυτή των 25.600 μάλλον λίγο ή περισσότερο καλύτερη. Βέβαια στον θόρυβο το «καλύτερη» είναι πολύ ελαστικό, γιατί σε διαφορετικές μηχανές, η διαφορετική «ποιότητα» θορύβου δεν επιτρέπει απόλυτες συγκρίσεις. Υπάρχουν δηλ αρκετοί παράμετροι που αλλού υπερέχει η μία αλλού η άλλη.
Θα ήθελα όταν μπορέσω να κάνω το απλό χρηστικό τεστ να αναδείξω πληροφορία από τα σκοτεινά και τα φωτεινά στα όρια της δυναμικής περιοχής. Το είχα κάνει στο παρελθόν με ενδιαφέροντα αποτελέσματα και είναι ένα χρηστικό τέστ γιατί είναι ακριβώς ο τρόπος που δουλεύω στο LR, να βγάλω δηλ όση περισσότερη πληροφορία σε εύρος δυναμικής επιτρέπει το αρχείο. Στο παρελθόν, νικήτρια ήταν η D3x, τώρα θα ήθελα να την συγκρίνω με αυτήν και επίσης να δω πόσο επιεικής είναι με τα λάθη σε σχέση με την επιεικέστατη D700
Δεν ανεβάζω μεγάλα δείγματα, αλλα μόνο τα thumbnails γιατί η μηχανή δεν είναι μοντέλο παραγωγής.
Σίγουρα θα έχω ξεχάσει κάποια πράγματα. Αν και όταν τα θυμηθώ θα επανέλθω

* *

* *

* *

* *
ΥΓ: Ξανά συγνώμη για την «άτακτη» σειρά που τα έχω γράψει, δεν κράτησα σημειώσεις και έγραφα ότι θυμόμουνα.
ΥΓ2: Αν θυμάμαι καλά, η μηχανή θα είναι στα ράφια 15 ή 16 Φεβρουαρίου. Η τιμή είναι περίπου εκεί που την περιμέναμε αλλα δεν έχει ακόμα φιξαριστεί.