Nikon D4

Το ασυμπιεστο ειναι ασυμπιεστο.....

Κοινως δεν γραφεται σε καρτες μεσω της κωδικοποιησης της καμερας.

Αλλα σε εναν εξωτερικο εγγραφεα οπως αυτος που εβαλα πιο πανω.

Στις καρτες γραφεις συμπιεσμενο σημα οπως σε ολες τις βιντεοκαμερες.

Eχει κι αλλο θεμα παντως που οι επαγγελματιες μαλλον δεν θα χαρηκαν πολυ .

Για να τραβηξεις ασυμπιεστο (νομιζω 4:2:2 λεγεται οτι εχει) θα πρεπει να βγαλεις εξω !! τις καρτες που εχει μεσα.

Αλλιως η εξοδος HDMI λειτουργει μονο για viewing σημα.

Μεγαλη εξυπναδα......

Δυστυχως εχει κι αλλα κουσουρια ....

http://www.eoshd.com/content/6757/live-qa-with-nikon-reveals-nikon-d4-video-shortcomings

Τελικα η Nikon δεν το χει το βιντεο...

Ακομα και σε 1080p ειναι κακο. Δεν ξερουμε βεβαια με τι συνθηκες τραβηξε οποιος τραβηξε.

Αυτην την στιγμη οντως η GH2 hacked εχει την καλυτερη εικονα σε βιντεο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Nikon D4

Οχι, ούτε ζωντανό ιστόγραμμα ούτε φωτομέτρηση ούτε εστίαση. Οι μηχανές αυτές ήταν οι πρώτες που βγήκαν με LV και είναι αρχέγονο. Η πρώτη μηχανή της Nikon που εστίαζε και φωτομετρούσε με LV ήταν η D5000. ΔΕν ξέρω αν η D3s που βγήκε μετά το έκανε αυτό. Θα πρέπει να το έκανε μάλλον

Μπα, το LV είναι πολύ παλιότερο. Πρώτη SLR με LV (αν και όχι με εναλλάξιμους φακούς) πρέπει να ήταν η Ε10 της Ολύμπους, από το 2000, η πρώτη δε Canon με LV ξέρω, όπως κάθε άξιος κανονάκιας :p , ότι ήταν η ειδική έκδοση αστροφωτογράφισης της 20D, η 20Da. Μάλλον είναι από τα σπαστικά των εταιρειών, που πετσοκόβουν από τα μοντέλα χαρακτηριστικά που κρατούν μόνο για την "επαγγελματική" σειρά. Πχ τις προάλλες συζητούσαμε με ομοιοπαθή κανονάκια, τι σπαστικό είναι που δεν έχουν οι μηχανές μες (5D2) ενσωματωμένο αλφάδι στο LV, παρά το ότι υπάρχει ο σχετικός αισθητήρας (πρέπει λογικά να είναι ο ίδιος που ορίζει orientation στα αρχεία). Πετσοκομμένο χαρακτηριστικό λοιπόν, οι κουφάλες. Όπως και η απουσία προγραμμάτων Tv-iso / Av-iso όπως έχουν οι Πένταξ.

Απάντηση: Re: Nikon D4

Για εξηγηστε το αυτο δεν το επιασα .

Ούτε κι εγώ το έπιασα, γι' αυτό ρώτησα. Σαν να υπαινίσσεται ο Γιάννης ότι το προσοφθάλμιο λειτουργεί και στο βίντεο, αυτό δεν καταλαβαίνεις; Αυτό θα απαιτούσε λογικά ένα υβριδικό σύστημα, το δίχως άλλο.

Τι λετε ρε σεις ? Το βιντεο λειτουργει μονο με βιντεοπροβολη. Δηλαδη θα απαιτουσε 2 προσοφθαλμια ενα μεσω πενταπρισματος για το οπτικο και ενα μεσω προβολης για το βινδεουν.

Ωρέ αδέρφια πάλι στο βίντεο το γυρίσατε!
Ο Δημήτρης κάνει μια αξιολογότατη πρώτη επαφή/δοκιμή της D4, αναφέρει για εξαιρετική αποδοση στα χψω iso και εσείς λέτε για 1080i, p,n v..........
:slapface::slapface::violent-smiley-030:

Re: Απάντηση: Nikon D4

Ο Δημήτρης κάνει μια αξιολογότατη πρώτη επαφή/δοκιμή της D4, αναφέρει για εξαιρετική αποδοση στα χψω iso και εσείς λέτε για 1080i, p,n v..........

Άστους Billy μου.

Σημεία των καιρών...:BDGBGDB55::flipout:

Τι να κανουμε αφου το ζηταει η αγορα ?

Αν δεν ειχε θα λεγαμε ολοι οτι δεν εχει. Αφου εχει να μην την σχολιαζουμε ?

Παντως παρτε το χαμπαρι οι μηχανες αποκλειστικα για φωτογραφιες τελειωσαν. Ολες πλεον θα εχουν δυνατοτητα βιντεο και οι νεες καλες βιντεοκαμερες σιγα σιγα θα εχουν δυνατοτητα καλων still.

Ενα κοστουμι για ολα.

Εεεε... ειπαμε να αρχισουμε να κραζουμε απο τα... ευκολα...:flipout::flipout::flipout:

Η πρώτη μεγάλη έκπληξη για μένα είναι η εστίαση. Τόσο ακαριαία που έπαθα σοκ. Με τον ίδιο φακό, δική μου D700 που πίστευα ότι εστιάζει γρήγορα, μου φαίνεται σαν να είναι ελαττωματική,

Λιγο οφ τοπικ, αλλα τα συστηματα AF των D700. 5DMkII και 7D πως ταξινομουνται μεταξυ τους απο αποψη ταχυτητας και ακριβειας?

Πολύ καλή η παρουσίαση του Δημήτρη και πολλά τα ευχαριστώ από εμένα.
Πάντως αυτό το περί ακαριαίας εστίασης, σε σημείο που η d700 να μοιάζει αργή, είναι μαχαιριά στην καρδιά. Και τα λεφτά είναι πάρααα πολλάαα.

d700, 7d, και λιγο πιο πισω η 5DMkII αλλα με μικρες διαφορες.
Σημασια ομως εχει παντα και αυτο ειναι το σωστοτερο και εξεταζουμε πακετο το 'συστημα' μηχανης-φακου

Λιγο οφ τοπικ, αλλα τα συστηματα AF των D700. 5DMkII και 7D πως ταξινομουνται μεταξυ τους απο αποψη ταχυτητας και ακριβειας?

Της 5dII εινα σιγουρα το χειροτερο. Οχι τυχαια.

Αν εβαζαν και σε αυτην την καμερα κορυφαιο συστημα εστιασης -για την εποχη της- θα εκοβαν ακομα περισσοτερες πωλησεις απο τις Eos1 . Ετσι κι αλλιως τις πετσοκοψε η μηχανη αυτη τις πιο ακριβες και επαγγελματικες απο αυτην......

Εχουμε κάποια νέα νομίζω ενδιαφέροντα. :

Με κάθε επιφύλαξη θα σας δείξω κάτι διαγράμματα. Ο Λεωνίδας leonkoum μου εντόπισε τα εξής ενδιαφέροντα μέσω του φόρουμ του dpreview http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&message=40311086&changemode=1 και οδηγούν εδώ http://home.comcast.net/~NikonD70/GeneralTopics/Sensors_&_Raw/FX_Read_Noise_Comparison.htm

Δεν ξέρω την προέλευση και την αξιοπιστία αυτών των καμπυλών αλλα είναι ανάλογες με τις καμπύλες του DxO που είναι ότι σημαντικότερο μετά το ανθρώπινο μάτι στον τομέα της μέτρησης και αξιολόγησης αισθητήρων. Δεν καταλαβαίνω ακόμα ακριβώς τι διαφορά έχουν οι δύο καμπυλες και τι νομαλιζέισον έχει γίνει, αλλα και στις δύο φαίνονται ξεκάθαρα οτι:
1. Η base ISO της D4 δεν είναι τα 100, αλλα τα 200 ISO και τα 100 έχουν απλά την ίδια ακριβώς απόδοση. Προφανώς για να μην γκρινιάζουν όσοι νόμιζαν σαν μείον το να μην έχει 100
2. Η D4 ξεπερνάει κατα πολύ σε DR οτιδήποτε έχει εμφανιστεί στον πλανήτη μέχρι σήμερα
3. Στα 400-800 ISO ισοφαρίζει την τεράστια δυναμική περιοχή που είχε η D3x στα 100 ISO
4. Γύρω στα 2400 ISO επιτυγχάνει την δυναμική περιοχή που είχε η D3/3s/700 στα 200 ISO....Γι αυτό δεν έβλεπα διαφορά στα jpg απο 100 σε 1600 ISO στα δείγματα που πήρα χτες ενώ στην D700 βλέπω διαφορά απο τα 200 στα 280 (μικρή, αλλα την βλέπω)
5. Μόνο απο τα υψηλά ISO (1600 για D3/700, 3200 για την D3s, 6400 για την D4) αρχίζουν οι καμπύλες να συγκλίνουν και μένουν παράλληλες με διαφορά +1 στοπ βελτίωση η D3s απο D3/700 και +2 στοπ η D4 απο D3/700.

Τα πιο πάνω επιβεβαιώνουν αυτό που είπε κάποιος CEO της Nikon οτι στα υψηλά ISO, "η D4 έχει ένα στοπ βελτίωση απο την D3s". Αυτό που δεν είπε όμως ήταν οτι στα μεσαία ISO η βελτίωση είναι εξωφρενική, απίστευτη. ΔΕν θα ήμουν τόσο ενθουσιώδης και θα κρατούσα μεγάλη επιφύλαξη για τις καμπύλες αυτές, αλλα έτυχε να έχω βγάλει χτες κάποια jpg που επιμένουν να δέσουν με αυτές και να τις επιβεβαιώσουν.

Θαυμαστός νέος κόσμος,...αλλα λεφτά, δεν υπάρχουν...

Λιγο χαζη ερωτηση, αλλα λογω αγνοιας τεχνικων, συγχωρειστε με, αυτες οι διαφορες που αναφερεις Δημητρη, σε δυναμικη περιοχη και υψηλα iso (θορυβος ?), απο ποιο μεγεθος παρουσιασης/εκτυπωσης και πανω, ειναι ορατες? Για καποιον που συνηθως βλεπει στην οθονη του υπολογιστη (σε fill screen και οχι 1 προς 1) και ενιοτε τυπωνει μια κανονικη φωτογραφια, αντιλαμβανεται καποια απο τις διαφορες αυτες?

Υπάρχουν δύο κάτω κατώφλια στην δυναμική περιοχή, το κατώφλι θορύβου και το κατώφλι ανάλυσης. Οπως και να έχει, είτε λόγω θορύβου είτε λόγω εξάντλησης της ανάλυσης (λάσπιασμα το λέω πρακτικά) η δυμακική περιοχή έχει ένα περιορισμένο εύρος.

Οχι, δεν μπορούμε να το δούμε στην οθόνη. Η οθόνη μέχρι 6-7 στοπ μπορεί να δείξει. Ούτε στο χαρτί. Εκεί μπορεί να φτάσουμε τα 9 ίσως σε εξαιρετικές εκτυπώσεις και μέσα (χαρτί). Τότε τι χρειάζεται μια δυναμική περιοχή μεγάλη στη μηχανή; Γιατί μπορεί στο υπολογιστή να αναδειχτεί πληροφορία απο τα σκοτεινά και απο τα υπέρφωτα και να της δοθούν ορατές διαβαθμίσεις. Η φωτογραφία HDR, η τόσο παρεξηγημένη λόγω κακοποίησης και υπερβολής, είναι τεχνική που συνδυάζει πολλές φωτογραφίες με διαφορετική έκθεση για να πάρει μια μεγάλου εύρους. Δεν αυξάνει το εύρος του μέσου, αλλα προσπαθεί να χωρέσει μέσα στους τόνους του μέσου περιοχή πολύ μεγαλύτερη με tone mapping. Μια μηχανή με μεγάλη δυναμική περιοχή μπορεί απο μία μόνο λήψη να αναδείξει περισσότερη κρυμμένη πληροφορία κατα την επεξεργασία. Σαν ένα καλό παράδειγμα φωτογραφίας πουν περιέχει τεράστιο δυναμικό εύρος παραθ'ετω πιο κάτω μία δικιά μου που όμως έχει βγει απο 3 λήψεις απο D700 και manual blend. Αν είχα 5 στοπ μεγαλύτερη δυναμική περιοχή, τότε δεν θα χρειαζόμουν 3, θα έφτανε μία.

Επίσης παραθετω την φωτογραφία ενός δένδρου. Η κανονική λήψη είναι η σκούρα. Στην άλλη έχω αναδείξει πληροφορία μέσω του Lightroom που ήταν κρυμμένη μέσα στο RAW. Πρόκειται για την ίδια λήψη που το μεγάλο δυναμικό εύρος μου επέτρεψε να κάνω ορατά πράγματα που δεν φαίνονταν στην ανεπεξέργαστη.

1.Plastira_1626-Edit-Edit_small.jpg

Γκούρα 0565-2 small.jpg

Γκούρα 0565_small.jpg

Απάντηση: Re: Nikon D4

Γιατί νέα κάρτα XQD και γιατί δύο διαφορετικές κάρτες; Ότι η μηχανή αυτή έπεσε πάνω στην εποχή που λανσάρεται η νέα XQD που είναι η εξέλιξη της CF την οποία θα αντικαταστήσει στο μέλλον ήταν γνωστό. Για μένα ήταν ικανή αυτή η αιτιολόγηση. Η νέα κάρτα ξεκινάει από 125Mb/s ενώ η παλιά έχει φτάσει στα 100 και δύσκολα πάει πιο πάνω. Οι μεγάλες αναλύσεις των μηχανών που έρχονται και τα μεγάλα fps και το video τις χρειάζονται τις ταχύτητες. Όμως πέρα από αυτά τα γνωστά, υπάρχει και κάτι άλλο που εγώ τουλάχιστον δεν το ήξερα και το έμαθα σήμερα. Η εξέλιξη της XQD έχει γίνει από τρεις εταιρίες που συνεργάστηκαν: Sandisk, Sony & Nikon. Εύλογο λοιπόν.

Κι όμως οι CompactFlash UDMA 7 εξελίσσονται και αυξάνουν ταχύτητα…
Η Lexar ανακοίνωσε νέες κάρτες με ταχύτητες 1000x (150MB/s) minimum οι οποίες θα είναι διαθέσιμες οι μικρές τον Φεβρουάριο και η μεγάλη 128GB τον Απρίλιο…

http://www.lexar.com/products/lexar-professional-1000x-compactflash-card

Last edited:
"Understanding the Nikon D4 battery's lower capacity rating "

'Less is more...'

(Διαβαστε το προσεκτικα και θα καταλαβετε το σκεπτικο των μηχανικων που επελεξαν την αλλαγη. Φυσικα πολυ πιθανον τις νεες μπαταριες να τις δουμε και σε αλλα μοντελα..)

Για την τιμη θα δουμε...Την περιμενα αρκετα πιο πανω. Παντως και μεχρι τους αγωνες θα κινειται στην 'στρατοσφαιρα'...
Εμεις θα αρκεστουμε στα δειγματα που θα ανεβαινουν στο νετ:HTEHETH63: