Νikon D5100

Εγώ δεν έχω κάποιο πρόβλημα με το σχέδιο, περί ορέξεως όμως...

Εκεί που θα έχει πρόβλημα η μηχανή είναι οι φακοί. Εξηγούμαι: Η NIKON D7000 είναι μια μηχανή εξαιρετικά απαιτητική σε φακούς. Δεν έχει καμιά απολύτως σχέση η καλή συνύπαρξη της NIKON D90 με τους βασικούς ή τους μεγάλους ζουμ της ΝΙΚΟΝ με αυτό που συμβαίνει με την NIKON D7000. Γυναίκα συνάδελφος αγόρασε τη συγκεκριμένη μηχανή κι αισθάνεται μια χαρά. Όμως βλέποντας τις δικές της φωτογραφίες και τραβώντας κι εγώ μερικές, είδα ότι ο αισθητήρας παράγει με τους βασικούς φακούς χειρότερες φωτογραφίες σε σχέση με μια D90. Αν βάλεις πάνω καλύτερους φακούς το θέμα αλλάζει. Η διαφορά είναι ορατή σε οποιονδήποτε έχει συνηθίσει να βλέπει φωτογραφίες σε 100% στην οθόνη του ΗΥ του. Ποιό φακό έχει η συγκεκριμένη συνάδελφος; Τον ΝΙΚΟΝ 18-200 (!!!!).

Άρα αν η d5100 φορά τον ίδιο αισθητήρα, που μάλλον αυτό συμβαίνει, οι κάτοχοί της ή θα παραμυθιάζονται ότι βγάζουν καλές φωτογαφίες, ενώ δεν είναι καλύτερες από του ανταγωνισμού ή από της d90 ή θα συμβάλλουν με χαρά στηνοικονομική ανάκαμψη της ΝΙΚΟΝ κι άλλων εταιρειών προμηθεύομενοι καλύτερους οπτικά φακούς.

Αυτο που λεει ο Βλασης ισχυει...
Οταν ειχα την D50 παρεα με τον 18-200 & τον 70-300 ημουν πολυ ευχαριστημενος και χαρουμενος με τις φωτογραφιες που επερνα.
Οταν βγηκε η D300 ειπα να αναβαθμιστω σε ενα πιο 'σοβαρο' σωμα και να κατσω ησυχος για αρκετο καιρο μια και ειχα και καλους φακους...
Κουνια που με κουναγε....
Με το που κουμπωσα τον 18-200 (τονιζω δικος μου φακος και καταδοκιμασμενος) και τραβηξα μερικες γρηγορες στην D300 δαγκωθηκα...οταν εβαλα και τον 70-300 πανω με επιασε 'σφιξιμο' στην καρδια...
Οταν τις ειδα στο μονιτορ επιβεβαιωθηκαν οι ανησυχιες μου....
'ΩΧ..' ειπα και εβαλα μπρος προγραμμα αναβαθμισεις φακων (και το αποτελεσμα το βλεπεται....)
Σε τετοιας αποδοσης αισθητηρα ΔΕΝ βαζουμε απλους φακους!!!
Εγω περιμενω οι πρωτες φωτογραφιες που θα ερθουν απο χρηστες να ειναι απλα 'ξεπλυμενες' και θαμπες.
Με εναν σοβαρο φακο αντιθετα θα απογειωνονται.
Η μηχανη παντως ,το ξανατονιζω,ειναι καλη-πραγματικα καλη και με βαζει σε σκεψεις!!

Γιατί βρε παιδιά τους έχετε τόσο του πεταματού τους 18-55;
Ζουμ συντηρητικού εύρους είναι και με αργό και ιδίως όχι σταθερό διάφραγμα. Πολύ απλούστεροι σχεδιαστικά από τους ζουμ σταθερού φ/2.8 ή τους σουπερζουμ του 11x. Συνήθως αποδεικνύονται το λιγότερο τίμιοι, ειδικά εάν δουλευτούν 1 στοπ πιο κλειστοί. Για κλείστε λιγάκι τη σταθεροποίηση και δουλέψτε τους στο f/8 να δείτε...

Ζουμ συντηρητικού εύρους είναι και με αργό και ιδίως όχι σταθερό διάφραγμα. Πολύ απλούστεροι σχεδιαστικά από τους ζουμ σταθερού φ/2.8 ή τους σουπερζουμ του 11x. Συνήθως αποδεικνύονται το λιγότερο τίμιοι, ειδικά εάν δουλευτούν 1 στοπ πιο κλειστοί. Για κλείστε λιγάκι τη σταθεροποίηση και δουλέψτε τους στο f/8 να δείτε...

αν θέλουμε μια απλή τιμιότητα, δεν βλέπω το λόγο να ανεβούμε σε d7000/d51000 κλπ. ή σε 1100d/7d κλπ. Μια χαρά μας φαίνονται τα παλιά σώματα.

Αν κάποιος θέλει να πάρει μια μηχανή που σφυράει θα πρέπει να μπορεί να την εκμεταλλευτεί. Άρα:

1. Θα πρέπει να επενδύσει σχεδόν το ισόποσο σε φακούς. Το λιγότερο που θα έβαζα σε μια οποιαδήποτε από τις παραπάνω μηχανές είναι οι NIKON 16-85 VR/70-300 VR CANON 15-85/CANON 70-200 4.0, SIGMA 50-150 2.8, TAMRON 17-50 2.8 απλός και VC, TAMRON 70-300 VC, SIGMA 17-70 OS .

2. Φυσικά το απευθείας cr2/nef το ξεχνούμε. Τραβάμε και σε cr2/nef και φροντίζουμε να κανουμε την πρώτη επεξεργασία κατά τη μετατροπή.

Αν δεν έχουμε σκοπό να ακολουθούμε ευλαβικά τα παραπάνω, συγνώμη, αλλά παίρνουμε μόνο το 50% των μηχανών μας , άρα είμαστε κορόιδα που επιλέξαμε αυτές κι όχι κάποιες φθηνότερες.

Κάτι σαν κι αυτούς με τα SUV που φοβούνται να πατήσουν όχι να ταξιδέψουν σε χωματόδρομο.

Εδώ βγήκαν off οι 18-200 και 70-300 βρε συ.

Το "καπάκι" που λέει και ο Βλάσης των 80 ευρώ τι να κάνει σε 16mp αισθητήρα?

Με τη λογική kit λοιπόν που έφτιαξαν είναι αστείο.

Εδώ βγήκαν off οι 18-200 και 70-300 βρε συ.

Το "καπάκι" που λέει και ο Βλάσης των 80 ευρώ τι να κάνει σε 16mp αισθητήρα?

Με τη λογική kit λοιπόν που έφτιαξαν είναι αστείο.

Και τι σε κάνει να πιστεύεις ότι ο 18-55 είναι κατώτερος του 18-200 ή ενός κοινού 70-300;
Η dirt τιμή του;

εγω δεν καταλαβαινω γιατι ανεβουν ακομα σε megalpixel στις entrylevel μηχανες, 10-12mp δεν φτανουν δηλαδη?

Το ότι δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε σε ακριβά σώματα εάν αυτά δεν υποστηρίζονται από σοβαρούς φακούς είναι γεγονός όμως.....

o 18-55 σε κλειστα διαφραγματα ειναι πολυ αξιολογος φακος

Καμια αντιρρηση αγαπητε φιλε. Πραγματικα ειναι καλος (για τα λεφτα του..) και για το κοινο που απευθυνεται.
Παντως εγω ειμαι της γνωμης να αγοραζω τον καλυτερο φακο που μπορω οικονομικα..για το σωμα βλεπουμε

o 18-55 σε κλειστα διαφραγματα ειναι πολυ αξιολογος φακος

πάνω σε D7000 ή πάνω σε d90? Γιατί κι εγώ έμεινα ευχαριστημένος (έως πολύ ευχαριστημένος) από την ανάλυση στη D90. Αλλά από κοντράστ, τόσο στο μικροκοντράστ, όσο και σε μεγάλες διαφορές φωτεινότητας, ο φακός αυτός φαντάζομαι ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει μπροστά από τον αισθητήρα μιας D7000 (ή και μιας SONY 580 και μιας CANON 7D). Προσωπικά καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η διαφορά στο δυναμικό εύρος που έχει ο αισθητήρας της d7000 σε σχέση με τους προηγούμενους (ειδικά όταν κάνει κάποιος τις μετατροπές σε 16 bit tiff) δεν φαίνεται λόγω της αδυναμίας κάποιων φακών της ΝΙΚΟΝ να το φέρουν στην επιφάνεια. Φυσικά αν βάλουμε πάνω έναν NIKON 28-70 2.8 η διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα είναι εμφανής σε όλους. Την είδε και η γυναίκα μου στην οθόνη (δηλ. μπόρεσε να διακρίνει τη μια φωτο από την άλλη σε ποσοστό 100%). Και πιστεύω (αλλά δεν το δοκίμασα διότι δεν είχα εύκαιρο φακό) ότι αν φορέσουμε σε μια τέτοια μηχανή έναν φακό από τη σειρά με το nano contrast (NIKON 14-24, 24-70) η διαφορά θα είναι εξίσου μεγάλη σε σχέση με τον 28-70 2.8. Να σημειώσω ότι είδα εμφανέστατη διαφορά στην απόδοση σε συνθήκες close up (όχι macro) μεταξύ του AFD 60 2.8 που έχω και του AFS 60 2.8, σε τέτοιο βαθμό, ώστε ζήτησα από τον Τάσο αν έχει εύκαιρο κάποιον AI 55 3.5 ή 2.8 για να δω μήπως ξαφνικά ο φακός μου (που τον θεωρούσα ξυράφι) έγινε λεμόνι.

Χρωματικες εκτροπές δεν θα έχει γιατί γι αυτό φροντίζει η ΝΙΚΟΝ στα συγκεκριμένα σώματα ή το software στο post processing. Και υπάρχουν πολλά πλέον προγράμματα που το κάνουν αυτό.

Για την ανάλυση έχω πολλές επιφυλάξεις και θα εξηγήσω το γιατί. Όταν πηγαίνω στο Photoshop να κάνω lens correction για να διορθώσω αρχιτεκτονική παραμόρφωση ή και να εξαφανίσω το barrel distortion σε αισθητήρες 10, 12 μέγα το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό ή πολύ εύκολα αποδεκτό.

Με τη d7000 και τον 18-200 είναι μη επαρκές. Όλα φλατ. Και όταν έχουμε ένα κτήριο, δηλ. ένα θέμα εξορισμού 3d και το βλέπει κάποιος φλατ σε μια οθόνη των 500 ευρώ, κάτι φταίει. Μάλλον φταίει ο φακός, αφού με καλύτερους φακούς η μετατροπή γίνεται μια χαρά και το θέμα έχει το ίδιο ποπ που είχε και πριν. Και σε τί φταίει ο φακός;

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά, αλλά για να βλέπω στην οθόνη κάτι που μοιάζει με πεθαμένο πράγμα (σα να βλέπω αρχείο από σκαναρισμένο φιλμ στο 100% δίπλα σε αρχείο ψηφιακό) καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο φακός δεν έχει τα οπτικά που χρειάζεται για να δρέψει δάφνες ο αισθητήρας.

Να σημειώσω ότι μιλώ για εστίαση στο άπειρο (που είναι και το πιο δύσκολο) κι όχι για θέματα στο ένα μέτρο ή δυο μέτρα που είναι και το πιο εύκολο και αυτό που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να μετρούν τους φακούς.

Το πουλάκι στο ένα μέτρο (ή το μουτράκι ή το κωλαράκι που τράβηξε ο Ηλίας) θα βγει καλά ή οριακά καλά και με τον 18-55. Αν εστιάσουμε όμως στο άπειρο τότε η διαφορά των φθηνών φακών (και μιλώ πρόχειρα για τους 18-55, 18-70, 18-135, 18-200, 18-105 για τον τελευταίο ίσως όχι.., 28-105, 28-85, 24-85, κλπ.) από άλλους φακούς, είναι μεγάλη.

και φυσικά στο στρατόπεδο της CANON ο 17-85 είναι απλώς για πούλημα και ο 15-85 λόγος για να αγοράσει κανείς την 1100d (κάτι μου λέει ότι αυτός ο φακός που μας φάνηκε στην αρχή πολύ ακριβός, σχεδιάστηκε με βάση τους αισθητήρες των επόμενων ετών κι όχι με βαση το σήμερα).

Oι φακοι ομως, "ακολουθουν" την εξελιξη/απαιτησεις των νεων σωματων ?

Επίσης να πω το εξής:

έχω την εντύπωση, αλλά δεν μπορώ να το στηρίξω, ότι όσο ανεβαίνουμε προς αισθητήρες με περισσότερα μέγα και μεγαλύτερη δυναμική περιοχή και αναισθησία στον ψηφιακό θόρυβο είναι σα να φεύγουμε από το hifi και να πηγαίνουμε στο Hiend. Όπως θεωρείται αδιανόητο να πάει κάποιος και να ψωνίσει μηχανήματα ήχου χλιάδων ευρώ χωρίς τα ακούσει και να τα ματσάρει (you know what I mean!!!) έτσι θα πρέπει να ματσάρουμε τους φακούς με τους αισθητήρες ή με τα σώματα των μηχανών. Ένας φακός του παρελθόντος μπορεί πάνω σε ένα σώμα να δείχνει εξαιρετικά και σε άλλο χάλια. Κάποιοι να είναι μετριότητες.

Το πρωτοσυνάντησα με την αγορά της NIKON D700. Με μεγάλη μου έκπληξη είδα ότι φακοί "θαμμένοι" στη λήθη της ιστορίας όπως ο AFD 24 2.8 που πάνω στους DX είναι απλά μάπες, στο FX λάμπουν. Άλλοι όπως ο AIS 28 2.8 CRC λάμπει και στο DX και στο FX ειδικά όταν πρόκειται για μηχανές με πολλά μέγα, αλλά μάλλον ζορίζονται σε θέματα με μικροντράστ, ενώ σε πολύ κοντράστ παίρνουν άριστα. Και μπορώ να συνεχίσω με τα TCs που σε άλλους φακούς ταιριάζουν και άλλους τους θάβουν, κλπ.κλπ.κλπ.

Τα περί ματσαρίσματος (που μπορεί να σας φαίνονται αστεία) τα θυμήθηκα μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις ύστερα από μια συζήτηση (Billy the kid μαζί δεν την κάναμε;;; ) που μου έλεγε πως την εποχή που φωτογράφιζε με μεγαλύτερα φορμά (π.χ. με μεγάλο φορμά ή με pentax 67) χρησιμοποιούσαν στα στούντιο φακούς ίδιου εστιακού μήκους από διαφορετικό κατασκευαστή ανάλογα με την περίπτωση και το είδος της φωτογράφησης.

Last edited:
Ναι, εαν χρειάστει να κάνω και καμμια δοκιμη Side by side μετον 16-85 άλλα πειτε μου αν θέλετε κατι συγκεκριμένο απο ρυθμίσεις.

Αρα επιβεβαιώνεται το ξυνισμα μου με τoν 18-70 επάνω στην d7000..... δεν ηταν ψυχολογικό...

Φραγκίσκο ακόμα και σε σώμα 6mp όπως η D70 η διαφορά αυτού του φακού με τον Tamron 17-50 είναι εντυπωσιακή υπέρ του δεύτερου.
Το γράφω γιατι τους έχω και τους δύο και γιατί ο 18-70 Nikkor θεωρείται ή θεωρείτο τέλος πάντων, αξοπρεπέστατος.