Nikon D600

Τα λάδια στον φακό απασχολούν τον φωτογράφο ή μόνο τον γκατζετάκια ? :grandpa:

Ούτως η άλλος τέτοιες λεπτομέρειες ανεβάζουν τον πήχη σε μία μηχανή.
Αν θέλουμε μόνο τα βασικά σε αξιοπρεπή μεγέθη δεν χρειάζεται να ανεβούμε τόσο σε κατηγορία.

Last edited:
Re: Απάντηση: Nikon D600

Αν θέλουμε μόνο τα βασικά σε αξιοπρεπή μεγέθη δεν χρειάζεται να ανεβούμε τόσο σε κατηγορία.

η d600 έχει ή δεν έχει πρόβλημα με υγρά υπολείμματα στο σώμα κι όχι στους φακούς. Γι αυτό και είναι πιο σοβαρό.

Τα λάδια και τα λοιπά προφανώς και απασχολούν το φωτογράφο. Με την προϋπόθεση ότι φαίνονται στις φωτογραφίες όμως.

Το επιπλέον του βασικού είναι να εστιάζει στο σκοτάδι δηλαδή; γιατί για σκοτάδι μιλάμε, όχι για ημίφως.

Τα λάδια και τα λοιπά προφανώς και απασχολούν το φωτογράφο. Με την προϋπόθεση ότι φαίνονται στις φωτογραφίες όμως.

Το επιπλέον του βασικού είναι να εστιάζει στο σκοτάδι δηλαδή; γιατί για σκοτάδι μιλάμε, όχι για ημίφως.

Προσωπικά θα ήθελα η μηχανή μου να εστιάζει στο σκοτάδι.
Υπάρχουν στιγμές με κάδρα που έχουν περιοχές με φώς και σκοτάδι ταυτόχρονα που θα ήθελα εστίαση στο σκοτεινό σημείο του κάδρου.
Και αν κάτσω να σκεφτώ θα βρώ πολλές περιπτώσεις παρόμοιες.
Το ποιο σημαντικό είναι ότι η εστίαση στο απόλυτο σκοτάδι κάνει παιχνιδάκι και πολύ πιο σωστή την εστίαση με λίγο φώς .
Συνήθως αυτό το πλεονέκτημα το ακολουθεί και μια πολύ αξιόλογη απόδοση στον αισθητήρα στα ψηλά iso.
Σε μηχανές τέτοιου κόστους στο έτος 2013 τα θέλω όλα αυτά και ακόμη παραπάνω.

Εγω παντως στην δικια μου 'λαδια' & βαλβολινες ΔΕΝ ειδα....
Λιγες 'σκονες' ΝΑΙ ειχε αλλα με ενα καλο φυσερο φυγανε και αυτες και εχω μονο 2000κλικς.
Η μονη παρατηρηση που εχω να κανω για το AF της D600 ειναι οτι δεν 'αρπαζει' και δεν κλειδωνει με την σιγουρια αυτου της D800.
Kατα τα αλλα το θεωρω ικανοποιητικο οχι το κορυφαιο που θα ηθελα αλλα καλο..

Το συμπερασμα ειναι οτι εχουμε μια νεα γενια σωματων και απο τους δυο.

Η συγκριση μεταξυ της 600 και της 6 μπορει να μην ειναι αμεση, σε καμια περιπτωση η 6 δεν ειναι για πεταμα, οπως ηταν η ταση να λεμε χωρις να την εχουμε δει.

Μεγαλο πλεονεκτημα της 600 ειναι το δυναμικο ευρος, ενω η 6 ειναι καλυτερη στο σκοταδι. Τα 9 σημεια, ποτε δεν καταλαβα γιατι ειναι προβλημα. Αντιθετα η αναγκη να βγαλεις φωτογραφια σε σκοτεινο περιβαλλον, χωρις να παρεμβεις με φλας, για εμενα εμφανιζεται συχνα. Με καλη εστιαση στο σκοταδι και τοσο καλη συμπεριφορα σε θορυβο, ειναι μια χαρα μηχανη. Και με το wifi κανει για στουντιο χρηση, για να βλεπεις ας πουμε αμεσως τι εβγαλες στη καλη οθονη ενος ipad.

Προσωπικά θα ήθελα η μηχανή μου να εστιάζει στο σκοτάδι.
Υπάρχουν στιγμές με κάδρα που έχουν περιοχές με φώς και σκοτάδι ταυτόχρονα που θα ήθελα εστίαση στο σκοτεινό σημείο του κάδρου.
Και αν κάτσω να σκεφτώ θα βρώ πολλές περιπτώσεις παρόμοιες.
Το ποιο σημαντικό είναι ότι η εστίαση στο απόλυτο σκοτάδι κάνει παιχνιδάκι και πολύ πιο σωστή την εστίαση με λίγο φώς .
Συνήθως αυτό το πλεονέκτημα το ακολουθεί και μια πολύ αξιόλογη απόδοση στον αισθητήρα στα ψηλά iso.
Σε μηχανές τέτοιου κόστους στο έτος 2013 τα θέλω όλα αυτά και ακόμη παραπάνω.

Συμφωνώ

Και για να μην νομιζεται οτι η D600 "..δεν καταγραφει ο αισθητηρας πολυ λεπτομερια μια και εχει φιλτρο ΑΑ.." σας ποσταρω αυτην:

Καλοι οι νεοι αισθητηρες καλα και τα πολλα mpx αλλα να μην ξεχναμε οτι τον πρωτευοντα ρολο τον παιζει παντα το 'καλο γυαλι'.
Εδω βεβαια αν και f7.1 το κεφαλι του κυκνου ΔΕΝ βγηκε ολο νετ οπως θα ηθελα γιατι το πουλι δεν καθονταν ακινητο και ηταν και περιεργο-ερχονταν συνεχως προς το μερος μου-και εχανα συνεχως την 'καλη γωνια'...
Κατι που θελω να προσεξετε ειναι το ματι..
Στην αρχικη απλα ειναι ενα κατασκοτινο ματι ομως χαρη στο εξαιρετικο DR των αισθητηρων των D800/D600 στo base iso περνω 'αποτελεσμα'....
Σιγουρα καποιος που ξερει επεξεργασια(εγω ΔΕΝ ξερω και κανω μονο τα βασικα, ολη η 'δουλεια' φροντιζω να γινεται στο τοπο ληψης) μπορει με αυτες τις μηχανες να κανει θαυματα.....

Last edited:

Να προτιμήσω να της βάλω τον 105mm VR Macro ή τον 135mm DC (τον βρίσκω μεταχειρισμένο 900 ευρώ);

leonkoum με πιο φακό έβγαλες την τελευταία φώτο. Άριστο bokeh

εννοώ εκείνη με το κίτρινο λουλούδι στη θεματολογία "ήρθε η άνοιξη"

Απάντηση: Re: Nikon D600

leonkoum με πιο φακό έβγαλες την τελευταία φώτο. Άριστο bokeh

εννοώ εκείνη με το κίτρινο λουλούδι στη θεματολογία "ήρθε η άνοιξη"

D700, vivid, 300mm f5.6 iso 200

Ο 135mm DC δεν ειναι φακος πορτρετου?

Πράγματι, είναι πορτραίτου, αλλά ρωτάω από πλευράς sharpness, καθώς έχω διαβάσει ότι είναι από τους πιο καλούς στο θέμα αυτό (παράλληλα με το Defocus Control που χρησιμεύει για το bokeh).

Πράγματι, είναι πορτραίτου, αλλά ρωτάω από πλευράς sharpness, καθώς έχω διαβάσει ότι είναι από τους πιο καλούς στο θέμα αυτό (παράλληλα με το Defocus Control που χρησιμεύει για το bokeh).

Ως φακός πορτραιτου, σε οξύτητα δε νομίζω να συγκρίνεται με έναν εξ ορισμού μακρο φακό όπως ο 105 Micro. Εξαρτάται πάντα για τη χρήση τον θέλεις. Σε full frame πάντως και στα 2 εστιακά μήκη παίρνεις ικανοποιητικότατο bokeh (αντε να είναι λίγο καλύτερο του 135αρη, αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν και τον Micro για πορτραίτο) .
Το DC ουσιαστικά αλλάζει το είδος του bokeh, αλλά θέλει και πολλή εξάσκηση, απ' ό,τι έχω καταλάβει από αυτά που διαβάζω. Γνώμη μου είναι να πάρεις τον 105 που είναι από τους τοπ Μακρο φακούς και με τον οποίο θα βγάλεις και καταπληκτικά πορτραίτα. Ο άλλος είναι πολύ πιο εξειδικευμένος.

Τι να σου πω, δεν τον ξερω τον φακο αυτον...
Απο την αλλη υπαρχουν και αλλοι φακοι πορτρετου οπως πχ ο νικον 85/1,8 (ακουω πολυ καλα λογια) sigma 85/1.4 (τον ειχα, παρα πολυ καλος) & ακριβοι οπως ο νικον 85/1,4 αλλα και ζουμ οπως πχ οι 70-200 ολων των εταιριων.

δεν νομίζω ότι το ζητούμενο σε ένα πορτρέτο είναι η οξύτητα. Καμιά γυναίκα δεν θέλει να βλέπει πόρους στην επιδερμίδα και ρυτίδες.

Μάλλον φακός με καλό μικροκοντράστ είναι το ζητούμενο.

δεν νομίζω ότι το ζητούμενο σε ένα πορτρέτο είναι η οξύτητα. Καμιά γυναίκα δεν θέλει να βλέπει πόρους στην επιδερμίδα και ρυτίδες.

Αυτός είναι ο κανόνας Βλάση, αλλά πολλοί χρησιμοποιούν τον 105 για πορτραίτο για το εξαιρετικό του bokeh. Αλλωστε η έξτρα οξύτητα "μαζεύεται" στο post processing. Και στο θέμα του microcontrast δε νομίζω ότι επιδέχεται κριτικής. Μερικά δείγματα από μια πρόχειρη αναζήτηση.
Νομίζω ότι ένας φακός σαν τον (οπωσδήποτε εξαιρετικό) 135 DC είναι εξωτική επιλογή που δικαιολογεί τα λεφτά της μόνο αν τραβάς πολλάαααα πορτραίτα ή δε σε ενδιαφέρει καθόλου το μακρο.

Μάλλον φακός με καλό μικροκοντράστ είναι το ζητούμενο.

συμφωνώ... πολλες είναι αυτες που λενε σε φωτογράφους ακόμα και σε βιντεάδες οτι δεν αρέσουν οι φωτό γιατί φαίνονται τα πάντα στο προσωπό τους... οχι βέβαια οτι είναι και σωστό αυτο που λενε αλλα εχω ακουσει να μην θελουν Blu ray γιαυτο το λόγο... Είναι να χτυπάς το κεφάλι σου...

Καλησπέρα σε όλους.
Είμαι νέος στο forum (1o post :2thumb22sup:) και θα εκτιμούσα τη βοήθειά σας.
Μόλις πούλησα τη ΝΕΧ-5 μετά απο δυόμιση χρόνια με όλα της τα παρελκόμενα και είμαι στο δρόμο για την D600 ( αναμενόμενο για να ποστάρω εδώ).
Οπότε ξεκινάμε απο το μηδέν και το πρώτο που θα χρειαστώ είναι ένας φακός.

Γλυκοκοιτάω τον tamron 24-70 που έχει VC και θα μου χρειαστεί για video και είναι σχετικά κοντά στον αντίστοιχο nikon , ο οποίος επίσης μου κλείνει το μάτι αλλά εκτος του κόστους δεν έχει σταθεροποίηση και δεν γνωρίζω κατα πόσο θα με δυσκολέψει σε video και σε καθημερινό point and shoot......
Για κάτι πιο wide απο το 24 βλέπω τον 14-24 της nikon αλλά θα ήθελα και πιο fish eye και με zoom.
ίσως sigma 10-20, tokina 11-16 που τον συγκρίνουν και με τον nikon http://www.slrlounge.com/how-to-use-a-crop-sensor-lens-on-a-full-frame-dslr

Δεν είμαι επαγγελματίας και δεν κόβομαι για το πόσο οξύς είναι ο φακός στο τέρμα άκρο ή για μικροδιαφορές που φαίνονται σε απευθείας συγκρίσεις κλπ κλπ, απλώς θέλω να έχω έναν φακό αντάξιο της μηχανής χωρίς να με ενδιαφέρει το απόλυτο! Θα ήθελα επίσης να μην αλλάζω συνεχώς φακούς οπότε προσανατολίζομαι στην αγορά 2 (το πολύ) φακών σε βάθος κάποιου χρόνου. ένας ευρυγώνιος-fish eye με zoom και κάτι πιο νορμαλ με zoom πάλι. όχι τηλεφακό.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
-bye--bye--bye--bye--bye-