Nikon d610 ή Sony A7?

δεν θέλω να μιλήσω διότι θεωρώ ότι τα δείγματα είναι μικρά (τουλάχιστον για τα δικά μου μέτρα). Μια πολύ γενική παρατήρηση ότι τα δείγματα της Α7 μου φαίνονται πιο κοντά σε αυτά της d600 στα φωτεινό (δηλαδή στα dvds) και λιγότερο στα σκοτεινά. Αλλά είναι περισσότερο υποψία καθώς τα δείγματα το ξαναλέω μου φαίνονται μικρά.

Αμα είχε ανεβάσει κανένα ζευγάρι RAW π.χ. στα 3200 ISO θα βλέπαμε τί γίνεται.

Το οτι είναι πιο φωτεινά τα δείγματα της Α7 επηρρεάζει περισσότερο του σκοτεινούς τόνους είναι πιο αντιληπτές οι διαφορές εκεί λόγω της μη γραμμικής ανθρώπινης όρασης. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αναιρέσουμε την καμπύλη τονικότητας που εφαρμόζει το LR για να πάρουμε την αρχική κατανομή τονικότητας. Kαι απόσο έχω δεί είναι αυτή η καμπύλη τονικότητας που εφαρμόζει η Adobe που κάνει τα αρχεία της Sony πιο φωτεινά και όχι τα RAW δεδομένα.

Είναι και πολύ διαφορετικοί οι φακοί (κιτ 28-70 vs 24-70/f2.8 ..) μπορεί να παίζει και διαφορά transmission ..

Hλια το εχω ξαναπει, εχω κανει κι εγω τεστ και διαφωνω καθετα με το θεμα του live view.
Εχω δει τι κανει στους αισθητηρες της canon-sony και σιγουρα εχει διαφορα σε πολυωρη χρηση (τα τεστ αυτα παιρνουν πολυ χρονο και το live view ειναι παντα ανοιχτο - ή το evf ).

Αλλωστε δεν υπαρχει αλλη εξηγηση... pdaf pixels + temperature = μικρο χασιμο φωτος και περισσοτερος θορυβος se υψηλα iso.
To θεμα ειναι ποσο , οχι αν .... δεν μπορω να πω με σιγουρια αν ειναι 1/3 , 1/4 κλπ....

Tη πυκνοτητα δεν τη ξερω των pixel , η περιοχη παντως που καταλανβανουν ειναι αυτη... (μεγαλο τετραγωνο)

SonyA7_PDAF_area.jpg

Nομίζω οτι στο πόστ #57 απάντησες στο δικό μου ποστ #56 όπου ανέφερα την διαφορά Α7 vs A7R 1db = 1/3 stop στο SNR18% (που είναι μέτρηση στο μέσο γκρί, 2,5 στοπ κάτω απο το κάψιμο) της DxO.
Η μέτρηση αυτή είναι ενας αξιόπιστος δείκτης της αποτελεσματικότητας του αισθητήρα στην πρόσληψη φωτός. Βέβαια ακόμα καλύτερα θα ήταν μια μέτρηση σε 5-10% κορεσμό καθώς στο 18% είναι ακόμη σημαντική η επήρρεια του θορύβου λόγω ανομοιομορφίας των πίξελ (PRNU) και ίσως εδώ στο PRNU επηρρεάζουν πιο πολύ τα PD πίξελ (αν η DxO δεν τα έβγαλε από τον λογαριασμό ..) και το χαμηλό σκορ σε SNR18% δεν είναι αποτέλεσμα μειωμένης αποτελεσματικότητας απλά αλλά συνδυασμός των δύο ...

Το Live View ανεβάζει την θερμοκρασία και η θερμοκρασία δεν επηρρεάζει αυτή την μέτρηση πάνω απο 1-2% εδώ μιλάμε για 25% (=1/3 στοπ). Και υπάρχει σε όλα τα ISO (δες την καμπύλη της DxO).

Aντίθετα επηρρεάζει όπως το λές το θόρυβο στα σκοτεινά και στα ψηλά ISO. Και αυτό πιστεύω η DxO να το μερίμνησε αλλά τεστ σαν του Nassim είναι εύκολο να αλλοιωθούν ... αλλά ποιός μας λέει οτι ο Nasim δεν χρησιμοποίησε Live View και στην D600 ?.

Απάντηση: Re: Nikon d610 ή Sony A7?

Γιάννη δεν μου βγαίνει ο λογαριασμός. 1/3 στοπ είναι -20%, τα PD πιξελ είναι μισοσκιασμένα δηλ. παίρνουν το 50% του φωτός θα έπρεπε να είναι πολύ πυκνά για τόση διαφορά στο σύνολο (περίπου 1 στα 3)
Εχει πάρει το μάτι σου κανένα διάγραμμα με την κατανομή αυτών των πίξελ ?.

Το Live View δεν παίζει ρόλλο στην μέτρηση SNR18% όπως άλλωστε αποδεικνύει η επίδοση της Α7R. :)

Έχω την εντύπωση ότι είναι μερικές εκατοντάδες, σε σύνολο εκατομμυρίων (24 στην περίπτωση της A7). Άρα προφανώς δεν είναι αυτός ο λόγος. Και εάν ήταν λόγος, θα ήταν λόγος για το αντίθετο, δλδ για υποέκθεση.

Έχω την αίσθηση ότι είναι απειροελάχιστο, κάτω του 1 τοις χιλίοις.

Αυτά τα ζητήματα τα καταργεί βέβαια ο αισθητήρας νέας γενιάς της 70D, με τα διπλά πίξελ.

H Canon το έφτιαξε μάλλον ως overengineering ή ριζική λύση, σκεφτόμενη ως γνήσιος Γιαπωνέζος.

Δεν μπορεί όμως τα PDAF πίξελ να είναι περισσότερα από την τάξη μεγέθους που προανέφερα, καθώς δεν συμμετέχουν στην παραγωγή της εικόνας, και η τιμή τους αποτελεί "μαντεψιά" βασιζόμενη στα γειτονικά τους. Εάν ο αριθμός τους ξεπερνούσε κάποιο σοβαρό ποσοστό, πχ 2-3%, θα είχαν σοβαρή επίπτωση και στην ανάλυση κλπ, διότι, θα πρέπει να σκεφτείς, ότι δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλον τον αισθητήρα αλλά στρατηγικά τοποθετημένα σε συστοιχίες (μόνο του ένα τέτοιο πίξελ δεν κάνει τίποτα) στην καλυπτόμενη από το σύστημα εστίασης περιοχή.

Απάντηση: Re: Nikon d610 ή Sony A7?

Για το υβριδικό της Canon 650D είναι πολύ λιγα, όπως και της nikon V1

http://image-sensors-world.blogspot.gr/2012/07/chipworks-shows-phase-detection-pixels.html

Απο την πρώτη φωτογραφία, μετραω 9 πιξελ στα 300 πάντως. 3%. Στη δεύτερη, 2 στα 140. Περίπου 1,5%. Και αυτο, στην περιοχή εστίασης, που δεν εκτείνεται μεχρι τα άκρα. Άρα στο συνολο του αισθητήρα το ποσοστό ειναι ακόμη μικρότερο.

Re: Απάντηση: Re: Nikon d610 ή Sony A7?

Απο την πρώτη φωτογραφία, μετραω 9 πιξελ στα 300 πάντως. 3%. Στη δεύτερη, 2 στα 140. Περίπου 1,5%. Και αυτο, στην περιοχή εστίασης, που δεν εκτείνεται μεχρι τα άκρα. Άρα στο συνολο του αισθητήρα το ποσοστό ειναι ακόμη μικρότερο.

Ακριβώς. Και δεν θα ήταν σημαντικό ακόμα και αν το ποσοστό ήταν 5% αντι για 1-3.

Πάντως και η DxO εκεί στη μέση μετράει.

δεν ξερουμε αν ειναι ιδια σε μεγεθος ομως... σημασια δεν εχει μονο ο αριθμος , αλλα το εμβαδον τους.

Γιάννη, μια ιδέα για το εμβαδό μας δίνουν οι φωτογραφίες του λινκ ..