Nikon D750 - Ετοιμος να παραλάβω (?)

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
17,762
Αφού πέρασαν πολλές Entry - Mid level DSLR από τα χέρια μου τα τελευταία χρόνια (με τελευταία την Canon 70D η οποία ζήτημα να έγραψε 100 κλικ), σκέφτομαι σοβαρά να πάω σε μια Full Frame.

Θα μου πείτε, εδώ δεν χρησιμοποίησα την 70D τι με τρώει τωρα για full frame;

Να σας πω:

Την 70D πχ την πηρα με χαρά αλλά διαπίστωσα (ναι, ξερω Γιάννη, τα λέγες :p) ότι ακόμα και με τους top canon φακούς (24-70 F 2.8 και 70-200 F4) η ποιότητα της εικόνας (ΟΚ στο Auto συνήθως - μη βαράτε) είναι χειρότερη από τις καλές compact που έχω τα τελευταία χρόνια (Oly XZ 2, Sony RX 100 M3)

Από την άλλη ακόμα γουστάρω την γκουμουτζα και την φακαδούρα (ειδικά τα τέλε ακρα του 200 πχ) αλλα με χαλάει το αποτέλεσμα να μην είναι τοσο καλό όσο με μια compact.

Οποτε, σκέφτομαι ότι με μια Full Frame, δεν μπορεί θα δω μεγάλη διαφορά (ακόμα και στο Auto).

Θελω δλδ ένα κινητρο να ασχοληθώ παραπάνω (ΟΚ, θα μου πείτε δεν είναι το σοφότερο, το ξέρω...:p)

Αφήνοντας στην άκρη το θέμα κόστος, με βάση τα παραπάνω και από λίγο που κοιταξα, νομίζω ότι η Nikon είναι στην κορυφη αυτή τη στιγμή (η Canon κοιμαται βαθιά τα τελευταία χρόνια, η Sony OK αλλά η A7 που κοιτουσα έχει μικροθεματάκια και η Oly (που προσωπικά γουστάρω πολύ λόγω jpg που εχω ζήσει από τις μικρές της, δεν βλέπω να έχει κάτι ενδιαφέρον).

Οποτε, κοιτώντας προς Nikon μεριά και απορρίπτοντας την 810 (λόγω όγκου / βάρους), σκέφτομαι στην 750.

Μαζί λέω για τον 24-70 Tamron F 2.8 (τον νέο με VC) - για τον οποίο διαβασα πολύ καλά λόγια (ότι δλδ είναι παρα πολύ κοντα στον αντίστοιχο Nikon - και μάλιστα με Stabil) και τον Nikon 70-100 F4.

Σήμερα που ρώτησα σε ένα γνωστό κατάστημα, μου είπαν ότι περιμένουν νέα παραλαβή γιατί τα πρώτα κομμάτια είχαν θέμα το flare (?)

Για πείτε καμιά γνώμη για τα παραπάνω...

Thx :)

Να σας πω:

Την 70D πχ την πηρα με χαρά αλλά διαπίστωσα (ναι, ξερω Γιάννη, τα λέγες :p) ότι ακόμα και με τους top canon φακούς (24-70 F 2.8 και 70-200 F4) η ποιότητα της εικόνας (ΟΚ στο Auto συνήθως - μη βαράτε) είναι χειρότερη από τις καλές compact που έχω τα τελευταία χρόνια (Oly XZ 2, Sony RX 100 M3)

Ολα τα παρακατω που εγραψες -και δεν κανω quote- σηκωνουν γνωμες και αποψεις... το παραπανω που κρατησα -για να το πω ευγενικα- δεν στεκει, ειναι user error που λεμε συχνα πυκνα... οποτε, μια και απο δω ξεκινησε η φαγουρα σου, θα ελεγα ξεκινα απο την αρχη τη σκεψη σου...

οχι οτι η 750 δεν ειναι καλυτερη απο την 70, αλλα αν δεν ειδες διαφορα με την 70, με την FF μπορει να προτιμησεις στο τελος και κανα.... κινητο... !!!! :award:

Μη χαλας τσαμπα τα λεφτα σου.... Δε θα δεις Τη διαφορα που περιμενεις.
Μεινε με τις καλες σου super compact....

Το πολυ να παρεις μια panasonic lx100 .... Η καλυτερη για μενα compact, me σχετικα μεγαλο αισθητηρα, πολυ καλο φακο, 4κ βιντεο κλπ
Δωσε τις dslr σου και βουρ για panasonic.

Ολα τα παρακατω που εγραψες -και δεν κανω quote- σηκωνουν γνωμες και αποψεις... το παραπανω που κρατησα -για να το πω ευγενικα- δεν στεκει, ειναι user error που λεμε συχνα πυκνα... οποτε, μια και απο δω ξεκινησε η φαγουρα σου, θα ελεγα ξεκινα απο την αρχη τη σκεψη σου...

οχι οτι η 750 δεν ειναι καλυτερη απο την 70, αλλα αν δεν ειδες διαφορα με την 70, με την FF μπορει να προτιμησεις στο τελος και κανα.... κινητο... !!!! :award:

Ειρωνεύεσαι λίγο αλλά δεν πειράζει, τα ζητάει ο απαυτός μου :p

Κοιτα, πριν την 70D, ειχα νομίζω την 600D ή κάτι τετοιο...δεν θυμαμαι - αυτής της κατηγορίας.

Και ναι, η διαφορά με την 70D δεν ηταν σημαντική (πιο πολύ διαφορά έκανε η αλλαγη φακού - από τον αντίστοιχο Tamron 17-50 που ειχα τοτε (των 400 Ευρω) στον αντίστοιχο Canon (των 1500 Ευρω).

Τωρα, να κανω κατι λάθος...τι να σου πω....

Μιλαμε για ''απλές'' φωτο, με μια χαρά εξωτερικό φως που δεν λεω ότι είναι κακές αλλά σε οξύτητα και φως οι 2 compact που προανέφερα τα καταφερναν παντα καλύτερα.

Και είχα την αίσθηση ότι αυτό οφειλόταν στον παλιας γενιάς αισθητήρα της Canon (ΟΚ αυτός ήταν με το Dual Pixel focus - πως το λενε - αλλα στην ποιότητα εικόνας αυτό δεν προσέφερε τπτ - ήταν σαν τους παλιους 18αρηδες).

Και εχω στο μυαλό μου ότι μια καλή full frame με φρεσκο αισθητήρα (Nikon = Sony) θα κάνει μεγάλη διαφορά.

Επαλαμβάνω ότι μιλάω για 80+% χρήση στο ''Auto'' (ξέρω ότι αυτό είναι αστείο αλλά όσο να ναι, το βρίσκω ενδεικτικό).

Ναι αλλα εσύ μου έλεγες τότε ότι διαφορά από την τότε 600D θα δω μόνο αν πάω σε Full Frame (και όχι στην 70D που πηγα).

Τελικα, τι ισχύει;

Κοιτα, τις compact τις γουστάρω πολύ αλλά ο φακός είναι πρόβλημα (θελω κι άλλο zoom) - plz μη μου πεις για καμια από αυτές με το τρελό ζουμ, τις βλέπω και ανακατεύομαι :p

Τo video παλι μου είναι αδιάφορο.

Οποτε η Panny που λες δε βλέπω τι παραπανω θα μου προσφέρει από την RX100M3 που εχω τωρα (αντε ελάχιστο ζουμ;)

Δλδ λες ότι το Auto

Πιθανόν οι compact σου βγάζουν πιο φιλικό στο άπειρο μάτι jpeg.
Κάτι ανάλογο έπαθα με την nikon d7000 που είναι εξαιρετική μηχανή αλλά το jpeg της είναι δύσπεπτο.
Την πούλησα αλλά βλέποντας εδώ δείγματα του Κώστα και άλλων συμπεραίνω ότι το τελευταίο που έφταιγε ήταν η μηχανή.
Ο Ηλίας δεν νομίζω να σε ειρωνεύεται μάλλον σε βοηθάει από το να ξοδέψεις τζάμπα τα λεφτά σου.
Πρέπει τελικά να εστιάσουμε στη φωτογραφία και όχι στον άμετρο καταναλωτισμό αγοράς εξοπλισμού.
Έπαθα και έμαθα, με καλύτερη μηχανή δε σημαίνει ότι θα βγάλεις και καλύτερες φωτογραφίες.
Έχω φίλο με Nikon d3100 που τραβάει στο auto και όποιος δει δείγματα δε θα έμπαινε καν στην σκέψη να πάρει τη μηχανή η οποία όμως είναι πολύ τίμια για τα χρήματα της.

Σε σχεση με αυτο που ειχες με τη canon, θα εχεις λιγο καλυτερη δυναμικη περιοχη, μαλλον αδιαφορο για σενα και καλυτερη αποδοση στα σκοτεινα... Αλλα παλι αδιαφορο για σενα αφου σου κανουν οι super compact, μεινε εκει .... Οι διαφορες που κοιταμε εμεις, θελουνε καλο ματι, πειραματισμο και γνωσεις.
Μη χαλας τσαμπα τα λεφτα σου και το χρονο σου.
Μη ξεχνας επισης οτι θα θελεις και ακριβοτερους-μεγαλυτερους φακους ....

Ναι, τα ξερω όλα αυτά που λες Παναγιώτη (και φυσικά δηλώνω ένοχος :p)

Απλως, ας πουμε ότι προσπαθω να καταλάβω καταρχήν τη διαφορά ποιότητας μιας τύπου Canon 70D και μιας Full Frame σαν την Nikon D750.

Μια ''απλή'' φωτο δλδ, νταξ όχι στο πιο ευκολο πλανο (νταλα ήλιος) αλλά σε λίγο χειρότερες συνθήκες φωτισμού, τι διαφόρά θα έχει στις 2 μηχανές (ξέρω ότι δεν υπάρχει απολυτη απαντηση - απλως μια αισθηση θελω να παρω).

Και αυτά, ξαναλέω, γιατί θέλω το μεγαλο zoom και την ποιότητα ενός φακού SLR ''τυπου'' ΧΧ-200 F4 (τέτοιες φωτο είναι που εχω ευχαριστηθεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια)

EDIT

OK, ο Γιαννης απαντησε εν μέρει....αλλά αν θεμε και zoom τι κάνουμε;

Ειρωνεύεσαι λίγο αλλά δεν πειράζει, τα ζητάει ο απαυτός μου :p

Μιλαμε για ''απλές'' φωτο, με μια χαρά εξωτερικό φως που δεν λεω ότι είναι κακές αλλά σε οξύτητα και φως οι 2 compact που προανέφερα τα καταφερναν παντα καλύτερα.

Δεν ειρωνευομαι καθολου... ισα ισα, (ισως φταιει το οτι θεωρω οτι γνωριζομαστε λιγο πολυ μεταξυ μας ολοι εδω περα και τα λεω λιγο πιο... χαλλαρα...)

Για την οξυτητα που αναφερεις, φανταζομαι θα ξερεις τον ορο "βαθος πεδιου" και πως βρισκει εφαρμογη αναλογως του μεγεθους αισθητηρα, του διαφραγματος, της αποστασης εστιασης κτλ κτλ

Για το φως, αν το μεταφραζω σωστα οπως φανταζομαι το εννοεις, θα ελεγα οτι τα χρωματικα προφιλ των κομπακτ ειναι πολυ πιο... αρεστά στο αρχαριο ματι απο οτι των αλλων... (περισσοτεορ κοντραστ, περισσοτερο χρωμα, περισσοτερο φως κτλ κτλ)

Γενικα, αν επιμενεις auto και DSLR θα ελεγα ακου τον Γιαννη... ειναι σα να περνεις σμαρτφον και να το χρησιμοποιεις μονο για κλησεις... ή σα να περνεις προβολεα και να μη φωναζεις... Καστρουνη...:grinning-smiley-043

Ακριβως!

Εχω βρε 2 σονυ, μια με αισθητηρα σαν της canon 70d (σονυ α6000) και μια α7s full frame (σαν της νικον 750d)
Ελα να τις δεις απο κοντα και αμα καταλαβεις σημαντικη διαφορα , σου κανω δωρο τη μια! :p

Δεν ειρωνευομαι καθολου... ισα ισα, (ισως φταιει το οτι θεωρω οτι γνωριζομαστε λιγο πολυ μεταξυ μας ολοι εδω περα και τα λεω λιγο πιο... χαλλαρα...)

Για την οξυτητα που αναφερεις, φανταζομαι θα ξερεις τον ορο "βαθος πεδιου" και πως βρισκει εφαρμογη αναλογως του μεγεθους αισθητηρα, του διαφραγματος, της αποστασης εστιασης κτλ κτλ

Για το φως, αν το μεταφραζω σωστα οπως φανταζομαι το εννοεις, θα ελεγα οτι τα χρωματικα προφιλ των κομπακτ ειναι πολυ πιο... αρεστά στο αρχαριο ματι απο οτι των αλλων... (περισσοτεορ κοντραστ, περισσοτερο χρωμα, περισσοτερο φως κτλ κτλ)

Γενικα, αν επιμενεις auto και DSLR θα ελεγα ακου τον Γιαννη... ειναι σα να περνεις σμαρτφον και να το χρησιμοποιεις μονο για κλησεις... ή σα να περνεις προβολεα και να μη φωναζεις... Καστρουνη...:grinning-smiley-043

Πλακα εκανα βρε για την ειρωνεία, το καταλαβα (και να το εκανες αλλωστε, παλι no worries) :)

Για τα αλλα που λες, ΟΚ εχεις δικιο...

Αλλα ρε γμτ, κανεις εδώ μεσα να μη μου βρισκει δικαιολογια να πάρω την Nikon; :p

Θα δουμε...θα βαλω μια αγγελία την Canon (κριμα να κάθεται) και βλέπουμε

ΥΓ Από τοτε που εχω τον X700, δεν εχω αφήσει τον Κάστρο να απλώσει χέρι! :p

Αμα θελεις κατι λιγο καλυτερο απο αυτο που ειχες, πιο μικρο , ελαφρυ και οικονομικο, παρε την sony a6000 kai τον 18-105μμ (που ειναι ισοδυναμος με 27-160mm ) f/4 oss και θα εισαι κομπλε.
Αντε βαλε κι εναν φωτεινο prime για τα δυσκολα σκοτεινα ....
Αν θες φυσικα και πιο μεγαλο ζοομ, παιρνεις και τον 70-200mm f4 μαζι με τον μικρο zeiss 16-70mm

Ακριβως!

Εχω βρε 2 σονυ, μια με αισθητηρα σαν της canon 70d (σονυ α6000) και μια α7s full frame (σαν της νικον 750d)
Ελα να τις δεις απο κοντα και αμα καταλαβεις σημαντικη διαφορα , σου κανω δωρο τη μια! :p

Προσεχε, θα γινω Τακης, θα σε τσουρεκιάσω! :p

(η Α6000 εχει αντίστοιχο αισθητήρα με την 70D; δεν είναι αρκετά καλύτερος; βλ. Sony κλπ; )

Σε μεγεθος ειναι ιδιος , σε επιδοσεις λιγο καλυτερος. μπορεις να την εχεις και με εναν μικρο compact φακο για γενικη χρηση ....ειναι σχεδον ιδιο μεγεθος με μια super compact. Οταν θες μπορεις να βαζεις και εναν μεγαλυτερο φακο για τα δυσκολα

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πηγαινε στον Μακη, δωσε αυτα που εχεις και παρε αυτα που σου λεω...θα σου μεινουν και ρεστα για τον Καστρουνη!

Αλλα ρε γμτ, κανεις εδώ μεσα να μη μου βρισκει δικαιολογια να πάρω την Nikon; :p

Αμα θελεις κατι λιγο καλυτερο απο αυτο που ειχες, πιο μικρο , ελαφρυ και οικονομικο, παρε την sony

Εχμ... δυο παρατηρησεις...

α) Παραπανω που ειπα "Ακου τον Γιαννη" ξεχασα να συμπληρωσω "μεχρι να αρχισει σου προτεινει σονυ μιρορλες"
β) Σε εξειδικευμενα τεχνολογικα φορουμ, αποφευγουμε -οι περισσοτεροι- να προτεινουμε "κινεζιες"...

:flipout::flipout::grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

'Αλλα σχόλια, σε σχεση με αυτα που ρωτας, τα 200mm σε FF, δεν ειναι και τοσο τελε οσο ειναι σε κροπ... και τα αντιστοιχα 300-400mm σε FF (που πιθανως θα ζητησεις προς αντικατασταση), δεν ειναι τοσο συμαζεμενα σε μεγεθος οσο οι 70-200...

Αν ειναι να δωσεις λεφτα, για χομπυ, δωσε τα σε κατι που να αξιζει και να κραταει αξια (και να αναβαθμιζεται)... τα χομπυ εκ της φυσης τους ειναι ακριβα σπορ... οποτε, απο συνολακια σονυ με 2-3 φακους με νορμαλ εως βαρετα χαρακτηριστικα, καλυτερα, κοψε λιγο απο δω, ραψε λιγο απο κει, παρε κατι που θα το χαιρεσαι ακομα και αν δεν το χρησιμοποιεις... μια μεταχειρισμενη λαικα, μια Α7S με κανεναν φακο τυπου Nocton, μια όποια να ναι μηχανη :jester: με 50mp ...!!!

Ξαναδες, αν η μη χρηση της 70D ηταν καθαρα θεμα ποιοτητος εικονας ή ογκου-βαρους..., ή κατι αλλο...? Θα σε βοηθησει στο τι να επιλεξεις καλυτερα...

Το τελε σε ff, πριν λίγο κατάλαβα τι σημαίνει....ειναι ένα θέμα αυτό...

Όσο για τη μη χρήση της 70D, ήταν καθαρά θέμα ποιότητας (/βαρεμάρας / Auto)

Ίσα ίσα που μ αρέσει το μέγεθος / βάρος (με τις compact δεν το ευχαριστιέμαι )