Nikon D80 ή Pentax K20 D

Re: Απάντηση: Nikon D80 ή Pentax K20 D

Βασικά, ο καθένας σκέφτεται με τα δικά του κριτήρια...εγώ ας πούμε, όταν αποφάσισα να κινηθώ για dslr, είχα πάντα καρφωμένο στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου τον πατέρα μου που είχε πάντα αγάπη για τις Pentax...οπότε κινήθηκα προς τα εκεί...τώρα θα μου πεις...κριτήριο είναι αυτό ; Είπαμε, ότι θέλει ο καθένας αγοράζει...αγόρασα λοιπόν την Κ100D κιτ. Πήρα 1-2 φακούς ακόμα κ κάποια φίλτρα κ άρχισα να ασχολούμε. Μου άρεσε πολύ, είχα κ κάποια χρήματα ακόμα, ήθελε κιόλας την Κ100 η αδερφή μου, οπότε μετά από κάποιυς μήνες, πήγα στην Κ20D, μόνο σώμα. Είμαι ένας πάρα πολύ ευχαριστημένος χρήστης των Pentax κ αργότερα, αν αλλάξω, πάλι εκεί θα πάω. Κάνω ότι θέλω πολύ εύκολα, έχω φακούς που με ικανοποιούν κ βρίσκω κ άλλους, όχι όμως στην πληθώρα των cannon, αλλά οκ. :a0210:
O φακος του κιτ για αρχη λεει τιποτα ή χρειαζεται και αλλο φακο. Παντως νομιζω, χωρις να γνωριζω κιολας, οτι ειναι πιο φτηνοι οι φακοι της Pentax απο οτι οι Νικον. Αν ισχυει αυτο μακροπροθεσμα με αγορα φακων ειναι η μια η αλλη. Παντως το κρατημα ειναι ολα τα λεφτα.

Φιλε ggeorgecv

Επειδή από το σημείο που εισαι εχουμε περάσει ολοι λιγο πολύ η δική μου ταπεινή γνώμη ειναι η εξης

α) Επένδυσε περισσότερο σε γνώση παρά σε πυρίτιο . Ολοι εμεις που ειμαστε στην αρχή (καταλαβαινω οτι εισαι αρχάριος, εαν οχι συγνώμη) πρέπει να δώσουμε περισσότερο βαρος στο να μαθουμε φωτογραφία και να μάθουμε να βλέπουμε να διαισθανόμαστε και να καδράρουμε σωστά (πιστεψέ με ειναι πιο δύσκολο από οτι ακούγεται)

β) Τα 2 σώματα που συγκρίνεις ειναι μάλλον ανομοια. Η Κ20D ειναι καλύτερη μηχανη αλλά αρκετά ακριβότερη (αξιζει ομως τα λεφτά της) Προσωπικά δεν βλέπω να πέφτει πολύ η τιμή της (στο άμεσο μελλον εννοείται) καθοτι η Pentax δεν έχει την πληθώρα σωμάτων των Canon/Nikon και δεν νομιζω οτι μπορεί εύκολα να συμμετέχει σε διαρκή πόλεμο τιμων.

H D80 ειναι παλαιό μοντέλο που πρακτικά εχει αντικατασταθεί απο την D90 όμως ειδικά για πρώτη αγορά η D80 ειναι παραπάνω από καλή. Για δε τα 460- Ευρώ που τιμάται το σώμα (μεχρι να εξαντληθεί από την αγορά) πιστεύω οτι ειναι κελεπούρι.

γ) Επιλογή μαρκας = επιλογή σχολής. Εαν αγοράσεις Pentax μαλλον μενεις με Pentax για αρκετά χρονια (λογω φακων & αξεσουάρ γενικά). Το ιδιο και με Nikon ή Canon. Αν και εδώ που τα λέμε το κοστος μετάβασης για οσους δεν εχουμε επενδύσει σε πολλους και ακριβους φακους δεν ειναι τόσο σπουδαίο (ετσι οπως πανε τα σώματα σε λιγο θα τα αγοράζουμε πιο φτηνά από τις compact)

Last but not least, μην το ζαλιζεις πολύ, φωτ μηχανή θα αγοράσεις όχι σπιτι (Φιλικά πάντα :grinning-smiley-043)

Last edited:
Δηλαδή μπορεί να μην έχει τους καλούς ζουμ της σειράς L ή ποικιλία σε τηλεφακούς, αλλά έχει ιδιαίτερους φακούς όπως οι 43/1.9, 40/2.8 (pancake), 31/1.8, 21/3.2, 77/1.8 κλπ
Και από ακριβούς, ο νέος 60-250/4 DA* ακούγεται ιδιαίτερα ενδιαφέρων

Φιλε ggeorgecv

Επειδή από το σημείο που εισαι εχουμε περάσει ολοι λιγο πολύ η δική μου ταπεινή γνώμη ειναι η εξης

Επένδυσε περισσότερο σε γνώση παρά σε πυρίτιο
..... φωτ μηχανή θα αγοράσεις όχι σπιτι (Φιλικά πάντα :grinning-smiley-043)
Εχεις απολυτο δικιο σ' αυτο αλλά εδω που φτασαμε και προπαντων με τις πολυ χρησιμες συμβουλες ολων σας, ξερω πως τελικα ο,τι και να αγορασω θα ξερω για ποιο λογο θα το επιλεξω. Πριν λιγο καιρο δεν γνωριζα βασικα πραγματα πανω στη φωτογραφια αλλα και στις λειτουργιες μιας μηχανης.
Επισης δεν ειμαι ουτε gadgetakias αλλα ουτε θελω να παρω κατι και συντομα να σκεφτομαι να το αντικαταστησω.
Καλη η επενδυση σε γνωση, αλλα αλλο να εξοικιωνεσαι στην οδηγηση σε FIAT και αλλο σε AUDI.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Nikon D80 ή Pentax K20 D

O φακος του κιτ για αρχη λεει τιποτα ή χρειαζεται και αλλο φακο. Παντως νομιζω, χωρις να γνωριζω κιολας, οτι ειναι πιο φτηνοι οι φακοι της Pentax απο οτι οι Νικον. Αν ισχυει αυτο μακροπροθεσμα με αγορα φακων ειναι η μια η αλλη. Παντως το κρατημα ειναι ολα τα λεφτα.
Ο φακός του κιτ που είχα πάρει την Κ100D ήταν καλούτσικος, δεν ήταν όμως ο έκδοσης 2 που κυκλοφορεί τώρα, συν ότι οι γνώσεις μου δεν είναι τόσο υψηλές, όπως κάποιων εδώ μέσα, όπως του send, του Βλάσση, του Billy the kid κ.α.

Εχεις απολυτο δικιο σ' αυτο αλλά εδω που φτασαμε και προπαντων με τις πολυ χρησιμες συμβουλες ολων σας, ξερω πως τελικα ο,τι και να αγορασω θα ξερω για ποιο λογο θα το επιλεξω
.....
....
Καλη η επενδυση σε γνωση, αλλα αλλο να εξοικιωνεσαι στην οδηγηση σε FIAT και αλλο σε AUDI.

Δεν θα συμφωνήσω... Απεναντίας στο δύσκολο,λιγοτερο σβέλτο, χειροτερο παθητικά και ενεργητικά (ισως) FIAT Θα μαθεις να οδηγείς σωστά.. Το καλό αυτοκίνητο λογω χαρακτηριστικών θα σε κανει να εισαι πολύ σιγουρος για τον εαυτό σου, θα σε ξελασπώσει από τα δύσκολα, θα σε προστατέψει σε ενα ασχημο τρακάρισμα (μακρία από ολους μας) αλλά δεν θα σε κάνει κατ ανάγκη καλύτερο οδηγό, μαλλον θα σε μάθει να οδηγάς στο αυτοματο βασιζόμενος στα δεκάδες ηλεκτρονικά συστήματα που βριθουν στα καινουργια ακριβά αυτοκινητα

To ιδιο και σε ακομα μεγαλύτερο βαθμο ισχύει στο χώρο της φωτογραφίας κατά την ταπεινή μου γνώμη..

Ε, και εννοειται οτι δεν μπορείς να αγοράσεις AUDI σε τιμή FIAT (το ιδιο ισχύει και στις DSLR) Αλλιως θα διναμε ολοι 4-5 κατοστάρικα και θα αγοράζαμε την καινουργια Canon 5D ή την Nikon D700....

Last edited:
Δεν θα συμφωνήσω... Απεναντίας στο δύσκολο,λιγοτερο σβέλτο, χειροτερο παθητικά και ενεργητικά (ισως) FIAT Θα μαθεις να οδηγείς σωστά.. Το καλό αυτοκίνητο λογω χαρακτηριστικών θα σε κανει να εισαι πολύ σιγουρος για τον εαυτό σου αλλά δεν θα σε κάνει κατ ανάγκη καλύτερο οδηγό

To ιδιο και σε ακομα μεγαλύτερο βαθμο ισχύει στο χώρο της φωτογραφίας κατά την ταπεινή μου γνώμη..

Ε, και εννοειται οτι δεν μπορείς να αγοράσεις AUDI σε τιμή FIAT (το ιδιο και στις DSLR) Αλλιως θα διναμε ολοι 4 κατοστάρικα και θα αγοράζαμε την καινουργια Canon 5D ή την Nikon D700....
Για αρχη εννοειται με FIAT ξεκινας ή μαλλον με κατι απλό. Μετα παιρνεις το καλο. Το απλο ειναι κατα τη γνωμη μου η compact που κυριολεκτικα την εχω ξεζουμισει. Εξαλλου λιγοι τολμουν απο την αρχη να μαθουν σε κατι πανακριβο αν δεν εχουν μια x εμπειρια. Αλλα για να μην παρεξηγηθω εξοικιωση εγραψα εννοωντας με το νεο αμαξι ή την dslr κι οχι ξεκινημα απο το μηδεν. Εξοικιωση σε κατι καλυτερο και ανωτερο απο αυτο που εχεις μαθει ως τωρα. Δεν θα γινουμε και επαγγελματιες αλλα αυτο το ''κλακ κλακ'' της dslr πρεπει να το πληρωσεις για να το ευχαριστηθεις. Αλλιως την δουλεια σου την κανεις και με compact ή και fiat.:flipout:

Πριν 6 μήνες είχα το δίλημμα:

D80 ή K10?

Η Κ10 είχε αριστη εργονομία αλλά πολύ θόρυβο στα ψηλά ISO.

Έτσι αγόρασα D80.

Δεν έχω δοκιμάσει τη Κ20 αλλά τα δείγματα που έχω από τις δοκιμές που έκανα με Κ10 και D80 έχουν παρόμοιο θόρυβο με αυτά του dpreview.

H K20 φαίνεται βελτιωμένη στο θέμα θορύβου αλλά και πάλι η D80 καλύτερη (σύμφωνα με τα δείγματα του dpreview )

H D80 ειναι συμφερότερη αγορά : περα από το οτι είναι μια πολύ καλή μηχανή (παρά τα χρονάκια της) παιζει πλέον σε εξαιρετικές τιμές και πιθανόν μεχρι τα Χριστούγεννα να ξεστοκαριστεί το εναπομενον στοκ σε τιμές χώμα .. Τέτοιο ενδεχομενο δεν παίζει για την K20D

D80 ή K10?

Έτσι αγόρασα D80.

Δεν έχω δοκιμάσει τη Κ20 αλλά τα δείγματα που έχω από τις δοκιμές που έκανα με Κ10 και D80 έχουν παρόμοιο θόρυβο με αυτά του dpreview.

H K20 φαίνεται βελτιωμένη στο θέμα θορύβου αλλά και πάλι η D80 καλύτερη (σύμφωνα με τα δείγματα του dpreview )

H D80 καλύτερη σε θόρυβο από την K10D? Σε jpeg ίσως... Η K10D είχε εσωτερικό μετατροπέα που την έθαβε. Αλλά από επίπεδα θορύβου στα ίδια επίπεδα θα τις θεωρούσα... όχι κορυφαίες πάντως. Αλλά την Κ10D σαφώς ανώτερη και πιο πλούσια σε εξοπλισμό μηχανή.

A fortiori ασφαλώς τα ανωτέρω ισχύουν και για την Κ20D (πλην του αισχρού μετατροπέα jpeg).

Έξτρα συν: οι φακοί δεν έχουν το "καπέλο" που έχουν οι Nikkors.

D80 ή K10?

Έτσι αγόρασα D80.

Για να γίνουν τα παραπάνω πιο κατανοητά:

Κ10 - ISO 800 :

http://www.flickr.com/photos/32370649@N08/3021510153/

D80 - ISO 800 :

http://www.flickr.com/photos/32370649@N08/3021516141/in/photostream/

Επίσης, από το dpreview:

http://www.dpreview.com/reviews/nikond80/page27.asp

και

http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk20d/page32.asp

Θα παρατήρησες ωστόσο ότι η Κ20D διατηρεί και πολλή λεπτομέρεια στα ψηλά Iso. Είναι μία προσέγγιση στη διαχείριση θορύβου. Την οποία και προσωπικώς προτιμώ.

Κοίτα πώς εξαλείφει την λεπτομέρεια η D80 στα 800/1600. Ίδια με αρχείου 6mp είναι.

Last edited:
Μπορεί να είναι off topic, αλλά έχω την εντύπωση οτι οι dslr της Samsung είναι Pentax κλώνοι.

Αν αυτό αληθεύει, τότε ποιάς Pentax είναι κλώνος η Samsung GX20;

Θα έλεγα της K20D, αλλά δεν έχει ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά (ούτε καν τα pixel του αισθητήρα).

Απο την άλλη, μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση η βαθμολογία της στο dxomark. Πολύ υψηλή που βάζει κάτω με διαφορά τρανταχτά ονόματα.

Και φακούς D-Xenon (της πάλαι ποτέ κραταιάς schneider)

Τώρα για την τιμή της... την βρήκα εδώ σε τιμή που μου φαίνεται εξωπραγματική.

Τι να παίζει άραγε;

H GX20 είναι η Κ20D σε άλλο κέλυφος.
Αμφότερες οι μηχανές φορούν τον ίδιο αισθητήρα, 14.6mp κατασκευής Samsung, έχουν πεντάπρισμα με τα ίδια χαρακτηριστικά (0.95x, 95% κάλυψη) και φορούν την ίδια οθόνη 2.7''
Τώρα στα μενού κλπ προφανώς θα υπάρχει διαφορά. Κατά τα λοιπά είναι παρόμοιες εάν όχι πανομοιότυπες, τουλάχιστον κατ' ουσία.

Η τιμή όντως καλή, αλλά και η Pentax, πόσο πάει εδώ; Εάν βάλεις και το μειωμένο φπα παραμεθορίου, και τα μειωμένα εγχώρια μεταφορικά, έρχεσαι πολύ κοντά.

Μεγια Εκτωρα.Απο ποιο καταστημα την αγορασες μια και ενδιαφερεται ενας φιλος για πενταξ και νομιζω η τιμη ειναι πολυ καλη για αυτη την κλαση (Κ20D).
Ειναι και η Samsung weathersealed?