Nikon D800

Re: Απάντηση: Re: Nikon D800

φακοί όπως; με έναν 24-70 f2.8 χάνει;
Μα με αυτόν τον φακό έβγαλα τα δείγματα και σε αυτούς τους φακούς αναφέρομαι. Οι φακοί αυτής της κατηγορίας αξιοποιούν και ξεπερνούν την ανάλυση της 800. Και πιστεύω οτι ούτε με τα επερχόμενα 54Mpix μιας D4x πολύ αργότερα, οι φακοί αυτοί θα τερματίσουν.

Το πιο κάτω το έγραψα στο DPGR και είναι μέχρι στιγμής το συμπέρσαμα που είχα απο την σύντομη επαφή

Χτες μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω για μισή ώρα μια D800 προπαραγωγής (SAMPLE). Δεν πρόλαβα να δω πολλά πράγματα γιατί ήθελα ειδικά να βγάλω όμοιες φωτογραφίες με την D700 για να κάνω μια σύγκριση αποτελέσματος στην εικόνα, πράγμα που έκανα σε όλα τα ISO εκτός του 25.600 που απο λάθος μου βγήκε ελαφρά υπερφωτισμένο καθώς ξεπέρασα το όριο ταχύτητας 8000.

Απο αίσθηση, μοιάζει πολύ με την D700. Η μικρή διαφορά βάρους -65gr δεν είναι καλά αντιληπτή. Με τον 24-70 την δοκίμασα. Ισως είναι ελαφρά βολικότερη στο χέρι με το κουμπί του κλείστρου να πέφτει σε πιο σωστή γωνία. Οι αλλαγές που έχουν κάνει σε λειτουργικά κουμπιά όπως πχ το AF είναι προς το πιο εύχρηστο.

Στο AF auto έβρισκε γρήγορα τα πρόσωπα και κλείδωνε και φωτομετρούσε σωστά με κόντρα φως.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση όταν είδα τα αρχεία στον υπολογιστή μέσω του ViewNX2 καθώς τράβηξα βασικά RAW, ήταν η ευκρίνεια. Μπορεί η ανάλυση να είναι 3πλάσια σε εμβαδόν αλλα σε λόγο μιας διάστασης η μεγέθυνση είναι x1,73. Για να δώσω οπτικά την διαφορά resolution μεταξύ των δύο παραθέτω το πιο κάτω δείγμα. Το επάνω μέρος προέρχεται απο την D700 μεγενθυμένη επι 1,73 στο PS με bicubic smoother ώστε να αποκτήσει τό ίδιο μέγεθος με την εικόνα της D800 και ακολούθως έγινε κροπ 100% και στα δύο μέρη. Φυσικά λίγο πολύ την διαφορά σε resolution την περιμέναμε. Αυτό που δείχνει η φωτογραφία πέραν πάσης αμφιβολίας είναι οτι ακόμα και στα 36 Mpix τα όρια του φακού βρίσκονται πάρα πολύ μακριά και φακοί σαν αυτόν μπορούν να εξυπηρετήσουν αισθητήρες FX ακόμα και πάνω απο 100Mpix. O φακός είναι ο 24-70 f2.8 στο f5.6 και η λήψη στο χέρι με 1/80 στα 24mm.

(Οι ιριδισμοί και τα μουαρέ στην εικόνα της D700 δεν δημιουργήθηκαν απο το upscale, υπήρχαν και στο αρχικό)

Στο θόρυβο δεν έχω ακόμα κάνει όλες τις συγκρίσεις που θέλω να κάνω, αλλα το μέχρι στιγμής συμπέρασμά μου είναι οτι σε όλα τα ISO η 800 είναι τουλάχιστον εφάμιλλη της 700 και μάλλον λίγο καλύτερη ενώ στα υψηλά ISO 6400 & 12800 κερδίζει αισθητά. Ομως και πάλι δεν είμαι 100% σίγουρος για την σύγκριση καθώς βλέπω σημάδια αποθορυβοποίησης (κάποια "πλαστικοποίηση") στα δύσκολα σκοτεινά μέρη. Πιθανολογώ οτι ο RAW conveter του ViewNX2 περνάει τις ρυθμίσεις της μηχανής και εφαρμόζει την αποθορυβοποίηση που είχε επιλεγεί στην μηχανή. Οπότε το μόνο σίγουρο συμπέρασμα είναι οτι όποιος είναι ικανοποημένος με τον χειρισμό του θορύβου απο την D700, δεν πρόκειται να τον στενοχωρήσει η 800 που είναι τουλάχιστον το ίδιο καλή

Όταν πρέπει να γράψω κάποια πράγματα για ένα σημαντικό προϊόν σαν την D800, γίνομαι πολλαπλά επιφυλακτικός. Όταν δοκίμασα την 800 τρόμαξα μη μεταφέρω μια υπερενθουσιώδη εικόνα που θα επηρέαζε. Θέλω να λέω την γνώμη μου, να την τεκμηριώνω, να την υποστηρίζω (μερικές φορές θερμά) αλλα δεν θέλω να αισθάνομαι την ευθύνη του επηρεασμού.

Μετά από αυτό το μικρό «disclaimer» (αποποίηση ευθύνης), νομίζω ότι μπορώ να σας πω και να σας δείξω τεκμηριωμένα κάτι που είδα. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται πολλά λόγια γιατί οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους.

Είχα πει ότι στις φωτογραφίες της D800 που είχα μετατρέψει με το ViewNX2 είχα δει έλλειψη θορύβου μεν, ελαφρά πλαστικοποίηση δε. Εγώ την είχα αποδώσει (υποθετικά, αλλα σωστά όπως αποδείχτηκε) στο ότι η μηχανή είχε ρύθμιση για Normal NR και τα metadata πέρναγαν και εφαρμόζονταν από το ViewNX2, παρά στο να είναι ενγενής αποθορυβοποίηση στον σένσορα. Ετσι αποφάσισα να δοκιμάσω τι γίνεται όταν το NEF περάσει από άλλο κονβέρτερ που δεν λαμβάνει υπ όψιν του τα metadata. Αυτός είναι ο RAWTherapee που διαβάζει σχεδόν τα πάντα. Ετσι λοιπόν έκανα μετατροπή τα NEF της D700 & D800 εντελώς σκέτα και ωμά χωρίς καμία αποθορυβοποίηση. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά που με έκαναν να τρίβω τα μάτια μου. Διάλεξα μόνο τα 6400 ISO καθώς είναι η υποτιθέμενη ανώτερη ευαισθησία πλήρους χρηστικότητας και είναι για μένα η οριακή ευαισθησία που συχνά χρησιμοποιώ. Το αποτέλεσμα: Ο θόρυβος είναι λιγότερος όχι μόνο σε όμοιο μέγεθος εκτύπωσης, αλλα και σε 1:1 μεγέθυνση (για τον Τάσο αυτό, ειδικά αφιερωμένο). Ασε δε το resolution. Φυσικά πλαστικοποίηση μηδενική οπότε αποδεικνύεται ότι η πλαστικοποίηση που είχα δει ήταν πρόσθετη από το ViewNX2.

Μην ξεχνάτε ότι βλέπετε φωτογραφία από D800 προπαραγωγής και τα δείγματα από το τελικό προϊόν μπορεί να είναι ακόμα καλύτερα.

Ιδού οι φωτογραφίες. Η πρώτη συγκριτική σε όμοιο μέγεθος εκτύπωσης με 1:1 της D700 και 1:1,73 σμίκρυνση της D800. Μετά ακολουθούν σε 1:1 η D700 και σε 1:1 της D800 (βεβαιωθείτε ότι τις βλέπετε σε πλήρη ανάπτυξη, - της D800 είναι εύλογα 1,73 φορές μεγαλύτερη ανα διάσταση η 1:1 )

Last edited:
H 700 βγάζει ελαφρώς πιο φωτεινά ή μου φαίνεται; Λίγο στα φύλλα πάνω απο τη ρόδα και στο φύλλωμα κάτω απο το κεντρικό άξονα που στην 800 ίσως απο αλλαγή στη κλίση δέ φαίνεται τοσο καλά. Με ίδιους φακούς κ ρυθμίσεις του προηγούμενου πόστ τραβήχτηκαν;

Re: Απάντηση: Nikon D800

Ωχχχχχ! Ήταν ανάγκη;
Και είναι δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες!!:bigcry:

Ναι, είναι δύσκολο, γι αυτό έκανα και την εισαγωγή. Το είπα εγώ, θα βρούμε μπελά με αυτές τις μηχανές. Ηλπιζα οτι θα έβρισκα λόγους να κρατήσω την D700. Αλλα όσο το ψάχνω, τόσο φοβάμαι οτι δεν γλυτώνω...

H 700 βγάζει ελαφρώς πιο φωτεινά ή μου φαίνεται; Λίγο στα φύλλα πάνω απο τη ρόδα και στο φύλλωμα κάτω απο το κεντρικό άξονα που στην 800 ίσως απο αλλαγή στη κλίση δέ φαίνεται τοσο καλά. Με ίδιους φακούς κ ρυθμίσεις του προηγούμενου πόστ τραβήχτηκαν;

Μην δίνεις βάση σε αυτό. Η λήψη είναι με ίδιο φακό 24-70 με προτεραιότητα διαφράγματος οπότε μπορεί να υπάρχει μικρή διαφορά στη φωτομέτρηση. Η λήψεις είναι με F4 αλλα η D700 έχει S2500 ενώ η D800 S3200. Επειδή ο καιρός ήταν νεφοσκεπής αλλα όχι σταθερά, αναγκαστικά είχα A priority και άλλαζα ISO. Η κεντρική περιοχή της εικόνας είναι πιο όμοια φωτισμένη, αυτό είνα στο άκρο. Παρά την ελαφρά πιο σκούρα τονικότητα, το περιεχόμενο έχει γράψει και αν ενισχυθεί βγάζει περισσότερη πληροφορία απο ότι της D700 πριν ο θόρυβος γίνει γίνει χειρότερος. Δες άλλες περιοχές όπως οι ακτίνες, το πέλμα του λάστιχου και ο σκελετός

Diol thanks για την σύγκριση.

Ποιό χρωματικό προφίλ χρησιμοποίησες ??

*Η D800 δεν υποστηρίζεται πλήρως στο τρέχον RT και δεν έχει καθοριστεί το χρωματικό της προφίλ. Απότι δοκίμασα ομως της ταιριάζει πολύ το icc προφίλ της D7000 (επιλογή απο το "custom"). Αυτό διορθώνει (ανεβάζει) κάπως τον κορεσμό που λείπει απο τα πράσινα.

Μήπως θα μπορούσες να δώσεις σε κοινή χρήση κάποια απο τα συγκριτικά ζευγάρια raw αρχείων ??

Diol thanks για την σύγκριση.
Ποιό χρωματικό προφίλ χρησιμοποίησες ??
*Η D800 δεν υποστηρίζεται πλήρως στο τρέχον RT και δεν έχει καθοριστεί το χρωματικό της προφίλ. Απότι δοκίμασα ομως της ταιριάζει πολύ το icc προφίλ της D7000 (επιλογή απο το "custom"). Αυτό διορθώνει (ανεβάζει) κάπως τον κορεσμό που λείπει απο τα πράσινα.
Μήπως θα μπορούσες να δώσεις σε κοινή χρήση κάποια απο τα συγκριτικά ζευγάρια raw αρχείων ??

Κανένα προφίλ δεν χρησιμοποίησα, εξ άλλου είναι RAW. Οι μηχανές ήταν ρυθμισμένες σε sRGB αλλα δεν έχει σημασία. Η χρωματική σύγκριση δεν ήταν το ζητούμενό μου παρα μόνο η ευκρίνεια και ο θόρυβος. Τίποτα άλλο.

Ολόκληρα αρχεία RAW δεν μπορώ να δημοσιεύσω επειδή η μηχανή είναι προπαραγωγής. Μου ζήτησαν δηλ να μην τα δημοσιεύσω. Τα κροπ που ανέβασα τα ανέβασα καθ υπέρβαση, αλλα επειδή είναι κροπ θεώρησα οτι δεν είναι πρόβλημα.

Edit: τώρα κατάλαβα, εννοείς προφιλ στο RawTherapee; Δεν θυμάμαι να διάλεξα κάποιο προφίλ.

Last edited:
Κανένα προφίλ δεν χρησιμοποίησα, εξ άλλου είναι RAW. Οι μηχανές ήταν ρυθμισμένες σε sRGB αλλα δεν έχει σημασία. Η χρωματική σύγκριση δεν ήταν το ζητούμενό μου παρα μόνο η ευκρίνεια και ο θόρυβος. Τίποτα άλλο.

Ολόκληρα αρχεία RAW δεν μπορώ να δημοσιεύσω επειδή η μηχανή είναι προπαραγωγής. Μου ζήτησαν δηλ να μην τα δημοσιεύσω. Τα κροπ που ανέβασα τα ανέβασα καθ υπέρβαση, αλλα επειδή είναι κροπ θεώρησα οτι δεν είναι πρόβλημα.

Edit: τώρα κατάλαβα, εννοείς προφιλ στο RawTherapee; Δεν θυμάμαι να διάλεξα κάποιο προφίλ.

Χμμ ... Μάλλον μπερδεύεσαι διότι μπερδεμένα τα έχει και το rawtherapee. Με τον όρο profile αναφέρει και τα χρωματικά προφιλ (icc) και τα post processing profiles που έπρεπε να τα λέιε "settings" αφού είναι ρυθμίσεις ή presets.

Εννοω τα "input icc profiles" τα οποία χρησιμοποιούνται για τον μετασχηματισμό απο τον χρωματικό χώρο του αισθητήρα στον χρωματικό χώρο που χρησιμοποιεί το πρόγράμμα που κάνει την επεξεργασία του raw. Είναι το ισοδύναμο των *.dcp profiles που χρησιμοποιεί το lightroom/ACR.
Αυτά ευθυνονται και για την σωστή χρωματική απόδoση αλλά και για το πόσο (χρωματικός ειδικά) θόρυβος θα εμφανιστεί. Αν δεν χρησιμοποιήσεις κανένα τέτοιο προφαιλ (μαζι με τα ακορεστα χρώματα) ο θόρυβος εμφανίζεται μειωμένος και είναι άδικο για την περίπτωση D700 vs D800 όπου για την D700 αυτόματα χρησιμοποιείται το προφαιλ που υπάρχει μεσα στον κώδικα του RT ενω για την D800 κανένα διότι δεν υποστηρίζεται ακόμη πλήρως και δεν έχει περαστεί τίποτε σχετικό (ουσιαστικά τα απλά εσωτερικά προφιλ, είναι ενας πίνακας 3Χ3, τα εξωτερικά icc μπορεί να έχουν και πολύ λεπτομερή 3D-LUT).

Kαι μια και το ψαχνουμε .. φαίνεται να μην έχεις χρησιμοποιήσει το neutral p.p. profile αλλά κάποιο που έχει τουλάχιστον ανεβασμένο "contrast by detail" ...

Last edited:
Δεν ασχολήθηκα με τα προφίλ του RawTherapee και η επίδραση που έχουν στον χρωματικό θόρυβο μπορεί να υπάρχει, αλλα είναι πολύ μικρότερη. Ξέρω για τα input profiles και μάλιστα φτιάχνω δικά μου με το x-rite color checker passport, αλλα ούτε το RAWtherapee τα υποστηρίζει, ούτε με ενδιέφερε αυτό σε αυτή τη φάση. Εψαξα λίγο για χρωματικά προφίλ με σκοπό όντως να βάλω της 7000, αλλα δεν βρήκα που και πως να μπορώ να επιλέξω εγώ το προφίλ. Αλλα αφου υπάρχει, πες μου πως τα βρίσκω και τα ενεργοποιώ γιατί εγώ δεν βρήκα τίποτα. Η διαφορά των χρωματικών προφίλ μεταξύ 700 και 800 στο Therapee δεν ήταν μεγάλη στο αποτέλεσμα ώστε να θεωρήσω οτι αλλοιώνει σημαντικά τα χαρακτηριστικά θορύβου. Ο λόγος που το έψαξα μέσα απο το Therapee είναι οτι στην μετατροπή απο ViewNX2 υπήρχε σημαντική πλαστικοποίηση που έδειχνε οτι είχε γίνει αποθορυβοποίηση, πράγμα που δεν υπήρχε απο το RAWtherapee.

Τα pp profiles που αναφέρεις μου είναι άγνωστος όρος. Αν είναι του RAWtherapee, απλά δεν έκανα απολύτως τίποτα. Αν εννοείς τα Picture control των μηχανών, είναι αδιάφορο που βρίσκονταν γιατί δεν περνάνε στο RAW.

OK, μετά απο αρκετό μπέρδεμα τα βρήκα τα ICC profiles του RAWtherapee. Εβαλα χειροκίνητα την D700 στην D700 και την D800 στην D7000. Πράγματι το προφίλ της 7000 της πάει γάντι γιατί χρωματικά γίνεται τελείως όμοια με την D700. Συνολικά πάντως τα βρίσκω κάπως vivid τα χρώματα, ελαφρά όμως. Το αποτέλεσμα όσον αφορά την σύγκριση θορύβου δεν αλλάζει καθόλου απο αυτό που ανέβασα. Αν βρω χρόνο θα ανεβάσω την νέα συγκριτική εικόνα, αλλα όπως είπα, τίποτα δεν αλλάζει ουσιαστικά στην σύγκριση θορύβου. Ευχαριστώ Ηλία για τον εντοπισμό της παρατυπίας αυτής που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την αξιοπιστία της σύγκρισης.

Edit: Αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ μπερδεμένο και αντιορθολογικό. Εδώ δεν μπορώ να διαλέξω καλά καλά σε ποιό φάκελο να σώσω τα export...

Last edited:
Είναι όντως μπερδεμένο, αλλά έχει πολλές δυνατότητες. Και είναι και τσάμπα, μην ξεχνιόμαστε.

Πολύ εντυπωσιακά τα δείγματα πάντως, Δημήτρη.

Δημήτρη ο Ηλίας ο Γιαρίμης λίγα λέει, αλλά τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας τα ξέρει καλά και μας βοηθά σε πολλές απορίες μας.

Δημήτρη ο Ηλίας ο Γιαρίμης λίγα λέει, αλλά τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας τα ξέρει καλά και μας βοηθά σε πολλές απορίες μας.

Και με πολύ διακριτικό και ευγενικό τρόπο να προσθέσω. Αλλη μια φορά σε ευχαριστώ Ηλία.

Οι πιο πάνω συγκριτικές θορύβου μεταξύ D700 & D800 (προπαραγωγής) έχουν ληφθεί με φακό Nikkor 24-70 στα 24mm F4 με τα αναγραφόμενα ISO και ταχύτητες αυτόματες στο aperture priority. H D800 υποφώτιζε ελαφρά (σε σχέση με την D700), περίπου 1/5 με 1/4 του στοπ. Ολες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε RAW και έγινε μετατροπή απο το RAWtherapee v.4 (64bit) με default profile επεξεργασίας και χρωματικό προφίλ (ICC) της D700 για την D700 και D7000 για την D800 καθώς δεν έχει ακόμα το πρόγραμμα το προφίλ της D800. To προφίλ αυτό επιλέχτηκε λόγω συγγένειας των αισθητήρων και απο ότι είδα, ταίριαξε πολύ καλά (μετά απο την πολύ χρήσιμη συμβουλή του Ηλία)

Το πλάτος του κροπ είναι το 13% της συνολικής εικόνας και είναι στο αριστερό άκρο σχεδόν του frame. Δεν περιέχει το σημείο εστίασης που ήταν ένα test chart στο κέντρο, γι αυτό δεν αποτελεί τεστ ευκρίνειας, αλλα μόνο θορύβου. Επιλέχτηκε αυτη η περιοχή επειδή περιέχει σκούρες περιοχές που κάνουν τον θόρυβο πιο εμφανή.

Το κομμάτι της D700 είναι 1:1 κροπ, το κομμάτι της D800 είναι 1:1,73 κροπ, δηλ έχει σμυκρινθεί στο PS με bicubic ώστε να δώσει όμοιο μέγεθος απεικόνισης (εκτύπωσης) γιατί δεν συγκρίνουμε ποτέ θόρυβο σε ανόμοια μεγέθη εκτύπωσης. Καμία αποθορυβοποίηση δεν έχει εφαρμοστεί, γι αυτό επιλέχτηκε ο RAWtherapee. Ο Nikon ViewNX2 εφάρμοζε την αποθορυβοποίηση που είχε επιλεγεί στο μενού των μηχανών και εξαφάνιζε τον θόρυβο αλλα δημιουργούσε και μια πλαστικοποίηση στην οποία πολλοί απο εμάς (κι εγώ) έχουμε αλλεργία. Ετσι εδώ έχουμε ωμή, σκέτη RAW εικόνα χωρίς αποθορυβοποίηση, εκτός απο αυτή που εφαρμόζεται στον σένσορα κατα το interpolation και είναι το top secret κάθε εταιρίας. Απο ότι είδα, το default του RAWtherapee εφαρμόζει ανεπαίσθητη αποθορυβοποίηση 10% σε luminance & chrominance αλλα δεν είδα ορατή διαφορά ακόμα και όταν το πήγα στο 0%. Τέλος πάντων, όλες είναι με αυτό το ασήμαντο 10%, οπότε η σύγκριση δεν αλλοιώνεται

Δεν έβαλα συγκριτικές κάτω απο τα 1600 γιατί απο εκεί και κάτω οι μηχανές έχουν σχεδόν παρόμοιο θόρυβο. Στα χαμηλά ISO η σύγκριση πρέπει να γίνει στην δυναμική περιοχή και επιφυλάσσομαι για μια τέτοια δοκιμή όταν υπάρξει Adobe Camera RAW που θα υποστηρίζει την D800 (και την D4 αν είναι δυνατόν). Εχω ένα δικό μου συγκεκριμμένο χρηστικό τεστ που για να το κάνω χρειάζομαι το ACR γιατί μόνο μέσω αυτού μπορεί να γίνει.

Εχω και τα 1:1 της D800 αλλα καθώς ήθελα το συγκριτικό μόνο, δεν τα ανεβάζω για να μην δημιουργήσουν μπέρδεμα. Είναι πολύ εύκολο και υπάρχει ροπή στον κόσμο να συγκρίνει δυό εικόνες σε 1:1, πίξελ πίξελ και αυτό είναι μέγα σφάλμα σε εικόνες διαφορετικής ανάλυσης.

Προσοχή! Η D800 είναι προπαραγωγής και πιθανόν τα δείγματα απο τις μηχανές παραγωγής να είναι ακόμα καλύτερα.

Τα συμπεράσματα είναι εύκολο να βγούν απο τα δείγματα. Αυτό που είδα εγώ είναι οτι η D800 έχει εντυπωσιακή διαφορά στο resolution (αυτό απο την άλλη φωτογραφία που είχα ανεβάσει προημερών) και απο θόρυβο είναι στα ίδια πολύ χαμηλά επίπεδα και λίγο καλύτερη απο την D700 στα χαμηλά ISO και απο 1600 κι επάνω κερδίζει όλο και περισσότερο, έχοντας τα 12800 περίπου τόσο καλά όσο τα 6400 της D700 και ίσως καλύτερα. Εχει τα 25600 σχετικά αξιοποιήσιμα και χρηστικά, περίπου όσο τα 10.000 της D700. Και όλα αυτά χωρίς αποθορυβοποίηση.

Θα ήθελα να δω και τα 1:1
Μην ξεχνάμε ότι όταν βγήκαν D3,D700 με την λογική 1:1 κόντρα στην 5D ii πήραν τα πρωτεία σε χαμηλό θόρυβο. Καλό είναι να ξέρουμε και πως συμπεριφέρεται σε 100% κροπ γιατί στην ουσία αυτό πληρώνεις όχι το downscale . Ένα φεγγάρι είχα πάρει αρχεία της 5d ii και τα έκανα 12mp και κανείς δεν ξεχώριζε διαφορά στον θόρυβο σε 100% , και μόνο από τα χρώματα έβγαζαν άκρη ποια είναι ποια. Όταν τα έφερα και στα ίσα τους τα χρώματα τότε μου είπαν ότι δεν πληρώνεις για 12mp αλλά για 22 είχαν δίκιο απόλυτο !!