Χτες μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω για μισή ώρα μια D800 προπαραγωγής (SAMPLE). Δεν πρόλαβα να δω πολλά πράγματα γιατί ήθελα ειδικά να βγάλω όμοιες φωτογραφίες με την D700 για να κάνω μια σύγκριση αποτελέσματος στην εικόνα, πράγμα που έκανα σε όλα τα ISO εκτός του 25.600 που απο λάθος μου βγήκε ελαφρά υπερφωτισμένο καθώς ξεπέρασα το όριο ταχύτητας 8000.
Απο αίσθηση, μοιάζει πολύ με την D700. Η μικρή διαφορά βάρους -65gr δεν είναι καλά αντιληπτή. Με τον 24-70 την δοκίμασα. Ισως είναι ελαφρά βολικότερη στο χέρι με το κουμπί του κλείστρου να πέφτει σε πιο σωστή γωνία. Οι αλλαγές που έχουν κάνει σε λειτουργικά κουμπιά όπως πχ το AF είναι προς το πιο εύχρηστο.
Στο AF auto έβρισκε γρήγορα τα πρόσωπα και κλείδωνε και φωτομετρούσε σωστά με κόντρα φως.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση όταν είδα τα αρχεία στον υπολογιστή μέσω του ViewNX2 καθώς τράβηξα βασικά RAW, ήταν η ευκρίνεια. Μπορεί η ανάλυση να είναι 3πλάσια σε εμβαδόν αλλα σε λόγο μιας διάστασης η μεγέθυνση είναι x1,73. Για να δώσω οπτικά την διαφορά resolution μεταξύ των δύο παραθέτω το πιο κάτω δείγμα. Το επάνω μέρος προέρχεται απο την D700 μεγενθυμένη επι 1,73 στο PS με bicubic smoother ώστε να αποκτήσει τό ίδιο μέγεθος με την εικόνα της D800 και ακολούθως έγινε κροπ 100% και στα δύο μέρη. Φυσικά λίγο πολύ την διαφορά σε resolution την περιμέναμε. Αυτό που δείχνει η φωτογραφία πέραν πάσης αμφιβολίας είναι οτι ακόμα και στα 36 Mpix τα όρια του φακού βρίσκονται πάρα πολύ μακριά και φακοί σαν αυτόν μπορούν να εξυπηρετήσουν αισθητήρες FX ακόμα και πάνω απο 100Mpix. O φακός είναι ο 24-70 f2.8 στο f5.6 και η λήψη στο χέρι με 1/80 στα 24mm.
(Οι ιριδισμοί και τα μουαρέ στην εικόνα της D700 δεν δημιουργήθηκαν απο το upscale, υπήρχαν και στο αρχικό)
Στο θόρυβο δεν έχω ακόμα κάνει όλες τις συγκρίσεις που θέλω να κάνω, αλλα το μέχρι στιγμής συμπέρασμά μου είναι οτι σε όλα τα ISO η 800 είναι τουλάχιστον εφάμιλλη της 700 και μάλλον λίγο καλύτερη ενώ στα υψηλά ISO 6400 & 12800 κερδίζει αισθητά. Ομως και πάλι δεν είμαι 100% σίγουρος για την σύγκριση καθώς βλέπω σημάδια αποθορυβοποίησης (κάποια "πλαστικοποίηση") στα δύσκολα σκοτεινά μέρη. Πιθανολογώ οτι ο RAW conveter του ViewNX2 περνάει τις ρυθμίσεις της μηχανής και εφαρμόζει την αποθορυβοποίηση που είχε επιλεγεί στην μηχανή. Οπότε το μόνο σίγουρο συμπέρασμα είναι οτι όποιος είναι ικανοποημένος με τον χειρισμό του θορύβου απο την D700, δεν πρόκειται να τον στενοχωρήσει η 800 που είναι τουλάχιστον το ίδιο καλή