Nikon D810

υπερβολή με μικρά και πυκνα ναι ..

κερδίζει όμως καλύτερο aps-c crop, καλύτερη χρήσιμη ευκρίνεια σε ομαδικά πορτραίτα, το χαμηλό βασικό ISO 64 χρήσιμο για πορτραίτα σε κόντρα ηλιο + φιλ ιν, και νομίζω και καλύτερη διαχείρηση του κλείστρου/καθρέπτη οσον αφορά τους κραδασμούς.

Η 750 έχει καλύτερο AF ( και AF Tracking, κάτι που ενδέχεται να βοηθήσει σε κάποια φωτογράφιση π.χ. ).

Δεν υπάρχει λόγος να μπλέξεις με cropping, και πόσο μάλλον με αρκετό cropping σε πορτραιτοφωτογράφιση, εκτός και αν κάτι πάει πολύ στραβά.

Η ευκρίνεια στα ομαδικά πορτραίτα πάλι ανύπαρκτος σαν λόγος.
Πρωτίστως γιατί μιλάς για λεπτομέρεια που καλά καλά δεν φαίνεται σε macro... και δευτερεύοντως που θα την δεί την διαφορά ευκρίνειας ? Σε 15/20% view στην οθόνη ( full screen photo ) ή στην εκτύπωση ? ( πέραν του ότι η διαφορά η οποία αναζητάς έρχεται μόνο με την βοήθεια του κατάλληλου φακού... μερικών χιλιάδων ευρώ { Zeiss Ottus } ).

Η διαφορά ISO 64 με ISO 100 ( ή 50 αν θες να βάλουμε και το expanded ) είναι αμελητέα, και δεν δικαιολογεί καμμία διαφοροποίηση για την αγορά μηχανής 1000 πάνω.
Τι να πούνε και οι Canonάκιδες πορτραιτογράφοι που παίζανε με ISO 200...

Ξεχνάς επίσης ότι με την D810 λόγω της μεγαλύτερης ανάλυσης θέλει μεγαλύτερες ( γρηγορότερες ) ταχύτητες κλείστρου για να βγάλει blur-free photo.
Με την 24αρα D750 μπορεί να βαρέσει με τον 85mm με ISO 100 1/80s - 1/100s και αν είναι σταθερό το μοντέλο του να βγεί τζάμι η φωτογραφία, shake-blur free, ενώ με την D810 στις ίδιες ακριβώς συνθήκες θα χρειαστεί τουλ 1/125s αν όχι 1/160s για την ίδια φώτο δίχως camera shake induced blur.

And... last but not least... μιλάς για ψιλοδιαφορές σε εικόνα ( άσε που ΔΕΝ θες τόση αναλυτικότητα σε πορτραίτο εκτός και αν το πας για διαγωνισμό "αναδεικνύουμε και την παραμικρή ατέλεια του προσώπου" ), τόσο ψιλοδιαφορές που δεν δίνουνε το ποσό/σημασία ούτε περιοδικά του χώρου, ούτε επαγγελματίες του χώρου που βγάζουνε 5 και 10 χιλιάρικα τον μήνα από αυτή την δουλειά.

Να την δώσει ο φίλος μας, δίχως να έχει και τους κατάλληλους φακούς μάλιστα ?

Εύκολα ξοδεύουμε του αλλουνού τα χρήμματα, αλλά ας υπάρξει και λίγη λογική ρε παιδιά.

Εν τω μεταξύ το να δίνει κανείς πιο πολύ σημασία στον εξοπλισμό του, στην λεπτομέρεια που αποτυπώνει η μηχανή του, αφήοντας σε δεύτερη μοίρα την γνώση του, την τεχνική του, το composition, την καθοδήγηση του μοντέλου, το post processing του, κλπ έχει ξεφύγει.

Συζητάμε για ποιότητα.
Δεν είναι DSLR vs mobile phone ή ipad.
Μιλάμε για DSLR κάμερες των τελευταίων χρόνων μάλιστα.

Εκτός και αν νομίζουν κάποιοι ότι η D810 έχει τόσο καλύτερη εικόνα ( και θα την αντιληφθούνε μάλιστα βλέποντας μια φώτο ) από την D750, την D600, την D5200 και την D3200 για να το πω κι έτσι.

Οκ, να έχω Ferrari και ας θέλω χώρο για τριαξονικό για να την παρκάρω, να μην ξέρω να αλλάζω καλά καλά τις ταχύτητες, αλλά... έχω καλό αμάξι :D

Η 750 έχει καλύτερο AF ( και AF Tracking, κάτι που ενδέχεται να βοηθήσει σε κάποια φωτογράφιση π.χ. ).

Δεν υπάρχει λόγος να μπλέξεις με cropping, και πόσο μάλλον με αρκετό cropping σε πορτραιτοφωτογράφιση, εκτός και αν κάτι πάει πολύ στραβά.

Mε τον 24-70 για φακό βόλτας που προτείνεται θα χρειαστεί να κροπάρει πολλές φορές.

Η ευκρίνεια στα ομαδικά πορτραίτα πάλι ανύπαρκτος σαν λόγος.

Δεν είναι σπάνιο να χρειάζεται να απομονώσει 1-2 ατομα απο μια ομαδική ..

Πρωτίστως γιατί μιλάς για λεπτομέρεια που καλά καλά δεν φαίνεται σε macro... και δευτερεύοντως που θα την δεί την διαφορά ευκρίνειας ? Σε 15/20% view στην οθόνη ( full screen photo ) ή στην εκτύπωση ? ( πέραν του ότι η διαφορά η οποία αναζητάς έρχεται μόνο με την βοήθεια του κατάλληλου φακού... μερικών χιλιάδων ευρώ { Zeiss Ottus } ).

Σε μεγάλη εκτύπωση αλλά και σε ζουμαριστή επισκόπιση στην οθόνη. Αν είναι να βλέπει σε 15/20% στην οθόνη και 6Μπιξελ φτάνουν.
Δεν χρειάζεται Οττους για να φανεί η διαφορά. Και στον 24-70 φαίνεται. Και στον 18-105 σε aps-c mode .. :- ) πρέπει να είναι πολύ μάπα ο φακός για να μην υπάρχει διαφορά απο 24 σε 36Μπ .. είναι και άφιλτρη .. και καλό και κακό το τελευταίο ..

Η διαφορά ISO 64 με ISO 100 ( ή 50 αν θες να βάλουμε και το expanded ) είναι αμελητέα, και δεν δικαιολογεί καμμία διαφοροποίηση για την αγορά μηχανής 1000 πάνω.
Τι να πούνε και οι Canonάκιδες πορτραιτογράφοι που παίζανε με ISO 200...

Δεν είναι μεγάλη η διαφορά αλλά 1/2 στοπ δεν το λές αμελητέο.
Στα 2200 που την βρίσκει πως βγαίνει ενα χιλιάρικο διαφορά ?.
Γιατι παίζανε με ISO200 οι canonακηδες ??. Ολες οι Canon έχουν ISO100 .. οι Νικονακηδες είναι που δεν το είχαν στις D3/D3s/D700/D300

Ξεχνάς επίσης ότι με την D810 λόγω της μεγαλύτερης ανάλυσης θέλει μεγαλύτερες ( γρηγορότερες ) ταχύτητες κλείστρου για να βγάλει blur-free photo.
Με την 24αρα D750 μπορεί να βαρέσει με τον 85mm με ISO 100 1/80s - 1/100s και αν είναι σταθερό το μοντέλο του να βγεί τζάμι η φωτογραφία, shake-blur free, ενώ με την D810 στις ίδιες ακριβώς συνθήκες θα χρειαστεί τουλ 1/125s αν όχι 1/160s για την ίδια φώτο δίχως camera shake induced blur.

1ον ο κανόνας 1/εστιακό μήκος ισχύει για μεγεθος παρουσίασης Α4 .. σε Α2 θέλει διπλάσια ταχύτητα. Αυτό το μέγεθος παρουσίασης είναι και το κυριώτερο .. το πλήθος των πίξελ είναι δευτερεύον.

Χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα 122% για να εκμεταλευτεί στον ίδιο βαθμό τα πιξελ δηλ. να παρουσίασει σε 120% μεγαλύτερο μέγεθος. απο πού φτάνεις στα 1/160 s 1/80 !!. Αλλά για ίδιο μέγεθος παρουσίασης θέλει ίδια ταχύτητα και θα είναι πάλι καλύτερη τις λεπτομέρειες.

Το κλείστρο/καθρέπτης της D750 είναι στα ίδια επίπεδα με της D810 απο άποψη κραδασμών ?.

And... last but not least... μιλάς για ψιλοδιαφορές σε εικόνα ( άσε που ΔΕΝ θες τόση αναλυτικότητα σε πορτραίτο εκτός και αν το πας για διαγωνισμό "αναδεικνύουμε και την παραμικρή ατέλεια του προσώπου" ), τόσο ψιλοδιαφορές που δεν δίνουνε το ποσό/σημασία ούτε περιοδικά του χώρου, ούτε επαγγελματίες του χώρου που βγάζουνε 5 και 10 χιλιάρικα τον μήνα από αυτή την δουλειά.

Να την δώσει ο φίλος μας, δίχως να έχει και τους κατάλληλους φακούς μάλιστα ?

Εύκολα ξοδεύουμε του αλλουνού τα χρήμματα, αλλά ας υπάρξει και λίγη λογική ρε παιδιά.

Δεν την θέλει μόνο για πορτραίτα .. το δήλωσε. Θα βγεί βόλτα θα βγάλει τοπία κλπ.

Λογικό δεν είναι να την δουλέψει με τους φακούς κροπ που έχει για τις βόλτες του μέχρι να βολευτεί οικονομικά να αγοράσει το κατάλληλο ταίρι ?.

Πάντως παρεξήγησες .. δεν την προτείνω ντε και καλά .. απλά αντιμάχομαι το "Υ Π Ε Ρ Β Ο Λ Ι ΚΟ" που έγραψες.

Εγώ σαν κουσούρι της 810 βλέπω την έλειψη αα φιλτρου. Μπορεί να κάνει άσχημα παιχνίδια με μερικά ρούχα και επίσης κάνει άσχημα παιχνίδια και με ατέλειες στο πρόσωπο, τρίχες, γένεια .. Αλλά και η D750 έχει μισο φίλτρο μόνο και είναι ελάχιστα καλύτερη σε αυτό.. μπορεί και καθόλου (λόγω μεγαλύτερων πιξελ).

Και σαν ατού της D750 κυρίως το περιορισμένο μέγεθος/βαρος μετά το καλύτερο AF και την καλύτερη απόδοση σε χαμηλό φωτισμό ΑΝ χρειάζονται.

Φίλε Ηλία, έχεις εμπειρία από τις 2 αυτές μηχανές ? ( ή χέσε την D750, βάλε D600/D610 στην θέση της ).

Αν ο φίλος μας έχει αποφασίσει να πάρει την 810, φυσικά και να την πάρει. Όμως σε ΚΑΜΜΙΑ περίπτωση να μην κάνει οικονομία σε φακό γενικής χρήσης. NIKON ή TAMRON 24-70 2.8 το λιγότερο. Αλλιώς ας κρατήσει την παλιά του μηχανή. Είναι όπως το είπε ο NtinosP κι ακόμα χειρότερα : Porsche 911 με λάστιχα ποδηλάτου.
Άς κανονίσει το budget του λοιπόν ξεκινώντας από τον φακό και μετά αποφασίζει αν θα δώσει τα υπόλοιπα χρήματά του στην 810 ή στην 750.
Έχω (όπως είπε κι ο Βλάσης ) την 750 (περνώντας από D70-D80-D7000-D600-D610) και την βρίσκω εξαιρετική.
Δεν έχω εμπειρία από D8xx αλλά στ'αλήθεια, αν και θα μπορούσα να πάρω το σώμα, δεν θα μπορούσα να το υποστηρίξω με φακούς και PC, γι αυτό και δεν έκανα το βήμα προς τα εκεί.

Η D810 είναι καθαρά Landscape-ο-μηχανή παρεπιπτόντως.

Προσωπικά με το ίδιο καλό φακό επάνω ( 14-24 ) δεν μπορώ να ξεχωρίσω στην οθόνη ( full screen ) ή σε νορμάλ print αν την έχω βγάλει με την D600, ή την D810 ή την D5200. ( landscape photos, sunrise/sunset/goldenhour )

Φίλε Ηλία, έχεις εμπειρία από τις 2 αυτές μηχανές ? ( ή χέσε την D750, βάλε D600/D610 στην θέση της ).

Eχω εκ του μακρόθεν εμπειρία με ολα τα μοντέλα ;) με το να σκαλίζω-επεξεργάζομαι αρχεία raw .. και κάνω συγκρίσεις σε ίδιο τελικό μέγεθος. Εχεις δίκιο σε αυτό που λες οτι ψειρίζουμε με τέτοιου είδους αντιμετώπιση.

Αλλά μερικά πράγματα δεν είναι ψείρισμα ..

- π.χ. το να τραβάς με 70mm ενα κάδρο που κανονικά θα ήθελε 140mm είναι τεράστια διαφορά είναι σαν να εκμεταλεύεσαι το 1/4 του αισθητήρα.
- το να διαλέγεις αφιλτρο αισθητήρα για δουλειές που κινδυνεύεις με moire (υφάσματα-ρούχα) περιέχει έναν κίδυνο .. πρέπει να το λάβεις υπόψη .. ξέρεις τι λέει ο Μέρφυ ;).
κλπ

Eχω εκ του μακρόθεν εμπειρία με ολα τα μοντέλα ;) με το να σκαλίζω-επεξεργάζομαι αρχεία raw .. και κάνω συγκρίσεις σε ίδιο τελικό μέγεθος. Εχεις δίκιο σε αυτό που λες οτι ψειρίζουμε με τέτοιου είδους αντιμετώπιση.

Αλλά μερικά πράγματα δεν είναι ψείρισμα ..

- π.χ. το να τραβάς με 70mm ενα κάδρο που κανονικά θα ήθελε 140mm είναι τεράστια διαφορά είναι σαν να εκμεταλεύεσαι το 1/4 του αισθητήρα.
- το να διαλέγεις αφιλτρο αισθητήρα για δουλειές που κινδυνεύεις με moire (υφάσματα-ρούχα) περιέχει έναν κίδυνο .. πρέπει να το λάβεις υπόψη .. ξέρεις τι λέει ο Μέρφυ ;).
κλπ

1) Το να τραβήξεις πορτραίτο με 70mm κόντρα στα 140mm... για κέρδος του cropping που λες, ΧΑΝΕΙ ΠΟΛΥ σε αισθητική και σαν φωτογραφία γιατί ο 70άρης δεν έχει ούτε το compression του 140mm φακού, ούτε τα χαρακτηριστικά γεωμ. παραμόρφωσης που δίνουνε στο πρόσωπο μια πιο ωραία εμφάνιση, κλπ κλπ.

2) Το moire λόγω έλλειψης φίλτρου OLPF ( "Anti-Aliasing" ) είναι ΚΑΤΑ της D810, και περισσότερο ( ή λιγότερο αν θες ) κατά της D750 που έχει το μισό ενεργό.

3) Το cropping είτε έχεις την 36άρα D810 είτε την 24άρα D750, είτε την 50άρα και βάλε PhaseOne, κλπ είναι ΚΑΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ και πάντα θα μειώνει την ποιότητα.
Μαθαίνεις να βαράς σωστά την λήψη, όχι να βαράς ντουγρού στα 14mm και να λες "να μωρέ, θα croppάρω στο PC, τόσο τοπίο πιάνω, θα βρώ ένα ενδιαφέρον σημείο να απομονώσω" :D

Πορτραίτο με τον 24-70 ΔΕΝ υφίσταται, επαγγελματικά και σαν τέχνη εννοείται. Το ότι μπορείς να τραβήξεις μπορείς. Αλλά να το παρουσιάσεις σαν έργο και για επί πληρωμής... εντάξει θα μου πείς, Ελλάδα είμαστε, ο καθένας ότι δηλώνει είναι :p
Πόσο μάλλον όταν έχει ήδη τον 85άρη ( ας είναι και ο f/1.8G, κυρίως θέμα με το lens flare έχει όταν δουλεύεις κόντρα στον ήλιο, κατά τα άλλα είναι uber πορτραιτοφακός ) και όταν λέμε/λέτε να πάρει μηχανή των 2200 +
Παίρνει την D750, δεν έχει υποψία moire, δεν έχει θέμα με τις ταχύτητες κλείστρου, και με το περίσσευμα παίρνει και έναν μαμάουα πορτραιτοφακό ( π.χ. 105 DC, 105 Micro, 135mm f/2 DC ) και είναι έτοιμος και για σοβαρά πορτραίτα για τοπ περιοδικά άμα λάχει.

υ.γ. Όταν καταλήγεις να θες να απομονώσεις 2 άτομα από μια φωτογραφία γκρούπ, ΔΕΝ ΛΕΓΕΣΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ... κάπως αλλιώς λέγεσαι, αλλά δεν θέλω να γίνω χυδαίος και σέβομαι τον χώρο που με φιλοξενεί εδώ.

Last edited:
Δεν είναι μόνο τα πορτραίτα ξαναλέω, γιατι κολλάς εκεί !! ??. Ο Principe έγραψε οτι ενδιαφέρεται και για γενική χρήση.

1) Δεν καταλαβαίνω τί υποστηρίζεις .. πάντως διαχρονικά οι φακοί πορτραίτου είναι 85-105-135mm και οι τρείς χρειάζονται αναλόγως των συνθηκών.
EDIT .. και το κροπάρισμα είναι ενα πολυ καλό υποκατάστατο ετσι που το δινει η νικον κατα την ληψη ..(εχεις σωστη επισκόπιση)

2) Χαίρομαι που συμφωνείς για το αα .. αλλά και οι D600/610/750 έχουν μόνο μισό αα αλλά επειδή έχουν μεγαλύτερα πιξελ δεν έχουν μειωμένο στο μισό αυτό το πρόβλημα αλλά κατι παραπάνω .. πες 75% vs 100%

3) Οταν δεν έχεις πρόχειρο το καταλληλο εστιακό μήκος αναγκαστικά κροπάρεις .. το σημείο που θέλω να αναδείξω είναι οτι το κροπάρισμα είναι φτηνό .. οι κάλυψη με φακούς ακριβή. Με την 800/810 είναι σαν να έχεις 2 σε 1 και FF και APS-C με επαρκή ανάλυση.

- Με την 750 πάλι θα έχει προβλήματα moire, το είπαμε και οι δυο , γιατι το ξεχνάς ?. https://drive.google.com/folderview?id=0B0NqktTgc54scHV2VzFRNjl0WUE&usp=sharing

- Aυτό με τις ταχύτητες κλέιστρου που πάει ..
α) είπαμε δεν επηρεάζει αρνητικά (θετικά μπορεί ..) το πλήθος των μεγαπιξελ την απαιτούμενη ταχύτητα αν έχεις ίδιο μέγεθος παρουσίασης.
β) ρώτησα και δεν απαντήθηκε .. είναι το σετ κλείστρου καθρέπτη σε ίδια επίπεδα απο αποψη κραδασμών ?. Εχει η d750 mode με ηλεκρονική κουρτίνα1 ?.

Για το υ.γ. .. συνήθως οι πελάτες είναι που το ζητάνε και οι φωτογράφοι υποκύπτουν ;) αν δεν έχουν προνοήσει για καλύτερη εναλλακτική .. συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες λεμε ;)

Last edited:
Γενική χρήση ξέρεις τι σημαίνει.
Τραβάω και στα περιστέρια.
Ας πάρει μια P&S καλύτερα ( compact ).

Θέλουμε D810 για να βαράμε ότι να 'ναι ?
Αντίστοιχα, τότε για να πηγαίνω στο περίπτερο χρειάζομαι Ferrari Enzo... δεν μου κάνει το Opel Corsa.

Η D600 έχει πλήρες OLPF, no moire.
Η D610 & D750 που έχουνε μισό OLPF εξουδετερωμένο, σπανιότατα έχουνε θέμα με το moire.
Ακόμα και η D800E & D810 δεν έχει τόσο θέμα όσο το κάνεις να ακούγεται, οι περιπτώσεις extreme moire είναι σπάνιες και υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Αν το να κροπάρεις το 50% της φωτογραφίας το θεωρούμε νορμάλ, μάλλον πρέπει να αλλάξουν χόμπυ ή επάγγελμα ( ακόμα χειρότερα ) αυτοί που το υποστηρίζουν αυτό.

3) Θα πάρει μηχανή δηλαδή των 2.200 , και θα τσιγκουνευτεί να πάρει έναν φακό των 800 ? Μήπως να ξανασκεφτούμε καλύτερα τι να πάρει ? ( επαγγελματίες που βγάζουνε 2-3 και 4 χιλιάρικα τον μήνα από το επάγγελμα, βαράνε με D700, D300, D600... λες να είναι βλάκες ? γιατί δεν παίρνουνε από μια D4S ή D3X ο καθένας τους να κάνει σωστά την δουλειά του ? :D )
Μήπως θα ήταν καλύτερα ακόμα και με D610 + 135mm DC + 105mm Micro ?

Εν τω μεταξύ λέμε για πορτραίτα κυρίως, και από αυτά που διαβάζω από τον OP και από τους υπόλοιπους, βλέπω να μιλάμε για παλικάρι που δεν έχει καν ένα softbox...

Το shutter της D750 είναι υπέρ του δεόντως καλό, ισάξιο του κλείστρου της D810.

Το shutter speed που σου λέω, αλλά δεν θες να αντιληφθείς, είναι θέμα.
Άλλο να χρειάζεσαι 1/200s ταχύτητα για να βγάλεις την φωτό κομπλέ, και άλλο να θες 1/400s.
Θέλεις καλύτερο φωτισμό ή θες να ανεβάσεις το ISO.
Ανέβασμα ISO σημαίνει πέραν από θόρυβο, απώλεια ευκρίνειας, απώλεια δυναμικού εύρους, απώλεια color depth ( "γκάμα" χρωμμάτων που συλλαμβάνει/διαχωρίζει ο σένσορας ) κλπ κλπ.

Έχω τρείς μηχανές προσωπικά, D5200, D600, D810.
Ξέρεις τι βλέπω μεταξύ D600 + D810 ? Ότι οι διαφορές υπέρ της D810 είναι απειροελάχιστες και σε πολλές περιπτώσεις δεν δίνουν κάτι ( χώρια του ότι έχει καλύτερο ISO & Shadow Recovery η D600 ).
Σαν θέμα εικόνας, τραβώντας σωστά την φωτογραφία, η D5200 δεν διαχωρίζεται από την D600 ( σε καλό φωτισμό, σε dusk/night έχει διαφορά λόγω ISO ), και η D600 με την D810 ξεχωρίζουνε πολύ λίγο όχι πάντα, και φυσικά κάνοντας pixel peeping.

Αν σου ανεβάσω σε RAW (PSD) ασυμπίεστες εικόνες από τις 3 μηχανές με τον ίδιο φακό, δεν θα καταφέρεις να βρείς ποιά τράβηξε ποιά φώτο.

Εδώ μιλάμε για ένα παλικάρι που ούτε χρήματα βγάζει από αυτό από ότι φαίνεται ( πόσο μάλλον να βγάζει πολλά για να δικαιολογίσει εξοπλισμό των 4 χιλ. ), και από γνώσεις επίσης χαμηλών.
Μήπως να προσέξουμε παραπάνω τι προτείνουμε ? Λέω τώρα.

Kαμμια σχεση αυτο που λες για την γενική χρήση με αυτο που έχω στο μυαλό μου, οτι δηλ. βγαίνεις για φωτο δρομου, τοπια, αρχιτεκτονική + οτι πάρει το ματι σου με εναν 24-70 με σκοπό την φωτογραφία οχι κλικ και οτι κατσει.
Μια ματια στα αντιστοιχα νηματα του avlub και έχεις μπολικα παραδείγματα.

Για την D600 και το OLPF μπορεί να εχω λάθος. Αν και βλεπω σχεδον τα ίδια με τις d610/750 σε δείγματα του imaging resource στο resolution chart αλλα και στο still life (μυστήριος περιοδικός κυμματισμός στο κόκκινο υφασμα)
Δεν είναι ασυμμετρο το θόλομα ? ΕΔΙΤ .. λες να οφείλεται στο κλείστρο ?.
D600hRES6016F-1.jpg

Και για την ακρίβεια οι 650/750 (αν οχι και η 600) δεν έχουν εξουδετερωμένο φίλτρο .. απλά λείπει ..

To κροπάρισμα δεν είναι νορμαλ, είναι ανάγκη οταν σου λείπει το εστιακό μηκος .. (και αυτο το τελευταίο μπορεί να είναι οικονομική ενδεια ..). Αλλωστε βλέπω δεν σε πειράζει να χρησιμοποιείς την κροπαρισμένη εκ κατασκευής 5200 ;)

3) .. τώρα ποιός μπαίνει στην τσέπη του αλλου ?? ;)

Oι επαγγελματίες είναι άλλο, μετράνε τα έξοδα αλλιώς και επιπλέον τις εργατοώρες γιαυτό κάθονται στα αυγά τους χρησιμοποιώντας μηχανές με λίγα Mp μιας και έχουν πολλή παραγωγή ..

Για το shutter speed τα διαστρεβλώνεις .. είπαμε 22% διαφέρει η πυκνότητα αρα 22% μεγαλύτερη ταχύτητα χρειάζεται .. ουτε 1/3 στοπ. Και αυτό αν παρουσιάσεις την 800αρα σε μεγαλύτερο μεγεθος.

Πάρε παράδειγμα μια φωτο οπου
.. λόγω του κουνήματος ενα σημείο απλώνεται σε 7Χ7 πιξελ στην 800αρα.
Αν ο αισθητήρας ήταν της 600αρας θα απλωνόταν σε 5,74Χ5,74 πιξελ δηλαδή σε 6,0Χ6,0 με τα περιμετρικα ελαφρα λιγότερο επηρεασμένα.
Αν τις παρουσιάσεις σε ίδιο μέγεθος (δηλ. π.χ. 800αρα 10 πιξελ/mm, 600αρα 12,2/mm) θα πάρεις μπλουρ 0,70mm στην 800 και 0,724mm απο την 600αρα ;) ..
Αν τις παρουσιάσεις σε μέγεθος αντίστοιχο των pixel δηλ π.χ. και οι δυο σε 10 p/mm (αρα η 800αρα 22% μεγαλύτερη σε μηκος & υψος) τοτε θα πάρεις 0,7mm και 0,6mm αντίστοιχα ..

Ελπιζω να έγινε κατανοητό ..

Εγω προτείνω nikon DF. είχα πριν την d800e.
τα 16mp ειναι υπεραρκετά για πορτρέτα και κερδίζεις σε low light και στο μεγεθος των raw
τον 18-55 δεν τον προτεινα για βασικό φακό, αλλά για λύση ανάγκης. Στην df ζήτημα να έχω κουμπώσει 1-2 φορες τον 24-85. Συνήθως ειναι πάνω ή ο 50/1.4 ή Ο 85/1.8 g. Αυτό που εννοώ είναι ότι αφου ενδιαφέρεται για πορτρέτα, μπορεί να πάρει έναν καλό prime αντί για τον 24-70 και να έχει τον 18-55 μαζί που είναι ουσιαστικά καπάκι, για λύση ανάγκης ή για κανα βίντεο

Kαταρχήν, να ευχαριστήσω όλους όσοι εκφέρατε άποψη. Δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση. Έλειψα χθες βράδυ και σήμερα και βλέπω τόσες απαντήσεις που δεν ξέρω τι να πρωτοδιαβάσω. Και πρέπει να ξαναφύγω σε λίγο. Θα έχω πολύ διάβασμα το βράδυ :-)
Τελικά αποφάσισα να κρατήσω τον 85άρη, να μην τον πουλήσω δηλαδή, καθώς όντως είναι εκπληκτικός φακός. Θα πουλήσω μόνο την D7000 με τον 35άρη 1,8 και τον 18-105. Άρα δεν θα πάρω πάνω από 700 ευρώ όπως αναμένω. Οπότε, αποφάσισα να μην πάω για την D810. Η πείρα που έχω στη φωτογραφία γενικότερα είναι 5 ετών, δεν είμαι επαγγελματίας. Όμως οι γνώσεις μου είναι παραπάνω από λίγες όπως αναφέρθηκε παραπάνω από κάποιον. Δεν το αναφέρω με σκοπό να κακίσω το συγκεκριμένο φίλο, το αντίθετο. Απλά ρώτησα γιατί εδώ μέσα υπάρχουν πολύ πιο έμπειροι ερασιτέχνες από εμένα και φυσικά πολλοί επαγγελματίες. Μπροστά τους εγώ δεν "μετράω".
Να πω όμως ότι στην επεξεργασία είμαι σχεδόν επαγγελματίας καθώς δουλεύω Lightroom και Photoshop σε επαγγελματικό επίπεδο. Τα διδάσκω κιόλας.
Άρα, μάλλον πάω για την D750 με τον 85άρη που ήδη έχω και με αγορά ενός 24-70 ή κάποιου παρόμοιου για γενική χρήση. Απλά γιατί ο 85άρης είναι πολύ περιοριστικός.
Ευχαριστώ ξανά για την ανταπόκριση. Θα διαβάσω τα σχόλιά σας αναλυτικά απόψε το βράδυ!

ok!!! Θα με ενδιεφερε και μια σε μορφη raw. Aν φυσικα ειναι ευκολο. Αν ναι, μου λες κ σου δινω μειλ.

ok!!! Θα με ενδιεφερε και μια σε μορφη raw. Aν φυσικα ειναι ευκολο. Αν ναι, μου λες κ σου δινω μειλ.

δεν υπάρχει φίλε μου mailbox να δεχθεί τόσο μεγάλο αρχείο ως ενιαίο συνημμένο. Υπάρχει; Μιλούμε για 73 ΜΒ για uncompresed 14bits.

Δεν χρειάζεται να το στείλεις σε e-mail.
Το ανεβάζεις σε Dropbox/Google Drive/Copy.com/mediafire.com/etc και στέλνεις του άλλου το download link.