Nikon D90.

Re: Νέα Nikon D90.

Είστε σίγουροι;
Για δείτε και εδώ...

Λέει ότι η D60 κάνει AF με τους AF φακούς της Νίκον (όχι όμως με τους AF-D, δηλαδή την επόμενη σειρά!), δίχως να λειτουργεί η φωτομέτρηση 3D Matrix (όπως λέει δεν λειτουργεί με τους συγκεκριμένους ούτε στην D90 αλλά λειτουργεί στην D80! Περίεργα πράγματα...)

Υπόψιν επίσης πως σε όλα τα ερασιτεχνικά σώματα της Νίκον (D50/40/40x/60/70/80/και D90) δεν λειτουργεί καθόλου η φωτομέτρηση με τους mf φακούς της Νίκον (Ai, Ais, για τους πριν το Ai δεν το συζητάμε καθώς απαγορεύεται διά ροπάλου να φορεθούν σε ψηφιακή Νίκον).

Το αστείο είναι πως στην Canon μου, εάν εξαιρέσουμε τη stop-down λειτουργία (δεν έχω δλδ αυτόματο διάφραγμα) όλοι οι παραπάνω (και οι pre-Ai) φοριούνται και λειτουργούν κανονικά και με φωτομέτρηση.

οχι οι φακοι μου απ'οτι θυμαμαι δεν εχουν το DX ετσι και αλλιως οταν ειχαν αγοραστει δεν υπηρχαν καν dslr οποτε...αν και απ'οτι θυμαμαι ενα απο τα προγραμματα της 8008 ειχαν το dx αλλα πρεπει να το κοιταξω δεν την εχω μαζι μου. μαλλον ειναι ασχετο

συγχαρητηρια παντως για την κατηγορια:SFGSFGSF:...με εκανε να ξεθαψω απο το ντουλαπι την μηχανημου και να αρχισω να ψαχνομαι και με ψηφιακη.

Λέει ότι η D60 κάνει AF με τους AF φακούς της Νίκον (όχι όμως με τους AF-D, δηλαδή την επόμενη σειρά!), δίχως να λειτουργεί η φωτομέτρηση 3D Matrix (όπως λέει δεν λειτουργεί με τους συγκεκριμένους ούτε στην D90 αλλά λειτουργεί στην D80! Περίεργα πράγματα...)

Η Nikon έχει MF με τους D.

Με τους S έχει AF.

Μόνο που υπάρχει και σειρά πριν τους AF-D. Οι σκέτο "AF". Με αυτούς λέει η παραπάνω σελίδα πως υπάρχει AF στην D60. Δοκίμασες?

Είστε σίγουροι;
Για δείτε και εδώ...

Υπόψιν επίσης πως σε όλα τα ερασιτεχνικά σώματα της Νίκον (D50/40/40x/60/70/80/και D90) δεν λειτουργεί καθόλου η φωτομέτρηση με τους mf φακούς της Νίκον (Ai, Ais, για τους πριν το Ai δεν το συζητάμε καθώς απαγορεύεται διά ροπάλου να φορεθούν σε ψηφιακή Νίκον).

Το αστείο είναι πως στην Canon μου, εάν εξαιρέσουμε τη stop-down λειτουργία (δεν έχω δλδ αυτόματο διάφραγμα) όλοι οι παραπάνω (και οι pre-Ai) φοριούνται και λειτουργούν κανονικά και με φωτομέτρηση.

Ακόμα πιο περίεργο είναι ότι οι Pre AI φοριούνται στη D60 κανονικά, άσχετο αν δεν φωτομετρά.

Μπα.... Απαγορεύτεται αυστηρώς λέει η παραπάνω σελίδα. Κι εγώ κάπου είχα διαβάσει το αντίθετο, τι να πω...

Μόνο που υπάρχει και σειρά πριν τους AF-D. Οι σκέτο "AF". Με αυτούς λέει η παραπάνω σελίδα πως υπάρχει AF στην D60. Δοκίμασες?

Όχι δεν έχω δοκιμάσει.
Ξέρω ότι έχει manual και όχι auto με τους σκέτο AF........................

Μακάρι να έχουν, γιατί τότε θα υπάρχουν περισσότερες επιλογές.

τωρα μιλησα με δαμκαλιδη και μου ειπαν οτι κανουν af κανονικα και οτι παιζει και η 3d matrix φωτομετρηση.
καλα αν ειναι να προχωρησω σε αγορα θα τους τσεκαρω πανω στο νεο σωμα

τωρα μιλησα με δαμκαλιδη και μου ειπαν οτι κανουν af κανονικα και οτι παιζει και η 3d matrix φωτομετρηση.
καλα αν ειναι να προχωρησω σε αγορα θα τους τσεκαρω πανω στο νεο σωμα

Επιβεβαίωσε μου φίλε μου σε παρακαλώ, γιατί είναι σημαντικό.

Σου είπε ο Δαμκαλίδης ότι η D60 κάνει AF και με τους απλούς AF?

Πρόσφατα είχα μια ολιγοήμερη επαφή με την D90. Φανταστική σε όλα της εκτός από το video. Δυστυχώς φαίνεται ότι το flickering που παρουσιάζεται στην οθόνη κατα το live view μεταφέρεται αυτούσιο και στο τελικό αποτέλεσμα! Για μένα το αποτέλεσμα είναι άχρηστο για όποια σοβαρή χρήση.

Ευτυχώς όμως γιατί βρήκα την επόμενη μηχανή μου... Με την διαφορά τιμής στα επίπεδα των 200-250 ευρώ, θα προτιμήσω την d300.

αρχικα ρωτησα κατα ποσο παιζουν οι φακοι μου με dslr γενικα και μου ειπε παιζουν κανονικα
μετα ρωτησα για την d90 συγκεκριμενα και αν κανουν af και αν παιζει επισης το 3d και μου ειπε οτι παιζει κανονικα. για την d60 συγκεκριμενα για να ειμαι ειλικρινης δεν ρωτησα
τι να πω...τωρα που το σκεφτομαι εχω ενα φιλο που δουλευει στον δαμκ, θα τον ρωτησω να το κοιταξει ωστε να το επιβεβαιωσω και απο αυτον

Μου φαίνεται περίεργο να κάνει AF με μή AFS φακούς.

από το μανιουαλ :

Φακοί CPU

-- AF-S, AF-D, AF-G & AF-i εχουν αυτοματη εστιαση και φωτομέτρηση (για τους AF-D το εχω τσεκάρει με τον 50άρη που εχω)

--σειρά PC-E : manual focus , φωτομετρούν κανονικά

-- σειρα ΑΙ-P : manual focus, φωτομετρούν κανονικά

Φακοι χωρίς CPU

Φακοι ΑΙ - ΑΙ τροποποιημένοι Nikon ή Nikkor σειρά Ε, PC Nikkor, Medical Nikkor 120mm f4 ολοι αυτοι δουλεύουν μόνο με χειροκινητη εστίαση και χωρις δυνατότητα μετρησης, ηλεκτρονικής οθονης έκθεσης, προεπισκοπησης βάθους πεδιου και έλεγχου φλάς i-TTL .

Απο τους προαναφερθεντες φακους non CPU καποιοι αναφέρεται οτι δεν δουλεύουν ή ενδεχεται να μην δουλεύουν

αναφέρω ενδεικτικά

-- Fisheye 6mm f5.6
-- 180-600mm f8 ED (Serial numbers 170041-174180)
-- 360-1200mm f11 ED (serial numbers 174031-174127)
-- 200-600mm f9.5
-- Φακοι AF για την F3AF
-- PC 28mm f/4 (SN > 180900)
-- PC 35mm f2/8 (SN 851001 - 906200)
-- PC 35mm f/3.5
-- Reflex 1000mm f6.3
-- Reflex 1000mm f/11 (S/N 142361 - 143000)
-- Reflex 2000mm f/11 (S/N 200111-200310)

Οπότε τουλάχιστον στους CPU φακους δεν υπάρχει πρόβλημα...

Last edited:
Αυτο που δεν καταλαβαίνω είναι πώς εστιάζουν αυτόματα οι μή AFS φακοί σε μηχανή που δεν έχει μηχανισμό αυτόματης εστίασης η ίδια.
Οι μή AFS (οι AF/AFD) φακοί εστιάζουν αυτόματα μέσω μίας βίδας στην μοντούρα (στην 7η ώρα της μοντούρας) που ελέγχεται απο ρότορα στο σώμα. Αυτός γυρνάει τον μηχανισμό εστίασης. Αυτήν την εντύπωση είχα τέλος πάντων.
Είναι η αντίληψή μου οτι η D60 δεν διαθέτει τέτοιο μηχανισμό, όπως και η D40/D40x

Αν τα παραπάνω ισχύουν δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται. Μπερδεύτηκα... :p :p :p

Αυτο που δεν καταλαβαίνω είναι πώς εστιάζουν αυτόματα οι μή AFS φακοί σε μηχανή που δεν έχει μηχανισμό αυτόματης εστίασης η ίδια.
Οι μή AFS (οι AF/AFD) φακοί εστιάζουν αυτόματα μέσω μίας βίδας στην μοντούρα (στην 7η ώρα της μοντούρας) που ελέγχεται απο ρότορα στο σώμα. Αυτός γυρνάει τον μηχανισμό εστίασης. Αυτήν την εντύπωση είχα τέλος πάντων.
Είναι η αντίληψή μου οτι η D60 δεν διαθέτει τέτοιο μηχανισμό, όπως και η D40/D40x

Αν τα παραπάνω ισχύουν δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται. Μπερδεύτηκα... :p :p :p

Μα... για την D90 δεν μιλάμε ;
Τ'ψρα με μπέρδεψες εμένα .... Οτι ανάφερα στο προηγούμενο ποστ ισχύει για την D90...

Προφανως οι D40/x/D60 εστιάζουν αυτόματα ΜΟΝΟ με AF-S φακούς....