NIKON Df Pure Photography

Τον 55/2.8 (ΑI-s, γιατί υπήρξε για ένα φεγγάρι και έκδοση AF, που έφτανε το 1:1) δεν τον έχω, αλλά έχω τον πρόγονό του, 55/3.5, του οποίου ο 2.8 είναι απλώς πιο γρήγορη έκδοση. Ψάξτε τον κι αυτόν, εξαιρετικός φακός. Έχει βγει σε τρεις διαφορετικές οπτικά εκδόσεις, την πρώτη του 1961, με preset διάφραγμα που πηγαίνει στο 1:1, την "compensating" του 1963, δλδ με διάφραγμα που αλλάζει αριθμούς όσο εστιάζεις πιο κοντά για να αντισταθμίσει το λεγόμενο bellows effect, και την non-compensating μετά. Οι δύο τελευταίες φτάνουν μόνο μέχρι 1:2 (για το 1:1 θέλεις το δαχτυλίδι Μ2), μόνο η τελευταία έχει βγει και σε έκδοση ΑΙ και με πολλαπλές επιστρώσεις. Η μεσαία έχει την φήμη εξαιρετικού φακού στα κοντινά σε βάρος μιας μετριότατης επίδοσης στα μακρινά, η τελευταία, όπως και η μεταγενέστερη 2.8, είναι πιο ισορροπημένες. Έχω τρεις φακούς 3.5, έναν από τη μεσαία και δύο από την τρίτη έκδοση. Δυστυχώς τη μεσαία δεν έχει τύχει ακόμη να τη χρησιμοποιήσω (ίσως γιατί νόμιζα τον φακό μέχρι πρόσφατα, ότι είναι ίδιας έκδοσης με τους άλλους δύο, ίσως πάλι γιατί στο μάκρο κατέβηκα κάτω του 1:1 και περιορίστηκα σε έναν μόνο φακό).

εχω τον 55mm f/3.5 Micro-Nikkor-P Auto που κυκλοφορησε το 1974/75
λεγετε οτι εχει εξαιρετικη ποιοτητα εικονας, μεγαλη ομαλοτητα του επιπεδου της εικονας, υψηλη αντιθεση ,και ωραια αποδοση των χρωματων
τον εχω ,προς το παρον χρησιμοποιησει μονο σε κλειστο χωρο με πολυ καλα αποτελεσματα
ο φακος μπορει να χρησιμοποιηθει και για γενικη φωτογραφηση
ιδωμεν

Αυτός είναι η τρίτη εκδοχή του 3.5, non-compensating. Οπτικά είναι παρόμοιος του 2.8. Σε αυτή την έκδοση έχω και την P, και την P.C, δλδ με επιστρώσεις. Την πρώτη έκδοση (preset) δεν έχω μόνο... αλλά την έχω ψιλοσταματήσει τη συλλογή παλιατζούρας, οι τελευταίοι φακοί (Canon FD) μου βγήκαν, αν και αξιόλογα κομμάτια, όλοι με μύκητες.

πρωτη εκδοση εννοεις τον μακρυ με τα δυο δαχτυλιδια??
αυτος πρεπει να ειναι ο συλλεκτικος
ευτυχως μεχρι τωρα κανενας φακος δεν μου επιασε μυκητες:rip:

για compact καταστάσεις
Nikon DF + 18-55 vr II
Nikon DF + Voigtlander 20mm f3.5
O Voigtlander είναι MF φακός, αλλά έχει επιβεβαίωση εστίασης και ηλεκτρονική ρύθμιση διαφράγματος

Μονο την Df δεν ειχα ακομα, με κανει να θελω να την παρω!!

Αλλα στην ουσια ειναι μονο για μοστρα , χαρα κι ευχαριστηση...

(οταν εχεις αλλες ανταξιες η κ καλυτερες, ετσι..)

Θα την ηθελα πολυ ομως!

Μονο την Df δεν ειχα ακομα, με κανει να θελω να την παρω!!

Αλλα στην ουσια ειναι μονο για μοστρα , χαρα κι ευχαριστηση...

(οταν εχεις αλλες ανταξιες η κ καλυτερες, ετσι..)

Θα την ηθελα πολυ ομως!

γιατι βρε ειναι μονο για μοστρα???
εχεις την d4s???

ο Voigtlander 20mm τι λεει??
συγκρινετε με τον nikon 20mm 2.8 ???

δεν είναι μόνο για μόστρα, έχει τον καλύτερο σένσορα της αγοράς.
Ο voigtlander είναι πολύ καλός, αλλά δεν έχω προλάβει να τον δοκιμάσω καλά (σε κανα ωραίο τοπίο κτλ.)
Τον nikon 20mm δεν τον είχα ποτέ, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη

ειναι καλη μηχανη, αλλα οχι κι η καλυτερη..ασε που δεν υπαρχει η καλυτερη!

Εχει καλο σενσορα , αλλα παλι οχι κ τον καλυτερο!!

παλι δεν υπαρχει καλυτερος σε ολα..!

Οταν θελω all around , D4 η D4s.

Σε χαμηλα asa, μεχρι 200 πχ, η 810 ειναι οτι καλυτερο (σε DSLR ετσι..)

επισης ενα μεγαλο μειον ειναι η ελλειψη βιντεο και η οχι τοσο καλη εστιαση.
Ειδικα το βραδυ κυνηγαει, ψαρευει κ φλουταρει συνεχως.

Ημουν ετοιμος να την παρω, αλλα εμεινα με τις υπολοιπες.

Δεν παυει να ειναι εξαιρετικη μηχανη ετσι, κ τις προαλλες ειδα μια ΜΤΧ κ το σκεφτομουν, να πω την αμαρτια μου!!

Κώστα, Partisan πολλά μπράβο και από εμένα για τις φωτογραφίες σου (πήρα το νήμα από την αρχή ).
Από εστίαση σε κινούμενα πως είναι παιδιά η df ? Έχω διαβάσει τα σχετικά αλλά προτιμώ τις γνώμες των κατόχων.

δεν είναι μόνο για μόστρα, έχει τον καλύτερο σένσορα της αγοράς.
Ο voigtlander είναι πολύ καλός, αλλά δεν έχω προλάβει να τον δοκιμάσω καλά (σε κανα ωραίο τοπίο κτλ.)
Τον nikon 20mm δεν τον είχα ποτέ, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη

Θα περιμένω εντυπώσεις!

ειναι καλη μηχανη, αλλα οχι κι η καλυτερη..ασε που δεν υπαρχει η καλυτερη!

Εχει καλο σενσορα , αλλα παλι οχι κ τον καλυτερο!!

παλι δεν υπαρχει καλυτερος σε ολα..!

Οταν θελω all around , D4 η D4s.

Σε χαμηλα asa, μεχρι 200 πχ, η 810 ειναι οτι καλυτερο (σε DSLR ετσι..)

επισης ενα μεγαλο μειον ειναι η ελλειψη βιντεο και η οχι τοσο καλη εστιαση.
Ειδικα το βραδυ κυνηγαει, ψαρευει κ φλουταρει συνεχως.

Ημουν ετοιμος να την παρω, αλλα εμεινα με τις υπολοιπες.

Δεν παυει να ειναι εξαιρετικη μηχανη ετσι, κ τις προαλλες ειδα μια ΜΤΧ κ το σκεφτομουν, να πω την αμαρτια μου!!

Δεν είναι η καλύτερη, αλλά έχει τον καλύτερο αισθητήρα τις νικον (d4)
Το βίντεο δεν μας ενδιαφέρει, είπαμε... poor photography!

Το af είναι θέμα, με αυτούς που έχουν θέμα (action, sport)
Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με το af , και συνήθως χρησιμοποιώ mf φακούς

Κώστα, Partisan πολλά μπράβο και από εμένα για τις φωτογραφίες σου (πήρα το νήμα από την αρχή ).
Από εστίαση σε κινούμενα πως είναι παιδιά η df ? Έχω διαβάσει τα σχετικά αλλά προτιμώ τις γνώμες των κατόχων.

Ευχαριστώ πολύ!
Δεν έχω μικρά παιδιά να τα κυνηγό, έχουν μεγαλώσει πλέον και κυνηγάνε αυτά εμένα:flipout:

Κάτι γλάρους που σημαδεύω καμία φορά στην λίμνη , με ένα παλιό αργό 80-200mm 2.8 δεν έχω αντιμετωπιση ιδιαίτερο πρόβλημα (συνεχομενες μισοριπες)

Κάποια στιγμή δοκίμασα τον 24-70mm 2.8, εκεί φυσαει
Και κάποιες βραδινές που έχω βγάλει μέσα στην πόλη, μια χαρά τα πήγε...

το να φωτογραφίζεις με την Df είναι σαν να πας βόλτα με μια Giulietta του 1966...

Απάντηση: Re: NIKON Df Pure Photography

το να φωτογραφίζεις με την Df είναι σαν να πας βόλτα με μια Giulietta του 1966...

Ωραίο σχόλιο , τις απόκριες με ρώτησε κάποιος που έχει (από τον πατέρα του μιας και μόνο με κινητό φωτογραφίζει) αντίκα σπίτι του μία om , εάν η ΕΜ-10 είναι με φιλμ !!!
Στις φωτογραφίες της μηχανής λίγα ποστ πιο πίσω μου φάνηκε να έχει κάπως πίσω το κουμπί του κλείστρου ; Βολεύει στον δείκτη ; ότι δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια

Και μιας και κατέβαζα ήδη από το dpreview τα δείγματα σε iso6400 για την ΕΜ-10 και D7100 (δεν υπάρχει διαφορά κατά την μετατροπή με το lightroom που να αξίζει να μεταβώ πλην χειρισμού) κατέβασα και της df .............................κλάσεις ανώτερο αρχείο , εάν διέθετα το ποσό θα την αγόραζα εχθές που τα κοιτούσα !!!
Μπράβο Κωνσταντίνε για την επιλογή σου .

Έτσι είναι, πριν μήνες έκανα και εγώ την έρευνά μου. Δεν υπάρχει λόγος μετάβασης από m4/3 σε APS-C, οι μόνες μηχανές που είδα με αξιόλογες διαφορές είναι οι DF, 4s και η Sony 7s.

cxZmJH.jpg

Οπότε καταλαβαίνετε ότι όταν βγεί η 7s II με σταθεροποίηση στο σώμα, θα το ξανασκεφθώ (αν έχουμε ευρώ, ειδικώς και γενικώς).

Υ.Σ. Χάλια το κάναμε το νήμα...

Last edited:
D4s 5.500 συν φακοί , DF 2.700 με 50/1,8 , Sony 7s 2.070 συν ακριβοί φακοί , D7100 πάνω κάτω ίδια με την ΕΜ-10 (σε ποιότητα φωτό πάντα) , άρα πρέπει να μάθω όλα τα μυστικά της ΕΜ-10 :deal:

Όσο για το νήμα ....Σάββατο είναι σήμερα , λίγοι θα μπουν :BDGBGDB55:

Re: Απάντηση: Re: NIKON Df Pure Photography

Και μιας και κατέβαζα ήδη από το dpreview τα δείγματα σε iso6400 για την ΕΜ-10 και D7100 (δεν υπάρχει διαφορά κατά την μετατροπή με το lightroom που να αξίζει να μεταβώ πλην χειρισμού) κατέβασα και της df .............................κλάσεις ανώτερο αρχείο , εάν διέθετα το ποσό θα την αγόραζα εχθές που τα κοιτούσα !!!

Λαθος εντύπωση οσον αφορά την διαφορά που δεν είναι μηδαμινή αλλά καπου 2/3 στοπ. Το αν είναι αρκετό αυτό είναι προσωπικό θέμα αλλά για να βγάλεις σωστή γνώμη πρέπει να κάνεις δίκαιη σύγκριση.

1ον το καδράρισμα στο Dpreview ευνοεί τις 4/3 διότι τα 2 καδρα έχουν ως αναφορά το ύψος και ευνοείται το 4/3 ώς πιο ψηλό ενω βγαίνει άχρηστο το επιπλέον πλάτος των 3/2. Με άλλα λόγια έιναι πιο ζουμαριστό το κάδρο των 4/3 (μικρότερη διαγώνιος κάλυψης).
Ουσιαστικά είναι σαν να συγκρίνεις με τα 21,3Μp της 7100 και σαν να ήταν ο αισθητήρας της 1,6Χ κροπ αντι 1,5Χ .. κάνοντας την αναμενόμενη διαφορά 1/2 στοπ αντι 2/3.
To παραπάνω αφορά κυρίως την ανάλυση, αλλά και τον θόρυβο οταν συγκρίνουμε σε ίδιο μέγεθος

2ον και κυριότερο, συγκρίνεις μαλλον σε διαφορετικό μέγεθος (16Μπ vs 24Mp) δηλ. per pixel .. λογικό να είναι παραπλήσιες εκεί καθώς τα πιξελ τους είναι πολύ κοντα σε μέγεθος και ίδιας τεχνολογίας. Κανε resampling σε ίδιο μέγεθος όλα τα συκριτικά δείγματα για να είσαι πιο κοντα στην πραγματικότητα. Ετσι θα μείνει μόνο η φύρα (λόγω καδραρίσματος) του 3/2 να το αδικεί ..
http://www.dpreview.com/reviews/ima...&x=-0.25432109170239875&y=-0.6606378513327978

Αν το καδραρισμα στα ρηβιου σαιτς γινόταν σε ενα ενδιαμεσο καδρο π.χ. DIN (A4, A3) με λόγο πλευρών 1,41Χ θα ήταν πιο δίκαιο ..

Εάν κατάλαβα καλά τι εννοείς τις πέρασα ξανά από το lightroom , έκανα crop τα πλαϊνά στην φωτό της d7100 (έχει βέλη που δείχνουν το 4:3 κάδρο ) και στην εξαγωγή δήλωσα 4608Χ3456 .
Βγήκαν στο ίδιο μέγεθος αλλά διαφορά οπτική δεν βλέπω , υπόψιν δεν κατέχω την επεξεργασία και πείραξα μόνο τα λίγα ρυθμιστικά που χρησιμοποιώ .
Μπορεί να υπάρχει και άλλη κρυμμένη πληροφορία στο αρχείο της d7100 και εγώ να μην μπορώ να την βρω .

Το θέμα είναι όμως γιατί η φωτό της df βγήκε αρκετά καλύτερη δίχως αλλαγή μεγέθους η crop ; Πως βρήκα την επιπλέον πληροφορία εκεί ;

Για αυτό έγραψα παραπάνω στο συγκεκριμένο νήμα , η df μου έδωσε τόσο καλύτερο αρχείο που αξίζει για να αναβαθμίσω (εάν περίσσευαν τα χρήματα) δίχως να κάνω κάτι παραπάνω από αυτά που συνηθίζω .

Re: Απάντηση: NIKON Df Pure Photography

Έχοντας αλλάξει σχεδόν όλες τις μηχανές που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο, έχω καταλήξει στις εξής 3:
1) olympus EM10 για φωτογραφίες ημέρας, γρήγορη κίνηση, παιδιά κτλ
2) nikon DF για low light & πορτρέτα
3) sony a5100 για βίντεο
όλες οι άλλες πήραν δρόμο