send
AVClub Fanatic
Τον 55/2.8 (ΑI-s, γιατί υπήρξε για ένα φεγγάρι και έκδοση AF, που έφτανε το 1:1) δεν τον έχω, αλλά έχω τον πρόγονό του, 55/3.5, του οποίου ο 2.8 είναι απλώς πιο γρήγορη έκδοση. Ψάξτε τον κι αυτόν, εξαιρετικός φακός. Έχει βγει σε τρεις διαφορετικές οπτικά εκδόσεις, την πρώτη του 1961, με preset διάφραγμα που πηγαίνει στο 1:1, την "compensating" του 1963, δλδ με διάφραγμα που αλλάζει αριθμούς όσο εστιάζεις πιο κοντά για να αντισταθμίσει το λεγόμενο bellows effect, και την non-compensating μετά. Οι δύο τελευταίες φτάνουν μόνο μέχρι 1:2 (για το 1:1 θέλεις το δαχτυλίδι Μ2), μόνο η τελευταία έχει βγει και σε έκδοση ΑΙ και με πολλαπλές επιστρώσεις. Η μεσαία έχει την φήμη εξαιρετικού φακού στα κοντινά σε βάρος μιας μετριότατης επίδοσης στα μακρινά, η τελευταία, όπως και η μεταγενέστερη 2.8, είναι πιο ισορροπημένες. Έχω τρεις φακούς 3.5, έναν από τη μεσαία και δύο από την τρίτη έκδοση. Δυστυχώς τη μεσαία δεν έχει τύχει ακόμη να τη χρησιμοποιήσω (ίσως γιατί νόμιζα τον φακό μέχρι πρόσφατα, ότι είναι ίδιας έκδοσης με τους άλλους δύο, ίσως πάλι γιατί στο μάκρο κατέβηκα κάτω του 1:1 και περιορίστηκα σε έναν μόνο φακό).