Nikon DF retro Full Frame: "Pure Photography"

Διαβαζω οτι παραπονιουνται για το γκριπ... ε φυσικα θα εχει γκριπ, αφου υπαρχουν κατι ολοκαινουργιοι 70-200 τερατα και κατι σταθεροι 400ρηδες και κατι κονβερτερς και παει λεγοντας... γιατι να μη τους χρησιμοποεις αυτους τους φακους? Στις φιλματες που τις αναφερουν ολοι, ξεχνουν οτι το 90% των χρηστων ηταν οικογενειαρχες με εναν 50ρη και οι λοιποι επαγγελματιες με τους ζουμ της εποχης, κοτσαραν κατι γκριπ σαν τρακτερ με κατι μοτορ ντραιβ και δεν ξερω γω τι αλλο για να τις κοντρολαρουν και εδω διαβαζω για το γκριπακι της Df τι ηθελαν και το εβαλαν?? Εδω εβαλε γκριπ το μισαδακι η ΕΜ1, δεν θα εβαζε μια FF? Εδω εβαλε η σονυ... :music-smiley-005:

Για εμένα που έχω μικρά χέρια πάντως, η Nex 7 ήταν ιδανική εργονομικά. Άλλαζα ότι χρειαζόμουν με το ένα χέρι ενστικτωδώς. Iso χωρίς να χρειάζεται να πατάω ένα κουμπί και να γυρνάω μια ρόδα. Η παραμετροποίηση του TriNavi σου έδινε στην ουσία dedicated dials. Και απο βάρος/όγκο ήταν ιδανική για μένα.
Αλλά είναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων. Δεν τραβάω και πολλά κάδρα γενικά. Την ΝΕΧ την έδωσα με γύρω στα 3500 κλικ. Που είναι αρκετά λιγότερα αν σκεφτεί κανείς οτι έκανα αρκετά πανοράματα με 15-20 ξεχωριστές φωτογραφίες...

Τώρα στο ερώτημα του Ηλία, αν η τιμή είναι ίδια, έπερνα την Df σε μαύρο. Αλλά δεν είναι η ίδια τιμή και ούτε προβλέπεται. Οπότε έπερνα D610. Αλλά στην πραγματικότητα όχι. Αν ήταν θα την είχα πάρει πέρσι που το σκεφτόμουν. Πάλι καλά όμως δεν...

Για εμένα που έχω μικρά χέρια πάντως, η Nex 7 ήταν ιδανική εργονομικά. Άλλαζα ότι χρειαζόμουν με το ένα χέρι ενστικτωδώς. Iso χωρίς να χρειάζεται να πατάω ένα κουμπί και να γυρνάω μια ρόδα. Η παραμετροποίηση του TriNavi σου έδινε στην ουσία dedicated dials. Και απο βάρος/όγκο ήταν ιδανική για μένα.
Αλλά είναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων. Δεν τραβάω και πολλά κάδρα γενικά. Την ΝΕΧ την έδωσα με γύρω στα 3500 κλικ. Που είναι αρκετά λιγότερα αν σκεφτεί κανείς οτι έκανα αρκετά πανοράματα με 15-20 ξεχωριστές φωτογραφίες...

Τώρα στο ερώτημα του Ηλία, αν η τιμή είναι ίδια, έπερνα την Df σε μαύρο. Αλλά δεν είναι η ίδια τιμή και ούτε προβλέπεται. Οπότε έπερνα D610. Αλλά στην πραγματικότητα όχι. Αν ήταν θα την είχα πάρει πέρσι που το σκεφτόμουν. Πάλι καλά όμως δεν...

Τα δικά μου τα χέρια τα ξέρεις. Μεσαίου μεγέθους δάχτυλα και παλάμες αφύσικα μεγάλες. Άρα τα μικρά σώματα μου φαίνονται ωραία αλλά όχι για πολλές ώρες.

Επίσης εσένα Αλέξη δεν σε είδα ακόμη να χρησιμοποιείς τηλεφακούς. Ενώ εμείς έχουμε τραβήξει μερικές χιλιάδες λήψεις κι όχι μόνο τον πιτσιρικά.

Βλέπω το σύστημα Μ4/3 σε μια ωριμότητα, αλλά ασφυκτιά από το μέγεθος του αισθητήρα. Βλέπω την SONY να κάνει το ξεπέταγμα σε αισθητήρα και τιμολογιακά αλλά από φακούς να είχαμε να λέγαμε. Και τις δυο μεγάλες κυρίες να αγωνίζονται πώς να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες τους χωρίς να σκοτώσουν το σύνολο της γκάμας τους.

Δεν είμαι του τηλεφακού είναι αλήθεια. Ο μακρύτερος που έχω και χρησιμοποιώ είναι ο 180αρης Sonnar αλλά και αυτός όχι πολύ συχνά. Και στην Νίκον όταν είχα τον 70-210 δεν τον χρησιμοποιούσα σχεδόν ποτέ. Μου αρέσει να κινούμαι μεταξύ 20 και 80. Αν έμενα με μόνους φακούς έναν 24αρη και έναν 50αρη πάλι ευχαριστημένος θα ημουν.

Γιαυτό λέω, τα παραπάνω ισχύουν για μένα και τις δικές μου ανάγκες.

Απάντηση: Re: Nikon DF retro Full Frame: "Pure Photography"

Εχω και μια οφ τοπικ ερωτηση, μια και ειπα για εστιαση... ποια εχει πιο γρηγορη σε σκοτεινα και χαμηλο κοντραστ? Η olympus E-M1 ή η nikon V1 ? Tι γνωμη εχετε σχηματισει απο τα διαφορα τεστς?

Δεν έχω δοκιμάσει τη V1, αλλά η Ε-Μ1 με τον 12-40 και τον 14-150 που δοκίμασα έχει διαολεμένα γρήγορη εστίαση. Σε σύγκριση δε με τη Χ100s, δεύτερη δείχνει τα ζώα μου αργά...

Το οτι τα παντα ειναι υποκειμενικα να μην το επαναλαμβανουμε, ο καθε ενας μας ειναι ξεχωριστος και μιλαει/εκφραζεται με βαση τις δικες του προτεραιοτητες...

Εκεινο που με μπερδευει, ειναι οταν συγκρινουμε διαφορετικα πραγματα και γενικευουμε... ετσι λοιπον, νομιζω οτι ειναι αλλη συζητηση αν το Χ νεο μοντελο ειναι μια καλη, καλυτερη, χειροτερη μηχανη και αλλο αν ειναι σωστα τιμολογημενη (αυτο ειναι και πιο αντικειμενικο φυσικα)...

Οποτε στη συγκεκριμενη νικον και τον ανταγωνισμο με βαση τις τιμες... προσωπικα παντα...

Σε αλλο νημα εβαλα λινκ απο καταστημα εδω, που εχει
α) D800 στα 1990 - D610 στα 1700 - D7100 στα 800. Ποια περνεις? Για μενα η D610 απλα δεν υπαρχει... θελω να πληρωσω παω στην 800, δεν θελω, παω στην 7100 και ειμαι τζετ...
β) Βγαζω την 610 και βαζω την Df στα (υποτιθεμενα) 1700... ποια περνεις? εδω σε θελω...!!!! η 7100 δεν εχει πλεον καμμια θεση στη συγκριση και με οσα ακουστηκαν για τα 36mp συν τον αισθητηρα D4 παω αβλεπι στην Df...
γ) Στη θεση της 7100 βαζουμε την σονυ Α7 στα 1700 και την Ε-Μ1 στα 1300... τωρα...?

Εγω θα επερνα στις δυο τελευταιες περιπτωσεις την Df γιατι τη θεωρω καλυτερη μηχανη συνολικα απο τις υπολοιπες (απο τα specs και μονο φυσικα, μενει να τη δουμε και στην πραξη) αλλα... οπως λες και εσυ, δεν εχει 1700 ευρω, οποτε ειναι μεν μια καλυτερη (?) μηχανη αλλα... ακριβη.

Και με τετοια τιμη εκκινησης, δεν προκειται να πιασει την σονυ ουτε σε 2 χρονια, οποτε.... καλοριζικη η σονυ... :music-smiley-005:

Re: Απάντηση: Re: Nikon DF retro Full Frame: "Pure Photography"

Δεν έχω δοκιμάσει τη V1, αλλά η Ε-Μ1 με τον 12-40 και τον 14-150 που δοκίμασα έχει διαολεμένα γρήγορη εστίαση. Σε σύγκριση δε με τη Χ100s, δεύτερη δείχνει τα ζώα μου αργά...

Σε ευχαριστω... εχω ακομα μια οφ τοπικ, η Ε-Μ1 εχει phase detection ενω η OMD οχι, μεταξυ τους θα ελεγες οτι εχουν σημαντικη διαφορα στην ταχυτητα (και ευκολια) εστιασης σε χαμηλο φως/κοντραστ ?

Απάντηση: Re: Nikon DF retro Full Frame: "Pure Photography"

γ) Στη θεση της 7100 βαζουμε την σονυ Α7 στα 1700 και την Ε-Μ1 στα 1300... τωρα...?

A7 kai E-M1 έχουν την ίδια ακριβώς τιμή, 1499. Προσφορές θα δεις και για τη μια, και για την άλλη, πάντως η τιμή τους είναι ίδια, και μάλιστα πριν η Α7 κυκλοφορήσει.

Re: Απάντηση: Re: Nikon DF retro Full Frame: "Pure Photography"

A7 kai E-M1 έχουν την ίδια ακριβώς τιμή, 1499. Προσφορές θα δεις και για τη μια, και για την άλλη, πάντως η τιμή τους είναι ίδια, και μάλιστα πριν η Α7 κυκλοφορήσει.

Ωραια, για πες και ποια θα αγοραζες? Την ολυμπους με τους χιλιους φακους ή τη σονυ με τους 15 (και αυτους εν ευθετω χρονο).....???

Χίλιους φακούς οι Ολύμπους? Σιγά.... όποιος θέλει μεγάλη γκάμα φακών, και όποιος αντέχει να πληρώσει τα κορυφαία σύγχρονα οπτικά (με ΑΦ και όλα τα καλούδια) πηγαίνει σε Canon/Nikon.

Για εμένα, και για το είδος της φωτογραφίας που βγάζω, η επιλογή μεταξύ των δύο θα ήταν Σόνυ, ασυζητητί. 4πλάσιος αισθητήρας στην ίδια τιμή.... το συζητάς? Η Σόνυ έβγαλε top προϊόν σε killer τιμή, πολύ απλά. Δεν έχει τη γκάμα φακών να το υποστηρίξει. Οκ. Το καλό το παληκάρι όμως ξέρει κι άλλο μονοπάτι, συν ότι όποιος επιλέξει τη λύση του αντάπτορα, έχει έτοιμη άπειρη γκάμα φακών, και μάλιστα ιδιαίτερα προσιτών, φτιαγμένων για τα εστιακά μήκη που χρειάζεται. 28ρη για ευρυγώνιο και 50ρη για στάνταρ. Όχι ...24ρη για στάνταρ και 50ρη για πορτρέτο. Παίρνεις μια Α7 με μια 6δα παλιούς προσιτούς Nikkors (20ρη, 24ρη, 35ρη, 50ρη, 105 και 200ρη) και έχεις έτοιμο χειροκίνητο σύστημα εξαιρετικής απόδοσης και κόμπακτ διαστάσεων. Άντε, κάνεις την 6δα από παλιούς ΟΜ να μην χαλάσεις το χατήρι των ολυμπάκηδων. Ή βιδωτών ή FD ή Minolta ή Contax ή.... κλπ

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Nikon DF retro Full Frame: "Pure Photography"

Σε ευχαριστω... εχω ακομα μια οφ τοπικ, η Ε-Μ1 εχει phase detection ενω η OMD οχι, μεταξυ τους θα ελεγες οτι εχουν σημαντικη διαφορα στην ταχυτητα (και ευκολια) εστιασης σε χαμηλο φως/κοντραστ ?

Έχουν διαφορά όπως η μέρα με τη νύχτα όσον αφορά στους φακούς 4/3. Στους μ4/3 η διαφορά μάλλον είναι ανύπαρκτη. Μεγάλη διαφορά όμως υπέρ της Ε-Μ1 υπάρχει στο CAF: H e-m5 δεν μπορεί να ακολουθήσει με τίποτα κινούμενο στόχο, σε αντίθεση με την e-m1 που είναι πολύ καλύτερη.
Σε χαμηλό φωτισμό, όσο πιο φωτεινός είναι ο φακός, τόσο πιο γρήγορα εστιάζουν με μ4/3 φακούς. Στους 4/3 φακούς, η διαφορά είναι συντριπτική υπερ της Ε-Μ1. Η Ε-Μ1 δυσκολεύεται λίγο όταν υπάρχουν πολλές οριζόντιες γραμμές και καμία κάθετη γιατί δεν έχει σημεία pdaf διπλού σταυρού (όπως η Ε-5). Οι όποιες διαφορές πάντως αφορούν τους 4/3 φακούς και όχι τους μ4/3, ενώ η Ε-Μ1 έχει 1 στοπ υπέρ της διαφορά σε δυναμικό εύρος και γι αυτό είναι καλύτερη στα ψηλά iso.
Ακόμη δεν έχω δοκιμάσει την Ε-Μ1 επισταμένως, ώστε να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα για την ταχύτητα εστίασης σε χαμηλό κοντράστ. Η Ε-Μ5 τα καταφέρνει αρκετά καλά πάντως.

Για να επανέλθουμε στο θέμα μας, θα γίνω βαρετός ίσως για άλλη μια φορά: Αυτό το retro look με έχει πραγματικά κουράσει! Κι αν έχουμε από τη μιά μεριά δείγματα δημιουργικής χρήσης όπως τις διάφορες Fuji, άλλες περιπτώσεις όπως τις επιεικώς ουδέτερες OM-D (μην ξεχνάτε είμαι κάτοχος Μ5, αλλά την αγόρασα για το περιεχόμενο και μόνο), ετούτη εδώ μου θυμίζει (με το συμπάθιο) βλαχομπαρόκ Ελληνική ταβέρνα του εξωτερικού με γύψινες κολώνες , αετώματα, αγάλματα κ.λ.π. Δεν ξέρω , ως μηχανή μπορεί να αξίζει, αλλά με τέτοια εμφάνιση δεν θα ήξερα που να κρυφτώ. Είτε το ερμηνεύσεις ως έλλειψη νέων ιδεών, είτε ως εμπορική εκμετάλλευση παλιάς δόξας προς άγρα πελατείας, η κατάληξη είναι ίδια...

Κι όμως, προσωπικώς μου άρεσε περισσότερο από τις Oly (οι οποίες και αυτές μου άρεσαν). Εάν δεν έλεγε Sony επάνω αλλά ο,τιδήποτε άλλο, στοιχηματίζω ότι θα μας φαινόταν πολύ ομορφότερη!

Για να επανέλθουμε στο θέμα μας, θα γίνω βαρετός ίσως για άλλη μια φορά: Αυτό το retro look με έχει πραγματικά κουράσει! Κι αν έχουμε από τη μιά μεριά δείγματα δημιουργικής χρήσης όπως τις διάφορες Fuji, άλλες περιπτώσεις όπως τις επιεικώς ουδέτερες OM-D (μην ξεχνάτε είμαι κάτοχος Μ5, αλλά την αγόρασα για το περιεχόμενο και μόνο), ετούτη εδώ μου θυμίζει (με το συμπάθιο) βλαχομπαρόκ Ελληνική ταβέρνα του εξωτερικού με γύψινες κολώνες , αετώματα, αγάλματα κ.λ.π. Δεν ξέρω , ως μηχανή μπορεί να αξίζει, αλλά με τέτοια εμφάνιση δεν θα ήξερα που να κρυφτώ. Είτε το ερμηνεύσεις ως έλλειψη νέων ιδεών, είτε ως εμπορική εκμετάλλευση παλιάς δόξας προς άγρα πελατείας, η κατάληξη είναι ίδια...

Συμφωνώ για την ασχήμια... Μόνο παλιοί χρήστες θα την εκτιμήσουν αισθητικά.

Συμφωνώ και για τις Fuji/Leica, αν και φαντάζομαι για καθαρά προσωπικούς λόγους, μιας και μεγάλωσα/έμαθα με τηλεμετρική οπότε το συγκεκριμένο στυλ ταυτίζεται για μένα με τον ορισμό της φωτογραφικής.

εγώ πάλι δεν θεωρώ θέμα την αισθητική της εφόσον δεν βαίνει αντίθετη με την χρηστικότητα, άλλωστε προσωπικά μου αρέσει. Το πρόβλημα ειναι η τιμή της η οποία όπως είχα ξαναπεί τη καθιστά φετιχ